Road trip 3801 – Day 5. Puola – Liettua – Latvia – Viro

Road trip Puola - Liettua - Latvia - Viro

Road trip Puola – Liettua – Latvia – Viro.

Day 5. Puola – Liettua – Latvia – Viro

Tämän reissun aikana satoi usein, enemmän kuin kahden edellisen yhteensä. Satoi Italiassa, Itävallassa ja nyt Puolassa.

Yleensä en tykkää ajaa sateessa, mutta tämä kerta oli erityinen. Nyt tiedämme, missä sateenkaaren juuret ovat: Via Baltican moottoritien pätkällä Varsovan ja Bialystokin välillä. Näytti siltä, että autot ajavat suoraan sateenkaaren juuresta läpi. Yritin kaapata ilmiön kameralle, mutta kehnoin tuloksin. Sillä hetkellä olisin halunnut omistaa kunnon kameran. Tosin, en tiedä onko olemassa kameraa, joka pystyy saamaan otteen sateenkaaresta kuvattuna 130 tuntinopeudella sateisen ikkunan läpi.  Tässä kuitenkin saa aavistuksenvihiä, mistä on kyse. 

Toisin kuin tylsä edellinen ajopäivä, tämä oli huomattavasti vaihtelevampaa. Sateet väistyivät ja pääsemme nauttimaan auringostaa Augustowissa. 

Augustow

Augustow on alueen asukkaille vähän kuin Naantali turkulaisille. Siellä on pakko käydä ainakin kerran kesän aikana. Tai useammin. Hieno paikka se onkin. Toisin kuin Naantalissa, ihmisillä näytti olevan hauskaa ja toimintaa monenlaista, pienet risteilyveneet olivat täynnä vilkuttavia ihmisiä.

Augustowilla on jopa oma nimikkovesi.

Joen rannalla vietetyn mukavan aamupäivän jälkeen, johon kuului hyvää puolalaista ruokaa ja tietysti gofry, jatkoimme matkaa Liettuan ja Latvian läpi. 

Liettua ja Latvia ovat niin pieniä mitoiltaan, että niistä ajaa läpi muutamassa tunnissa. Yritimme pysähtyä päivälliselle lempiravintolaan, mutta odotusaikaa oli 1.15 h, joten ei auttanut muuta kun jatkaa matkaa.

Latviaan tulleilta vaaditaan rekisteröimistä Covidpass.lv -nettisivuilla, ja siitä tulee ilmoitus tekstiviestillä jokaisen puhelimeen. Epäilen kuitenkin, ettei läpiajajat mitään ilmoitusta täytä. Mekin huomasimme viestin vasta Virossa.

Kaupoissa ja ravintoloissa on nyt tungosta. Se ilmiö on yleinen monessa maassa. Näin nopeasti katsottuna puolet liikkeistä on kiinni pysyvästi, moni ei selvinnyt koronasta. Toinen osa, joka pysyi pystyssä, on tietysti ylikuormitettuna. Osa hinnoista on pudonnut, toinen osa noussut. Rahtien hinnat ovat pilvissä, toimitukset viivästyvät, raaka-aineita ei saa niillä aikatauluilla, mitä ennen koronaa. Huomasin myös, että monet hotellit ja ravintolat joutuivat lyhentämään aukioloaikojaan henkilöstöpulan takia. Miksi ihmiset eivät tule töihin, en tiedä. Voi olla, että osa näistä paikoista oli kausityöntekijöiden varassa, eivätkä nämä pääse nyt paikalle. 

Puolentoista vuoden heilahdus taloudessa ei ole liike-elämälle herkkua. Elämää ei voi tuosta vain hyllyttää vuosikausiksi. Niinpä korjausliike ei näytä olevan helppoa. 

Joskus maisema pettää silmää. Mikä maa, mikä valuutta? Tämä on itse asiassa Latvian rannikko. 

MAJOITUKSET:
ROAD TRIPS ARCHIVES

Road trip Puola – Liettua – Latvia – Viro

Visits: 421

10 vastausta artikkeliin “Road trip 3801 – Day 5. Puola – Liettua – Latvia – Viro

  1. Itse olen aina halunnut lähteä kiertämään Eurooppaa matkailuautolla. Ehkä se vielä onnistuu 🙂

  2. Ihanan mielenkiintoinen postaus 💙 Säät oli teidän matkalla kyllä vaihtelevia mutta sateenkaaren näkeminen on aina yhtä lumoavaa!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.