Road trip 3801 – Days 1-2. Italia

Road trip Italia

Road trip Italia.

Road tripit ovat täynnä aika spontaaneja käänteitä, vaikka niitä suunnitellaan miten huolella tahansa. Aina jossakin kohtaa menee pieleen. Polttaako siinä kohdassa päreet vai nauttii olosta, on aika yksilöllistä. Joskus eteen tupsahtaa odottamattoman positiivistakin ohjelmaa.

Aikaisemmista kerroista opimme jo, ettei aikataulua kannata vääntää liian kireäksi, reittiä liian tarkaksi eikä tilata majoituksia etukäteen. 

Tästäkin matkasta oli päätetty päivää ennen lähtöä. Laivalippujen saatavuus oli ainoa, mikä määräsi lähdön ajankohdan. Ja kun vapaa paikka löytyi, niin reitti oli selvä. Meidän viisi metriä pitkää ajoneuvoa (sama kun aikaisemmin, ei se enää kasva) pidetään Maltalla ylipitkänä.

Day 1. Gozo – Piano, Montoro Inferiore

Mitä kaikkea voi tehdä 15 minuutissa? Käydä suihkussa, lastata auto, tyhjentää jääkaappi ja ajaa laivalle. Sen kaiken Esa kerkesi tehdä siinä ajassa, että poika ja minä saimme kengät jalkaan ja itsemme ulos asunnosta. Kello lähenteli puolta neljää ja takana oli nukkumaton yö pakkaamista ja siivoamista. Sinänsä tiesimme, että tarve lähteä voi tulla hyvin äkäisesti,mutta emme valmistautuneet millään tavalla. Kuten yleensä. 

Ulos lähdettiin klo 4.34. Laiva oli lähdössä 4.45. Kyllä, kerettiin. Matkaa satamaan kolme kilometriä, muutama mutka, hirmuinen alamäki ja muutama mutka lisää.

Maltalla on hyvin tiukka politiikka maskeista, rokotteista ja desinfioinnista. Myös kaikki mahdolliset liput ja laput piti täyttää sekä netissä että paperisena. Liput ja laput oli kaikki täytetty, ei hätää, mutta oman rokotustodistuksen kanssa kävi köpelösti: se ei latautunutkaan sieltä netistä kuten piti. Kirjoittelin terveysviranomaisten kanssa ja vaikka korjausprosessi eteni, siihen meni muutama päivä, joten liikkeelle oli lähdettävä ilman virallista rokotustodistusta. Onneksi kukaan ei ollut kiinnostunut siitä lähtöporteilla. Maltalle takaisin ilman rokotustodistusta tai testiä ei pääse.

Ainoa paperien tarkastus tehtiin ennen Sisilian laivalle nousua Maltan puolella. Hupaisaa oli se, että olimme ainoat, joilla liput oli ladattu puhelimeen. Loput matkustajat työnsivät lippunsa ikkunoista A4-paperille printattuna. Syytä en ymmärrä: ostaa lippuja Virtu Ferriesiltä voi kotoa käsin vain yhdellä ainoalla tavalla, joten lippujen lataus kävi varsin helposti oston yhteydessä. Toinen tapa on ostaa luukusta, mutta sieltä liput ei taatusti tule ulos A4:lle printattuna. Osoittaa vain sen, että maassa ei luoteta sähköiseen tietoon 100%:sti, koskee yhtälailla käteistä rahaa kuin matkalippuja.

Tämän päivän aikana kaavailtiin siirtymäksi noin 500 km eteenpäin, koska laivamatkat vievät oman osansa ja niitä on siinä pätkässä kolme: Gozolta Maltalle, Maltalta Sisiliaan ja Sisiliasta mantereelle.

Ainoa pitkä pätkä on Maltan ja Sisilian välissä, vajaa kaksi tuntia 39:n solmun nopeudella porhaltavalla katamaraaniautolautalla, mutta luonnollisesti lauttamatkat ovat hidasteena. Maisemat olivat tosin aika hienoja.

Italian läpi ajaminen on kuin kävisi lomalla. Ruoka on hyvää ja halpaa, maisemat upeita. Pysähdyksiä oli tehty tällä pätkällä enemmän kuin laki sallii, osa omasta tahdosta ja toiset pakon edessä. Tietöiden aiheuttamissa ruuhkissa hupeni useita tuntia kolmen päivän aikana. Yleisesti isot valtatiet olivat loistavassa kunnossa, joitakin huoltoa odottavia pätkiä lukuunottamatta.

Road trip Italia, tietyöt

Ensimmäinen päivä oli ajamisen kannalta kaikkein vaikeinta: nukkumattoman yön jälkeen hereillä pysyminen ei ollut helppoa. Erikoisesti, kun moottoritietä sai ajaa välillä ruhtinaalliset 30 km/h. 

Päivän mittään väsymys paheni. Herkin vatsa oli pojalla. Joten nyt näytti siltä, ettei eteenpäin enää päässyt.

Päätimme jäädä sinne, missä olimme, eli Pianon vuoristokylään. Italia on sillä tavalla hauska maa, että majoituksia löytyy hyvin paljon ja kaikkialla. Tästä satunnaisesta paikasta maantien varrella piti ajaa 500 m seuraavalle majoituspaikalle. 

Varasimme edullisen B&B kämpän ja löysimme itsemme viiden tähden hotellista. Oikeastaan vielä parempaa, yksityisyys kuului hintaan. Jääkaapissa aamupalat, hedelmät ja juomia sai ottaa myös matkalle. Hyvällä maulla ja mielikuvituksella sisustettu talo sai hyvälle tuulelle. Kaikki toimi loistavasti.

Talossa oli tietysti tilaa parille perheellekin. Meille annettiin kaksi isoa huonetta, molempiin kuului oma kylpyhuone.

Tämä oli koko matkan aikana paras ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majoituspaikka. Tällä tavalla tekee varauksen, saa käyttöön kokonaisen kerroksen kylpyhuoneineen. Parvekkeelta aukeaa upea näkymä vuorille. 

Meidän yön aikana talo oli tyhjä, joten jaettu keittiö ja olohuone oli meidän omassa käytössä. Vaikka talossa olisi muita ihmisiä, yhteiset tilat ovat niin avaria ja tilavia, ettei mitään hätää olisi. Talossa oli myös oma takapiha ja runsaasti parkkitiloja ympärillä.

Luonnollisesti pesukone ja kuivuri kuuluivat hintaan.

Palvelu oli erittäin avuliasta ja ystävällistä ottaen huomioon että varasimme huoneen 5 min ennen saapumista ja kello oli about 22.30 kun pyrimme sisälle. Talo tultiin viimeistelemään kolmen henkilön voimin ja vielä pahoittelut, että heiltä kesti tulla paikalle 10 minuuttia.

Tämän yön ainoa harmi oli se, että meidän piti lähteä eteenpäin. Tässä talossa olisimme viettäneet useitakin öitä. Ehkä joskus toiste, jos aikataulu sallii etukäteisvarauksen.

B&B Rossella (via dei Due Principati 112/A, 83025 Montoro Inferiore, Italia)

Day 2. Piano – Selvazzano Dentro

Toisena päivänä siirryimme eteenpäin yhtä verkkaisesti kun ensimmäisenä, paitsi esteena oli nyt tietyöt eikä laivamatkat.

Matalikossa sijaitsevan Padovan maisemat eivät olleet yhtä vakuuttavat kuin vuoriston Pianossa, mutta kahviani silti pääsin nauttimaan puutarhamaisemissa.

Aamukahvi on minulle se päivän tärkein ateria. Se on päivän avaus, niin paikka, aika ja seura ovat tärkeitä. Juon sen mielelläni yksin kuin väärässä seurassa. Muuten koko päivä menee pieleen.

Road trip Italia

Marjoitukset:
Road Trips Archives 

Road trip Italia

15 vastausta artikkeliin “Road trip 3801 – Days 1-2. Italia

 1. Wau mikä reissu! Italia on ollut mulla pitkään haaveena 🙂 Ehkä vielä joskus!

 2. Ihana postaus, kiva että kirjoittelet! Onko sulla joku unelma kohde jossa haluat käydä?

  1. Kiitos!

   Minä haluaisin tehdä avaruusmatkan, mutta epäilen etten elää niin kauan, että ne ovat saavutettavissa tavalliselle kansalle. Joten toiseksi hienoin kohde olisi Japani.

 3. Voi niitä aikoja kun sai vapaasti matkustaa ilman lippuja ja todistuksia.
  Ihanat maisemat siellä, ehkä mekin vielä joskus nähdään Italia, tai noh mies on siellä asunut, joten vain me muut perheestä 😀

  1. Italia on ihana maa, niin matkustaminen siellä on iloa silmille ja sielulle. Lämpimästi suosittelen!

 4. On aina mielenkiintoista lukea Maltasta kun se saattaa joskus kutsua asuinpaikaksi myös. Etenkin tuo Maltalta Italiaan koska sitä tulisi harrastettua!

 5. Kiva päästä seuraamaan teidän matkaa täällä blogissa! Reissu on varmaan rankka, mutta noiden upeiden kuvien perusteella vaikuttaa hienolta elämykseltä 🙂

  1. Tällä kerralla reissu oli suht leppoisa. Lyhkäsiä pätkiä ajettiin päivässä. Kuvamateriaalin keraaminen oli suurempi ongelma: satoi niin paljon, etten kovin monta onnistunutta kuva saanut aikaiseksi 😏.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.