Gozon rantoja – Wied il-Għasri

Gozon rantoja - Wied il-Għasri - Dwejra Bay

Gozon rantoja – Wied il-Għasri

Saaren pohjois- ja lounaisosat eivät pääse rannoilla ylpeilemään. Pitkän Marsalfornin alueen jälkeen seuraava oikea ranta on San Lawrenzin Dwejra Bay. 

Gozon rantoja - Wied il-Għasri

Tämän alueen parasta antia on laaja patikointireittien verkosto. Pitkin rantaa pääsee Wied Il-Mielaħ:sta Ta’ Ċenċ Cliffs:iin asti. Reitit eivät ole vaikeita, mutta ne kulkevat pitkin korkeiden rantakallioiden reunaa suorassa auringonpaisteessa, joten turvallisuudesta ja runsaasta veden saannista pitää huolehtia tarkkaan. 

Yleisesti ottaen Gozolla (niin kuin Maltan saarellakin) turvallisuutta on yritetty pitää yllä kaikin keinoin. On rantavahteja, on merkkilippuja, on pelastusvälineitä. Silloin kun rantavahti on paikalla, hän opastaa kaikissa uimiseen liittyvissä asioissa. Jos rannalla ei ole henkilökuntaa, kaikkea voi kysyä paikallisilta. He ovat varsin ystävällisiä ja avuliaita tässäkin asiassa. Jos paikallinen hyökkää turistin mukavuusalueelle ja yrittää varoittaa jostain uimiseen liittyvästä asiasta, kuuntele. Turhaan he eivät lähde sinua häiritsemään. 

Oman valkonaamaolemukseni takia saan niitä neuvoja paljon. En enää edes oikaise, ellei keskustelu mene pidemmälle. Merta pitää osata lukea. Se taito tulee meren rannalla ja meressä vietettyjen vuosien mukaan. Paikalliset kuitenkin tuntevat rantojaan varsin hyvin: virtoja, kiviä, luolia ja syvänteitä. 

Vaikka rannalla on kattava opastus, niin niitä lippumerkkejä pitää osata tulkita. Opastaulu on yleisesti sijoitettu rannan pääväylälle. Pelastusvälineitä pitää myös osata käyttää. Se ei nyt ole aivan niin yksinkertaista kuin kuvitellaan. Tiesittekö esimerkiksi, että tuo pitkä naru, joka on kiinnitetty pelastusrenkaaseen, on sitä varten, että pelastettavan saa vedettyä takaisin maihin?

Jos oma tai lasten uimataito vähänkin askarruttaa, niin kannattaa valita mahdollisimman turvallinen ranta. Matalahko Ramla sopii siihen tarkoitukseen mainiosti.

Tässä postauksessa: 

Rannat

 • Wied il-Għasri

Nähtävyydet

 • Wied Il-Mielaħ
 • Bażilika Tal-Madonna Ta’ Pinu Mill Gharb
 • Għarb
 • Għasri

Alueen rannat

Wied il-Għasri

Wied il-Għasri ei virallisesti edes ole uimaranta. Se on kapea poukama, jossa toki uidaan, mutta täysin omalla vastuulla 

 • Soraa
 • Ei sovi kovin pienille lapsille
 • Villi ranta, johon pääsee luontopolkua pitkin
 • Ei valvottu
 • Ei mukavuuksia
Wied il-Għasri

Nähtävyydet

Wied Il-Mielaħ

Wied Il-Mielaħ on vähemmän tunnettu luonnonmuodostelma, joka muistuttaa sortunutta Azure Window:sia. Paikka on mielettömän hieno ja ansaitsee oman päiväretken. Kuten monessa muussakin paikassa, tarjolla on paikkoja piknikille ja grillaukselle. Aurinkovarjo kannattaa tuoda mukana.

Bażilika Tal-Madonna Ta’ Pinu Mill GĦARB

Gozon uusin suuri kirkko: vihitty 1932. Se on myös varmaan kuvatuin. Harvoja kirkkoja, joita pääsee kuvaamaan riittävältä etäisyydeltä, että koko rakennus mahtuu kuvaan yhtä aikaa. 

Kieltämättä vaikuttava rakennelma. Minuun teki vaikutuksen alueelle pystytetty mosaiikki: kymmeniä neliömetrejä raamatun kertomuksia mosaiikkina, pikkutarkkaa työtä. 

Gozon rantoja - Wied il-Għasri - Dwejra Bay - Ta Pinu

Għarb ja Għasri

Għarb ja Għasri ovat perinteisiä, ikivanhoja kaupunkeja, joissa uudet ja vanhat rakennukset muistuttavat pitkälti toisiaan. Perinteistä maaseutua, jossa viljellään ja kasvatetaan viinirypäleitä viinitarhoille.   

REFERENSSIT:

SUORAT LINKIT GOOGLE MAPSIIN:
GOZON RANTOJA ARCHIVES

Gozon rantoja – Wied il-Għasri

MALTA & GOZO ARCHIVES

Visits: 223

4 vastausta artikkeliin “Gozon rantoja – Wied il-Għasri

 1. Todella kaunis tuo Gozon kirkko! Ja mahtavaa, että paikalliset auttavat ja neuvovat kävijöitä rannoilla, vaikka saattaakin olla turhauttavaa jos “näyttää turistilta”, mutta tietää itsekin miten toimia. Ihanat värit ottamissasi kuvissa.

  1. Tällaisessa auringonpaisteessa on helppo ottaa värikkäitä kuvia, erityisesti kun itse maltalaiset eivät väriä säästele. Oikea valokuvaajan paratiisi 😍.

 2. Pieni on polku Wied il Mielahiin. Ei saa olla paljoa vastakkaista liikennettä. Joutunevat tekemään sinne kunnon väylän, kun tuo kivi-ikkuna alkaa saamaan mainetta ja korvaa sortuneen Azure Windowsin 😀
  Hienoja näkymiä 🙂

  Laitan tähän linkin blokikirjoitukseen toisenlaisesta rannasta niistä kiinnostuneille. Pesarossa on hiekkaa ja hiukka helpompikulkuinen ranta mikäli löytyy parkkipaikka 😀
  https://finintirol.fi/rantaloma-syksylla-kesainen-pesaro-italia/

  1. Itse asiassa tie oli aika kelpo, mutta ei mikää nelikaistatie. Itse kävelimme koko matka Ghasrista ihan vaan huvikseen. Nämä kuvat ovat toukokuun alusta, jolloin lämpöä ei ollut päivisin kuin mukavat +23-25 C. Nyt ei kyllä jaksaisi kävelemään. Kuuma on.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.