Lukulistalla – Lempiblogini (Vol.3)

Lukulistalla - Lempiblogini (Vol.3), Lukulistalla Lempiblogini

Lukulistalla – Lempiblogini (Vol.3)

Sain Valokuvaajan silmin -blogin Jasminilta haasteen listata omia lempiblogejani. Itse asiassa tämä on jo sitten kolmas postaus samalla teemalla. Joten listaan tänne tämän hetken lukulistalla olleita, mutta mainitsen myös kestosuosikkini.

En toki lue kaikkia postauksia heti niiden ilmestyttyä. Joskus pidän taukoja ja palaan suosikkiblogiin vähän ajan päästä. Silloin siellä voi olla jo useita minua kiinnostavia juttuja. Joskus artikkelin teema ei natsaa. Minä en esimerkiksi käytä kynsilakkoja, huulipunia tai silmälaseja, joten ne postaukset skippaan miltei kokonaan. Tuskinpa kukaan lukee omaa blogianikaan kannesta kanteen. 

Mitä lajia on lukulistallani?

Kirjoja – ei sentään. Blogikirjoituksia. Olisin kyllä lukenut kirjojakin suomeksi, mutta jokaista kirjaa, jota yritän löytää e-kirjakaupasta, ei löydy. Yleisesti poimittuja hittejä, käännöksiä, mutta alkuperäistä suomalaista kaunokirjallisuutta ei ole. Ei edes lasten kirjoja. Halusin ostaa pojalle Tatua ja Patua. Ei ole kuin äänikirjoja. Lapseni ei ole lukutaidoton, hän ei tarvitse kirjaansa luettuna ääneen. Olisin halunnut, että hän harjoittelee suomen kieltä lisää. Kaikki kirjat, mitä meillä on, on jo luettu useita kertoja, kumpikin meistä muistaa ne ulkoa.

Voisin toki tilata digilehtiä, mutta minusta blogit ovat monipuolisempaa lukemista. Paljon enemmän valinnanvaraakin. Itsekin pidin blogeja kevyenä viihteenä vielä muutama vuosi sitten. Laji on kuitenkin kehittynyt hurjasti.

Miksi luen?

Valitsen itselleni sellaista luettavaa, joka resonoi omien ajatusten kanssa. Kirjoittajan ei tarvitse olla kanssani samaa mieltä, mutta tykkään, jos hän on jotenkuten samassa elämäntilanteessa kuin minäkin. Sen takia etsin käsiini blogeja, joissa seikkailee ruuhkavuosia elävä perheenäiti, joilla on (esi)teini-ikäisiä lapsia. Bonusta lemmikeistä (erikoisesti kissoista), avarakatseisuudesta, maailmankansalaisuudesta sekä positiivisuudesta.

Kuten moni muukin, luen sellaisia blogeja, joissa pystyn helposti samaistumaan kirjoittajaan, hänen ajatus- ja arvomaailmaan. 

Jään seuraamaan blogia myös silloin, kun meillä on kirjoittajan kanssa jokin muu yhtäläisyys. Ja se voi olla mitä vaan: kotikaupunki, ajatusmaailma, harrastus.

Joskus blogi on visuaalisesti niin mukaansatempaava, että siellä käy ihan vaan pällistelemässä kuvia ja hoitamassa pois stressiä. 

Välillä tarinankertoja on aivan poskettoman taitava, niin blogi käy kaunokirjallisuudesta. 

Kestosuosikkiblogeissani on sitten niin monta eri ulottuvuutta, että niiden parissa on helppo viettää laatuaikaa. 

Blogikirjoituksista yleinen mielipide on, että se on viihdettä. Tavallaan näin se on. Paitsi on olemassa blogeja, joissa pohditaan syvällisempiä ja tärkeämpiä aiheita, yhteiskunnallisia asioita, elämän suruja. Luen kyllä välillä niitäkin. 

Blogissa minua viehättää kokonaisuus. Hyvin kirjoitettu tarina, visuaalisuus, mutta myös se jokin. Alla olevassa listassa jokaisessa blogissa on jokin juju. Minkä vielä olen huomannut, kaikki lukemani blogit ovat hyvin monipuolisia ja värikkäitä. Tylsistyn helposti, jos blogi on värimaailmaltaan liian pliisu tai turhan perinteinen tarinan kerronnassa. Joten mitään kovin tuttua ja turvallista ei ole luvassa.

Miksi en lue?

Joskus jokin blogiteksti on minulle liikaa. En pysty. Elämässäni on ollut tarpeeksi draamaa, vaikeuksia, sairauksia, että pystyisin samaistumaan tuntemattomien vuodatuksiin viihteen vuoksi. Minuun sattuu. Enkä nyt tarvitse sitä. Tarvitsen happy endiä.

Käy myös niin, että bloggaajan oma into kirjoittamiseen hiipuu, ja se näkyy tekstissä liikaa omaan makuuni. Tykkään, kun tarina on kirjoitettu rakkaudella ja hyvällä tunnolla, eikä pakosta. 

Välillä on näin, että blogi on periaatteessa kaikin puolin kiva, mutta aihe on minulle vieras. En saa mitään otetta siitä. En ymmärrä, mistä on kyse ja miksi se on kiva. En osaa neuloa, esimerkiksi. Se ei rauhoita, vaan turhauttaa minua. En tiedä, miksi. 

On myös tapauksia, joissa blogin luonne muuttuu bloggaajan elämäntilanteen eläessä niin paljon, ettei se ole minulle enää millään tavalla kiinnostava. Tälle asialle ei mitään voi. Lukijat tulevat ja joskus menevät. Toivon niille bloggaajille paljon uusia, heille uskollisia ja ymmärtäväisiä lukijoita. 

Itse esimerkiksi vältän vauvablogeja ja vauvakuumeblogeja. Vauvavaihe on minulle tarpeeksi kaukainen aihe, ja hyvä niin. En myöskään osaa samaistua nuoren opiskelijan/bilettäjän blogiin. Oma nuoruus on sen verran kaukana, että siitä ei jäänyt kuin kauniita muistoja.

Lukijoita on joka lähtöön, joten blogejakin pitää olla joka lähtöön. 

Oma listani

Minä en laittaisi blogeja lainkaan paremmuusjärjestykseen. Se, mitä minä luen, ei välttämättä puhuta toisia ihmisiä, ja toisin päin. Tässä on kuitenkin omasta mielestä huikean hyvät lajin edustajat. Lajittelen genren mukaan.

1. Lifestyle

Näiden blogien parissa käyn rentoutumassa ja tankkaamassa positiivista energiaa. Ne ovat kestosuosikkejani: arjen pieniä ja suuria iloja ja suruja taidokkaasti kirjoitettuna, aina ripaus huumoria pelissä ja upea visuaalinen maailma. Tiia ja Heidi, jos te muuten ette vielä lukeneet toisten blogeja, niin suosittelen lämpimästi. Vaikka molempia blogeja voi noin vain kuvata samoilla sanoilla, toteutus on kummallakin varsin omaperäinen. 

 • Tiia Koivusalo. Ei ole sellaista tilannetta, josta ei selviäisi huumorilla ja hymyllä. 
 • Heidin Italia. Ulkosuomalaisen yrittäjäperheen arki. Ihan kuin meilläkin.

2. Matkailu

Matkailu on varsin kinkkinen laji. Siltä odotetaan aina samaa lorua, erikoisesti jos kuvassa on kaupallista yhteistyötä. Tässä on kaksi luomusta, joissa tarina nousee esille siitä huolimatta, että kaikki perinteiset osiot ovat ikään kuin paikalla. Huomasin tämän itse asiassa juuri äsken. Olen aina niin uppoutunut kertomukseen, etten ajatellut lainkaan, että blogeissa mainitaan hotellit, ruoat, reitit, niin kuin pitääkin. Tässä on sekä tietopaketti että tarinanautinto.

3. Ruoka

Ruokablogi on minulle hyvin vieras ja vaikea laji, koska en osaa noudattaa ohjeita ja sotken kaiken. Sen takia jos luen ruokablogia, niin sen pitää olla varsin poikkeuksellinen. Yleensä haen sellaisia lifestyle-ruoka-perhe tapaisia luomuksia, että minulla olisi edes jotain toivoa selviytyä, jos resepti miellyttää. 

Minulle on helpompaa, jos luettavaa on varsin monipuolisesti. Seuraan enimmäkseen varsin epätavallisia ruokablogeja tai fusion-blogeja.

 • Beach house kitchen. Maukkaita matkoja. Ainoa blogi, jonka resepteistä sipuli on valmiiksi jätetty pois. Mistä tiesit?
 • Valgė Spalvė (LT). Zivile oli teroittanut omia kokkaustaitoja silloin, kun asuimme kaikki Tallinnassa. En kyllä pysty siihen samaan, mutta muistan vesi kielellä hänen nyyttikestinsä. 

4. Ihmissuhteet ja yhteiskunta

Tämän genren edustajista edellytän rakenteellista asennetta. Minulle ei riitä perusvalitus, mutta pitää olla myös idea, miten tilanteen voi parantaa. Ongelmakohtiin ei kannatakaan mennä tökkimään sormella, jos ei ole parantamisehdotuksia.

5. Harrastukset ja yhteiset kiinnostuksen kohteet

 • Marjon matkassa. Marjoa ja minua yhdistää hillitsemätön rakkaus hulluihin kenkiin. 
 • Tuula’s life. Tuulan blogissa käyn ihastelemassa vanhaa kotiseutua. 
 • Amalian maailma – Kotoilua ja kaikenmoisia kotkotuksia. Silmä lepää niillä kukkakimpuilla. Annella on sekä hortonomin että valokuvaajan lahja.
 • Keyword: Love. Jonnalla on ilmeisesti samanlainen kuiva ja herkkä iho kuin mullakin. Mm. ongelmia retinolin kanssa. Melkein kaikki hänen testaamansa tuotteet sopii minulle. 
 • Really Ree. Ree kirjoittaa englanniksi ja testaa aivan kaikki markkinoiden uutuudet. Viime aikoina tosin liikaa halpistuotteita. Toivottavasti se ei jää tavaksi 😊.

6. Eko 

Nämä ovat ihmisiä, joilta opin uutta joka päivä. Joskus olen kirjoittanut, että olen heidän kanssa eri mieltä. Huomasin myöhemmin, ettei se ole oikea ilmaisu: vaikka meidän elämäntavat, ympäristö ja puitteet ovat aivan erilaiset, monesti uusi näkökulma tuttuun asiaan avartaa omaa maailmankatsomustani. Näissä blogeissa kyse ei ole viherpesusta, mutta tasapainoisesta ja analyyttisesta suhtautumisesta omiin valintoihin.

7. Perhe

Perheblogeissa etsin yhtymäkohtia. Vauvakuplan syövereihin minulla ei ole enää asiaa. Miksi juuri nämä? Aitoa läsnäoloa, rehellisesti ilmaistuja mielipiteitä, samanlaisia elämäntilanteita. Erikoisesti nyt, kun elämä on ripotellut kavereitani ympäri maapalloa, vertaistuki on erittäin tärkeä.

 • Tahdon Asiat. USA:ssa asuva viisihenkinen perhe, joiden elämä ei kuitenkaan ole kaaosta, vaan kalenteria, koiraa ja kissa. Respect! 
 • Yli pyykkivuorten. (Blogi on lopetettu vuonna 2022 – nyyh…) Kaikki järjestyy ja elämä kantaa, vaikka siltä se ei juuri nyt vaikuta.  
 • Edustusrouvan päiväkirja – eli tarinoita kiertolaisperheen arjesta maailmalla. Tykkään blogeista, joissa perhe-elämä ei ole täydellistä kaaosta, vaan täyteläistä arkea. Kotityöt voi myös delegoida (ainakin osittain) ja lapsilla voi mennä koulussa hyvin. 
 • Äiti yrittää. Äitiys ja yrittäjyys. Kaksi vastakohta vai ying ja yang? On ilo lukea menestystarinoita eikä pelkkiä itkuvirsejä yrittäjyydestä. 

8. Bloggaaminen ja kirjoittaminen

 • Rouva Sana. Jos alan epäröidä itseäni, kirjoittamistani, minulta uupuvat ideat tai into, käyn Minnan blogissa. Se, miten hän käyttää kieltä: lauseita, sanoja, välimerkkejä-  on kuin sanallista taidetta. 
 • Unelma 5. Emiilia on periaatteessa perhebloggaaja (oli edesmenneellä Kaksplussalla). Se, miten taitavasti hän kirjoittaa arkisista asioita, on suorastaan ihme. Hän on myös harvinaisen avoin omasta bloggaamisesta, kaupallisesta vaikuttamisesta ja arjesta. 

9. Kannanotto ja kevennykset

10. Viimeaikaiset aha-elämykset


Seuraan enemmän tai vähemmän säännöllisesti noin 30 blogia. Voi olla, että lisasta uupuu vielä jokin niistä. Seuraavalle kerralle jää jotain kirjoitettavaa sitten 😁.

Lukulistalla – Lempiblogini

Lukulistalla – Lempiblogini

Seuranta-alustat (edellisessä artikkelissa)

Lukulistalla – Lempiblogini

Kuvitus © 2019-2023 VIA PER ASPERA AD ASTRA

© 2021 Kaikki muut jutun kuvat ovat mainittujen bloggaajien immateriaalista omaisuutta. 

Lukulistalla – Lempiblogini

Visits: 415

24 vastausta artikkeliin “Lukulistalla – Lempiblogini (Vol.3)

 1. Olet tehnyt mielenkiintoisen listan seuraamistasi blogeista. Lämmin kiitos, että olen päässyt listallesi.
  Kiitos Nadine myös, että bloggaat! Tuot mielenkiintoisia havaintoja maailmalta ja todella panostat bloggaamiseen.
  Aurinkoista kesäkuuta ☀️

 2. Oi kiitos, kiitos! Kylä tämä välillä aika kaoottiselta tuntuu mutta ainakin useimmiten kaikki on oikeaan aikaan oikeassa paikassa 🙂

 3. Kiitos maininnasta ja pääsystä blogilistallesi. Lupaan, että kenkäpostausta on taas tulossa jossain vaiheessa. Kenkähulluutta ei ymmärrä kuin toinen siihen hurahtanut. Maailma on täynnä mitä ihmeellisempiä kenkiä ja täytyyhän niistä aina kirjoitella blogiin.

 4. Kiitos listalle pääsystä ja ennenkaikkea siitä, että tykkäät lukea blogiani ja löydät sieltä hetkeesi tarvittavaa.

  Kiitos myös kattavasta listasta. Monia niistä jo tiedän tai olen vähintään jonkun postauksen lukenut, mutta myös monia joita en ole lukenut. Pari uutta, joihin tutustun ehdottomasti tarkemmin.

  Niin ja kiitos omasta blogistasi. Se on yksi blogeista, joita seuraan tiiviisti. Tykkään laajasta aihepiiristä. Aina löytyy jotakin luettavaa sillä uutta tulee kyllä vähintäänkin riittävästi 🙂

  1. Kiitos sinulle! Sä olet harvoja matkabloggaajia, ketä uskon, että he ovat käyneet paikan päällä 😁

 5. Kiitos kaunis maininnasta! Ihana kuulla, että meidän elämästä välittyy verrattain rauhallinen kuva – välillä kieltämättä nimittäin tuntuu meidän meno vähän kaoottiselta 🙂

  1. Kaaos on varmaan kaikille lapsiperheille tuttu tila. Minulle on kuitenkin tärkeää, että tuot esille myös hyviä ja rauhallisia hetkiä, etkä epäröi delegoida pois turhia asioita. Blogistasi paistaa läpi positiivinen elämänasenne ja se, että osaatte nauttia elämästä perheenä.

 6. ihania lempi blogeja sinulle, osa on minulle uusia tuttavuuksia, mutta osa ehdottomasti myös niitä omia lemppareita.
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

  1. Kiitos!

   Minä muuten käyn aina välillä ihastelemassa upeita kuviasi 🌺. Vaikka itse olen neulonta- ja kynsilakkakammoinen sekä kissaihminen kaiken lisäksi, on kiva käydä kurkkimassa, mitä rinnakkaisuniversumissa tapahtuu. Sulla on ilmiselvää silmää sekä väreihin että stailaukseen. Puhdas visuaalinen nautinto!

  1. Minä ammennan inspiraatiota muiden bloggaajien työstä ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Toisilleen tukena oleminen on yksi ihanimpia asioita bloggaajien keskuudessa. Kiitos teille!

 7. Kiitos Nadine, sekä maininnasta, että ylipäätään tästä listauksesta, josta löytyi useita kiinnostavia, minulle uusia blogeja! Vielä kun saisi varattua enemmän aikaa blogien lukemiseen (ja myös omien blogien säännöllisempään päivittämiseen…) 🙂

  1. Olen saanut niin paljon inspiraatiota sekä teidän blogista että bloggaamisesta ylipäänsä, niin toivon, että teillä löytyy aikaa kirjoittaa aina välillä lisää 😍. Olen seurannut teidän Espanjan matkaa. Kävin just lintsaamassa, missä kaikissa kaupungeissa te olette käyneet kevään aikana. Ei ole ihme, että unohdin, kun oli niitä toistakymmentä. Upeita kuvia! 🧡

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.