Iän tuoma helpotus

Iän tuoma helpotus

Iän tuoma helpotus

Omalla tavallaan hauskaa, miten perspektiivit muuttuvat vanhetessa. Ei niin, että tuntisin vuosien painon harteillani. Monesti ikä tuo vapautta. Siellä, missä nuori tuskailee valintojensa kanssa, haparoiden, erehtyen ja oppien kantapään kautta, ikä antaa varmuutta, tietoa ja kokemusta – lue: helppoutta elämään ja valintoihin.

Ulkonäkö

Miten syvälle sattui teini-ikäiselle laukaistut ilkeät kommentit. Ne samat asiat ohitan nyt olankohautuksella. Osaan myös laukaista takaisin, jos on tarvetta.

Painopiste on nyt siirtynyt aivan muihin sfääreihin, kuin vaa’alla olevien numeroiden tarkkailuun. 

Oloni on kevyt, vaikka painoa on varmaan tullutkin lisää. Painon nousulla on positiivinen vaikutus: kukaan ei pääse enää horjuttamaan asemaani ihmisenä yhtä helposti kuin pari vuosikymmentä takaperin. 

Olen tottunut siihen, miltä näytän. Olen hyväksynyt itseni sellaisena kuin olen.

Muoti ja pukeutuminen

Miten helppoa on pukeutua nyt, kun on jo oppinut, mistä tykkää. Kun kaappi on jo täynnä vaatteita, eikä jokaista pikkumustaa tarvitse erikseen lähteä tuntikausiksi kaupungille etsimään.

Parissakymmenessä vuodessa kertyy jo sellainen vaatekaappi, jolla tulee toimeen tilanteessa kuin tilanteessa. En muista, milloin olisin viime kerran paniikissa, ettei ole mitään päällepantavaa. Ehkä se oli järjestön joulujuhlat, johon piti olla pitkä iltapuku ja miehillä solmio. Kummankin jouduin hankkimaan tapahtumaa varten (2013). Tai sitten lähetystön pikkujoulut, jonne pitkän iltapuvun piti olla olkapäitä peittävä. Se oli kyllä haaste, mutta löysin kuitenkin (2015).

Minulla on varmaan 5 eri pikkumustaa, joista vanhin on vuodelta 2003. Ei ole aikomustakaan heittää roskiin. Hyvä ja toimiva vaate. Se on ollut lukuisia kertoja päälläni ja toimii edelleen tarvittaessa. Kaikkialle yksi musta vaate ei sovi. Häihin ja kesäjuhliin minulla on värillisempi ja avonaisempi vaihtoehto. Hautajaisiin se ei käy, muuten näyttäisin mustalta leskeltä. Sitten on astetta virallisempia tapahtumia ja astetta rennompia, joihin on omat pikkumustat.  

Niin, ja se tärkein asia: en enää välitä, mitä joku sanoo pukeutumisestani. Se on yksinomaan oma asiani, mitä laitan päälleni. 

Asema ja asenne

Tiedän, mihin kuulun. Mitä haluan elämältäni. Mihin olen matkalla. Olen oppinut, että vain oma asenteeni ratkaisee, millaisena näen maailman. Itse päätän, minkä värinen maailmani on.

Olen saavuttanut asemani työni kautta. Enää kukaan ei voi tulla sanomaan minulle, etten ole ansainnut sitä. 

Dixi.

Iän tuoma helpotus

Iän tuoma helpotus

11 vastausta artikkeliin “Iän tuoma helpotus

 1. Se on voimaannuttava tunne, kun tiedät mihin suuntaan olet menossa ja miksi ja kuka olet. Vaikka kovin nuori monien mielestä vielä olen, sieluni on vanha ja tietoinen jo nuorelta iältä näissä asioissa. Olen iloinen siitä kuka olen ja niin kaikkien pitäisi olla itsestään!

 2. Juuri näin. Ikä tuo tunteen, että kaikki on hieman yksinkertaisempaa ja helpompaa 🙂

 3. Tähän on pakko sanoa, että sun asenne ja tietynlainen itsevarmuus välittyy myös sun blogissa ja muissa kanavissa.

  Sun blogissa ja muualla somessa näyttäydyt suorana, itsevarmana, rohkeana sekä oikeudenmukaisena. Kirjoitat ja sanot ääneen asioita ja mielipiteitä siitä huolimatta, että ne eivät aina vastaakaan yleistä mielipidettä.

  Niin ja välillä huokuu myös sellainen I don’t give a fuck- asenne. Siis hyvässä mielessä. Uskallat olla omaitsesi välittämättä siitä mitä muut ajattelee.

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  1. No, I don’t give a fuck – that’s true. 💛 Mielipiteitä pitää olla monia, että balanssi säilyy. Niin, ja vastavirtaan kulkeminen on välillä tosi hauska!

   Aurinkoista sunnuntaina teille!

 4. Ikä todellakin tuo vapautta, mulla on ihan samanlaisia kokemuksia asiasta kuin sullakin. Mahtavaa saada elää omaa elämäänsä just niin kuin huvittaa!

  Hienoja kuvia taas! 🙂

 5. Nuorempana mietin aina, että ilkeänä tehdä jotain ja mitä muut ajattelevat. Olen päässyt pitkälle tästä kompleksista. Ikä on ihana asia 🙂

 6. Ikä on kokemusta ja se antaa perspektiiviä sekä ymmärrystä, kuten kirjoitit. On rauhoittavaa ymmärtää millä on merkitystä ja mikä on vähemmän merkityksellistä elämälle. Nuorena helposti ajautuu ajattelemaan jonkun asian epäonnistuttua, että “tässä se nyt oli, koskaan en saa enää uutta mahdollisuutta”. Elämä nähdään ehkä liian kapeana ja ehdollisena.
  Ihminen kasvaa ja kehittyy koko elämänsä ajan, ainakin toivottavasti.

 7. Ikä tuo todellakin vapautta tehdä liki mitä vain häpeilemättä. Harrastaa, mitä oikeasti haluaa ja innostua mistä ilkeää. 🙂 Kuten sanoitkin, asenne ratkaisee. Ja ikä tuo sitä rutkasti mukanaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.