Bloggaamisen ristiriitoja, joita jäin pohtimaan

Bloggaamisen ristiriitoja, joita jäin pohtimaan

Bloggaamisen ristiriitoja

1. Kirjoitanko minä vai sinä muodossa?

Kirjoitusasu herättää kiivasta keskustelua blogi-maailmassa. Käytänkö puhe- vai kirjakieltä? Ovatko puhekieliset ilmaisut ylipäänsä sallittuja? Kirjoitanko minä vai sinä muodossa? Keneen keskityn kirjoituksessa, itseeni tai lukijaan? 

Minäkin olen sitä mieltä, että “me, myself and I” -tyylinen kirjoittaminen on varsin mautonta. Toisaalta, juuri ne kaikkein anteeksipyytämättömimmät, omaan napaan keskittyneet bloggaajat keräävät suurimman seuraajayleisön. 

Tämä on minulle aika mysteeri, koska psykologian tietoni rajoittuu kauppiksen myyntistrategioihin ja värianalyysiin sekä opekorkeakoulun peruskurssiin. Miksi he menestyvät sitten? Johtuuko se siitä, että heidän pelottomuutta ja muiden mielipiteistä piittaamattomuutta ihaillaan salaa?

Bloggaamisen ristiriitoja

2. Hyödyllisyys lukijalle

Postaus pitää olla lukijalle hyödyllinen jollain tavalla. Muuten kukaan ei lue. Eikö? Suurin osa tekstejä, joita itsekin luen, ovat minulle vain huvia. Immateriaalista, visuaalista ja lukunautintoa. En nyt näe, miten jokin beige/valko/musta asukokonaisuus voi inspiroida minua arjessa. Miksi luen? Minusta on kivaa, että bloggaaja on pukeutunut, meikannut, kuvannut ja kirjoittanut blogiinsa minua varten. Se saa minut tuntemaan itseni arvokkaammaksi, vaikka tiedostan, että se tunne on pseudososiaalinen. Eli placebo. On mukavampaa katsoa toisten stailattuja kuvia kuin omaa siivoamatonta tiskipöytää. 

Luen paljon hienoilla kukka- ja sisustusasetelmilla kuvitettuja blogejaa, koska niitä kuvia vain on ilo katsoa. Joskus muu sisältö on minulle täysin vieras, joskus voin hyvinkin samaistua kyseiseen bloggaajaan (Amalian maailma, Tiia Koivusalo)

Mitä lukukokemusta ihmiset hakevat netistä? Yleistä, viihdyttävää ja ajankohtaista (Lähde: Google Trends data

Verraten tavalliseen kirjallisuuteen: tietokirjallisuutta kulutetaan hyppysellinen verrattuna kaunokirjallisuuteen. Fiktio kiehtoo ihmisiä enemmän kuin todellisuus. 

Bloggaamisen ristiriitoja

3. Blogilla tienaaminen: myyntikoju vai lukukokemus?

Kaupalliset yhteistyöt on jokaisen bloggaajan unelma. Aniharvalla myynti ja yhteistyötekstit onnistuvat niin hyvin, että minä, kuluttajana, olisin valmis maksamaan mainostuksesta tuotteessa. Epäilen, että siihen tarvitaan vuosien kokemusta sekä kirjoittajana että vaikuttajana. Myös juuri oikealla tavalla luovuutta on vajaa. 

Yrityksiä on moneksi. Toiset suhtautuvat bloggaajiin kuin yhteistyökumppaneihin, kellä saa olla oma mielipide tuotteesta, markkinoinnista ja lopputuloksesta. Toisille bloggaaja on vain väline, jota käytetään surutta markkinoinnin työkaluna. Näillä on selvä strategia, johon kuuluu somettajien käyttö tarkkaan rajoitetun taktiikan sisällä. Näin syntyy sellaisia hulluja ilmiöitä kuin kasa täsmälleen samanlaisia postauksia ympäri somea.

Joidenkin bloggaamisen oppaiden lukemisesta minulle jäi sellainen olo, että jos blogissa ei pääse myymään mitään, niin ei kannata blogatakaan. Tunnen tosin pari kirjoittajaa, joiden blogeissa ei ole affiliaatteja eikä kytkykauppoja – he ovat menestyneet ihan vaan kirjoittajina ja kolumnisteina. Kai sellainen saa olla tavoiteena?

Bloggaamisen ristiriitoja

4. Kuvat blogiin: kännykällä vai kameralla?

Kameralla vai kännykällä? Ilman muuta, kameran (hyvän kameran) jälki on parempaa. Erikoisesti hämärässä, liikkuvia tai kaukaisia objekteja kuvaamassa. Paitsi, että suurin osa blogien kuvista on kuvattu kännykällä. Älypuhelin on oiva väline somettajalle. Kamera usein jää käyttämättä, vaikka se olisi mukana. Koska kännykällä on näppärämpää kuvata ja käsitellä yhtä aikaa. Nykyaikaisissa kameroissa on sisäänrakennettu Wi-Fi tai Bluetooth… Paitsi, minulla ei ole vielä sellaista kameraa. 

Tein (epä)tieteellisen kokeiluni kuvien laadusta ja jatkoin kuvaamista kännykällä. 

Bloggaamisen ristiriitoja

5. Julkaisutiheys

Analysoin julkaisutiheyttä niissä blogeissa, joita seuraan Blogit.fi sivuilla (niitä on 38). 

Toiset julkaisevat useita kertoja viikossa, toiset kerran kuussa, jos sitäkään. Toisilla tekstiä on sarjakuvan verran per postaus, toisilla riittäisi väitöskirjaksi. 

Tuloista päättelen ei ole mitään eroa, miten paljon ja kuinka usein julkaiset. Mielenkiintoista. 

Markkina-analyysiopin mukaan mainoksen/postauksen pitää tulla ulos juuri sillä tietyllä hetkellä, jolloin kuluttaja/lukija pystyy sen kuluttamaan. 

Case Study. Aihetasolla

Tavallinen tai Materiaalimainos 

Tässä on esimerkkinä Lidlin mainoslehti, joka ilmestyy kerran viikossa ja jaetaan lauantaisin, koska on laskettu, että  suurin osa ihmisistä asioi myymälässä juuri kerran viikossa. 

Verkko tai Immateriaalimainos 

Vaikka neulomiseen erikoistunut blogi: miten nopeasti pystyt neulomaan? Jos postauksia on tiheämmin kuin mitä seuraajat kerkeävät neulomaan, heille tulee alemmuuskompleksi. Siinä on pohtimista, julkaiseeko kerran viikossa vai kerran kuussa?

Nyt vaikeampaa: Matkabloggaaja. Ihmiset käyvät matkoilla harvoin, pari kertaa vuodessa. Mutta julkaista pitää useammin, koska eri ihmiset käyvät matkoilla eri aikaan. Muuten, matkabloggaaminen, sellaisena kuin Suomessa, on aika erikoinen ilmiö. Harvassa maassa ihmisillä on varaa käydä kaukomatkoilla edes joka vuosi. Monessa maassa kotimainen matkailu on suuremmassa suosiossa kuin ulkomaanmatkailu. (Kun kerää aineistoa matkakohteiden vertailua varten, siihen luetaan useita artikkeleita. Ja sitten lopuksi kuitenkin matkustetaan taas Kanarialle.)

Bloggaamisen asiantuntija. Vaikea aihe. Sillä saralla ei tapahdu kovin paljoa, ei joka viikko eikä joka kuukausi. Silloin kun tapahtuu, se on sitten suurta ja yleensä maailmanlaajuista ja mullistavaa. Aika nero pitää olla, että löytää asiasta kirjoitettavaa edes kerran kuussa.

Lifestyle. No tuossa on vasta haastetta. Kuinka usein ja mitä julkaista on sellaista huippuosaamista. Kun olen selaillut muutaman kymmentä lifestyleblogia, huomasin, ettei niissä ole kovin paljoa yhteistä. Jokainen kirjoittaa omaan tyyliinsä, julkaisee 1-30 kertaa kuukaudessa. Eli mututuntumalla tässä joutuu etenemään. 

Bloggaamisen ristiriitoja

6. Tilastojen ristiriitaisuus

Montako tilastointiohjelmistoa / pluginia pitää käyttää? Entäs jos pitää rakentaa omaa antaa väärää tietoa? Erehtymätön guru Google Analytics ihan äskettäin (päivälle 22.3.2021) lisäsi minulle 300 ylimääräistä kävijää, joita ei muissa seurannoissa näkynyt. Minulla on käytössä 5 erilaista (3 aktiivista ja 2 passiivista) seurantapluginia. Aika on synkronoitu, eli tästäkään ei pitäisi tulla eroavaisuuksia. 

Olen toki huomannut aikaisemmin, että pieniä eroja on olemassa. Se johtuu seuranta-algoritmien eroista. Myös erilaiset botit yrittävät naamioitua ihmisiksi. Toiset pluginit havaitsevat niitä, toiset eivät. 

Itselleni tämä on silkkaa hupia. On hauska katsoa, miten algoritmit ja botit yrittävät näyttää älykkäiltä. Toivon, etten elää niin kauan, että ne ovat oikeasti älykkäämpiä kuin ihmiset 😏

Bloggaamisen ristiriitoja

7. Suunnitelmallisuus

Punainen lanka? Johdonmukaisuus? Suomen yksi suosituimmista ja kovapalkkaisimmista bloggaajista julkaisee kerran kuussa ilmaiselle alustalle, tehnyt niin viimeiset kymmenen vuotta (just äskettäin älysi vaihtaa omalle domainille, pari päivää takaperin), kirjoittaa kilometrin pitkiä postauksia, joissa on kuukauden kaikki ajatukset kerralla ja sekaisin, puhumattakaan punaisesta langasta, sekä vähät välittää siitä, mitä muut ajattelevat. Puhumattakaan väliotsikoista tai kieliopista. Miltei jokainen hänen liikkeensä aiheuttaa myrsky somessa.

Kun itsekin kirjoitan lifestyleä, minullekin suunnitelmallisuus tuottaa ongelmia. Hyppään aiheesta toiseen, minua kiinnostaa kirjoittaa sitä ja tätä. Olen mitä olen, jotenkin minun on tosi vaikeaa yrittää vääntää itseäni toisenlaiseen muottiin. Joko olen vanha ja kaavoihin kangistunut tai sitten olen vaan syntynyt sellaisena. Kuin Lady Gaga – Born this way.

Miten omasta elämästä pystyy löytämään punaista lankaa? Entäs jos sitä ei ole? Ihan vain elämää…

Ehkä sittenkin jokaiselle bloggaajalle on oma lukijansa?

Bloggaamisen ristiriitoja banner

Bloggaamisen ristiriitoja

Muut referenssit:

Bloggaamisen ristiriitoja

3 vastausta artikkeliin “Bloggaamisen ristiriitoja, joita jäin pohtimaan

  1. Tämä oli taas ihan mieletön postaus ja luin mielenkiinnolla joka sanan. Lämmin kiitos maininnasta.
    ❤️
    Päästä ei tupsahda mitään järkevää, meinaan nukahtaa pystyyn. Kaikenlaista tällä viikolla, unet huonot.

    Mutta halusin kommentoida, että oli huikea analyysi. 😘

    1. Kiitos!
      Mullakin oli unen suhteen vähän huonompi jakso. Ehkä viikonloppuna päästään vähän lepäämään 😍.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.