1. Niche: uraputki vai oravanpyörä?
Niche vs Lifestyle blogi
Niche- tai aihe-blogin pitäminen on sekä helpompaa että vaikeampaa kuin moniaiheinen bloggaaminen. Silloin ei tarvitse perehtyä moneen asiaan, vaan riittää, että on asiantuntija yhdessä asiassa. Se on sekä mahdollisuus että haaste.
Suomeksi niche-bloggaavan haasteita:
- Lukijakunta saattaa olla varsin suppea.
- Kasvattaminen hidastuu ajan kanssa ja yleensä rajoittuu aiheesta kiinnostuneisiin.
- Alan yrityksiä on rajallinen määrä.
- Rimaa on pidettävä korkealla – pitää kouluttautua koko ajan ja olla perillä kaikista alan uudistuksista.
- Oman motivaation ylläpitämiseen joutuu tekemään töitä.
- Lukijan mielenkiinnon ylläpitäminen vaatii kovaa työtä ja perehtymistä aiheeseen.
Mahdollisuuksia:
- Nopea kasvu alussa.
- Uskollinen lukijakunta.
- Alan yritykset noteeravat bloggaajan nopeammin.
- Helpompaa saada yhteistöitä.
- Omalla alalla voi kehittyä ainutlaatuiseksi huippuosaajaksi.
Esimerkkinä vaikkapa valmennukseen erikoistunut sivusto. Niche-blogin uusi lukija ahmii kaiken tiedon. Pikkuhiljaa hän ei enää tarvitse valmentajaansa. Silloin on pakko tarjota vanhalle lukijalle koko ajan jotain uutta haastetta. Se ei ole helppoa. Pitää olla luova. Uusien lukijoiden kanssa on vielä vaikeampaa, koska silloin heille pitää ensin luoda tarve hakeutua valmennukseen, että heistä tulisi oman tuotteen kuluttaja. Näin heistä tulee vanhoja lukijoita, joiden tarve kuluttaa hiipuu koko ajan. Sitä joutuu pitämään yllä kaikin keinoin.
2. Lifestyle vai sillisalaatti
Niche vs Lifestyle blogi
Suomeksi lifestyle-bloggaajan haasteita:
- Lifestyle-blogien ryhmä on varsin runsas, joten joukosta erottuminen on vaikea.
- Kasvattaminen on hidasta, koska aihe ei ole suunnattu millekään tietylle ryhmälle, joten täsmämainonta ei onnistu.
- Omien kirjoitustaitojen jatkuva kehittäminen.
- Bloggaajan on oltava varsin luova, että blogi erottuu massasta.
- Lukijan mielenkiinnon ylläpitäminen vaatii kovaa työtä, koska aiheet vaihtelevat jatkustavsti.
- Blogin on oltava ulkonäöllisesti pätevä.
- Yhteistöiden saaminen on vaikeahkoa ja niiden arvo on pieni.
- Lifestyle-bloggaajan on oltava moniosaaja ja perehtyä moneen asiaan yhtä aikaa.
Mahdollisuuksia:
- Lukijakunta on laajaa, koska aiheita on moneksi.
- Kaikki suomen kieltä puhuvat ovat potentiaalisia lukijoita.
- Valtava, uskollinen lukijakunta.
- Aiheiden kirjo on laaja, joten omaa motivaatiota on helpompi ylläpitää.
- Yhteistyötä voi tehdä monien eri alojen yritysten kanssa.
- Suuren yleisön takia ansioiden luokka voi olla korkea.
3. Niche vs Lifestyle
- Lifestyle-blogeja on näennäisesti helpompi kirjoittaa: raapaisee vain mitä mieleen juolahtaa. Toisaalta, omat kirjoitustaidot pääsevät esille ja tapetille. Ei voi mennä asiantuntijuuden taakse piiloon.
- Lifestyle-bloggaajan on päästävä aika tavalla lukijansa ihon alle, että blogia ylipäänsä luetaan. Asiantuntijan ei tarvitse tuoda omaa persoonaansa esille, jos ei halua.
- Moniaiheiseen blogiin on helpompaa keksiä kirjoitettavaa. Jos aiheet ovat laidasta laitaan, miksi niitä blogeja ylipäänsä luetaan? Viihdettä kulutetaan enemmän ja yleisemmin kuin asiantuntijuutta.
- Niche-bloggaajia arvostetaan, ja lifestyle-bloggaajia haukutaan, mutta kun lähden vertaamaan lukuja, kunhan jostain -kirjoittajilla lukijaluvut ja ansiot ylittävät asiantuntijoiden luvut moninkertaisesti.
- Vaikka aihe-blogi tarjoaa lukijalle arvokasta tietoa ja suoriutuu paremmin Googlen haussa (teoriassa, eli jos haetaan juuri niillä hakusanoilla, mitä postauksen metatietoihin on upotettu), näyttää vahvasti siltä, että hakujen kunkkuja ovat viihdyttävää lukukokemusta tarjoavat sillisalaatit. (Lähde: Google Trends data)
- Blogin ikivihreydestä voi olla montaa mieltä. Siellä, missä lifestyle artikkeli pysyy lukukelpoisena vuosikymmenen muuttamattomanakin ja Googlen haun kärjessä, aihe-postausta joutuu huoltamaan aika ajoin. Se paljon riippuu aiheesta, mutta meidän maailmanmenossa 2-3 vuotta on maksimi, mitä artikkeli voi olla käyttökelpoinen. Monella alalla vähemmänkin. Tai sitten voi käydä niin kuin hakukoneiden algoritmien kanssa: pitää käydä kaikki artikkelit läpi ja kirjoittaa, ettei tämä tieto enää pidä paikkansa.
Niche vs Lifestyle blogi
Ehkä sittenkin jokaiselle bloggaajalle on oma lukijansa ja netissä riittää tilaa jokaiselle?
Niche vs Lifestyle blogi
Bloggaaminen Archives
Mitä olen oppinut bloggaamisesta puolentoista vuoden aikana – In Via
Bloggaaminen ja blogihaasteita
Tuntuu kanssa usein että omia lempiaiheita ja mielenkiinnonkohteita on niin monta, että pitäisi olla joko monta eri blogia tai sitten vain tämä on elämäntapa – ja sillä mentiin 😀 Hyviä pohdintoja taas kerran!
Ehkä monipuolisuus onki se juju, miksi lifestyle on suosiossa 😁
Hyvää analysointia. Oma blogini on jossain määrin sillisalaatti siinä mielessä että toisinaan kirjoitan sinne ihan vaan kuulumisia, mutta toisinaan puran sinne ajatuksiani ajankohtaisista aiheista. Olen harkinnut että tekisin mahdollisesti matkailuun keskittyvän blogin kun maailma palaa mallilleen ja pääsen taas liikkumaan. Aihe koskisi myös omaa alaani, matkailualan restonomiksi kun viime kesänä valmistuin. Haluaisin kuitenkin päästä ensin myös alani töihin jotta voisin analysoida matkailua myös alan näkökulmasta. Se vaan saattaa sattuneesta syystä viedä vähän aikaa.
Restonomin matkailublogi olis varmaan hyvin niche ainakin suomeksi. En muista törmänneeni sellaiseen vielä. Toisaalta matkailublogi on yksi vaikeimpia lajia: se vaatii suurta panostusta, sekä rahallista että ajallista. On myös vaikea erottua muista, jo mainettaan kertyneistä blogeista. Suosittelen lyhyeksi oppimääräksi tutustua Velin Fin in Tirol sekä Tanjan ja Ismon Please Be Seated For Take Off blogiin. Ne selvästi erottuvat muiden matkablogien joukosta. Vaikka periaatteessa niissäkin on paljon kohteen liittyvää faktaa, niiden tarinat ovat mukaansatempaavia ja hauskoja.
Hyvä kokoelma mietteitä, haasteita ja mahdollisuuksia. Paljon on haasteita, mutta niin on mahdollisuuksiakin.
Minulla ehkä alkoi enemmän ”lifestylenä”, hieman leveämmällä aihealueella ja sittemmin aiheet ovat alkaneet olla enemmän matkailuun liittyviä tarinoita. Alussa oli lifestyle- ja matkablogi ja nyt on matka- ja lifestyleblogi. Ehkäpä matkablogi ripauksella elämää:)
Ajatellaan vaikka merenneidon elämää Itävallan Atterseellä. Tarinassa on ripaus elämää, jopa hieman elämänohjetta sekä ideaa minne voisi matkata.
https://finintirol.fi/merenneito-nixenfall-vesiputous-attersee-itavalta/
Matkailukin taitaa olla aika laaja aihealue sillä siihen saa mahtumaan luontoa, kaupunkia, matkaideoita, matkan suunnittelua ja toteutusta, patikointia ja kaikkea muuta. Eräänlainen ”nichen lifestyle”:)
Itse asiassa tyylisi on omaperäisyydessään tosi hieno. Sellainen epätavallinen matkablogi. Itse luen sen juuri tarinoiden ja kirjoitustyylini takia. En lue yleensäkään tavallisia matkablogeja – haluan tutkia paikkoja itse enkä ole kiinnostunut mitä kukakin hotelli näyttää sisällä ja mitä sapuskat maksaa. Paitsi jos blogi on varsin poikkeuksellinen. Sun blogin lisäksi luen Tanjan ja Ismon Please Be Seated for Take Off sekä Ajatusmatkalla. Niissä on se jotakin.
Jos tuuri käy, käyn jossain siellä päin maailmaa, mistä olen lukenut. Tirolissa nyt on ihan pakko käydä. Upeita maisemia siellä on 😁.
Ensinnäkin ”nyt tiedän enemmän kuin silloin.” Korjaus tähän. 🙂
Siis apua mitä luin just. Ihan häkellyin. En osaa lainkaan analysoida minkälainen fiilis omasta blogista välittyy, tuumannut vaan, että teen mistä tykkään ja jos joku muu tykkää myös, niin ihan mahtavaa.
Vielä runoilit menemään, oon niin otettu.
Mielestäni tämä sun blogi on niin älykäs, että olen jopa ajatellut, että mitähän ajattelet omasta hömppäblogistani. Toki muistaen, että meissä ihmisissä on monia puolia ja voi olla hömppää ja voi olla sydänverellä tekstiä, kaikki mahtuu yhteen ihmiseen.
No huhhuh eli samanlaisia kokemuksia kuin täällä avoimuuden suhteen, että siinähän saattaa saada siipeensä. Olen aina ajatellut avoimuudesta, että jos joku käyttää asiaa mua vastaan, niin se on sitten sen toisen ihmisen häviö, en aio muuttua. Enkä siviilissä ole muuttunut, mutta blogissa on jäänyt nuo sydänverellä kirjoitetut tekstit omista kipuiluista tuon vainon vuoksi. Oli suorastaan likaisen tahmeaa, että joku ihminen/ihmiset alkoivat koko ajan rumentamaan kaikkia tekemisiä. Silti harmittaa, että se naivi kirjoittamisen ilo, se näppäimillä tanssiminen on toistaiseksi viety. Eli kiusaajat hieman niin kuin voitti. Mutta ehkä se sieltä palaa tai jos ei, sekin on vain elämää.
Se miten me kukin koemme asiat, on toki omakohtaista, mutta saman suuntaiselta kuulostaa.
Lähetin itselleni sähköpostilla tuon iltalukemisen eli postauksesi jonka linkkasit ja luen sen tänä iltana sängyssä.
Nyt riennän perheelle tekemään ruokaa.
Suuret kiitokset, hymy huulilla toivotan heipat.
Olipa hauskaa! Omasta mielestäni blogini ei ole mitenkään älykäs tai suunnitelmien mukainen, vaan kirjoitan ihan samalla tavalla, kun puhun – mitä sylki suuhun tuo. Sain äskettäin haukut sillisaalatistani, jota päästän sivuilleni 🤣. Sen takia lähdinkin tuota asiaa tutkimaan.
Olen just saanut kommentin siitä, että lifestyle on se kaikista turhamaisin laji. Palaute tuli vakavia yhteiskunnallisia aiheita omassa blogissa pohdiskelevalta kollegaltani. Hän tosin kehui kirjoitustyylini ja ihmetteli, miksi minä tuhlaan sen tuollaiseen hömppään kuin lifestyle. Mut kun mä nautin lifestylen kirjoittamisesta 😁.
Mä kun luen blogisi, mietin, että voi vitsi, olisin itse osannut tehdä tuon näin hyvin. En ikinä olisi uskonut että sinä millään tavalla epäröit lopputulosta. Se näyttää niin viimeistelyltä. Ei kiillotetulta (en sitä tarkoittanut), mutta loppuun asti ajatellulta. Ehjältä.
Aurinkoista viikonloppua sinne päin!
Minä yritin niche blogia, mutta en millään malttanut pysyä aiheessa. Niche blogit toimivat kyllä etenkin englanninkielellä paremmin, jossa on kova kilpailu eri hakusanoista. Riippuu varmasti mitä omalla blogilla haluaa saavuttaa eli haluaako nostaa omaa asiantuntijaprofiiliaan, kehittyä bloggaajana vai jotain muuta 🙂
Oot kyllä super analysoimaan ja allekirjoitan tavallaan kaiken. Omalla kohdalla koko touhu on mututuntumalla hutaisua, eli en koskaan tiedä mitä on tulossa eli en ole suunnitelmallinen ja teen fiilispohjalla kaiken.
Eli oma bloggaaminen lähti kirjoittamisen ilosta, josta tuli jossain kohden henkinen krapula, koska jouduin aikamoisen vainonnan kohteeksi. Tämän jälkeen olen ollut varovaisempi, mikä tavallaan harmittaa, että runosuoni ei enää syki, koska mietin liikaa mitä ajatellaan tai joudunko taas vainoamisen kohteeksi.
Toisaalta nyt tiedän enemmän kuin nyt ja samalla mietin, miksi kirjoitin joskus niin avoimesti, netissä ei tosiaan kaikki hyvällä silmällä lue.
Sitten jokin mussa miettii, mitä väliä, kerran täällä eletään ja aiheet joista olen kirjoitellut ovat universaaleja.
Mutta olen maailman huonoin suunnittelemaan, eikä ole minkäänlaista reseptiä bloggaamisen sun muuhun, kuin tehkää omaa juttua ja älkää matkiko.
Mukavaa uutta viikkoa Nadine. <3
Kiitos Tiia!
No, olen tehnyt markkina-analyysia liki 20 vuotta 😁. Olen vanhojen tapojen orja.
Teen myös paljon tekstianalyysia, sekin vanhasta tottumuksesta. Suomessa asintuntija- tai niche-blogit pärjäävät huomattavasti huonommin kuin lifestyle. Se johtuu ainoastaan maan pieneydestä. Sanoisin, että 100K liikevaihtoa vuodessa on maksimi, mihin niillä pystyy. Suomessa on muutenkin kourallinen bloggaajia, jotka elää blogillaaan leveasti. Nekin on kaikki lifestyle-bloggaajat 😀
Tiedätkö, mitä ihmiset näkevät blogissasi? Aitoutta, positiivista asennetta, ilomieltä. Se on ehjä kokonaisuus, joka ei kaipaa mitään ylikiillotettua suunnitelmallisuutta. Runollisesti sanottuna se on lämpimän kesäillan piknik, jossa juodaan rose-shampanjaa rakkaiden ystävien seurassa. Sitä fiilistä lukijat käyvät hakemassa blogistasi.
Olen itsekin tehnyt niitä kivoja mahalaskuja, että yritin olla avoin ja ennakkoluuloton, ja sainkin kuraa niskaan. Joskus meni vuosia, että sain kerätty itseni takaisin ihmiseksi. En sanoa, että tiedän, mitä sinusta tuntuu, koska jokaisella se kokemus on kutenkin erilainen. Toivotan vaan jaksamista ja voimia. Tässä on hyvä perjantainillan tarina (vaikka tänään vasta maanantai onkin): https://viaperasperaadastra.com/2021/03/12/tarina-2010-ihmeiden-aika/. Saa lukea myös ennen nukkumaanmenoa 😁
Tsemppiä ja iloista työviikkoa sinulle!