Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados

Elämäni paras lomamatka Barbados

Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados

Olen matkustanut elämässäni suhteellisen paljon. Kun olen laskenut maat, joissa olen käynyt, niin niitä oli varsin vähän: olisiko 25 yhteensä. Eli olen hyvin konservatiivinen matkustaja.

Jokaisesta matkasta oppii jotain, sitä varten matkustammekin. On tosin maita, joihin ei tee mieli mennä toista kertaa. On maita, joihin palaa aina uudestaan. Kiinassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa sekä Baltian maissa on käyty useita kertoja. Puolassa ainakin 20 kertaa. Hyvin rakas maa se on. Tässä kuitenkin kerron matkasta, joka on minulle hyvin merkityksellinen kaikin puolin (toivottavasti puolisonikaan ei kadu siitä 😂)

Vuosi oli 2001 ja matkakohteena Barbados

Barbados on ihan oikea paratiisisaari. Siellä on kaikkea, mistä turisti voi vain unelmoida ja sieltä puuttuu kaikki ärsykkeet. Itse olen rakastunut saareen palavasti ensimmäisenä päivänä. Se oli helppoa.

1. Rannat

Carlisle Bay, Bridgetown
Elämäni paras lomamatka Barbados
Carlisle Bay, Bridgetown

Loputtomiin valkoista hiekkaa, turkoosia lämmintä merta ja palmuja. Saari on sen verran lähellä päiväntasaajaa, että siellä on lämmin, mutta sellaista tukahduttavan kuumaa ja kosteaa, seisovaa ilmaa ei ole. Mereltä aina vähän tuulee, se auttaa juuri sen verran, että pärjää ilman ilmastointia ja pystyy liikkumaan päiväsaikaan liki normaalisti. Toki aurinkosuojan pitää olla kunnossa. Itse olen ensimmäistä kertaa potenut siellä aurinkoallergiaa (mutta en sillä ensimmäisellä kerralla ja siihenkin on olemassa toimiva aurinkosuoja). 

Koko saaren länsipuoli on melkein yhtä ja samaa pitkää hiekkarantaa. Olemme mieheni kanssa pelästyttäneet hengiltä bussikuskin, joka kuuli, että olimme kävelleet hotellilta (Walmer Lodge) Speightstowniin rantaa pitkin. Siinä ei ole kuin 14 km ja meillä meni siihen mukavasti 5 tuntia. Se ei ollut mitenkään ylivoimaisen vaikeaa tai kuumaa. Välillä pysähdyimme syömään ja uimaan. 

Walmer Lodge, St. Michael,
Elämäni paras lomamatka Barbados
Walmer Lodge, St. Michael
Elämäni paras lomamatka Barbados, Speightstown
Speightstown, St.Peter

Meidän oma lempirantamme on Batts Rock Bay. Muuten, Rihanna on ihan samaa mieltä. Paitsi, että me löysimme sen ensin 😁. Hän oli vuonna 2001 13- vuotias ja kävi koulua jossain siellä lähistöllä. Ranta on paikallisten suosiossa sen vähäisen käytön takia – lähistöllä ei ole suuria hotelleja, pelkkiä yksityisiä majataloja.

Elämäni paras lomamatka Barbados, Batts Rock Bay, St.Michael
Batts Rock Bay, St.Michael

Olimme aina siinä samassa hotellissa jokaisella Barbadoksen-lomallamme aina vuoteen 2009. 2010 vaihdoimme vähän poispäin keskustasta Paynes Bay Beach lähistölle. 

Elämäni paras lomamatka Barbados, 
Paynes Bay Beach
Paynes Bay Beach, St.Thomas

Bathsheba – Itäpuoli on sen täydellinen vastakohta. Karu valtameren ranta on lumoavan kaunis. Hiekkarantoja löytyy sielläkin, mutta valtameressä on suhteellisen vaikea uida kovien virtausten takia.

Bathsheba 
Elämäni paras lomamatka Barbados,
Bathsheba, St.Joseph

Eteläranta on aika täyteen pakattu turisteja ja se on surffareiden suosiossa. Vaikka se on hiekkaranta, aallot ovat takuuvarmoja. Suurin osa turisteille tarkoitettua toimintaa on keskittynyt juuri sinne.

Rockley Beach Barbados
Rockley Beach, Christ Church

2. Nähtävyydet

Toki valtaosa majoittuvista turisteista tulee saarelle rantalomalle, muut tulevat risteilyjen yhteydessä. Turistit eivät usein lähde omalta hotellialueelta kuin lähibaariin. Kruisailijat käyvät vain tallaamassa pääkaupungin katuja. 

Barbadoksella ei ole esihistoriallisia rakennuksia, vuoria tai kovin monia valmiita turistinähtävyyksiä, joten henkeäsalpaavan luonnon lisäksi sinne on rakennettu erilaisia paikkoja turistien viihdyttämiseksi ja silmien iloksi. 

Animal Flower Cave

Merivuokot (Actiniaria) ovat meressä eläviä kukan muotoisia selkärangattomia, korallien ja meduusoiden lähisukulaisia” – Wikipedia. Nämä yksilöt on kuvattu viereisessä akvaariossa, koska paikan päällä valoa oli aivan liian vähän ja kaikissa kuvissa näkyi vain väreitä vedessä.

North Point

North East Coast

Bird Sanctuary (Chancery Lane Swamp)

Atlantis Submarines Barbados

Vaikka itse kokemus Atlantiksesta oli upea, kuvat ovat vuodesta 2001 ja surkeita 😆

Andromeda Botanic Gardens

Orchid World & Tropical Flower Garden

Orkidea-kuvia minulla on yli 700 😂.

Flower Forest Botanical Gardens 

Ocean Park

Barbados Wildlife Reserve

Tämä paikka ei ole eläintarha sen virallisessa tarkoituksessa. Se on trooppisen metsän läntti, jolla asuu eläimiä. Itse olen bongannut siellä peuroja, kilpikonnia, jäniksiä, riihinkukkoja, papukaijoja. Ihmisille on osoitettu polut, joita pitkin saa kulkea. Ainoat eläimet, joita on eristetty polulta matalalla kivikolla, olivat krokotiilit. Loput vaelsivat ja lensivät ihan vapaina ympäri aluetta. Eläimillä ei ollut mitään hätää, mutta ihmisten kuului väistää. Eläimet oli tottuneet ihmisiin, eivätkä ne lähteneet mihinkään, kun ruokaa oli yllin kyllin tarjolla. 

Barbadoksen erikoisuutta, vihreitä apinoita, juuri sillä hetkellä tarhassa ei ollut, sillä ne olivat harva se päivä meidän hotellin pihalla ja rannan puolella olevissa korkeissa puissa.  Sama lauma liikkui vikkelästi, sillä näiden kahden paikan välillä on useita kilometrejä. Tätä apinalajia ei esiinny muualla kuin Barbadoksella. 

3. Ihmiset

Jos jokin erottaa Barbadoksen muista lomapaikoista, niin ihmiset. Paikalliset osaavat olla ystävällisen iloisia turistien olemassaolosta samalla alentumatta palvelusväen tasolle. Sen näkee kaikesta: palveluissa kaupoissa ja ravintoloissa, hotellin vastaanotolla, kaduilla. Ja ne legendaariset keltaiset bussit. Niissä oli aina tunnelma korkealla jopa poliisin pysäytyksistä huolimatta. Sakkoja tuli ylinopeudesta, musiikin huudattamisesta ja matkustajien poimimisesta laittomilta paikoilta.

Kukaan ei yritä huijata. Hinnat ovat samoja turisteille ja paikallisille. Kaupoissa, torilla, bussissa ja rannalla. Yksityisissä kaupoissa voi hieman tinkiä, jos ostaa paljon. Suurimmissa kaupoissa on muutenkin suora tax-free järjestelmä, jossa vähennyksen saa ostohetkellä passia tai lentolippua vastaan.

4. Shoppailu, ruoka/juoma ja yöelämää

Shoppailu Barbadoksella on omaa luokkaansa. Ei niinkään runsauden takia, mutta omaperäisyyden vuoksi. Täkäläisissä tuotteissa on ainutlaatuinen ominaisuus: turistikrääsäksi luokiteltu tavara kestää vuosia. Annoimme niille tuotteille nimetkin: barbatossut, barbapaita, barbauikkarit. Kuvassa barbapaitoja vuodelta 2010 (ellei ne ole 2009, 2008, 2007 tai 2006). Alkuperäinen, vuonna 2001 hankittu paita hajosi Tallinnassa vuonna 2017. Rantapyyhkeitä olimme hankkineet vain sieltä viimeiset 20 vuotta. Ensimmäiset alkavat olla jo vähän haalistuneita. 

Elämäni paras lomamatka Barbados barbapaitoja
Barbapaitoja rivissä

Omat barbatossuni ovat vielä yhtenä kappaleena, sekä 2001 että 2009 ostetut. Esan omat hajosivat viime vuonna (2020) Portugalissa. Kaiken lisäksi hinnat olivat naurettavia: kallein ikinä sieltä ostamani kenkäpari maksoi 17 euroa.

Olen harmikseni jo hajottanut kaikki omat Barbadokselta peräisin olevat kesäkengät, jopa nekin, jotka olivat ostettu 2010. Kohta on pakko lähteä sinne uudestaan, mistä muuten löydän kunnollisia rantatossuja ja kesäkenkiä 😂?

Elämäni paras lomamatka Barbados shoppailua
Shoppailua, Bridgetown

Ruoka Barbadoksella on arvokasta, koska saari ei ole kovin omavarainen siinä. Maito ja leipä ovat jotain sellaista, jota en missään muualla koskaan tavannut. Ilmeisesti lehmät siellä antavat luonnollisesti laktoositonta maitoa ja viljassa ei luonnollisesti ole gluteiinia. Olen kärsinyt niistä vaivoista koko elämäni, paitsi aina ne muutamat viikot Barbadoksella.

Paikalliseen makuun olevaa ruokaa – Traditional Bajan Food – pääsee maistamaan paitsi kailleissa ravintoloissa, myös illemmalla kaduille ilmestyvissä kojuissa. Näin mekin liityimme iltaisin paikallisten perässä jonon häntään. Ruoka oli maistuvaa ja tuoretta, mitään mahatauteja emme ikinä saaneet siellä.

Ravintoloissa syöminen on sen verran arvokasta, ettei sitä ihan joka päivä jaksa suorittaa. Satasen per ilta kahdelle. Sen takia usein olemme päätyneet syömään Chefette-ketjun noutopöydissä, joita paikallisetkin rakastavat. Tai sitten Sheraton Mallin food gardenissa. 

https://www.chefette.com/
Chefette-ravintola.

Jos haluaa pysyä budjetissa ja tuoda Barbadokselta kestäviä tuliaisia, niin kannattaa ostaa rantatossut, pyyhkeitä tai farkkushortsit (tai housut, miten vaan). Itse olen hamstrannut siellä bikinejä itselleni ja Esan tyttärelle (hän on minua tasan yksi koko pienempi). 

Jos on vähän enemmän rahaa, Barbadokselta kannattaa ostaa koruja. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia sekä meidän puolella maailmaa hyvin harvinaisia kiviä paikallisesti tuotettuina. 

Barbadoksella on olemassa niitä rantabaareja, joissa turistit pääsevät juomaan ja tanssimaan hiekalla aamuun asti. Onneksi vain lauantaisin. Se ei ole mikään Ibiza, ja klo 23.00 saaren valtaa hiljaisuus (paitsi etelärannan muutamat kohteet). 

Rantabaari. Se on auki, mutta vielä tyhjähkö aamupäivästä.

Tässä kohdassa on varmaan pakko mainita rommi, muuten joku voi kuvitella, etten tiedä sen olemassaolosta. Juomaa tuotetaan paljon eri tislaamoissa, Mount Gay on varmaan se tunnetuin. Pirattijuoma on menettänyt suosionsa viime vuosikymmenillä paikallisten keskuudessa. Valtaosa ei juo mitään ja ne, jotka käyttävät päihteitä, käyttävät huumeita. 

5. Nyt se paljastus

Elämäni paras lomamatka Barbados
Se terassi

Mitä niin erikoista yhdessä Karibian meren saaressa on (joita on kai satoja muitakin)? Barbados on meille rakas myös sen takia, että tänä vuonna tuli tasan 20 vuotta hetkestä, jolloin sen saman hotellin kattoterassilla sanoimme toisillemme “Tahdon”. 

Vaikka 20:ttä hääpäiväämme on vietetty kotona (Gozolla karanteenissa), meillä ei ole tapana surra tällaisia asioita. Muutenkin huomioimme toisiamme enemmän arjessa kuin merkkipäivinä. Barbadokselle kyllä tekee mieli vielä päästä.

Muita hotellin asukkeja:

PS. Mitä Barbadokselta puuttuu? Sieltä puuttuu roskaa. 

Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados

Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados


Olemme päättäneet muistella Elämämme parasta lomamatkaa koko bloggaajayhteisömme voimin. Lähde mukaan mielenkohotusmatkalle kanssamme! 


Muut referenssit:

Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados

Visits: 1149

11 vastausta artikkeliin “Elämäni paras lomamatka – unohtumaton Barbados

  1. Aivan mahtavan näköinen ja kuuloinen paikka! 😊 Kiitos mielikuvamatkasta Barbadokselle😊

    Ihan ensiksi hyvää 20 -vuotispäivää milloin se ikinä olikin sekä kaikkea hyvää tuleviin vuosiin 😊 Upea näkymä taivaalle terassilta.

    Barbados näyttää kartalla niin kovin pieneltä, mutta sinne tuntuu mahtuvan hyvin erilaisia luontoalueita. On karua ja kauniimpaa rantaa sekä lähes viidakkoa. Varmasti saa lomansa kulumaan vaihtelevissa merkeissä. Tuo meren väri, mahtavaa.

    Lopussa oleva rantarapu on hauskan näköinen 😊

    1. Kiitos onnitteluista! Just pari viikkoa takaperin täytettiin vuosia 😊 Barbados onkin pieni ihme – pikkuinen saari keskellä ei mitään, mutta yllättää monipuolisuudellaan positiivisesti. Oltiin siellä lomilla yteensä 6 kertaa eikä se koskaan lakannut yllättämästä. Siellä kun uskaltaa oman hotellialueen ulkopuolelle, niin luonto tulee hyvin lähelle. Ihmisetkin ovat avoimia ja lämminhenkisiä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.