Diginomadina Euroopassa

Diginomadina Euroopassa pääkuva

Diginomadina Euroopassa

Miksi lähteä Aasiaan? Thaimaahan, Balille tai Havaijille? 

Euroopassa on monia hyviä puolia, jotka tekevät siitä oivallisen diginomadipaikan. 

Ilmasto

Diginomadina Euroopassa , Hondoq Bay, Qala, Gozo
Hondoq Bay, Qala, Gozo

Vanha, tuttu ja turvallinen manner tarjoaa kiitettävästi vaihtelua ilmaston suhteen. Etelärannikon lähes ympärivuotisesta kesästä voi helposti  muutamassa päivässä hypätä lumisiin Pohjolan maisemiin. Toki melko etelässäkin lunta on tarjolla vuoristoissa melkein ympäri vuoden, jos laskettelu kuuluu harrastuksiin. 

Talvella Etelä-Euroopassa lämpötilat laskevat 10-15 asteen tienoille. Se on mukavaa vaihtelua kuumalle kesälle. Myös maisemat vähän muuttuvat vuodenaikojen mukaan. 

Miinuksena voi pitää tästä johtuvaa lisääntyvää vaatemäärää. Elikkä ihan yhden repun taktiikalla täällä ei pärjää. 

Sesonkia voi helposti vaihtaa ajamalla pari tuhatta kilometriä johonkin suuntaan.

Työympäristö

Diginomadina Euroopassa, Mgarr, Gozo
Mgarr, Gozo

Leuto ilmasto, jossa on kuitenkin selvästi erottuvat vuodenajat, on työympäristönä helpompi. 

Monesti uuteen ilmastoon ja päivärytmiin tottuminen vie oman aikansa. Se on tietysti tapauskohtaista, miten työt on järjestetty, mutta suurimmaksi osaksi aikaerot asiakkaiden ja työkavereiden kesken ovat Euroopassa pieniä, joten se on suuri helpotus arkeen. 

Paikallisesti työrytmeissä voi olla eroja (kuten esim. siesta) ja se vaatii omia järjestelyjä. Joitain palveluita ei silloin ole saatavilla: coworking-tilat voivat olla kiinni ja kahvilat tauolla. Se on tosin tänä päivänä harvinaista, että EU:n kansalainen olisi riippuvainen kahvilan ja työtilojen netistä. Suurin osa on varustautunut omalla nettiyhteydellä, joka yleensä toimii moitteettomasti kaikissa EU-maissa. 

Tähän mennessä en myöskään ole tavannut yhtään diginomadia, joka olisi käyttänyt coworking tiloja. Ilmianna itsesi! Haluaisin tietää, mitä siellä sisällä oikein tapahtuu. Itsekään emme ole käyttäneet muita palveluita kuin joskus harvoin paperikaupan tulostusta. 

Asuinympäristö

Ghajnsielem, Gozo
Ghajnsielem, Gozo

Eurooppa on perusturvallinen paikka asua. En nyt keksi yhtään koloa, jossa tuntisin itseni uhatuksi vaikka keskellä yötä (Turun tai Helsingin keskustaa lukuun ottamatta). 

Vaikka Eurooppa on lähtökohtaisesti kalliimpi paikka asua kuin Bali tai Koh Samui, on silti mahdollista löytää itselleen sopiva ratkaisu varsin kivassa paikassa. 

Eurooppalainen sairasvakuutuskortti (EHIC) on oiva turvaväline. Ilman muuta lisävakuutusta voi ostaa. En tosin koskaan ole tarvinnut sellaista. Suurimmassa osassa maista tavalliset lääkärikäynnit ovat varsin edullisia eikä ne edes ylitä korvauksen omavastuuta (meillä 50 euroa). 

Siitä huolimatta, että rakennusteknisiä haasteita piisaa (homeiset kodit, vuotavat katot…), Euroopassa kuitenkin talot yleensä muistuttavat pääpiirteisesti rakennelmia, joihin kehtaa jäädä yöksi. Sisus voi yllättää: reikiä seinissä, torakoita, hometta – joten kannattaa olla tarkkana asiasta. 

Asumiseen liittyvät käytännöt vaihtelevat maasta toiseen, mutta yleisellä tasolla ne on kuitenkin ymmärrettäviä ja yleensä ratkaisu löytyy yhteisymmärryksessä.

Viisumien ja lupapapereiden tarpeettomuus on suuri plussa. Ottaen huomioon 3+1 kuukauden EU säännön, liikkuminen asuinpaikasta toiseen ei tuota mitään ongelmia. Harvan maan viranomaiset välittävät diginomadien brownin liikkeestä. On toki tärkeä tietää etukäteen, miten missäkin päin Eurooppaa menetellään. 

Euroopassa yksi tärkeitä ominaisuuksia on perusteellinen hygienia kaupoissa ja ruokapaikoissa. Olisi tosi tylsää kuluttaa aikaa mahatauteihin ja kulkupöpöjen kanssa taisteluihin.

Vapaa-aika

Viikonloppu Gozolla, Dwejra Bay, San Lawrenz, Gozo
Dwejra Bay, San Lawrenz, Gozo

Kesä on Euroopassa vaihteleva: etelän kuumasta ja pitkästä pohjoisen viileään ja sateiseen. Valitse omasi! 

Mukavan leuto ja aurinkoinen välisesonki antaa runsaasti mahdollisuuksia harrastaa patikointia, kulttuuria ja kaupunkilomailua. Euroopan kulttuurinen ja historiallinen perintö on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Sekin lisää jännitystä, että se on suoraan meidän omaa taustaamme ja monesti selittää täkäläisiä tapoja, uskomuksia ja elämäntyyliä. 

Harrastustoimintaa on tarjolla jokaiseen makuun: kulttuurin ja historian lisäksi sukellusta, surfingia, urheilua, ruokaa. On vaikea keksiä, mitä Eurooppa ei voisi tarjota. 

Euroopan sisällä voi viettää vuosia harrastaen ekologista matkailua ja silti käydä välillä moikkaamassa kavereita, koska etäisyydet ovat suhteellisen pieniä eikä matkustaminen vaadi sen kummempia järjestelyjä. 

Euroopassa on useita paikallisia eroavaisuuksia, jotka tuovat vaihtelua arkeen. Ruokatavat, musiikki, kulttuuri, nähtävyydet – aina voi löytää jonkun uuden vivahteen, vaikka siirtyisi vain muutama sata kilometriä paikasta toiseen.

Voi tietysti sanoa, että vanhasta maailmasta puuttuu eksoottisuus. Tosin ihmettelemistä riittää joka paikassa, kunhan muistaa pitää korvat ja silmät auki.

Kulkuyhteydet

Mgarr Marina, Ghajnsielem, Gozo
Mgarr Marina, Gozo

Euroopan tiiviys antaa paljon mahdollisuuksia. Joka paikkaan pääsee maata pitkin: omalla autolla, bussilla, junalla tai laivalla. Se on ehdottomasti plussaa, jos haluaa panostaa ekologisuuteen. 

Oma kulkuneuvo on mainio apu silloin, kun haluaa asua kauempana turistirysistä. Auton ylläpito on Euroopassa helppoa. Liikennevakuutus ja KASKO ovat voimassa koko EU:n alueella (lue kuitenkin vakuutusehdot tarkkaan ja konsultoi oman vakuutusyhtiön kanssa, jos epäröit). Autoa ei voi katsastaa missään muualla kuin siinä maassa, jossa se on rekisteröity, mutta huolto onnistuu merkkiliikkeissä vaivattomasti (jos auto on uusi). 

Vaikka ajotavat vaihtelevat maasta toiseen, suurta kulttuurishokkia tiellä ei pääse syntymään. Muutama nurinperin ajava maa tuottaa päänvaivaa, mutta siihenkin tottuu (Malta, Irlanti). Myytti kaoottisesta liikenteestä vaikkapa Tallinnassa on todellakin vain myytti. Suurin osa kansasta ajaa lainkuuliaasti, ja ne onnettomat alle 5% hurjapäitä, joista kirjoitetaan lehdissä, pilaavat kaikki tilastot. 

Nyt kulkuyhteyksien helppous korostuu entisestään: Euroopan perukoilta on silti mahdollista päästä mihin vain omatoimisesti, vaikka lentoliikenne olisi maassa. 

Diginomadina Euroopassa

Euroopassa matkustavien ja työskentelevien (digi)nomadien blogit: 

Elämää nomadina, paikkariippumattomana yrittäjänä maailmalla 

Please Be Seated for Takeoff | Travel with gourmand nomad

Omat Eurooppa-kokemuksemme: 

Diginomadina Portugalissa

Virtuaalimaailman paratiisi ja Diginomadien luvattu maa – Viro

Talvi Gozolla

Portugalin vuosi kuvissa

Diginomadien Maailma: Työympäristö 

Uusi koti Gozolla

Muut referenssit:

Henkilökohtainen paratiisi, eli diginomadi kutsumusammattina

Diginomadi-perheen haasteet

Gozon patikointireittejä – Nadur Walks

Autolla Euroopassa (osa 1): Katsastus ja vakuutukset

13 yleistä virhettä etelään muuttaessa ja mitä niistä opin – Live To Travel 

Diginomadina Euroopassa

Diginomadina Euroopassa

Diginomadina Euroopassa

Yksi vastaus artikkeliiin “Diginomadina Euroopassa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.