Säästövinkkejä, jotka nostavat elämänlaatua

Säästövinkkejä jaetaan yleensä sillä silmällä, miten saa viimeisen pennin venytettyä seuraavaan palkkaan asti. Tässä on kuitenkin lista säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun. Näin pääsisi säästämään luopumatta mistään tärkeästä. Turhasta luopuminen taas parantaa elämänlaatua merkittävästi. Kulutuksen järkeistäminen on myös ekoteko.

Käsitteet kallis ja halpa sekä köyhä ja rikas ovat suhteellisia. Esimerkiksi Suomessa 1200 euroa on köyhyysraja, Virossa – rikkauden raja, jonka jälkeen joutuu maksamaan täydet 20% tuloveroa. Eli yli 1200 euroa kuukaudessa ansaitseva ihminen on Virossa varsin hyvin tienaava ja vaikkapa Filippiineillä se on ansiotaso, johon yltävät aniharvat tavalliset kansalaiset. Suomessa hyväosaisten leiri alkaa jossain 3000 euron kieppeillä, jossa kulkee keskipalkan mediaani. New Yorkilaisen mielestä se on taas köyhyysraja, koska sillä rahalla selviytyy juuri ja juuri kuukausikuluista. 

Olen tehnyt myös hintavertailu – Case Study:n. Laatua saa kohtuuhintaisena ja läheltä, jos viitsii nähdä vähän vaivaa.

photo of discount sign, säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

1. Ymmärrä hintarakenne

Tavaran tai palvelun hinta koostuu raaka-aineiden, valmistuskulujen ja jakelukulujen lisäksi brändilisäyksestä ja mainoskuluista. Hyvin brändätty ja laajasti mainostettu tavara on yleensä kalliimpaa kuin verrokkinsa. Jos hinta on näennäisesti sama, jollakin nämä kulut pitää kattaa ja silloin ne yleensä verottavat laatua. 

Tuotteen hinta, laatu ja arvo eivät nouse suoraviivaisesti ikuisesti. Jossakin kohdassa hinta ohittaa kehityksessä sekä laadun että arvon. 

Mieti, kuinka paljon olisit valmis maksamaan itse tuotteesta, jos siitä otettaisiin logo pois. Se summa on tuotteen tai palvelun itseisarvo juuri sinulle. Erottamalla brändäyksen ja laadun pääsee säästämään pitkän pennin ja saamaan laadukkaamman tuotteen edullisemmin.

SÄÄSTÖVINKKEJÄ PAREMPAAN ELÄMÄNLAATUUN - Rene Caovilla

2. Valitse pienvalmistaja 

Olen tietoisesti hylännyt sen ajatuksen, että vain tunnettu ja hyvin brändätty tuote on eettisesti valmistettu, laadukas ja kestävä. Harvalla pienellä valmistajalla on varaa hankkia kaikki tarvittavat sertifikaatit päästäkseen mainostamaan omaa tuotettaan eettisenä, ekologisena ja kestävänä. Vaikka se olisikin. Heiltä on helpompi lähteä kyselemään tuotteen alkuperästä, valmistustavoista ja laadusta. 

Opin katsomaan pintaa syvemmälle, ottamaan yhteyttä valmistajaan, jos on tarvetta. Samalla katson, että tuote olisi tehty lähialueilla, esim. kotimaassa tai edes Euroopassa. Sen lisäksi, että pienvalmistajan tuote on ekoteko, se on yleensä hinta-laatusuhteeltaan parempi. Heiltä saa myös erilaisia bonuksia, esim. omat nimikirjaimet.  

Mikä on hinta/laatusuhde, joka vastaa arvojasi? Mitä haluat viestittää valinnoillasi?

trench, garden with blooming trees

3. Osta käyttötarkoitukseen

Käyttöön tulevan esineen tärkein valintakriteeri on käyttömukavuus. Ikävä kyllä kovin halvalla siinä ei pääse. Toki tavaran voi yrittää löytää käytettynä, mutta jos se ei onnistu, pitää kokeilla kiertotietä. 

Jos tuote on tulossa jokapäiväiseen käyttöön, mieti valmiiksi, minkä hintaisen tuotteen raaskit siihen tarkoitukseen ostaa. Mikä tahansa esine kuluu, jos sitä käyttää. Logo eikä brändäys eivät tee siitä sen kestävämpää. Salaisuus on piilotettu materiaaleihin, valmistusprosessiin ja laadunvalvontaan.

Epämukavaan, huonolaatuiseen tai muuten epämiellyttävään ostokseen ei kannata sortua. Sen käyttöaste jää loppujen lopuksi hyvin matalaksi. Vaihtoehtoja löytyy, jos viitsii etsiä. Matalan käyttöasteen tuote on turha ostos, koska se tukkii vaatekaapin tai varastohyllyn, saastuttaa luontoa ja pakottaa ostamaan uuden samantapaisen, paitsi sopivamman esineen. Siitä, että kyseisestä harhaostoksesta pääsee järkevästi eroon, ei ole varmuutta. 

Kannattaa kuluttaa pikkuisen enemmän aikaa siihen, että löytyy juuri se etsimäsi tuote. Sen lisäksi, että säästyt pieleen menneeltä ostokselta, säästät myös ajan, joka menisi uuden etsimiseen ja vanhan hävittämiseen. 

zucchini flowers with price at counter in market

4. Osta tarpeeseen

Sen olet kuullut jo turhan monta kertaa. Katso tätä samaa asiaa käänteisestä näkökulmasta: osta, jos tavara on tarpeen, älä jätä ostamatta. 

Mieti, kuinka paljon vaivaa tulet näkemään, jos kyseistä esinettä ei esiinny kotonasi. Se pitää lainata jostain, sitten palauttaa. Lainaamo voi olla epämukavan matkan päästä. Jos kyseistä esinettä tarvitset useammin kuin kerran vuodessa (esim. tavallinen porakone), se on edullisempi ostaa kuin lainata. Jos kyseessä on kertaluontoinen tapahtuma (esim. juhla-astiasto 50 hengelle), se ilman muuta kannattaa lainata. 

Lainata kannattaa myös juhla-asuja, jos vaan sellaiseen palveluun on pääsyä. Kalliin iltapuvun käyttö jääkin yleensä siihen yhteen kertaan. Yhden yleispätevän juhla-asun (vaikka pikkumustan) silti kannattaa hankkia ikiomaksi. Ei sitä tiedä, milloin tulee akuutti tarve. 

master card visa credit card gold

5. Suhteuta

Suhteuta omat tulot tavaran hintaan. Jos tuote maksaa 20% kuukausipalkastasi, sen arvo on sinulle eri kuin silloin, jos se maksaa 200% siitä. Kommervenkki, joka pitää tehdä, että se kahden kuukausipalkan ostos onnistuu, on aikamoinen. Onko se sen arvoista? Pikavipillä ostaminen on ymmärrettävä vain silloin, kun kyse on elintärkeästä asiasta. Onko uudet kengät tai laukku elintärkeä? Kyllä, silloin kun kyse on esim. lapsen talvikengistä. Se on tosi paska juttu, jos sellaisen tarve pitää tyydyttää pikavipillä, mutta se on jo eri tarina.

Mieti, mikä on kohtuullista omaa tulotasoa ajatellen. Monet gurut neuvovat ajattelemaan kuin rikas, ympäröimään itsensä rikkailla kavereilla ja käyttäytymään kuin olisi jo rikas. Ongelmakohta tällä on se, ettei sitä rikkaiden ajattelutapaa pystyy ennakoimaan. Onko lainkaan mitään kaikille rikkaille ihmisille yhtenäistä ajatusmaailmaa? Epäilen, että se on samanlainen mainosmyytti kuin diginomadi ja riippumatto. Including, but not limited to…

Äskettäin maikkarin testissä (1) oleva kysymys kuului: Vaate maksaa 250€. Mitä teet: ostat miettimättä, odotat alennusmyyntiin tai keräät siihen rahaa kuukausia. Se on suhteellista. Se riippuu täysin siitä, mistä vaatekappaleesta on kyse. Tarvitsenko minä sen? Kuinka arvokas se on minulle suhteutettuna tulotasooni? Jos muut ehdot täyttyvät ja minulla on varaa siihen, ostan ja lähden. Jos ei ole varaa – vain lähden. On tapauksia, jolloin olen pannut jonkin esineen merkille ja odotin kiltisti, että se tulee alennukseen, koska mielestäni sen silloinen hinta ei ollut sovussa sen arvon kanssa (siis, vain minulle). Välillä pääsin ostamaan sen loppujen lopuksi, välillä joku muu on tarvinnut sitä enemmän kuin minä. Se on pikku juttu. Tavara ei maailmasta lopu.

donuts and bagel display

6. Järkeistä ruokaostokset

Netissä niin sanotut punamerkki-tuotteet jakavat mielipiteitä. Alennettujen tuotteiden ostaminen mielletään köyhien puuhaksi, ainakin aiemmin. Toinen leiri on sitä mieltä, että niiden ostaminen on ekoteko. Se onkin, jos ostaa juuri sen verran, minkä pystyy syömään.

Tässä kohdassa on ihan sama, onko tuote alennettu tai täysihintainen. Alentamalla hintaa kauppa yrittää päästä turhista kuluista ja minimoida hävikkiään. Se on vain puoli ruokahävikkiongelmaa. Toinen puoli on tällä puolella ruutua. 

Elintarvikehävikkiä syntyy kotitalouksissa varmaan yhtä paljon, kuin kaupan hyllyillä. Sen arviointi on vaan huomattavasti vaikeampaa. 

Omassa budjetissaan voi pysyä hyvin, vaikka ei luopuisi terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta. Jotakuta auttaa ostoslistan tekeminen ruokakauppaan mukaan. Meillä mennään eri kautta. Teemme viikon ateriasuunnitelmat vasta kaupassa paikan päällä sen mukaan, mitkä ruoka-aineet ovat oikeasti tarjouksessa. Tällä tavalla pääsee säästämään, arvioisin, että lähes 10% ruokakuluista. On ihan eri asia ostaa se valmiiksi mietitty lohifilee 19.95 €/kg kuin tarjouspäivänä 9.95 €/kg.

Toki osa tarvikkeista on pakollinen. Ilman rasvatonta maitoa ja tomaatteja meidän perheessä ei eletä. Hedelmät ja vihannekset voi aina valita sen mukaan, mille on juuri sillä hetkellä sesonkiaikaa. Lihaa, kalaa, kahvi, tee, leivonnaiset ovat aineita, joista menuun menee se, minkä saa sillä hetkellä edullisimmin. 

Kokemukseni mukaan, tarjoukset vaihtelevat kaupoissa hyvin paljon, joten kovin yksipuoliseksi ruokavalio ei jää. 

assorted vegetables and blooming flowers at market

7. Syö järkevästi

Syödä voi terveellisesti ja monipuolisesti huolimatta siitä, onko tilipussi ollut laiha tai muhkea. Ensimmäisenä voi karsia ulkona syömiset ja valmiit ruoat sekä palvelutiskiltä että tehdasvalmisteiset. Ne ovat harvoin kohtuuhintaisia ja vielä harvemmin terveellisiä. 

Valmiiksi pakattu ruoka voi ylpeillä vain rasvan ja muoviroskan määrällä. Samassa luokassa painii palvelutiskin majoneesimönjä, jonka hintalapussa lukee “salaatti”. 

Ruokaa kannattaa tehdä itse niin paljon kuin pystyy. Siinä säästyy rahaa ja terveys. 

Monet perinteisesti valmiina ostetut ruoat voi helposti tehdä itse. Esim. hampurilaiset. Varoitus: kun kerran olet kokeillut tehdä hampurilaisia itse, saattaa käydä niin, ettei Mäkkärin teollisuusjäte enää maistukaan. 

Tämä on opas keskiluokkaa varten. Tulotasoon perustuva keskiluokan määritelmä vaihtelee maittain ja jopa alueittain saman maan sisällä. Suomi ei ole poikkeus. 

Pennien venyttäjille jokin Maikkarin 250 € vaate on naurun aihe. Samaten kuin Suomen rikkaille. Toisille se on kuukauden ruokabudjetti, ja toisilla se raha menee viikoittain ravintolalaskuun lauantaisin. Nauretaan vedet silmissä, mutta eri syistä. 

Jos olet mielestäsi rikas, ei ole mitään järkeä miettiä ostoksiaan, tehdä ruokaa kotona tai edes katsoa alennushyllyjä päin kaupoissa. Se ei ole kustannustehokasta omaan tulotasoosi nähden. Yritä vaan olla väläyttämättä mitään tyhmää meidän muiden seurassa. 

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun, Geneva Dark Blue

Case Study

Esimerkki 1.

Ostoslistalla on jokin merkkilaukku, jonka hinta on 2600€ (esim. Chanel All Around Chain bag). Vaihtoehtona Black Leather Organizer Bag Geneva (189€; Genevasta voi lukea lisää tässä)

Jos tuotteessa ei ole käytetty jalometalleja, harvinaisia materiaaleja (jotain krokotiilinnahkaa), korkeaa patentoitua teknologiaa tai muuta sellaista, jota en osaa edes kuvitella, valmiin tuotteen hinta ei nouse yli 200 euroa. Muut ehdot: valmistettu korkean elintason maassa, laatuvalvonta toteutettu, ympäristöasiat huomioitu. Kaupan ja jakeluketjun katteiden jälkeen hinta silti jää alle 500 euron. Loput on brändilisää.   

Jos tuotteesta otetaan logo pois, 500 eurolla saa laadukkaan, Euroopassa valmistetun laukun, joka kestää käytössä ainakin 20 vuotta. (Linkit alla)

Yllä mainitut tuotteet molemmat täyttävät kaikki nämä vaatimukset. TJ Collection on italialainen merkkituote, josta tuskin olet ikinä kuullut, vaikka sen tuotteet laadultaan ja kestävyydeltään ovat huippuluokkaa (kokemusta on).

Minulla ei itse asiassa ole yhtään niin kallista laukkua  (Minä ja käsilaukkuni) ja olen omaan kokoelmaani varsin tyytyväinen. 

Päätä itse, haluatko maksaa brändistä ja kuinka paljon. Tuoko se lisäarvoa siihen tuotteeseen/palveluun, mitä haluat ostaa? 

Säästö: 2411 euroa

Esimerkki 2.

Tässä on kaksi eri hintaista tuotetta, molemmat on periaatteessa merkkituotteet. 

Jimmy Choo nude Romy 85 patent leather pumps (525€) – Jimmy Choo, USA (vasen kuva).

Bladoróżowe czółenka ze skóry zamszowej ERACLEA (399zl eli n.90€) – Primamoda, Puola (oikea kuva).

Koska lasken itseni harmaaseen keskiluokan massaan, en viitsisi tallata kaupungin katuja 500 euron kengissä. Kengät on kengät, ja ne kuluvat käytössä aikaisemmin tai myöhemmin. Parin vuoden sisällä mitään jälleenmyyntiarvoa niissä ei ole. Esim. Primamodan kengät kestävät kovassa käytössä 3-5 vuotta riippuen mihin sesonkiin ne on tarkoitettu ja missä niitä käytetään. Epäilen suuresti, että Jimmy Choosta ei jää mitään jäljelle ihan samalla tavalla, jos niitä käytetään päivittäin. Omistan muuten tuon Primamodan parin, himpun eri värisenä lakka-versiona. Erittäin onnistunut ostos. 

Säästö: 435€

Esimerkki 3.

Jos jotain työkalua tai laitetta tarvitaan enemmän kuin kerran vuodessa, laske, kannattaako vuokraaminen.

person using dewalt cordless impact driver on brown board
Photo by Bidvine on Pexels.com

Porakone

Bosch UniversalImpact 800 iskuporakone 800 W (99.90€) omaksi

PORAVASARA DEWALT D25123KB PIIKKAUSTOIMINNOLLA  (alk.10€) vuokraus

Porakone on Raisiossa, itse asut Paimiossa. Polttoaine maksaa 1.51€/L. Autosta riippuen ajomatkaa maksaa n. 10€ edestakaisin. Kesto min 27 min per suunta. Julkisella: n. 1 h. Bussilla 1t 22min per suunta (minimum),  hinta n. 7.5 € per suunta. Eli vuokralaiteen hinnaksi tulee 20-25€ per kerta + tuntipalkkasi (min 8.16€). Yhden reiän hinnaksi tulee vähintään 28€. Eli, jos asut kaupungin keskustassa pienessä kämpässä, jossa säilytystilat ovat vähissä, mutta vuokraamoon on 5 min kävelymatka, vuokraus on kustannustehokkaampaa kuin ostaminen omaksi. Jos asut omakotitalossa, olisi hullua vuokrata jokainen pikkukone (ei omakotitalossa keskellä metsää voi ilman porakonetta elää, eikä niin?), vaikka vuokraamo olisikin 24/7 auki. 

Jos olet lääkäri yksityisellä puolella, asianajaja, pankinjohtaja… sinun ei kannata omistaa, vuokrata eikä koskeakaan porakoneeseen: palkkaasi nähden se ei ole kustannustehokasta. Tee ekoteko ja soita naapurissa olevaan työmiespalveluun: sieltä tulee ammattilainen, tekee reiän seinääsi, laskuttaa 30-50€ ja kiittää vuolaasti.  

Kaikki hinnat 7.2.2021.

Esimerkki 3.

Hampurilainen

burger with fried fries on black plate with sauce on the side
Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com

Jo joku ei tiedä, hampurilainen koostuu sämpylästä, pihvistä, salaatista (lehti, tomaatti, kurkku… lisää omiaan), juustosta ja majoneesista. Sisällä voi olla mm. pekoni, ketsuppi, barbeque kastike – kaikki aineosat ovat vapaaehtoisia. Vaikka emme syö hampurilaisia juuri koskaan, ei ulkona eikä kotona, niin sen valmistus ei ole mikään salaisuus.

Resepti on yksinkertainen. 

 • halkaise sämpylä (nekin kannattaa tehdä itse, koska kaupan valmiit hampurilaissämpylät ovat valkoista kuin pulla); 0,10 €
 • laita sisälle hakattu ja paistettu kanafilee (mausteet maun mukaan), n. 70 g raakaa lihaa, eli 0.45€
 • kevyt majoneesi maksaa 1.49€/purkki; sitä menee tippa
 • salaatinlehti tai pari – salaatti maksaa Lidlissä 0.99€ per pää, joka on huomattavasti isompi kuin omani; yhdestä päästä riittää viikoksi 2-3 ihmiselle.
 • 1 tomaatti lohkoina; n. 1.50€ per kilo, 50 g = 0.10€ (tai kurkku, suolakurkku, paprika – mikä vaan lisuke maun mukaan)
 • juustosiivu, 6.5€ per kilo, 25 g = 0.16€ (ei pakollinen)

270 Kcal juustolla, 235 Kcal – ilman.

Tällä menetelmällä hampurilaisen raaka-aineet tulevat maksamaan n. 0.75€. Valmistusaika on 15 min, jos teet yhden hampurilaisen, 20 min kolmelle ja niin edelleen. Aika per kappale lyhenee entisestään, jos niitä joutuu tekemään useampia. 

McDonalds Chicken Burger (1.50€ kpl) 

Säästöä: 0.75€ per nenä (0.90€ jos laskee juuston). 

Lopullinen säästömäärä tulee näkymään myös lääkäriaseman laskussa. Itse tehdyssä ruoassa transrasvojen ja säilöntäaineiden määrä on huomattavasti vähäisempää kuin pikaruoissa ja eineksissä.

Vegaaniversion tekemiseen haastan Hop Into My Boots:in Hannea ja Markusta.

PS 20.3.2021. Maukkaita vegaanihampurilaisia on nyt tarjolla! RESEPTI: VEGAANISET HAMPURILAISET JA BATAATTIRANSKALAISET

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

Referenssit:

SÄÄSTÖVINKKEJÄ PAREMPAAN ELÄMÄNLAATUUN

Laatua läheltä:

Online / Puola, Italia, UK

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

Lue lisää:

Ekologisuus Arkipäivässä

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

Kuvitus: Pexels.com, © Via Per Aspera Ad Astra, Depositphotos ja valmistajat

säästövinkkejä parempaan elämänlaatuun

19 vastausta artikkeliin “Säästövinkkejä, jotka nostavat elämänlaatua

 1. Tosi hyvä kirjoitus, vihdoinkin näistä asioista kirjoitetaan mielenkiintoisemmista näkökulmista! Eikä aina sillä vanhalla vastakkainasettelulla. Kiitos, menee jakoon 😊

  1. Kiitos 🧡! Hyvän elämänlaadun ja järkevän kuluttamisen ei tarvitse olla toisiaan poissulkevia seikkoja.

 2. Näissä asioissa sitä muistaa miten paljon silläkin jo säästää kun ei ole koskaan hurahtanut merkkikenkiin tai shoppailuun. Maailman tilanteen tajuaminen onkin vienyt säästeliäälle boikotointi tielle 😀

  Toki rahaa käytetään enemmän ruokaan, luomuun ja ravintolasta tilaamiseen, mutta silloin kun se onkin aikalailla se ainoa ei se tunnu niin pahalta. Itseen on hyvä panostaa!

  1. Totta puhut! Sitä tulee helposti sokeaksi hinta-laatusuhteelle, jos mainos on tarpeeksi houkutteleva. Valitettavasti kokonaan ostamatta jättäminen ei aina ole vaihtoehtona. Töihin pitää olla jotain vaate, lapset kasvaa, lenkkarit kuluu. Mutta omilla valinnoilla pystymme vaikuttamaan aika paljon.

   Muuten itseensä panostaminen on viimeinen asia, mitä ihminen yleensä muistaa. Omaan hyvinvointiin tai kehittämiseen rahaa ei koskaan riitä. Vaikka uuteen iPhoneen olisi 🙂

 3. Säästäminen on monisäikeinen asia, juuri kuten kirjoitit. Se ei ole aina sama kuin halpa hinta.

  Tuosta porakoneesta tuli mieleeni oma “säästämiseni” aikanaan, kun rakensin taloa. Minulla ole varmaan kolmas akkuväännin/porakone menossa. Ne oli kaikki niitä parinkympin ritsoja Honk Kong:ista tai Motonetistä (näistä kaupoista saa hyvää tavaraa oikeaan käyttökohteeseensa). Akkuvääntimiä, jotka oli tehty vähän kevyemmälle käytöllä. Ostin halvalla ja luulin säästäväni. Rahaa säästin ehkä vähän mutta hermoja ja aikaa menitinkin sitten ihan kilokaupalla.

  Kerran tuli sitten mitta täyteen taistellessani isoja karmiruuveja puuhun viimeisellä “ritsallani”. Hanskat tippu, mies hyppäsi autoon ja ajoi rautakauppaan. Osti kunnon vääntimen. Väänsi sen karmiruuvin loppuun ja hymyili iloisena, kun se upposi puuhun kuin sulaan voihin. Sen jälkeen oli mukava ruuvailla enkä jälkeenpäin muistanut mitä olin kunnon vääntimestä maksanut.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.