FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen

Vieraskynäpostaus: FinInTirol

Mikä aiheeksi vieraskynäkirjoitukseen?

Sain kutsun tehdä vieraskynä kirjoituksen vapaalla teemalla. Tekstin toivottiin olevan omanlaista ja siinä saisi olla sydäntä pelissä. Hetken mietin mitä kirjoittaisin kunnes se oli luonnollisen selvää. Rakkaudesta…

Rakkaudessahan on sydäntä pelissä. Kirjoittaisinko siis rakkaudesta matkailuun tai Tiroliin? Se olisi hyvä jatke luontomatkailuteemaan ja viimeiselle tarinalle patikoinnistani luonnonkauniissa Kaisertalissa. Rakastan näitä vuoristomaisemia!

Rakastan sinua auringon noususta uuteen, FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen
Rakastan sinua auringon noususta uuteen

Päätin kirjoittaa rakkaudesta parisuhteessa sillä moni meistä on nyt kotona arkisissa paikoissa puolisoidemme kanssa emmekä kokemassa uusia paikkoja auringonhehkuisilla kaukomatkoilla ahmien tajunnan täyttäviä näkymiä ja kokemuksia. Elämme kotiarkea vuoden pimeimpään aikaan ahtaassa asunnossa syöden sitä samaa arkista ruokaa ja tuijotellen kännykkää.

Ensimmäisen koronasulun aikaan keväällä 2020 luin kuinka pariskuntien ja perheiden välit kiristyivät heidän joutuessa viettämään pitkiä aikoja yhdessä kotonaan. Samasta ilmiöstä puhutaan myös joulun ja kesälomien aikaa. Pidempi aika tiiviisti yhdessä näyttäisi tuottavan ongelmia suhteissa. Miksi? Mehän saamme olla pitkiä aikoja rakkaamme kanssa. Rakkaan, jonka olemme itse valinneet ja hyväksyneet kaikkine ominaisuuksineen.

Rakkaus on niin laaja aihe, että kirjoitan tähän vain lyhyesti mietteitäni ja näkemyksiäni rakkaudesta parisuhteessa.

Olisin kovin iloinen kertoessasi omia kokemuksiasi ja näkemyksiäsi kirjoituksen lopussa olevaan kommenttikenttään. Näin voimme oppia toisiltamme!

Mitä on rakkaus?

Sanokaa minä rakastan sinua, FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen
Sanokaa “Minä rakastan sinua!”

Wikipedia määrittelee sen kiintymyksen tunteeksi johonkin, useimmiten toiseen ihmiseen (Rakkaus). Luettuani Wikipedian kuvauksen minulle syntyi ajatus jostain Empireajan ihmisopista. Mielikuva taulusta, jossa on piirros ihmisestä sisä- ja ulkoelimineen. Tärkeän näköinen professori selittää karttakepin kanssa tieteellistä ja evoluutiollista määritelmää rakkaudelle ja arvioi kuinka kauan se teknisesti kestää. Olen onnekas, minulla on elämänkokemusta eikä näin ollen tarvitse nojautua asiassa Wikipedian määritelmiin ja hieman sekavaankin termien käyttöön.

Rakkaushan kuuluu lähes kaikkeen, jollei jopa kaikkeen mitä olemme ja mitä teemme. Rakkaus on osa hyvinvointia ja sisäistä kauneutta. Tuo sisäinen kauneus säteilee meistä ulos. Mielestäni meidän sisäinen kauneus pitää olla ensin kunnossa ja sitten voimme hoitaa itseämme ulkoisesti myös monenlaisin tuottein, mikäli se tuntuu tärkeältä rakkauden hoidossa.

Onko rakkaus siis tuota Wikipedian teknillisihmisopillistiedettä vai joitain muuta? Osittain sielläkin on osumia. Rakkaus on mielestäni meidän sisäinen minämme. Se on se sisäinen tunne, intuitio oikeasta ja väärästä. Se on empatiaa, välittämistä, huolehtimista ja kiintymystä sekä ymmärtämistä. Se on halua olla yhdessä, tekoja ja asennetta. Se on sisäistä kauneutta, rauhaa, luottamusta sekä uskoa.

Me emme ole mitään eikä meillä ole mitään ilman rakkautta.

Mistä rakkaus alkaa ja mihin se päättyy?

Katurakkautta Pesarossa, FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen
Katurakkautta Pesarossa

Parisuhde alkaa muotoutumaan ihastuksesta antaen mahdollisuuden rakastumiseen ja rakkauteen. Kaikki on pilvenkevyttä, pehmeää ja helppoa kuin kotkan liito sinisellä taivaalla. Ihastus iskee joskus suoraan sydämeen kuin kymmenen kilon leka ja toisinaan taas kypsyy hitaammin rakkauteen.

Alkuvaiheessa kaikki onnistuu ja toisen eteen tehdään välillä kovastikin töitä. Ponnistellaan varmistaaksemme ihastuksemme kohteen rakastumaan itseemme.

Parisuhteessa rakkaus saattaa rakoilla ja kuihtuakin. Rakkauden kohde saattaa myös pitkän elämän aikana vaihtua. Kohde vaihtuu hoitamattoman rakkauden johdosta, parin kasvettua eri suuntiin tai koska niin on tarkoitettu. Syitä on monia. Siitä huolimatta itse rakkaus säilyy meissä.

Parisuhteessa on muistettava alun ihastusvaiheenkin jälkeen hoitaa rakkautta. Jatkossakin pitää välillä tehdä kovasti töitä. Muuten se kuihtuu vaikka niin ei olisi tarkoitettukaan.

Rakkaus itsessään on ikuista eikä se pääty mihinkään vaikka se saattaakin kuihtua tai vaihtaa kohdetta.

Mitä tarkoittaa rakkauden hoito?

Uudistakaa rakkauden valanne, FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen
Uudistakaa rakkauden valanne

Rakkaus on muuttumatonta, ainakin Etelä-Pohjanmaalla. Eikös se ole siellä niin, jotta kerran olen sanonut ”mä rakastan sua” niin se on totta kunnes toisin ilmoitetaan? Turhahan sitä on yhtenään jankuttaa.

Tähän tapaan me monesti elämme vaikka tahtomme ja ajatuksemme on toisin. Toimet rakkauden eteen vain vähenevät vähenemistään jollemme tee jotain. Lopulta saatamme löytää itsemme sohvalta näpyttelemässä omia kännyköitämme. Olemme fyysisti samassa tilassa, mutta emme ole toisillemme läsnä. Ei sillä, jotta joskus on hyvä näinkin, mutta varoisin sen muodostumista normaaliksi yhteiseksi ajanviettotavaksi. Ihminen on perusteeltaan olento, joka monesti tottuu tilanteeseen, jossa käyttää energiaansa säästeliäästi. Liian pitkän ajan päästä tuosta sohvalta on iso työ ponkaista ylös ja tehdä jotain rakkauden eteen.

Rakkautta täytyy hoitaa kuin haurasta kukkaa. Sitä on kasteltava, sille on annettava ravinteita, puhuttava ja nypittävä kuolleet lehdet ja kukat pois.

Toimien ei aina tarvitse olla isoja ja näyttäviä spektaakkeleita suoraan ”Walt Disney” maailmasta. Arjessa riittää perustoimet. Muista mitä on rakkaus. Mikäli jo unohdit niin palaa otsikon ”Mitä on rakkaus?” alle. Rakasta häntä ymmärtäen, ole empaattinen, kuuntele ja lähde ulos sateeseen vaikka keskellä yötä hänen vuoksensa.

Luonnollisesti on hyvä järjestää jotain arjesta poikkeavaakin. Tuo kukkia (ei toimi välttämättä naiselta miehelle 😊 ), muista merkkipäiviä pikku lahjoin, tee yllätyksiä vaikka hotelliyön merkeissä jne. Ole luova, kyllähän sinä tiedät.

Esimerkki kertomus miehestä, naisesta ja rakkaudesta.

Tehkää rakkauden tekoja
Tehkää rakkauden tekoja

Mies on äärimmäisen ihastunut ja haluaa varmistaa naisenkin olevan matkalla rakkauteen. Hän mukautuu naisen mielen mukaan, mutta varoo luomasta valheellista naamiota. Hän haluaa naisen rakastuvan häneen eikä hänen luomaansa mielikuvaan. Hän ostaa lahjoja, huomioi ja nostaa naisen korokkeelle. Hän ei pihtaile missään. Ei ajassa, ei siinä eikä lahjoissa. Hän tekee sen kuitenkin maltilla tietäen arkipäivänkin tulevan näiden vaalenpunaisten hetkien jälkeen.

Nainen nauttii huomiosta ja lahjoista. Hänkin haluaa huomioida ja muistaa miestä uusilla asioilla. Hän järjestää pikkuisia romanttisia yllätyksiä. Hänkin mukautuu parisuhteeseen rakentamatta itselleen naamiota. Ei hänkään pihtaile missään haluten varmistaa, että mies kiintyy häneen. Hänkin ymmärtää tehdä asioita maltilla vaikka puolin ja toisin mennäänkin välillä kaasu pohjassa.

Kummallakin on jalo tavoite. Halutaan hyvä ja rakkaudellinen parisuhde tuon ihanan ihmisen kanssa.

Ajan päästä mies haluaa antaa naiselleen talon ja paremmat autotkin olisi kiva hankkia. Toimialalla tulee kuitenkin muutoksia ja mies joutuu työttömäksi. Hän huolestuu sillä hän ei voisikaan tarjota naiselleen kaikkea noita materiaalisia unelmia, joista he ovat haaveilleet. Hän masentuu sillä hän on oppinut pikkupoikana isommilta ”no money no honey”. ”Näinhän se on, kaikilla rikkailla on kaunis nainen ja unelma elämä” mies yleistää ja ajattelee loogisesti. Onnekseen hän ymmärtää kuitenkin puhua huolistaan ja masentuneisuudestaan puolisolleen.

Nainen tukee ja ymmärtää miestään. Hän kertoo mikä on hänelle ja heille tärkeintä. Ei talot ja autot vaan rakkaus. Hän kannustaa ja luo mieheensä itseluottamusta, jonka avulla mies pääsee taas jaloilleen. Kuin itsestään se muuttuu myös materiaaliseksi hyödyksi.

Rakkaus synnyttää myös seuraavan sukupolven. He rakastavat lapsiaan ja nauttivat heidän kanssa vietetystä ajasta, pääsääntöisesti. Toki pikkuiset ja isommatkin riiviöt koettelevat välillä hermoja. Silloin he tukevat toisiaan eivätkä kilpaile lastensa suosiosta. Kumpikin toimii kurina ja järjestyksenä vieri vieressä, yhdessä. Heidän kotonaan eletään vanhempien säännöillä. Lastenkin on mukauduttava parisuhteeseen sillä siitähän he ovat syntyneet.

Pariskunta on suhteensa alusta asti järjestänyt itselleen treffejä. He järjestävät vuoron perään jotain mukavaa yhteistä tekemistä. Kokeilevat uusia yhteisiä harrastuksia saadakseen olla yhdessä. He haluavat olla yhdessä sillä jokainen minuutti erossa on pois yhteisestä elämästä. Kuka haluaisi olla erossa itsestään.

Näin he saapuvat ruuhkavuosien loppuun ja rakastavat yhä toisiaan. Nyt on jälleen runsaasti aikaa toisilleen lapsien lähdettyä maailmalle. Alkaa uusi rakkaudellinen elämänvaihe.

Kaksi vanhusta kävelee käsi kädessä kohti rantaa auringon laskeutuessa horisonttiin. Aurinko värjää taivaanrannan kauniin punertavaksi. Rannan palmupuut piirtävät rantahiekkaan pitkät varjot. Vieno tuuli tuo muistoja menneestä, yhteisestä elämästä.

Kaksi vanhusta istuutuu rantakivelle käsi kädessä. Näin on hyvä.

Tarinan opetukset ja vähän sen ulkopuoleltakin

Tällaisia ja vastakkaisiakin kertomuksia olemme varmasti kaikki kuulleet, kokeneet ja todistaneet. Mikä tekee eron, jotta meneekö asiat rakkaussuhteen jatkuessa päin pohjoisen tiukkasyistä mäntyä vai jatkuuko höyhenen kevyt elämä yhdessä liidelleen sinisellä taivaalla?

Heittäytykää uusiin kokemuksiin yhdessä
Heittäytykää uusiin kokemuksiin yhdessä

Opetus 1. Älä rakenna itsellesi maskia. Lunasta rakkaus aidolle itsellesi

Alussa olemme valtavan ihastuneita ja toivomme kaiken jatkuvan rakkautena, yhteisenä elämänä. On hyvä tiedostaa ihastumisen ja rakkauden eron. Voita kiusaus esiintyä jonakin muuna kuin olet. Kommunikoi jo ihastusvaiheessa ja kerro millainen olet. Mitä ovat haaveesi ja mitä odotat tulevaisuudelta. Mitä haluaisit puolisolta.

Vaikka otat riskin ihastuksen menettämisestä olemalla rehellinen ja avoin niin se säästää kuitenkin tulevilta pettymyksiltä ja yllätyksiltä. Säästät resursseissa, joita olisit todennäköisemmin menettänyt ryhdyttyäsi suhteeseen väärin tiedoin ja odotuksin.

Tämä on mielestäni yksi tärkeimpiä asioita muistaa uuden parisuhteen alussa. Kaikkihan me toki muutumme vuosien aikana. Meidän tuleekin muuttua sillä se on oppimisen ja kehittymisen tulosta. Silloinkin on hyvä toimia rehellisesti ja muuttua avoimesti yhdessä. On kuitenkin selvempää lähteä alusta asti muuttumaan yhdessä todellisista ministämme kuin ”photoshopatuista”.

Opetus 2. Rakkaudellinen parisuhde vaatii aina joustamista ja positiivistä muuttumista. Siinä ei voi elää kuin sinkku

Muista, että parisuhde on kahden ihmisen liittymä ja siten siinä on oltava tilaa kummallekin.

Harvoin saamme puolisoa, jonka kaikki ominaisuuden ovat super miellyttäviä. Sinussakin on joitain ominaisuuksia, joita voit muokata rakkauteenne sopivammaksi.

On rakkautta tehdä hyviä asioita toiselle ja sulautua yhdeksi. Muista kuitenkin itsesikin. Lentokoneessa turvallisuusohjeistuksessa sanotaan ”aseta happinaamari ensin itsellesi ja sen jälkeen auta muita”. Tällä tarkoitan, jotta sinun tulee voida hyvin parisuhteessa voidaksesi antaa sille jotakin. Pidä itsestäsi huolta rakkautenne nimissä.

Parisuhde on me ei minä tai sinä.

Opetus 3. Tue ja kannusta rakastasi. Etsi aktiivisesti puolisosi vahvuuksia ja kannusta häntä käyttämään niitä

Mukautukaa ja kehittykää yhdessä elämänne tilanteisiin puolisoanne tukien ja arvostaen.

Ymmärtäkää rakkautenne olevan kaikkein tärkeintä. Asettakaa se etusijalle haasteista kohdatessanne. Miettikää tarvitsetteko sitä ja tätä mikäli se tietää vähemmän aikaa yhdessä.

Kertokaa rakkaallenne hänen vahvuuksistaan ja osaamisistaan. Monesti sivusta katsoen näkee asioita toisin kuin itse näemme. Tehdessämme oikeita asioita kasvamme ja menestymme. Se luo rehevää maaperää rakkauden kasvulle ja hyvinvoinnille.

Opetus 4. Ei ole vain toisen asia tehdä töitä rakkauden eteen.

Melko usein kuulee naisen valittavan, että mies ei ole romanttinen. Hän ei tee sitä ja tätä naisensa eteen. Melkein yhtä usein suu menee ihmetyksestä pyöreäksi kun kysytään ”mitä sinä olet tehnyt miehesi eteen?”

Romanttisten hetkien luominen, lahjojen antaminen ja huomioiminen kuuluu kummallekin.

Miesten suusta kuulee usein ”naisten nalkuttavan”. Mistä se kertoo? Oletko kuunnellut naistasi? Kuuntele myös rivien välistä asia sanojen takaa. Muistakaa asenne ja teot.

Rakkaus parisuhteessa kuuluu kummallekin ja kummankin on sitä tasapuolisesti mahdollisuuksiensa mukaan hoidettava.

Mikäli kumpikin jää odottamaan toisen tekoja niin mitään ei tapahdu. Toimi sinä ensin. Mikäli et saa vastatoimia niin kerro siitä. Älä vain oleta toisen ymmärtävän toimia.

Opetus 5. Sano joka päivä ”minä rakastan sinua”, vaikka useammankin kerran

Vaikka sanat ovat vain sanoja niin niitäkin tarvitaan. Hyviä sanoja ei voi sanoa koskaan liiaksi. Me ihmiset tarvitsemme kuulla hyviä ja imartelevia sanoja. Saamme niistä voimaa ja itsetuntoa. 

Kerro kuinka puolisosi on kaunis, pätevä ja kätevä. Kehu hänen tekemisiään. Sano häntä kauniiksi. Huomaa hänet.

Järjestäkää pieniä arjen yllätyksiä
Järjestäkää pieniä arjen yllätyksiä

Opetus 6. Rakkaus ei ole pelkkiä sanoja vaan ennen kaikkea tekoja ja asennetta

Tämän koen yhdeksi tärkeimmistä asioista, joista tunnistaa oikean rakkauden. Me voimme helposti sanoa ”minä rakastan sinua” vaikka kerran tunnissa. Sanat eivät kuitenkaan todista yhtään mitään. Sanojen vakuudeksi tarvitaan näyttöä. Asenne puolisoosi kertoo paljon. Asenne ajaa tekoihin.

Voit helposti sanoa päivällä ”minä rakastan sinua” mutta miten on yöllä hänen herättäessä sinut valittaen huonoa oloaan. Hän tuntee, että olo paranisi mikäli voisi lähteä ulos. Hän haluaisi sinut mukaan sillä sekin helpottaisi. Ulkona pimessä sataa ja on kylmää. Sinulla on seuraavana aamuna työpäivä varhaisella herätyksellä ja nyt on kello 3 yöllä. Nouset ja kerrot rauhoittavasti, jotta ”mennään vain ulos rakas mikäli se helpottaa”. Puet yllesi ja menette yhdessä ulos selvittämään mistä paha olo tulee. Vai käännätkö kylkeäsi ja sanot ”voi rakas minä rakastan sinua. Minulla on huomenna työpäivä, täytyy saada nukkuttua. Ota Musti (koira) mukaan äläkä mene kauas, siellä on pimeää”. Käännät kylkeäsi, unohdat ja nukahdat tietäen puolisosi rakastavan sinua ja ajattelevan parastasi seuraavaan työpäivään.

Tekoihin tarvitaan asennetta ja rakkautta, jotta ne voi tehdä kerta toisensa jälkeen omasta vapaasta tahdosta. Siitä riemusta ja ilosta, jotta saa tehdä asiat toisen hyväksi.

Opetus 7. Rakkaus ei säily ellei sitä hoida

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä on huolto-ohjelma. Kaikille meille on selvää, että auto viedään määräajoin huoltoon jolloin vältetään ongelmia tien päällä tai suurempia remontteja jonkun paikan hajotessa.

Niin se vain on, että rakkauskin tarvitsee huoltoa säilyäkseen suuremmilta vaurioilta. Näkisin tämän tärkeänä muistaa erityisesti heille, jotka elävät kiireisiä ruuhkavuosia. On uralla etenemistä, lapsia, harrastuksissa pitää kehittyä, oppia ja tehdä monenlaisia asioita. Tärkeää se on toki kaikille, mutta kiireistä elämänvaihetta eläville riski unohtaa rakkauden hoito on suurempi. Hoitamattomuuteen herätään sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Jotain on rikkoutunut.

Muistakaa alkuaikojanne ja tekojanne toisillenne. Muistakaa miksi olette pari ja miksi kaikkeen tähän lähditte. Miettikää miten toisen tarpeet ovat muuttuneet ja pyrkikää täyttämään niitä. Älkää unohtako minkään tason romantiikkaa. Löytäkää aika toisillenne. Rakkaus ei ole jotain mikä vain kulkee mukana ja hoituu itsestään.

Rakkaus ei hoidu olemalla vierekkäin sohvalla katsomassa leffaa tai näpyttelemässä viestejä omiin sosiaalisiin medioihin. Olemme kyllä yhdessä samassa tilassa, mutta niinhän olemme töissä työkavereidemmekin kanssa näpytellen kuka mitäkin. Rakkaus tarvitsee suoraa kontaktia, silmiin katsomista, kommunikointia, kosketusta, tunnetta, niin rakkaus tarvitsee rakkautta. 

Rakkaus tarvitsee asennetta ja tekoja.

Mitä teet nyt?

Järjestäkää vaikka Havaiji pignik
Järjestäkää vaikka Havaiji piknik

Lopuksi haluan kannustaa kaikkia tämän lukeneita tekoihin.

Mene nyt heti rakkaasi luo ja ota häntä kummastakin kädestä kiinni. Katso lempeästi silmiin rakkautta omissa silmissäsi. Sano hänelle jotain kaunista.

Haluan olla sinulle ilo tulla kotiin
Valon hehku, joka antaa sinulle uuden päivän
Majakka yössä

Haluan olla sinulle motivaatio, syy
Syy unelmoida joka päivä
Tukea ja varmistaa, jotta sinulla ei ole rajoja

Haluan olla sinulle seikkailusi
Ensisuudelman väristys
Melodia, joka saa sinut tanssimaan

Koska asun sinussa ja sinä minussa

Seuraavaksi tekoihin, jotta asenne ei unohdu.

Mieti mitä rakkaasi haluaisi tehdä, mutta jostain syystä on luopunut siitä. Mikä olisi hänelle tärkeää? Onko se metsäretki, ostosreissu tai jokin harrastuksen kokeilu. Tehkää asia yhdessä.

Mieti mitkä ovat rakkaasi vahvuuksia, luontaisia ominaisuuksia. Missä hän on luontaisesti hyvä? Kannusta häntä tekemään niitä asioita. Kehu häntä. Etsi hänelle mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Rakastakaa ja olkaa enkeleitä toisillenne, FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen
Rakastakaa ja olkaa enkeleitä toisillenne!

Tarinoitani, liikkuvia kuvia mielessäsi voit seurata blogissani https://finintirol.fi/

Kuviani, pysäytettyjä ajan hetkiä voit seurata Instagramissa https://www.instagram.com/finintirol/

Kuvallisia minitarinoita voit seurata Facebookissa https://www.facebook.com/finintirol

Rakkaudesta, Fin in Tirol

Rakkaudesta

Rakkaudesta

Rakkaudesta

Rakkaudesta

Rakkaudesta

Olohuone – In Via

Rakkaudesta

Rakkaudesta

Rakkaudesta

11 vastausta artikkeliin “FinInTirol | Tarinaa rakkaudesta ja 7 opetusta parisuhteeseen

  1. Niin kauniisti usealta eri kantilta ajattelet, kirjoitat parisuhteesta, Rakkaudesta❣️ Aloituksen runo kauniin kuvan kera on rakkausteeman “helmi”, kiitos kun jaoit❣️

  2. Rakkaus on tänäkin päivänä elämässäni kantava voima, joka antaa toivoa tulevaisuuteen. Rakastan sinua – tärkeät sanat sanoa ja kuulla.

    1. Kiitos kommentista Ilse! Kyllä, tärkeät sanat sanoa ja kuulla vähän useammin kuin tarinan Antti viitsii avata suutaan tai tunteitaan:)

    1. Niin varmaankin. Oletko lukenut hänen runojaan? Erikoisesti se, jonka hän kirjoitti vaimolleen (Angelinda).

    2. Kiitos, kun luit kirjoituksen! Kokemusta ja havaintoja tulee aina jonkin verran, kun kilometrejä kertyy mailimittariin:)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.