Diginomadien Maailma: Työympäristö

Diginomadien työympäristöksi mielletään yleensä hohdokas satumaa, johon kuuluu riippumatto, hiekkaranta ja auringonlasku. Jopa Wikipedia väittää, että he työskentelevät milloin sattuu ja missä tahansa sattuvat olemaan. Se on toki mahdollista, mutta enemmän tarua kuin totta. Diginomadien työympäristö

Diginomadin työpäivä harvoin alkaa ja loppuu tiettyyn kellonaikaan. Lyhyt työpäivä yleensä tarkoittaa vain sitä, ettei työtä tällä hetkellä ole tarjolla. Silloin, kun työtä on, sitä tehdään kilpaa kellon kanssa. Diginomadin kannattaa olla mahdollisimman tehokas, jotta niitä lyhyitä työpäiviä tai vapaapäiviä ylipäänsä olisi. Harva diginomadi on vakituisessa työsuhteessa, joten omat tulot tulevat oman käden kautta. Monella hyvin kirjaimellisesti. 

Kahviloissa, junissa tai puistoissa työskenteleminen vaatii aikamoista itsekuria (joka itseltäni puuttuu). Tosin, kahvilassa tai ravintolassa ei pääse istumaan päivää kahvikupillisen hintaan. Juna tulee perille juuri silloin, kun paras flow-tila iskee. Puistonpenkki uurtaa kuvionsa takapuoleen muutamassa tunnissa. Se on yksi syy, miksi co-working tilat ovat niin suosittuja. Siellä on sentään tarjolla kunnon tuoli ja pöytä, sekä rauhallinen työympäristö, jossa pystyy keskittymään.

Toisena syynä voi olla nettiyhteys ja muiden työkalujen olemassaolo. Esimerkiksi printteri. Olen tarvinnut sitä säännöllisesti kerran tai pari vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana. Aina jokin taho ei ota vastaan digitaalisia allekirjoituksia tai sähköposteja. Tämä on maakohtainen ominaisuus. 

Kolmantena syynä on mahdollisuus nähdä ihmisiä. Jaettujen tilojen kahvijonossa keskustelun avaaminen on huomattavasti helpompaa kuin tavallisessa kahvilassa. Kyse kun on samanhenkisistä ihmisistä. Osa heistä on myös vakioasiakkaita, jotka käyttävät tiloja vaikkapa kuukausisopimuksella. Ei kaikilla ole mukavaa kotitoimistoa, jossa voi olla omassa rauhassa.

On vieläkin yksi syy, miksi jaetut tilat ovat nousseet suosioon. Tallinnassa tämän markkinaraon täytti Parents Co-Working. Tila on tarkoitettu pienten lasten vanhemmille, joilla on tarve tehdä työtä muutaman tunnin päivässä ilman, että jälkikasvu vetää hihasta joka toinen minuutti. En tiedä, onko lasten hoitoa tarjoavia co-working tiloja muualla kuin Tallinnassa. 

Jos syystä tai toisesta co-working tiloja ei ole tarjolla ja minun on ihan pakko mennä työskentelemään julkiseen paikkaan, kirjasto on miltei ainoa paikka, jossa työnteko luonnistuu. Olen harrastanut sitä paljon opiskeluaikana. Uudesta Turun kirjastosta tuli heti hyvin suosittu paikka remotereiden ja expatien keskuudessa: vuonna 2007, ennen co-working kulttuurin kukkaan puhkeamista, työtä tehtiin kirjastoissa, museoissa ja nettikahviloissa.

Silti paras paikka tehdä luovaa työtä on oma kotitoimisto. Kuitenkin, työpisteen puitteiden pitää olla kunnossa. Kahdeksan tunnin istuminen kuluttaa kehoa enemmän kuin 3 tunnin kävelylenkki (ainakin minun kohdallani). 

Tällä hetkellä meillä on tarjolla työpisteen miljööksi altaan reuna, palmun varjo ja valtameren ranta. Silti suuren osan työpäivästä istumme omalla pihallamme ja tuijotamme ruutuja. On aika vaikeaa katsoa yhtä aikaa taivasta ja ruudulla oleva tekstiä. Jos joku osaa sen tempun, opettakaa meillekin.

Hyvää työviikkoa teille!

PS Artikkelin alkuperäinen päivämäärä oli 14. syyskuuta 2020. Tällä hetkellä olemme asuneet Maltalla jo kuukauden 🙂

Diginomadien työympäristö

Aiheesta muualla:

SafetyWing: Matkustajan sairausvakuutusten Netflix – Hop Into My Boots

Mitä emme tule kaipaamaan Thaimaasta?Diginomadien Maailma Archives

Portugal Archives

3 vastausta artikkeliin “Diginomadien Maailma: Työympäristö

  1. All the photos in this post are within my own copyright. What do you mean either?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.