Koulu Gozolla

Koulu Gozolla

Koulu ei ollutkaan se, mitä luulimme. Ala-asteelle meiltä on 5-6 minuutin kävelymatka, eikä puoli tuntia, niin kuin luulimme alussa. Poikamme pääsi aloittamaan koulun, vaikka meidän paperit eivät ole vielä valmiit. 

Tällä kerralla päätimme järjestää pojan valtion kouluun, koska Gozolla yksityiskouluja ei juuri ole. Ainoaan kirkonkouluun on kilometrin jono. Silloin, kun tutkimme koulutarjontaa, suurin osa muita ulkomaalaisia oli sitä mieltä, että lapsen täytyy olla yksityisellä ja asua pitää työpaikan vieressä (eli Sliemassa). Kuulimme kaikki neuvot ja teimme juuri päinvastoin. Tähän mennessä ei ole tarvinnut katua, päinvastoin. 

Koulu Gozolla

Koulu on pieni, 120 oppilaan esikoulun ja ala-asteen yhdistelmä, joka sijaitsee kaupungintalon ja Turismin Ammattikorkeakoulun rakennuksen välissä. Gozolla on myös Maltan Yliopiston laitos. 

Vaikka koulussa on käytössä univormuja, niistä kukaan ei ole kovin tarkkoja. Oppikirjat tulevat koulun puolelta, samoin tabletti. Ostaa pitää vain omat harjoituskirjat ja koulutarvikkeet. Ei Maltalla ole mitään ilmaista kouluruokaa, mutta emme osaa sitä kaivatakaan, kun poikamme ei koskaan Suomessa koulua käynyt. Eipä tarvitse purnata huonosta ruokalistasta.

Englanninkielen opetus noudattaa samaa briteistä kopsattua ohjelmaa, mitä CIV käytti. (Portugalissa oli käytössä Cambridgen ohjelma). Täällä opetussuunnitelman alkuperää minä en saanut jäljitettyä, mutta oppimäärä ja aihepiiri ovat jokseenkin samoja: kirja jatkuu samasta paikasta, mihin viime vuoden Cambridge jäi. Nyt tuntuu siltä, kun tulkitsee pojan diplomaattisia vastauksia (mitään ei koskaan moitita), että poikamme tykkää tästä kyläkoulusta enemmän kuin kalliista yksityisestä koulusta Portugalissa. Että sillä lailla.

Koronasta johtuen saapuminen ja lähteminen koulusta on porrastettu niin, että ovensuusta pyörähtää ulos aina yksi luokka kerrallaan. Minuutissa kaikki lapset ovat hävinneet vanhempien matkaan ja on seuraavan luokan vuoro. 12-päinen luokka syö ja käy ulkona tauoilla vain omina aikoinaan, eli mitään kanssakäymistä toisten luokkien kanssa ei synny missään tapauksessa. Maskin saa pitää koko koulupäivän ja aina luokkahuoneen ulkopuolella liikkuessa. Vaikka luokkahuoneen sisällä maskin saa riisua, tämän luokan kaikki lapset päättivät yhteistuumin pitää ne sisälläkin koko ajan, paitsi ruokaillessa.  

Kouluun saapuessa jokaisen lapsen lämpöä mitataan. Jos on yli 37.2 lämpöä, lapsi passitetaan kotiin. 

Poliisi laittaa kadun kiinni autoliikenteeltä aamuin illoin kun lapset saapuvat ja lähtevät koulusta. Muuta tekemistä heillä Gozolla ei taida ollakaan. Kodin ja auton avaimet voi huoletta jättää roikkumaan lukkoon. Roskien lisäksi mitään ei lähde kävelemään vaikka jättäisit kadulle mitä vaan. 

Malta Archives

Subscribe to our newsletter!