Diginomadina Portugalissa

Portugali on hyvin suosittu maa diginomadien keskuudessa. Tosin heitä on eniten Lissabonissa, vaikka ilmaston suhteen pääkaupunkiseutu ei ole kaikkein ihanteellisin. Diginomadina Portugalissa

Algarvessa olisi muuten varsin hyvät oltavat, mutta asuinpaikka pitää valita huolella: toimiva nettiyhteys ei ole itsestäänselvyys.

EEA-KANSALAISENA

EEA:n vakituisille asukkaille (EU maat sekä Norja, Sveitsi ja Euroopan mikrovaltiot) muutto Portugaliin on ilman muuta helppoa. Jos maassa ei ole aikomusta oleskella yli 6 kuukautta, kukaan ei tule kysymään mitään, ellei työnantaja on Portugalilainen. Silloin työnantajan puolesta vaaditaan CRUE (Certificado do Registo de Cidadão da União Europeia). 

Jos tulopuoli on vaatimaton tai palkka on tulossa ainoastaan portugalilaisesta firmasta, kovin isoa vahinkoa ei synny. Verotus Portugalissa on aikamoinen. Suomessa 20 000€ vuosipalkasta  joutuu maksamaan noin 7% veroa, koska siellä sitä pidetään pienenä tulona. Portugalissa samasta vuosipalkasta menee jo noin 24% veroa, koska sitä pidetään jo hyvänä tulona. Lopullinen veroprosentti voi vaihdella suurestikin, riippuen siitä, onko henkilö perheellinen, kuinka paljon paikallisia palveluita hän käyttää jms. Eli verotuksellisesti Portugali ei ole mikään paratiisimaa.

Verojen maksaminen Portugaliin, samaten kuin CRUE:n olemassaolo, ei vielä anna pääsyä paikalliseen terveydenhuollon järjestelmään. Se asia on järjestettävä erikseen. 

Portugalilaista veronumeroa, eli NIF:iä (Número de Identificação Fiscal tai Número de Contribuinte tai NIF) ei sinänsä tarvitse pelätä. Se ei velvoita mihinkään, mutta ei oikeutakaan. Se tarvitaan silloin, kuin on allekirjoittamassa (virallista) vuokrasopimusta, haluaa oman SIM-kortin tai nettiliittymän, tai joutuu tekemään vesi- ja sähkösopimukset omalle nimelle. 

Diginomadina Portugalissa, piparkakkutalo

The After-Party

Eli ensimmäiset 3-4 kuukautta Portugalissa (kuten missä vaan muussa EU maassa) voi oleskella huoletta ilman minkään näköisiä seurauksia. Sen jälkeen asiat muuttuvat mielenkiintoiseksi. Jos on kuitenkin päättänyt hakea CRUE:n ja jäädä Portugaliin pidemmäksi ajaksi, pitää miettiä tarkkaan, miten tulopuolen verotus järjestetään. Nimittäin, CRUE:n olemassaolon aikana, kaikki tulot pitää ilmoittaa Portugalin viranomaisille. Myös ulkomailta saadut tulot. Rikesakot ovat mojovat. 

Tähän on olemassa laillinen porsaanreikä: Non-Habitual Residence (NHR). Ratkaisu ei ole kovin halpa toteuttaa, mutta on miltei välttämätön hyvin tienaavien diginomadien kannalta, ettei joudu maksamaan itseään kipeäksi. Silloin Portugalin ulkopuolella tienatut rahat pysyvät verotukselta turvassa. Joidenkin EU-maiden kansalaiset pystyvät tällä tavalla välttämään kaiken verotuksen (esim. Britit).

Tosin, ulkomaalaisia on täällä pilvin pimein ja minulle jäi täysin epäselväksi, valvooko kukaan heidän oleskeluaan täällä vai ei. Minulla on aavistus, että täällä asuu aika paljon ihmisiä, jotka käyvät välillä kääntymässä jossakin rapakon takana ja palaavat takaisin muutaman päivän päästä. Suomenkielisessä artikkelissa ei-EU kansalaisiin kosketa lainkaan. Asiasta voi lukea tästä (englanniksi).

Sain sen käsityksen, että tällä hetkellä diginomadin keskipalkka on jokseenkin 1000€ kieppeillä. Se on kyllä hyvin yksilöllistä eikä mitään virallisia tilastoja ole olemassa. Sillä rahalla Portugalissa kyllä elää, mutta ei kovin leveästi eikä välttämättä Lissabonissa, jossa ihmismäinen kämppä maksaa 1000-1500€ kuukaudessa. Halvemmalla toki pääsee, jos suostuu vaikkapa jakamaan kämppänsä. Muualla Portugalissa asuminen on edullisempaa, mutta pitää varautua siihen, että olot voivat olla… hmm, yllättävät.

Useimmat yllätykset, jotka tulevat ulkomaalaisille ihan puskasta, ovat tässä:

 • tökkivä nettiyhteys
 • kylmä ja homehtuva kämppä 
 • asumiskulujen suuruus

Netti kannattaa varata omasta takaa. En tiedä, miten siellä Lissabonissa, mutta täällä Algarvessa sitä ei juurikaan ole. Täkäläistä perusliittymää riittää työpäivän aikana netissä surfailuun rautahermoisille, mutta illemmalla se hyytyy kokonaan. Suurin osa diginomaidessa ei tuolla mopo-verkolla pärjää. Joillakin operaattoreilla on vielä datasiirtorajoitukset käytössä (Vodafone, 100 Gb/kk). 

Jos on varaa asua Vilamourassa uudessa kämpässä (elinkustannukset alk. 1000€/kk), niin valokaapeli on taattu. Vaihtoehtoina Vale do Lobo tai Quinta do Lago (2500-10 000€ kk).

Se, että vuokranantaja lupaa, että kaapeli on asennettu, ei tarkoita vielä mitään. Pitää saada operaattori suostumaan sen valon nopean yhteyden sinulle asentamaan. Suurin osa operaattoreista vaatii kahden vuoden sopimuksen. Jos et onnistunut hankkimaan NIF- eli veronumeroa, et saa sopimusta lainkaan.

Rakennusvuosi ei sano kämpän laadusta mitään. Eli kysy suoraan, miten rakennus käyttäytyy talvisin tai mikä yhtiö sen on rakentanut ja pyydä näyttämään laskuja. Kaasu on se kaikkein räjähdysherkin aihe. Sen hinta voi vaihdella niin, että kannattaa välttää koko ilmestystä. Sähköllä vesi lämpenee huomattavasti edullisemmin ja nopeammin. Paras kämppä on tietysti sellainen, jossa on käytetty aurinkosähköä tai asennettu aurinkoenergialla toimiva vedenlämmitys. 

Omakoti- ja rivitaloissa takka on edullisin lämmitysmuoto. Seuraavaksi tärkein on ilmalämpöpumppu. Sen olemassaolo on hyvä myös kosteudenpoiston kannalta. Kyse kun on diginomadista, joka työskentelee suurimman osan ajasta kotona.

Lissabonissa co-working tilojakin löytyy kiitettävästi. Myös Portossa ja Bragassa tilat ovat moderneja ja monipuolisia. Sieltä löytyvät hyvä nettiyhteys, kahvi ja seura. Halpaa lystiä se ei kuitenkaan ole (yleensä alkaen 5€ per tunti). Sellainen on tosin hyvä silloin, kun asuu jaetussa kämpässä tai haluaa muuten päästä ulos neljän seinän sisältä. Algarvessa co-working tiloja on suhteellisen vähän ja olot niissä ovat aika alkeelliset. 

Algarvessa pitkäaikaisen sopimuksen saaminen voi olla kiven takana: kämppiä vuokrataan aina talvikaudeksi kuukausihintaan ja kesäkaudeksi viikkohintaan, joten kesäkaudet tulevat maksamaan 3-4 kertaa enemmän per kuukausi. Muilla alueilla hinnoittelu on rauhallisempaa. Muutama kymmentä kilometriä sisämaahan tai pohjoiseen vaikuttaa vuokrahintoihin huomattavasti. Halvin meren rannalla oleva alue on Coimbran ympärillä. Toiseksi edullisin on Taviran seudulla.

Jos haluaa pysyä budjetissa, paras aika hyödyntää Portugalia on tulla Algarveen muutamaksi kuukaudeksi talvisesonkina, lokakuusta huhtikuuhun. Suomalaisittain katsottuna talvea täällä ei ole ja tammikuussa luonto alkaa herätä unesta. Portugali kukkii. Vuokrahinnat ovat maassa, vaikka uima-allas huolletaan säännöllisesti. Ulkoilureitit ovat myös parhaimmillaan. Kaikki turistinähtävyydetkin ovat olemassa, mutta juuri sopivasti autioita, että sinne kehtaa mennäkin.

Jos kulkuneuvo/asuintilat ovat aina mukana, Algarve on oiva talvehtimispaikka.  Asuntovaunualueita on täällä olemassa runsaasti, mutta korkean sesongin aikana (heinä-elokuussa) niihin on tunkua. Huom! Nettiyhteys siellä ei ole taattua, tuo omasi mukana. Yksi hienosti sijoitettu paikka on Algarve Motorhome Park.

Halpa maa Portugali ei kuitenkaan ole, joten tietyssä tulotasossa on hyvä olla. Sairausvakuutus on myös mitä mainioin keino turvata selustasi. EHIC-kortti takaa pääsyn ensiapuun, mutta ei kovin paljon muuta. (Vakuutusasioista täällä).

Diginomadina Portugalissa

Haluatko Portugaliin diginomadina?

Kenelle Portugali sopii diginomadi-maana? Kenelle vaan, mutta erityisesti valokuvaajille ja asuntovaunujen omistajille. 

Valokuvaamaan täällä pääsee luontoa, urheilua (mm. Formulaa, liitovarjoharrastajia ja surffareita), tapahtumia, extreme- harrastajia, turistinähtävyyksiä, bloggareita, vaikuttajia ja julkkiksia. 

Asuntovaunualueet ovat auki ympäri vuoden ja miedon ilmaston takia niissä voi asuakin jatkuvasti. 

Portugalin hyvät ja huonot puolet diginomadien kannalta kiteytettynä: 

Hyvät:

 • Ilmasto
 • Luonto
 • Valtameri 
 • Rannat
 • Ranta-aktiviteetit kaikenikäisille ja kuntoisille
 • Runsaat harrastusmahdollisuudet
 • Edullinen hintataso kaupoissa ja ravintoloissa
 • Hyvä ruoan laatu
 • Suurin osa kämpistä vuokrataan kalustettuina
 • Mukavat ihmiset, jotka melkein kaikki osaavat englantia
 • Valtava  ja hyvin aktiivinen ulkomaalaisten yhteisö, vaikka he eivät diginomadeja olisi, juttusille pääsee aina.

Huonot:

 • Kiemurainen verotussysteemi, jonka väistäminen tulee kalliiksi
 • Korkeat vuokrahinnat kelvollisessa paikoissa 
 • Netti pätkii
 • Toimiva julkinen liikenne on olemassa vain suurimmissa kaupungeissa

Eli hyviä puolia on huomattavasti enemmän kuin huonoja. Jos asiat järjestää fiksusti, diginomadius Portugalissa on puhdasta nautintoa. 


Lisää tietoa Portugalista asuinmaana:

Digital Nomad in Portugal

How to get a Portuguese NIF for Non-Residents

NHR – Move to Portugal to pay little to no tax on income

Diginomadina Portugalissa

Subscribe to our newsletter!

Diginomadina Portugalissa

Portugal Archives

Diginomadina Portugalissa

Diginomadina Portugalissa