#1000tuntiaulkona – Mahdotonko?

Mitä kaikkea voi tehdä ulkona tilanteessa kuin tilanteessa. Muutama ehdotus.

#1000tuntiaulkona – #1000hoursoutdoor 1000 tuntia ulkona haaste

#1000 tuntia ulkona törmäsin siihen alun perin tässä: #1000 tuntia ulkona – haaste vastaanotettu! ja mielestäni tuo oli suomalaisille varsin kovan luokan haaste. Se on sentään 2.7 tuntia ulkona joka päivä. Jos arkisin se jää pois, niin viikonlopun joutuu viettämään tähtien alla. Riittääkö arki siihen, että siihen mahtuu vielä 2.7 ulkona liikkuen tai ihan vain seisten. Ja lasketaanko ulkona olemiseen aurinkotuolissa loikoilua? Ja pitääkö ulkoilmassa olemisesta aina nauttia? 1000 tuntia ulkona haaste

Tilanne 1. Trooppinen.

Aurinko paistaa, veden solina rauhoittaa hermoja, hiekka on hentoa ja vaaleaa. Palmupuut suhisee pään yläpuolella… Herää jo! Kello on viisi, voi käydä aamulenkillä ja uimassa, ennen kuin tulee niin kuuma, ettei pääse liikahtamaan. Aamupäivän aurinko paahtaa niin, että hiki valuu pienestäkin liikkeestä. Iltapäivään mennessä tuntuu samalta, kuin rantaan sulaneelta meduusalta. Päivän liikunta koostuu parista pulahduksesta tupaten täyteen altaaseen ja parista reissusta baaritiskille juoman perään. Tämä loistava mahdollisuus olla ulkona maksoi teille pari tonnia per nenä (jos jouduitte matkustamaan hiihtolomalla – vieläkin enemmän), siis käyttäkää se hyväksi. 

Mitä kaikkea voi tehdä kaukolomalla:

 • Lenkkeily. Lenkkarit eivät vie kovin paljon tilaa uikkareiden seassa, mutta pitää muistaa, että hyvin lähellä päiväntasaaja lenkkeilyhetket sijoittuvat auringon nousun ja laskun aikoihin, noin tunnin aamulla ja puoli tuntia illalla, näin suomalaiseen makuun. Hiekka lisää vaikeustasoa jonkin verran. Extreme-lajien harrastaja voi kokeilla juoksua muina päivän aikoina, mutta minä kieltäydyn kantamaan vastuuta seuraamuksista. Lämpöhalvaus on niin vakava sairauskohtaus, että kannattaa silti nousta viideltä. Pääset helpommalla. (1h)
Bats Rock Bay, Barbados
in the evening, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko? 1000 tuntia ulkona haaste
Bats Rock Bay, Barbados

1000 tuntia ulkona haaste

 • Uinti. Raskaan puolinen liikuntalaji, joka ei vaadi lisävarusteita. Jos uima-allas antaa myöden ja sinäkin mahdut sinne uimaan, siitä vaan. Tai jos taas nouset viideltä, siellä uima-altaassa ei taatusti ole ketään. Jos tuuri käy, pääset uimaan mereen (ihan kaikissa etelän kohteissa sellaista luksusta ei ole saatavilla: aallot, hait, öljyt, roskat, myrkylliset meduusat, virrat…). Pitää kuitenkin muistaa, että meri on armoton puutteellisille uimataidoille ja asennevammoille. Älä lähde pimeässä eikä yksin, ellet ole triathlon-voittaja tai Suomenlahden ylittänyt Tuomas Kaario. (1h)

1000 tuntia ulkona haaste

ciencia viva, faro, portugal
Merielämä on oikeasti näin värikäs. Akvaarion lasin takaa katsottuna ainakin.
 • Eläintarha/Akvaario/Kasvitieteellinen puutarha. Perinteiset lapsiperheen harrastukset sopivat mainiosti myös yksin tai kaksin koluttavaksi. Usko pois, siellä on paljon sellaisia nähtävyyksiä, mitä täällä Pohjolassa ei tule vastaan. Nämä paikat ovat yleensä hyvin suojattuja auringolta (päiväntasaajan lähellä asuvat ihmiset tietävät kikat, miten auringosta pääsee eroon kasvien ja varjojen avulla). Muista juoda paljon. Vaikka käveleminen ja ihaileminen ei tuntuisi liikunnalta, se kuluttaa pidemmän päälle nestevarastoasi yhtä tehokkaasti. Mainitsinko aurinkovoiteen? Ok, ok, älkää lyökö! (5h+)
 • Extreme-lajit. Rohkeille, kokeneille, seikailunhaluisille (Joudut tosin laittamaan aurinkorasvaa luottokortillesikin, ettei se syty tuleen. Nämä maksavat helposti hunajaa). (∞)
  • sukellus, 
  • snorklaus, 
  • surffaus, 
  • vesisukset… 

1000 tuntia ulkona haaste

 • Liikuntarajoitteisille, vanhuksille ja ylenpalttisen laiskoille on tarjolla veneretket, kiertoajelut, safarit. Nämäkin maksavat, mutta jos muita mahdollisuuksia ei ole, sekin on vaihtoehto. Muistakaa mainita liikuntarajoitteisuus varattaessa. Suurimmassa osassa lomapaikkoja liikuntarajoitteisuus on otettu hyvin huomioon. (∞)
Bats Rock Bay, Barbados, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko?
1000 tuntia ulkona haaste
Bats Rock Bay, Barbados

 • Onko kalastus liikuntaa? Noh, ainakin ulkona olemista. (∞)

Tilanne 2. Ihanteellinen.

Aurinko paistaa, veden solina rauhoittaa hermoja, hiekka on karheaa ja vaalea. Ranta on täynnä simpukoiden kuoria. Appelsiinipuut suhisee pään vieressä. Herää jo! Kello on seitsemän, pitää lähteä ulos, että päästään takaisin ennen pimeää. Aurinko lämmittää mukavasti, vuorten rinteet ovat vihreät ja puutarhat kukkii. Etelä-Euroopassa talvi on mitä mukavin ilmasto suomalaiselle sielulle. Aamulla voi pulahtaa altaaseen (vesi on taatusti lämpimämpää kuin avannossa, jotain 10-12 astetta). Lenkkeily on kiva perheharrastus.

Talvinen Etelä-Eurooppa tarjoaa:

Teide, Teneriffe, ulkoilu, patikointi, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko?
1000 tuntia ulkona haaste
Teide, Tenerife
 • Patikointi. Levadas Madeiralla, Teide Teneriffalla, Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina Portugalissa. Kun mainitaan vain muutamia. Kaikki patikointikohteet ovat himpun erilaisia. Toisiin pääsee pientenkin lasten kanssa helposti, toisiin vain puoliväliin. Kääntymään pääsee miltei missä vaan, mutta itse patikointi on kuitenkin taitolaji. Tarvitset kunnon varusteet ja kartan. Lue tarkkaan säännöt ja matkavakuutuksen ehdot: yleensä ne ovat jotain ihan muuta, mitä suomalainen voisi olettaa. Ensiapuhelikopterista voi joutua maksamaan itsekin, jos matkavakuutuksessa patikointi eritellään korkean riskin urheiluksi. Vettä reiteillä ei yleensä myydä, joten älä unohda sitä kotiin. (8h+)
Ranta, Albufeira, Portugal, ulkoilu, patikointi, rantakävely, 1000 tuntia ulkona haaste
Ranta, Albufeira
 • Rantakävely. Se sopii kaikille ja kuluttaa mukavasti energiaa. Valitse sopiva ranta ja sopivan pituinen pätkä. Ja menoksi! Falesia. Muutamaan rantaan pääsee myös pyöratuolissa ( Praia do Barranco das Belharucas ja Praia dos Pescadores Albufeirassa). (3h)
 • Rantabulevardi-kävely. Jos korkokengät pitää olla jalassa koko ajan tai haluat ulkoiluttaa isoäidin turkkia tyylikkäästi, kokeile rantabulevardeja. Yksi tunnetuimpia on Promenade des Anglais Nizzassa, vaikka samanlaisia paikkoja löytyy pitkin etelärannikkoa (esim. Quarteira, Portugalin Algarvessa). Talvisin Etelä-Ranskassa voi olla pirun kylmä, joten kannattaa varustautua kunnolla. (3h)
Nizza, Ranska, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko? 1000 tuntia ulkona haaste
Promenade des Anglais, Nizza
 • Kaupunkikävely. Kaupungit, jotka sijaitsevat mukavan ilmaston alueella, ovat mitä oivallisempia kohteita kuluttaa aikaa ja kerätä ulkoilupisteitä. Sateen yllättäessä voi aina poiketa museoon tai elokuviin. Onko museo tai elokuvat ulkoilua? Jokainen saa päättää itse. Mutta kun subtrooppisessa etelässä sataa, siellä sataa kunnolla. Sateessa ulkoilemiseen siellä vaaditaan jo niin raskaita varusteita, ettei niitä yleensä oteta matkalle mukaan. Ellet ole Paul Nicklen. (5h+)
Milano, shoppailu, Via Napoleone, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko? 1000 tuntia ulkona haaste
Ikkunashoppailua Milanossa
 • Extreme-lajit (∞): 

 • Lasten kanssa. Ciência Viva do Algarve tapaiset keskukset ovat hyviä paikkoja sateiselle päivälle. Portugalissa jokaisessa kaupungissa on ainakin tämän verkoston keskuksia. Perhelippu maksaa kympin pienempiin keskuksiin. Lissabonissa oli muistaakseni isompi ja kalliimpi. (3h)
Mar shopping, Algarve, Portugal, 1000 tuntia ulkona haaste
Mar Shopping, Loulé, Algarve

 • Ulko-shoppailu. Siinä tapauksessa, että haluaa olla sivilisaation keskellä, mutta silti scoorata ulko-pisteitä, monissa etelän kaupungeissa on outlet villagen – tapaisia ostareita tai avomallisia ostareita Algarve Shoppingin tapaan. Mar Shoppingissa on jo enemmän sisätiloja, mutta ulkona on aivan mahtava lasten leikkipaikka. Muuten, useissa ostareissa Portugalissa lapsiparkki on maksuton, mutta lyhytaikainen. Tunti-pari per lapsi päivässä. Eli, jos tunnissa-parissa haluaa suorittaa shoppailua sellaisessa paikassa kuin vaikkapa Mar Shopping, niin siitä tulee hiki. (5-7h)

Tilanne 3. Tositilanne 1000 TUNTIA ULKONA HAASTE

Aurinko paistaa, veden solina rauhoittaa kireitä hermoja, hiekka on pehmeää ja valkeaa. Ranta jatkuu loputtomiin ja sulaa horisonttiin. Vesi on turkoosinvihreää ja niin kirkasta, että jokainen hiekanjyvä näkyy pohjassa, värikkäät kalat uiskentelevat verkkaisesti… Herää nyt! Herää heti! Herätyskello on soinut jo kolmatta kertaa turhaan. Heräät lopullisesti. Kello on seitsemän. Ulkona on pilkkopimeää. Puuro palaa pohjaan ja lapsi ei löydä läksyvihkoa, jonka pitää olla koulussa mukana. Hiihtolomalla ei pääse lähtemään mihinkään, koska kaikilla kymmenellä työkaverilla on lapset, ja lomille voi lähteä vain vuorotellen. Sinun vuorosi on 8 vuoden päästä. 

traktori
Lumitraktori

Mitä talvinen Suomi tarjoaa:

 • Lumen kolaaminen. Raskaanpuoleinen liikuntalaji, joka ottaa pahasti alaselkään. Se on kuin nakutettu, että se osuu aamuihin, juuri ennen kuin pitää lähteä töihin. Lapioit lunta miehesi kanssa kilpaa. Vartti päivässä saa riittää. Jos tämä liikuntalaji ei ole makuusi, suosittelen lumitraktoria. (0.25h)

 • Autonikkunoiden skrapaaminen. Jos et asu omakotitalossa/rivitalossa (Tallinnan uudehkossa kerrostalossa) etkä omista omaa pihaa, sinulla on tuskin autotalliakaan. Eli joudut skrapaamaan ikkunoita autossasi. Moottori käyntiin ja skrapamaan. Tee se kuuman latinomusiikin tahtiin niin se käy sekä ulkoilusta että liikunnasta. (0.25h)
Suomi talvella, Paimio, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko?
1000 tuntia ulkona haaste
Paimio, Suomi

 • Auto on lumen peitossa. Lapio käsiin ja kaivamaan (0.5h)
 • Auto ei lähtenyt käyntiin. Tämä ulkoilulaji on niitä henkisesti rankimpia. Tilanteesta riippumatta (odotat käynnistysapua, hinausta, kyytiä kotiin) vietät aikaa ulkona (0.5-1h). Pakkasasteesta riippuen liikunnan taso vaihtelee matalasta raivokkaaseen.

 • Auto sammui tielle. Autosta riippuen odotat hinausta tai työnnät itse. Suomessa autojen keskihinta on 3700 euroa. Eli mitä todennäköisesti työnnät itse. Ellei armollinen naapuri hinaa kotiin lumitraktorinsa perässä. (2-5h).

 • Auto ojassa. Talven tulo yllätti. Kuten se yllättää joka vuosi. Erikoisesti Etelä-Suomessa. Ja tietty aamuisin. Toivottavasti armollinen naapuri lumitraktorinsa kanssa ajaa ohi ja vetää pois ojasta. Hänen puhelinnumeronsakin oli jossakin. Hänen nimensä on Antti. Mutta kuka kaikista Anteista hän on? Olisi pitänyt tallentaa sukunimen kanssa. (2-5h)
Raitiovaunu Lissabonissa, #28,
1000 tuntia ulkona haaste
Raitiovaunu Lissabonissa
 • Ei ole autoa. Oletko lainkaan suomalainen? No, bussi/juna/raitiovaunu on ihan hyvä kulkuneuvo. Helsingissä. Kehä Kolmosen ulkopuolella pysäkille kurvaava bussi on todennäköisesti harhaa. (0.5h)

 • Lasten kanssa liikkuminen. Pahin on ohi. Olen selviytynyt töistä kotiin, lämmittänyt pitsaa/ranskalaiset/kalapuikot (teit ruokaa koko viikoksi pakastimeen? – tilataan sinulle patsas!). Lapset haluavat pihalle (tai pakotat), että saisi kasaan päivästä puuttuvan puolen tunnin rupeaman. Pihalla on sentään valoja. Vaihtoehtoina lumienkelit, lumisota, lumilyhdyt. Jos olet sankari, saat lapsesi hiihtopolulle viikonloppuisin. Jos olet varakas, pääsette laskettelemaan. (0.5- ∞ )

 • Lunta ei ole. Ulkona voi harrastaa lätäkköleikkiä, jos lapsesi on hyvin karaistettu kylmää vettä vastaan. Sitä vettä nimittäin tulee saapaat täyteen, huolimatta niiden korkeudesta. (0.5-1h)

 • Hiekkalaatikko. Jos olet onnekas, siellä on toinen äiti/isä pitämässä seuraa lapselleen. Ota mukaan kuuma juoma, niin kestät himpun pidempään. Jaana, saako Ihania ravitsevia smoothieita lämpimänä? (1-2h)

 • Nurmelan alpakat. Jos kuraleikit eivät innosta, Paimiosta löytyy nähtävyys, josta Ylekin on uutisoinut. (1-8h)
Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo, Turku, #1000tuntiaulkona - Mahdotonko?
1000 tuntia ulkona haaste
Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo, Turku

Turun Keskusta, Toriparkin rakennusmaa
Turun Keskusta, Toriparkin rakennusmaa
 • Extreme lajit ( ∞ ): 
  • Shoppailu Turun keskustassa. 
  • Lumikenkäily Varsinais-Suomessa.
  • Hiihto Paimion polulla (Hiihtoputki meni konkurssiin jo).
  • Paimion Luontopolku talvella (muina aikoina lämpimästi suosittelen).
  • Avantouinti.
  • Avantokalastus.
  • Murtomaahiihto ja luistelu.
  • Lasketteleminen (se on erityisesti vaikeaa, kun omat sukset menevät ristiin). 
  • Luistelu Parkin kentällä (vaatii väistämistaitoja, mutta ei niin hengenvaarallista kuin Tallinnassa, jossa ei juuri kukaan osaa luistella, saati jarruttaa).
  • Kävely lähikauppaan (keskustan ulkopuolella).
  • Polkupyöräily töihin (erikoisesti kesärenkailla).

#1000tuntiaulkona

Katsokaa nyt, Suomi tarjoaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia olla ulkona niin talvisin, kuin kesäisin. Ja liikunnan rankkuus on ihan eri luokkaa. Suomalainen, jos kuka, pystyy selviytymään ulkona säällä kuin säällä.

#1000tuntiaulkona Archives

Subscribe to our newsletter!

Visits: 131