Muotia Matkan varrelta – Barbados

St. James, Barbados, Muotia Matkan varrelta, rantaloma ja muoti Barbados
St. James, Barbados

Rantaloma ja muoti Barbados

Mukavan rantaloman ohessa shoppailu Barbadoksella on varsin mielenkiintoista puuhaa.

Rantamuoti Barbadoksella on rentoa. Tosin kaupunkia varten pukeudutaan vähän seesteisemmin.

Sunnuntaisin kantaväestökin yrittää tavallista kovemmin. Niin vaikeaa kuin karheaa kiharahiusta onkin hoitaa, Barbadoksen naisilta voi ottaa oppia, millä eri tavalla tukkaa voi laittaa.

Paynes Bay Beach, Barbados,  rantaloma ja muoti Barbados
Paynes Bay Beach, Barbados

Mikä ihmetytti minua kerta toisensa jälkeen, miten virkamiehet ja naiset pystyvät olemaan pitkähihaisissa ja pitkälahkeisissa, umpinaisissa vaatteissa ja kengissä pitkin päivää. Lämpöä kun siellä on tasaisesti 28-35 C ympäri vuoden. Ja hameen kanssa pitää olla sukkahousut! Noh, maassa maan tavalla.

Itse huomasin, ettei sellaisessa lämpötilassa ole enää eroa, onko paita on pitkä- tai lyhythihainen. Tärkeintä, että se on tarpeeksi ilmava ja materiaali hengittää. Sen lisäksi peittävämpi vaate suojaa auringolta tehokkaammin kuin pelkkä aurinkovoide. Olen juuri sitä varten hankkinut pari peittävää, mutta kevyttä vaatekappaletta.

Bathsheba, Barbados. + 35 C, rantaloma ja muoti Barbados
Bathsheba, Barbados. + 35 C

Vuosien varrella kaupat näyttävät vain lisääntyvän ja valikoimat poikkeavat mukavasti Suomen tarjonnasta. Vuonna 2009 kaupoista löytyivät jopa kelvolliset mustat nahkanilkkurit, mikä ei ole ihan itsestään selvää ikikesässä sijaitsevalla saarella. En ostanut kuitenkaan. 

Barbadokselta yleensä tuon kesäisiä ja kevyitä varusteita, joiden Pohjolan valikoima jää pliisuksi myös sesongin aikana: shortsit, varvastossut, kesämekot, uimapuvut.

Putiikeiksi nimetyt pikkukaupatkin ovat varsin edullisia ja sieltä saa tosi erikoisia tuotteita. Kiinassakin tuotetut asusteet ovat hyvin edustuskelpoisia ja aika hyvälaatuisia toisin kuin Suomen valikoimien halvimmat tuotteet.

Barbadoksella shoppailu on varsin edullista, ottaen huomioon, että lomalaisille suurin osa ostoksista on tax-freenä. Hinnasta voi lähteä aikamoinen osa pois. Erityisesti se koskee kalliita merkkituotteita ja koruja.

Kosmetiikkaostokset ovat varsin kannattavia, mutta merkkien valikoima on suppeampi kuin Euroopassa. Erikoisesti jenkki-merkit eli Elizabeth Arden, Esteé Lauder ja MAC ovat edullisia. Suomen hintoihin verrattuna maksettavaa jää noin puolet. Toin yleensä kasan naamioita ja vartalotuotteita niiltä reissuilta. Yksi lemmikeistäni on edelleen Elizabeth Arden:in Visible Difference Peel & Reveal Revitalizing Mask.

Elizabeth Arden Visible Difference Peel & Reveal Revitalizing Mask
Visible Difference Peel & Reveal Revitalizing Mask, Elizabeth Arden

Nykyään ei tarvitse lähteä Barbadokselle hankkimaan kosmetiikkaa, koska kaikki on saatavilla kotiovelle toimitettuna. Tämä sama tuote on Suomen Kicksissä hintaan 42 € (Elizabeth Arden Visible Difference Peel & Reveal Revitalizing Mask 50 ml), UK:n allbeauty.comissa 19.95£ ja Viron Lovertessa 21.21€ (alennettu hinta -15% tällä hetkellä; heillä kampanjoita melkein joka viikonloppu ja suht edullinen toimitus Suomeen). (Nettikaupoista pääsee lukemaan lisää, jos kiinnostaa: My Shopping Directory – Omasta kokemuksesta).

Cave Shepherd ja Harrison’s Duty Free, jotka sijaitsevat Barbadoksen kalliimmalla ostoskadulla, ovat kosmetiikkafriikin mekkoja. Meikkejä sen sijaan ei pääse hamstraamaan, koska vitivalkoisille suomalaisille sopivia tuotteita auringonpalvojien maasta ei kovin helposti löydy. (Harrison’s:ille on ilmeisesti käynyt huonosti, se hävisi kartalta pari vuotta takaperin). Uusin shoppailukarta löytyy täältä: Shopping Barbados: Online shopping, duty free stores, shopping tips .

Cave Shepherd, Bridgetown, Barbados, Muotia Matkan varrelta, rantaloma ja muoti Barbados
Cave Shepherd, Bridgetown, Barbados

Viimeisen kerran, kun olimme Barbadoksella, siellä isoja uusia ostareita oli vain yksi: Sheraton Mall. Se oli meidän mittakaavassa pikkuruinen. Tunnissa kaikki kaupat oli koluttu.

Enimmäkseen oli tarjolla yksityisten myyjien kauppoja, joita oli kerätty Outlet Village:iksi. Sellaisia ulko-ostareita etelässä oli enemmistö (esim. The Walk at Welches) . Nykyään valtavia, umpinaisia ostoskeskuksia rakennetaan sielläkin paljon. En erityisesti nauti +18 asteisesta sisäilmasta, joten suurin osa niistä ostareista jäi minulla vielä käymättä (upouudet tulokkaat ovat: Limegrove Lifestyle Centre, Barbados ja Sky Mall Barbados . On sitten jotain vielä, mitä en Barbadoksella ollessani tehnyt.

Uusien shoppailupaikkojen loistosta huolimatta, en koskaan jättänyt käymättä ikisuosikeissa: Thani’s ja Shoes 1st. Olen tehnyt siellä kesäkenkien rintamalla parhaimmat löydöt.

Shoes 1st, Bridgetown, Muotia Matkan varrelta, rantaloma ja muoti Barbados
Shoes 1st, Bridgetown

Ensimmäistä kertaa Barbadoksella ihmettelin, miksi varvastossut voivat olla niin kalliita. Ostin kuitenkin parin, sitten toisen. Kesti muutaman tunnin oivaltaa asia: ne ovat poskettoman hyvät jalassa. Joku on oikeasti miettinyt muotoilua ja käyttömukavuutta, ulkonäköä ja ergonomiaa. Siitä lähtien ostin kaikki omat varvassandaalit sieltä. Heikoimman laatuiset hajosivat viidessä vuodessa, kovimmat – viidessätoista. Pitää käydä hakemassa lisää kohta puoliin. 

Yksi löydöistä Barbadokselta, Muotia Matkan varrelta, rantaloma ja muoti Barbados
Yksi löydöistä Barbadokselta

Shoes 1st myi myös kalliita nahkaisia kenkiä jo vuosituhannen alussa, mikä oli Barbadoksella jokseenkin erikoista silloin. Saari kun ei ollut vielä silloinkaan kovin vauras.

Thani’s on tätä nykyä olemassa myös Sheraton Mallissa.

Hassuinta on se, ettei pienillä kaupoilla ole omia nettisivuja, ei edes FB:ssa. Eli paikan päällä odottaa aina yllätys: mitä on myynnissä ja onko kauppa vielä olemassa.

Miesten kenkien valikoima on paras Shoe Shopissa.

Vaatteet ovat hinta-laatusuhteeltaan parempia pienimmissä paikallisille tarkoitetuissa putiikeissa. Myös istuvuus oli mielestäni parempi. Kurvikkaille afrikkalaisille on turha tarjota suoria, sileitä ja värittömiä vaatteita. Siitä huolimatta, että barbadoslaiset ovat varsin ystävällistä ja rauhallista kansaa, he tykkäävät pukeutua he värikkäästi. Näin vapaa-ajalla.

On duty, heillä on vieläkin paljon univormuja käytössä. Sairaalatyöntekijöiden, virkamiesten, poliisien ja vartijoiden lisäksi, myyntihenkilökunta, tarjoilijat, koululaiset, siivoojat, hotellien henkilökunta, kauneushoitajat ja kampaajat – kaikki käyttävät jonkin sortin univormuja. Eikä se näytä häirivän heitä. Kukaan ei edes viitsi vaihtaa vaatteita keskellä päivää: kotoa lähdetään suoraan työvaatteet päällä.

Ujoja turisteja varten mahdollisimman paljon valikoimasta esitellään ulko-ovella. Extrovertti-esillepano ei lainkaan tarkoita sitä, että tavara olisi huonolaatuista. Olen itsekin ostanut sellaisista kaupoista vaatteita, jotka ovat vieläkin käytössä (kohta tulee 20 vuotta täyteen).

Barbadoslaiset ovat yllättävän rauhallisia arjessa ja juhlassa. Suurin osa elämästä heillä menee rutiineihin ja kirkossa: 6 päivää arkea ja sunnuntai kirkossa. Turistien perässä joutuu paljon siivoamaan, ja saaren kunnostamiseen ja puhtaanapitoon panostetaan antautumuksella.

Isänmaallisuus siellä on selvästi nähtävissä. Omista pidetään huolta ja ollaan ansaitusti ylpeitä. Se on yksi syy, miksi me sinne matkustamme lomailemaan: Barbadoksella tunnet itsesi tervetulleeksi, mutta orjamaista valkonaamaisten turistien palvontaa ei harrasteta. Se tekee olon levolliseksi ta turvalliseksi.

Jos rahaa on himpun enemmän kuin pelkkiin tuliaisiin, kannattaa satsata “tyttöjen parhaimpiin ystäviin”. Nimittäin jalokivien valikoima on henkeäsalpaava. Osa on louhittu sielläpäin Caribialla, osa ilmeisesti tuotu vähän kauempaa. Barbadoksen erikoisuuksina ovat kuitenkin vähän harvinaisemmat kivet, kuten smaragdi ja tansaniitti. Hinnat ovat verrattain edullisia, jos EU- maissa shoppaillaan yleisesti.

En ikävä kyllä omista sellaista ihanuutta vielä. Pitää vain laittaa ostoslistalle (heti uuden tietokoneen jälkeen).

Huoneistohotelli, jossa me yleensä olimme, palveli hyvin monta vuotta. Mutta viimeisinä vuosina sivilisaatio kerkesi liian lähelle: baareista kuului musiikkia pitkin yötä, liikennettä tuli huomattavasti lisää. Niinpä päätimme siirtää majapaikan kauemmas pääkaupungista rannikkoa pitkin. Sieltä oli parin minuutin kävely rannalle, muutama minuutti kauppaan ja isolle shoppailualueelle. Tilaa oli enemmän ja sai olla omassa rauhassa.

Tietysti ymmärrän, miksi ilmastoituja tiloja rakennetaan tropiikkiin aina vain lisää: turistikanta ikääntyy ja rannalla oleminen keskellä päivää on aika vaivalloista, ellei hengenvaarallista. Joten ihmiset piiloutuvat ostareihin.

Ensisijaisesti saari on kuitenkin upea lomakohde, jossa on paljon tekemistä kaikenikäisille. En silti lähde mainostamaan sitä tässä postauksessa sen enempää. Sieltä otetut kuvat ovat epätodellisen kauniita, mutta paikan päällä oleminen on silti täysin verraton kokemus.

Referenssit:

Andromeda Botanical Gardens, Bathsheba, Barbados
Orchid World & Tropical Flower Garden, Bathsheba, Barbados

Subscribe to our newsletter!

Rantaloma ja muoti Barbados

Barbados

Rantaloma ja muoti Barbados

Visits: 88