Ravintolasuositukset Kaunasiin

Missä syödä Kaunasissa?

Ravintolasuositukset Kaunasiin - Missä syödä Kaunasissa?

Ravintolasuositukset Kaunasiin – Missä syödä Kaunasissa?

Kaunasin vierailun aikana eikä Liettuassa ylipäätään turisti ei kuole nälkään. Kaupungeissa ravintoloita ja kahviloita on runsain mitoin, myös sellaisissa paikoissa, missä suomalaisille ei tulisi mieleen pistää ruokapaikkaa pystyyn, kuten vaikkapa kasvitieteellisessä puutarhassa. 

Ruokapaikan valinta tulee riippumaan siitä, mitä ruokailun aikana haluaa saavuttaa: päästä nälän tunteesta eroon tai saada makuelämyksiä.

Pääasiallisesti Liettuassa on kolmea eri sorttia ravintoloita: 

  • Peruspilari. Sellainen ravintola on keskihintainen, avoinna suunnilleen 10-22. Ruoka siellä on hyvää ja mutkatonta, menu on runsas, mutta mielikuvitukseton, erikoistunut joko Liettuan tai jonkun muun maan keittiöön. Palvelu voi olla joko a la carte tai bistrotyyppinen. Näihin ravintoloihin tullaan syömään eikä viettämään aikaa, joten ruoka tulee pöytään nopeasti ja asiakkaat vaihtuvat vinhaa vauhtia. Huomautus: etniset ravintolat Liettuassa ovat vahvasti adoptoituja paikalliseen makuun, jossa mausteita ei juuri siedetä. 
  • Fine-dining. Kaunasissa on paljon erilaisiin teemoihin erikoistuneita (esim. dekkarit, decadence)  ja viisi Michelin-ravintolaa. Nämä ovat paikallisille hyvin hintavia, avoinna noin klo 17-23 ja moneen edelleen vaaditaan jonkin sortin dress-koodia. Joka tapauksessa näihin ei tuosta vain kävellä sisälle, vaan pöytävaraus on yleensä tarpeen, ja vaatteita joutuu vaihtamaan.
  • Pubi. Tässä on oudoin ilmestys. Pubi aukeaa illasta jossain klo 18 kieppeillä ja siellä mellastetaan pikkutunneille. Ruokaa sieltä ei saa, ellei valkosipulileipiä tai suolapähkinöitä lasketa ruoaksi. Mutta nuo ovat erittäin suosittuja sekä paikallisten että turistien keskuudessa.

Monessa ravintolassa pääsee maksamaan ja antamaan tippejä myös QR-koodin avulla Greet-appsin kautta. 

Tavallinen ravintolaruoka on Liettuassa edelleen hyvin edullista. Sanoisin, että 10€ molemmin puolin per annos pääruokaa. Päivän annos tai lounas on yleensä edullisempi, 5-8€. Ehkä sen takia liettualaiset ei järin paljoa syö pikaruokaloissa. Toki, Mäkkäri ja Hese ovat siellä edustettuina, mutta eivät yllä paikallisten suosikkeihin.

Päivisin pientä purtavaa haetaan leipomoista. Suosituin Kaunasissa on Prezo Kepyklele (niitä on useita). Jono kulkee nopeasti, joten ulos asti vierivää häntää ei kannata säikähtää. Palvelu näissä on ollut tähän mennessä aika töykeä, mutta siitäkin on selvitty. 

Omasta mielestäni suolaiset leipomotuotteet onnistuvat liettualaisilta huomattavasti paremmin kuin makeat. Makuasia sekin on.

Kaikki ruokapaikat eivät ole yhtä suosittuja. Yleensä jokainen kunnollinen ravintola on aika täynnä iltaisin. Jos jokin paikka näyttää tyhjältä tai siinä on sisäänheittäjä, siinä on takuuvarmasti joku vika. Hyvät ravintolat vetävät asiakkaita ruuhkiin asti.

Iltaisin paikalliset jostain syystä pakkaantuvat syömään suihkulähteen viereen tai sitten Akropolikseen. Niin mekin tehtiin heidän perässä heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Michelin-ravintoloissa emme vieläkään käyneet, joten on vaikeaa kommentoida mitään. Ehkä vielä joku päivä… 

Ravintolasuositukset Kaunasiin – Missä syödä Kaunasissa?

Yksi tärkeä asia, mitä Kaunasissa pitää ottaa huomioon, on ravintoloiden suhteellisen lyhyet iltatunnit. Suurin osa tavallisista ravintoloista on auki vain klo 22 asti, eli yhdeksän jälkeen keittiöt alkavat mennä kiinni. 

Pikaruokalatkaan eivät ole auki kun puoliyöhön asti maksimissaan (McDonald’s, Kaunasin Vanhakaupunki) ja pari ympärivuorokautista pikaruokalaa sijaitsevat kilometrien päässä keskustasta (siellä, missä ihmisiä on). Klo 00.00 asti on auki River Mallin Maxima

Mielestäni, jos vierailee maassa kuin maassa, niin paikallista keittiötä on pakko maistaa, edes vähäisessä määrin. Liettualaiset perinteiset ruoat ovat varsin helppoja suomalaisille, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Itselleni vain savustetut siankorvat olivat hieman liian erikoinen tapaus 😁.

Kaunasissa etnisten ravintoloiden markkinoita hallitsee Bernelių užeiga – niminen pienketju. Hyvää siinä on se, että ravintola ei ole vain turistinähtävyys, mutta myös suosittu paikallisten ruokapaikka. Jokainen kolmesta keskustan ravintolasta on erilainen sisustukseltaan, mutta menu on sama. Itse tykkään Akropoliksen yksiköstä, vaikka se on kaikista modernein. Vanhan Kaupungin yksikkö on kaikista hauskin sisustukseltaan (kuvissa). 

Tässä on lista ravintoloista ja kahviloista, joita voin ilomielin suositella. 

1. Bernelių užeiga (liettualainen; oma etno-suosikkini)

2. Grill London (eurooppalainen fuusio; poikamme suosikki)

3. Sushi Lounge (japanilainen fuusio; oma suosikkini)

4. Wood Fired Kitchen (eurooppalainen fuusio; kollegojeni ylistämä) 

5. Paslėpti Receptai (pasta & wok; paikallisten kavereiden lempipaikka) 

6. Kavalierius (kaupungin parhaat erikoiskahvit; toinen kahvila on Panevezysissa) 

7. Restoranas 12 (bistro-tyyppinen; perheemme suosikki nopealle lounaalle)

8. DIA (paikallisten suosima Michelin-ravintola)

Ravintolasuositukset Kaunasiin – Missä syödä Kaunasissa?

Referenssit:

10 vastausta artikkeliin “Ravintolasuositukset Kaunasiin

  1. Pitääpä laittaa korvan taakse. Jos vaikka joskus tultaisiin sinne päin. Todella autenttisen näköistä. Voisit tulla meidän oppaaksi 😀

    1. Ilman muuta tulisin! Liettualainen ruoka ei ehkä ole ulkonäöltään kovin vaikuttavaa, mutta maku on erinomainen.
      Ja tervetuloa tänne Kaunasiin! Helsingistä pääsee muuten suoralla bussilla perille. Lennot menevät kaikki Vilnan kautta tällä hetkellä.

  2. Meillä on Kaunasin ravintoloista kokemusta vain yhden pizzapaikan verran, mutta varmasti siellä viihtyisi syömässä useammankin illan. 😊 Baltian ravintolatarjonta on yleensäkin hyvää ja tuntuu suomalaiseen hintatasoon tottuneelle kohtuuhintaiselta.

    1. Se on totta, Baltiassa on edelleen hintataso ravintoloissa suhteellisen matala. Toisaalta, se auttaa alan pysymän pystyssä, koska se ei ole riippuvainen turisteista, paikallisillakin on varaa syödä ulkona.

  3. Hyviä vaihtoehtoja paljon, kun alkoi tehdä mieli maistelemaan. Edullinen on kyllä hintataso ja hauska, että muuallakin kuin meidän kylässä pistetään ravintolat ihmisten aikoihin kiinni 😅

    1. Täkäläisten tulotasoon nähden on ne ravintolat kyllä hinnoissaan. Hyvä asia on se, että laatu on edelleen korkea.

  4. Olipas hyvä postaus ja erinomaiset ravintolavinkit. Kuvat saivat veden herahtamaan kielelle.

    1. Nuo annokset olivat todellisuudessa vieläkin parempia, mitä kuva antaa ymmärtää. Tervetuloa maistiaisiin joku päivä 🙂

  5. Enpä muuten tiennyt, että Hesburgereita on Liettuassakin. Bulgariassakin yllätyin, kun niitä tuli vastaan. Muualla Balkanilla niitä ei sen sijaan ollut. “Kategoria peruspilari” olisi ilman muuta se ns. oma paikka, aukioloajatkin ovat omiin tarpeisiin todella hyvät. Liettua on alkanut kiinnostamaan koko ajan enemmän ja enemmän.

    1. Perusravintola on omastakin mielestä se paras vatoehto. Ainakin mutkaton.
      Liettua on muutenkin helppo matkailukohde: edullinen, turvallinen, lyhyen matkan päästä. Ja ruoka täällä on helppoa, vaikka omalla twistillä kuitenkin. Suosittelen lämpimästi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.