Digitaalinen läpinäkyvyys. Käsikirjoitus vs Vapaa tahto

Digitaalinen läpinäkyvyys

Digitaalinen läpinäkyvyys.

1.

Ensin kauhuskenaario. 

Koko ihmiskunta on sirutettu ja Isoveli valvoo ihmisten jokaista askelta. Vapaa tahto on hävinnyt maailmasta. Kansa on ohjattavissa kulkemaan juuri siihen suuntaan, minkä Isoveli näyttää.

Isoveli

Näistä asioista on tullut totta: koko maailman kansa on sirutettu ja sen sirun nimi on SIM-kortti. 

Isoveljenä toimii Internet ja sen silminä puhelinverkkoasemat. 

Joka ikinen hetki jokaista meistä voi jäljittää, kuunnella ja katsoa. Jokainen klikkaus netissä tallentuu evästeisiin. Jokainen puhelu rekisteröityy. Jokaista sähköpostia valvotaan. 

Google tietää kaiken kaikesta ja kaikista. Mainoksia räätälöidään sen mukaan, mitä hakusanoja netissä on käytetty ja millä sivuilla on käyty. Googlen lisäksi FB kyttää hakusanojen tiheyttä myös oman ympäristön ulkopuolella.

Se on hyvin pelottava kuva, jos sitä ajattelee yksilön kohdalla. Kaikki tietoliikenne on paljaana, luettavissa miltei kenen tahansa toimesta. Lokitiedot, nettikäyttäytyminen, elämäntavat, harrastukset, päivärytmi, ruoka-allergiat – kaikki on Isoveljen tiedossa.

2.

Todellisuus on tylsempää.

Isoveli ei välitä yksilöstä. Ainakaan niin kauan, kun yksilö ei käyttäydy poikkeuksellisesti.

Digitaalinen läpinäkyvyys

Totta on, että jokaisen meistä voi jäljittää kuukausia ellei vuosia senkin jälkeen, kun olemme kyseisen kohdan jättäneet taaksemme. Mutta todennäköisyys siitä, että se tapahtuu todellisuudessa, on olematon.

Kännykkä on toki kämmeneen sisäänrakennettu siru, mutta se on myös meidän henkivakuutus. 

Aika moni rikos on ratkaistu tai estetty sen takia, että rikolliset ovat sählänneet puhelimensa kanssa. Tekniikan kehitys hankaloittaa rikosten suunnittelua ja toteuttamista, koska ilman nettiä ja mobiiliyhteyttä rikolliset ovat sokeita ja kädettömiä. 

Mikään prepaid-liittymä ei pääse ylpeilemään koskemattomuudella. Näin juuri kuuluisa Turun kidnappaaja Turunen jäi kiinni, kun luuli, että nimetön prepaid-liittymä on täysin anonyymi. Paikannus, valvontakamera kaupassa ja kappas, mies jäi kiinni.

Oman lapsen olinpaikkaa voi valvoa (tämän suostumuksella tosin). 

Avun pyytäminen ja toimittaminen helpottuu, jos puhelinta pystyy paikallistamaan.

Googleen ja someen on sisäänrakennettu botteja, jotka valvovat tiettyjen sanojen ja kuvien käyttöä. Ne erehtyvät aina välillä, mutta kehittyvät koko ajan. En tiedä, miten maailmalla asiat on järjestetty ja kuka koordinoi niitä, mutta turvapalveluiden haaviin jää koko ajan aloittelevia pommittajia ja vallankaappausten tekijöitä. Nämä ei ole vain urbaanilegendoja. 

Meille ei tietysti kerrota niistä mediassa, mutta moni rikossarja on antanut osviittaa siihen, miten nykyaikainen rikostutkinta toimii. 

Mitä tapahtuu siellä pinnan alla globaalista turvallisuudesta huolehtivissa organisaatioissa, on vaikeaa kuvitella. Ehkä näin onkin parempi, pääsemme nukkumaan rauhassa.

3.

Missä on sitten se kultainen keskitie? Mitä emme vielä tiedä emmekä osaa nähdä tulevaisuuden tuovan?

hämähäkki

Minä ymmärrän ihan hyvin, että elämme akvaariossa nykyään. Toisaalta, 8 miljardin parvemme on niin suuri, ettei yksittäisiä kaloja edes pysty tunnistamaan. Koska en aio suorittaa mitään rikoksia, en oikeasti ole huolissani siitä, että Isoveli on valveilla. En usko olevani luupin alla, koska en erotu muista kaloista millään tavalla. 

Ainoa konsti välttää kaiken näkevää silmää on erakoitua metsään ilman mitään sivilisaation mukavuuksia. Ei kiitos, siis. 

Koska minua muutenkin sitovat yhteiskunnan lait enkä ole taparikollinen, olen valmis uhraamaan osan vapauksistani siihen, että ympäristöni on mahdollisimman turvallinen. 

Digitaalinen läpinäkyvyys.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

5 vastausta artikkeliin “Digitaalinen läpinäkyvyys. Käsikirjoitus vs Vapaa tahto

  1. Aika moneen asiaan riittää, että ymmärtää miten maailma toimii. Esimerkiksi mainokset somessa huvittavat kun ymmärtää miten ne siihen tulevat – ja että pääosa mainoksista ovat kiinalaisten verkkokauppojen tms. tyyliin liian hyvää ollakseen totta.

    1. Some-mainokset ovat peräisin hakusanoista, mitä käytetään hakukoneissa, kuten Googlessa. Eli some kyttää oman toiminta-alueensa ulkopuolellakin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.