Grand Master’s Palace – parhaat palat

Grand Master's Palace - parhaat palat

Vasta nyt pääsin siihen pisteeseen, että minulla oli aikaa katsoa läpi Grand Master’s Palace avoimien ovien päivän kuvia, jossa kävimme pari viikkoa ennen joulua.

Kohteesta on todellakin tulossa yksi Vallettan vetonauloista, ainakin museoiden maailmassa. 

Harva museo Maltalla tarjoaa näin hienoa katseltavaa. Menneiden aikojen glamouria, arvoesineitä ja kuuluisien poliitikkojen jalanjälkiä – Maltan pelkistettyjen näyttelyjen keskellä se erottuu selvästi omalla mahtipontisella olemuksellaan. 

Palatsi ei ole vielä avoinna virallisesti, mutta  suunnitelmissa on avata ensimmäisiä valmiita huoneita yleisön ihmeteltäväksi tämän vuoden keväällä. 

Esinekokoelma

Museon kokoelma on todellakin upea. Sinne on kerätty myös useita esineitä esihistoriallisista kohteista sekä Maltan varhaisen ja keskiajan historian kausilta. 

Mahtavimpia ja tunnetuimpia taide-esineitä ovat maailman kattavin visuaalinen kertomus vuoden 1565 suuresta Maltan piirityksestä Matteo Perez d’Aleccionin maalamana freskona sekä ainoa täydellinen ja ehjä sarja kuuluisia 1700-luvun ranskalaisia gobeliineja “Les Teintures des Indes”.

Matteo Perez d’Aleccionin maalamat freskot Maltan piirityksestä

“Les Teintures des Indes” -gobeliineja

Muotokuvagalleria esittelee Maltan saarten hallitsijoita Pyhän Johanneksen ritarien saapumisesta Maltalle nykypäivään.

Palatsi on ollut monien vaikutusvaltaisten henkilöiden asuntona, parlamenttitalona ja presidenttien kansliana vuodesta 1570 tähän päivään asti. Se on nähnyt suurimpia hallitsijoita ja kuuluisimpia historian tekijöitä suurmestari La Vallette:sta Winston Churchilliin ja kuningatar Elisabetiin.

Vaikuttava taidekokoelma, krumeluurit kattomaalaukset, mosaiikkilattiat ja ritareiden haarniskat – ihmeteltävää museossa riittää. 

Palatsin historiaa

Grand Master’s Palacea pidetään areenana, jossa Maltan kansa syntyi. Se on myös ensimmäinen rakennus, joka rakennettiin uuteen pääkaupunkiin. 

Pyhän Johanneksen ritarit rakensivat sen maineikkaalle La Vallette -suurmestarilleen, ja vuodesta 1570 lähtien palatsi on ollut valtion tärkein rakennus. 

Rakennusta laajennettiin ja koristeltiin vuosien mittaan.

Myöhemmin, Ison-Britannian aikana, se toimi kuvernöörin asuntonsa ja toimistona ja oli Maltan ensimmäisen perustuslaillisen parlamentin istuinpaikka vuonna 1921. 

Toisen maailmansodan kaupunkiin kohdistuneiden rajujen hyökkäysten aikana palatsi kärsi huomattavia vaurioita. Vuoden 1942 tuhoisten ilmaiskujen korjaukset aloitettiin välittömästi sodan loputtua. 

Vuonna 1947 palatsista tuli Maltaan perustetun Lakisääteisen edustajakokouksen toimipaikka. Itsenäistymisen jälkeen 1964 Maltan Parlamentti piti ensimmäisen perustuskokouksensa siellä.  

Palatsi on toiminut Parlamenttitalona aina 2015 asti, jolloin uusi Parlamenttirakennus valmistui.

Tällä hetkellä palatsissa toimii Maltan presidentin kanslia.

PS. Kuvia on käsitelty tietokoneen/mobiililaitteiden näyttöihin sopivaksi, koska salaman käyttö on tiloissa kielletty. Tästä johtuen värintoisto on saattanut vääristyä hieman. Paras tapa saada asia oikaistua, on käydä paikan päällä katsomassa 🙂 heti kun paikka on auki yleisölle.

Referenssit:

Visits: 9

9 vastausta artikkeliin “Grand Master’s Palace – parhaat palat

  1. Wou, todella kiinnostava paikka, Maltan historiaa vähänkään tuntien. Upeaa, että se on avattu, tai siis ollaan avaamassa yleisölle. Vaikka siellä nähtävää riittääkin, tuo menee kyllä kärkijoukkoon.

    1. Kiitos kommentistasi!
      Museon näyttely kaikessa sen väriloistossa ja yksityiskohdissa on aivan mykistävän kaunis. Yritin saada se kuvaan mahdollisimman lähelle sitä, millaiselta itse sen näin.

  2. Tämä vaikuttaakin kiinnostavalta paikalta, jossa katsottavaa tosiaan riittää. Jos paikkaan haluaa tutusua kunnolla, aikaa varmasti kannattaa varata reilusti. Mukavaa, että uusia museoita ylipäätään avataan.

    1. Maltalla avataan uusia museoita aika usein, parin vuoden välein. Eikä tahti näytä hiipuvan. Täällä on paljon keskeneräisiä kaivauksia ja entisöinti-projektwja vielä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.