Onko vanhemmilla oikeus päättää lapsensa yksityisyyden rajoista?

Onko vanhemmilla oikeus päättää lapsensa yksityisyyden rajoista?

Onko vanhemmilla oikeus päättää lapsensa yksityisyyden rajoista?

Äkkiseltään tuntuu, että vastauksen pitää olla kyllä. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Vanhemmille on annettu oikeus päättää lastensa puolesta näiden yksityisyyden rajoista niin kauan, että lapsi pystyy itse ottamaan vastuun tekemisistään. Ikävä kyllä moni vanhempi käyttää tätä lainattua oikeutta hyväkseen.

Kyllä minä tiesin, että vauva- ja lapsiperhe-aiheisissa blogeissa, Instassa ja Facessa kirjoitetaan lapsista paljon ja varsin yksityiskohtaisesti, mutta vasta silloin, kuin I don´t speak Polish -bloggaaja alkoi raivota Instassa asiasta, aloin tutkia sitä. Ja kauhistuin. Enhän minä lukenut vauvablogeja sitten poikamme vauvaiän jälkeen. Siitä on päälle 10 vuotta.

Paljon on tapahtunut somessa niistä ajoista. En edes osaa sanoa hyvässä vai pahassa. Silloin joskus kukaan ei kirjoittanut näin raa’asti ja avoimesti omien lastensa yksityisestä elämästä. Ei ollut sairaskertomuksia sanasta sanaan, ei satoja ellei tuhansia kuvia, yksityiskohtia kehityksen mutkista ja lääkärikäynnistä. 

Kysymys kuuluu, tuleeko jokaisen lapsen somessa jaetusta ja eletystä elämästä arkipäivää parin kymmenen vuoden päästä, vai kasvaako siitä aina vain suurempi ongelma sitä mukaa, kun lapsi kasvaa? 

Pystyykö yhteiskunta sopeutumaan siihen, että yksilön koko historia on helposti nähtävissä netissä, eikä käytä sitä hyväkseen tilaisuuden tullen? Minulla on aavistus, ettei pysty. Tiedämme jo nyt, että vanhojen asioiden kaivaminen esille on median lempipuuhaa, silloin kun kyse on julkkiksista. Some-vauvoista tulee ikään kuin julkkiksia tätä menoa. Koulukiusaajille netti tulee tarjoamaan runsaasti materiaalia.

Kyllä, kasvattajina me teemme valtavasti työtä päästäksemme koulukiusaamisesta eroon. Paljon työtä on silti vielä edessä. 

Silloin kun some-vanhemmat jakavat omia yksityisiä asioita netissä, raja itsensä ja lasten välillä usein hämärtyy. Tässä tapauksessa ei ole olemassa mitään meitä, vaan lapsi on laillisesti erillinen yksilö, jolla on omat oikeudet (oma passikin todisteena, eikös niin?). 

Kai te tiedätte muuten, että usein julkisilla platformeilla jaetujen kuvien oikeudet siirtyvät sille platformille? Esimerkiksi FB ja Insta ovat juuri sellaiset. Tietääkseni YouTube pitää materiaalien oikeudet tekijän omistuksessa toistaiseksi. 

Omilla platformeilla (kuten omissa blogeissa) kuvien ja kirjoitusten oikeudet pysyvät platformin omistajalla. Niin kauan, ettei niitä on pöllitty sieltä. Se ei ikävä kyllä ole vitsi. Tässä omat kuvani ja kuvitukseni jossain epämääräisessä sivustossa, josta niitä voi kaiken lisäksi ladata ilmaiseksi kysymättä lupaa tai mainitsematta tekijää.

Joopa joo… Onneksi näissä eivät esiintyneet perheenjäseniäni. En tosin julkaise sellaisia kuvia, joista itseäni tai lastani pystyy tunnistamaan helposti. Tietysti ihmiset, jotka meidän tuntevat, tietävät kuka niissä kuvissa on. 

Toki, on jokaisen vanhemman oma päätös, mitä, missä ja miten he julkaisevat netissä ja somessa omista lapsista. Tärkeintä on tiedostaa, millainen oikeudellinen seuraamus asialla on. 

Omistusplatformeista materiaalien poistaminen tarvittaessa on helpointa. Yleensä ne poistetaan serveriltä automaattisesti 30-90 päivän päästä sopimuksen loputtua (se lukee siinä samassa sopimuksessa kyllä). 

Ilmaiset platformit, kuten WordPress, Blogger, Lily ja moni muu bloggaus- ja keskustelualusta, ei poista materiaaleja automaattisesti. Eli käyttäjän itse pitää huolehtia poistoista, jos hän näin päättää tehdä.

Googlen tileistä tiedot poistetaan 12-14 kk käyttämättömyyden jälkeen (sen saa säätää asetuksista). Sieltä lähtee kaikki: kuvat, tiedostot, kirjoitukset, sähköpostit, yhteystiedot. 

Chateista, FB:sta, Instasta tiedostojen poisto ei onnistu kovin helposti. Ne häviävät näkyvistä, mutta serveriltä niitä ei kukaan poista. Ainoana lohtuna on se, ettei ne ole kovin helposti löydettävissä hakukoneissa. 

Meidän perheessä on otettu käyttöön sellainen sääntö, että lapsen kuvia, joista hänet voi erehtymättömästi tunnistaa, ei tule mihinkään someen. Silloin, kun hän pääsee itse siihen ikään, että pystyy päättämään asiasta, hän itse saa laittaa kuviaan someen, jos haluaa. Jokaisella alustalla on oma ikärajoitus, niin ainakin siihen asti.

Jokaisella some-platformilla on myös omat sääntönsä, joihin kannattaa tutustua huolella, ennen kuin mitään materiaalia sinne upottaa. Myös niiden tietosuojan pitää olla riittävä. Se on yksi syy, miksi kaikki bloggaus-valmentajat suosittelevat oman domainin käyttöä. Se on kaikkein helpointa hallita.

Kakka-postaukset ovat kieltämättä hyvin mielenkiintoisia kuten myös lapsen kuvat sairaalan sängyssä vetävät puoleensa. Toivon kuitenkin, että näitä postauksia on kirjoitettu puhtain ajatuksin, halusta auttaa toisia samassa tilanteessa olevia, eikä lukijamäärätilastot silmien edessä.

Mukavaa ja järkevää somettamista kaikille!

Onko vanhemmilla oikeus päättää lapsensa yksityisyyden rajoista?

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Onko vanhemmilla oikeus päättää lapsensa yksityisyyden rajoista?

 1. Hyvä postaus! Samoja ajatuksia itsekin tulee mietittyä toisinaan. Olen kasvanut sijaisperheessä ja siellä ollut käytäntö että someen ei saa jakaa mitään kuvia perheestä ja muista sisaruksista – vain itsestään. Lasten turvallisuuden takaamiseksi. Se oli ihan virallinen ohjeistus! Välillä kauhistuttaa miten paljon ihmiset lapsistaan julkaisuja jakaa. Vähän aikaa sitten pienestä lapsesta oli kuva suihkussa, josta pystyi näkemään selkeästi että lapsi oli täysin ilman suojaa intiimialueilleen. Tuolloiset kuvat voivat haavoittaa ja lapsen yksityisyyden suojaa rikotaan.
  Jos minulla on joskus omia lapsia, aion toimia siten miten olen oppinut. En jaa tunnistettavia tietoja tai kuvia lapsista, vaan annan heidän itse päättää haluavatko someen vai ei.

 2. Aika vähän tulee kirjoitettua lapsista, joitain kuva julkaisen, mutta nekin käy lasten syynin läpi. Hyvin vähän siis tulee puhuttua lapsista julkisuudessa. Enkä ihan nyt muutenkaan ymmärrä miksi ihan kaikki lasten asiat pitää huudattaa joka puolella.

  1. Sun lapsella on vastuullinen ja viisas äiti, joka ajattelee lapsen parasta myös somessa. Ei ikävä kyllä kaikki vanhemmat ole samanlaisia. Meitä on joka lähtöön. Onneksi tunnen useitakin vanhempia, joiden lapset eivät esiinny heidän blogeissa lainkaan.

 3. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Tuntuu valitettavasti siltä, että monelle raha on tärkeämpää kuin lasten yksityisyyden suojaaminen. Kyllä mä luulen, että ne, jotka tienaavat blogeilla ja somella, jakavat lastensa kuvia ihan tietoisesti.

  1. Taisit olla oikeassa. Siltä tuntuukin, että aikuisina ja ammattilasina somettajien pitää olla tietoisia kaikista riskeistä, mutta eivät he niistä välitä.

 4. Erittäin hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe. Olen myös seurannut tätä kehitystä hieman huolestuneena. Jokaisella pitäisi olla oikeus päättää yksityisyydestään itse sitten, kun siihen kykenee. Oman perheeni osalta olen ollut hyvin tarkka tässä asiassa.

  1. Kiitos!
   Olen samaa mieltä, että aihe on erittäin tärkeä, ja siitä pitää keskustella useammin, koska netti ja nettiturvallisuus on uusi arkemme.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.