Diginomadina Thaimaassa

Ensimmäisenä Diginomadien listassa on Thaimaa Hop Into My Boots -bloggaajien, Hannen ja Markuksen, silmin.

*Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä. Mikäli teet ostoksen käyttämällä postauksessa mainittuja linkkejä, me saamme palvelusta pienen palkkion, mutta se ei vaikuta sinun maksamaasi hintaan.  (Diginomadina Thaimaassa)

Diginomadina Thaimaassa - Koh Samui
Monesti diginomadiutta mainostetaan tämänkaltaisilla kuvilla. Rantaa ja hienoa hiekkaa.

Diginomadina Thaimaassa – totta ja tarua

Humisevat palmupuut, aurinkoinen ranta, rantatuolin käsinojalla lepäävä Pina Colada ja sylissä läppäri. Tee työtä silloin kun sinä haluat, missä haluat, milloin haluat. Sellaista on diginomadin elämä, ainakin sosiaalisen median ja useiden etätyötä tarjoavien yritysten mukaan.

Todellisuus on oikeasti aika kaukana tästä. Ensinnäkin rannalla on usein kuuma, eikä lämmin läppäri vatsan päällä juurikaan oloa viilennä. Juomassakin jäät vain sulavat ja se taas laimentaa makua. Nettikään ei kovin kummoisesti toimi, sillä rantabaarin avointa wifi-verkkoa käyttää sata muuta ihmistä turisteista työntekijöihin. Mikäli työnteko tapahtuu puhelimitse, ei taustalla kuuluvat lentopallopelien äänet ja kirkuvat lapset auta keskittymisessä tai myyntipuheissa.

Diginomadin elämä ja elinkustannukset Thaimaassa

Toisin kuin voisi ehkä aluksi kuvitella, diginomadius on Thaimaassa suhteellisen sujuvaa. Suomea edullisemmat elinkustannukset, varsin toimiva ja kattava verkkoyhteys, lämmin sää ja vastaanottava expat-yhteisö tarjoavat erinomaiset puitteet etätyön teolle.

Nettiyhteys on varsinkin iso plussa, joka yllätti jopa meidät. 5G-verkko ja gigaset valokuituyhteydet toimivat jopa turistisaarilla, kuten etelästä löytyvällä Koh Samuilla. Myös kahviloissa on usein erittäin nopeat verkkoyhteydet, vieläpä ilmaiseksi tarjolla. Thaimaassa on myös paljon nimenomaan expateille suunnattuja työntekotiloja, joista osa on auki jopa ympäri vuorokauden. Ei tosin Koh Samuilla, mutta esimerkiksi Chiang Maissa ja Bangkokissa kyllä.

Diginomadina Thaimaassa - Saret
Vuoristoa ja sinistä vettä. Sitä on Thaimaan saaret tehty.

Elinkustannukset Thaimaassa ovat myös Suomea alhaisemmat (kuten tietysti myös palkkatasokin), ainakin ruoan ja vuokrakustannukset huomioiden. Asunnon pääkaupungista Bangkokista saa helposti alle 7000 bahtilla, eli noin 200 eurolla, ellet siis halua asuntosi yhteyteen uima-allasta ja kuntosalia. Jos haluat, hinta tuplaantuu helposti. Ruoka-annos maksaa kahdesta eurosta kolmeen euroon, ellei kaipaa länsimaalaisia herkkuja. Tällöin hinta annokselle nousee helposti lähelle kymmentä euroa, jopa ylikin.

Kauppareissuilla tämä tosin vähän heittää päälaelleen, sillä Thaimaassa on yllättävän kallista käydä ruokakaupassa, jos siis haluaa tehdä mitään muuta kuin paikallista ruokaa. Jos haluat ostaa vaikkapa aamiaistarvikkeet hedelmineen, leipineen, makkaroineen ja juustoineen, joudut maksamaan vähintään saman hinnan kuin Suomessa, jopa enemmänkin. Huomaa myös, että käyttötavaroiden laatu on monesti hyvinkin heikkoa, joten kannattaa vähän katsoa mitä ostaa ja mistä.

Miksi moni päätyy Thaimaahan?

Yhdellä Thaimaahan tulevalla nomadilla voi olla oma yritys kotimaassaan, mutta yrittäjä itse haluaa olla muualla kuin kolaamassa lunta helmikuussa. Toinen tulee rauhallisempaan ja miellyttävämpään ympäristöön kirjoittamaan kirjaa, kun tekstin tuottaminen takkusi pimeässä Suomessa. Kolmas haluaa jatkaa lomamatkaansa, joten hän etsii puhelinmyyntiyrityksen, jolle pystyy työskentelemään etänä. Neljäs postailee unelmaelämäkuvia Instagramiin ja esittää kaiken olevan täydellistä ja saa tulonsa sitä kautta. Tarinoita on monia.

Diginomadina Thaimaassa - auringonlasku
Thaimaasta sanotaan että ruoka on parasta. Meidän mielestämme parasta täällä ovat auringonlaskut.

Diginomad-elämän huonot puolet Thaimaassa

Mikäli työskentelet Thaimaasta Suomeen, yksi miinuspuoli on aikaero. Thaimaan kello on Suomen aikaa kesäisin neljä tuntia edellä, talvisin viisi. Pimeä tulee klo 18 jälkeen, joka tarkoittaa siis säkkipimeää. Rantatuolista työpäivän jälkeen haaveilu on siis siinä vaiheessa täysin turhaa. Kannattaa myös huomioida, että monella diginomadilla työpäivät myös tuppaavat venähtämään, varsinkin freelancerina työskennellessä. Monesti he ovat hereillä öisin, eivätkä siis notku baareissa ja uhkeiden ladyboiden kainaloissa.

Muistathan myös laittaa merkille, että työnteko Thaimaassa ilman työlupaa on laitonta ja ankaralla kädellä rangaistavaa. Diginomadius liikkuu tässä vähän harmaalla alueella, sillä kaikkien tulojen pitää tulla Thaimaan ulkopuolelta ja verot maksetaan yleensä työntekijän kotimaahan. Thaimaan laki ei toistaiseksi tunne diginomad-termiä lainkaan, eikä nomadina toimiva henkilö voi myöskään saada maasta työlupaa. Työluvan puuttumisen myötä hankaloituu huomattavasti tietyt asiat, kuten paikallisen pankkitilin avaaminen tai vakuutusten ottaminen. Myös oman verkkosopimuksen avaaminen on vaikeaa, mikäli haluat muuttaa vaikkapa omaan vuokra-asuntoon, jossa nettiyhteys ei kuulu sopimukseen.

Työluvan puuttumista vaikeampi ja vakavampi ongelma on kuitenkin viisumi ja maassa oleskelu. Koska nomadi on käytännössä turisti, ei hän voi oleskella maassa kuin maksimissaan kolme kuukautta kerrallaan. Miten tämä käytännössä tapahtuu? Suunnilleen seuraavanlaisesti.

Thaimaan viisumisäädöt – isoin miinus

Vaikka Thaimaassa oleskelu onkin monelle mukavaa, on siinä yksi erittäin iso haittapuoli, nimittäin se itse maassaoleminen. Thaimaa on yksi tiukimmista valtioista, mitä tulee länsimaalaisten maassaoleskeluun. Toisin kuin monet muut Kaakkois-Aasian maat, Thaimaa sallii vain parin kuukauden yhtäjaksoisen oleskelun kerrallaan.

Kun tulet turistina maahan, hae ensin Helsingissä sijaitsevasta Thaimaan suurlähetystöstä kahden kuukauden turistiviisumi, jota käyttäen saavut Thaimaahan ja jos mahdollista, ota “multple-entry-visa”, jonka avulla voit pidentää maassaoloa huomattavasti.

HUOM: Jos tulet maahan ilman etukäteen haettua viisumia, voit olla maassa maksimissaan kuukauden, jonka jälkeen voit pidentää sitä toisella kuukaudella. Sen jälkeen sinun tulee poistua maasta, tai tehdä “border bounce”.

Kun kaksi kuukautta tulee Thaimaassa täyteen, käyt hakemassa maahanmuuttovirastosta (eli Immigrationista) kuukauden mittaisen jatkoleiman, jolla hintaa on 1900 bahtia, eli n.50 euroa. Näitä varten kannattaa varata kasa passikuvia, joita tosin saa thaimaalaisista valokuvaamoista hyvinkin helposti.

Kolmen kuukauden oleskelun tullessa täyteen, on aika tehdä “border bounce”, eli käydä ulkomailla ja palata sitten takaisin. Tätä varten Thaimaassa on useita viisumimatkatoimistoja (kutsutaan Visa-run-toimistoiksi), jotka tekevät yön yli kestäviä matkoja esimerkiksi Laosiin, Malesiaan ja Kambodžaan. Koska monet raja-asemat ovat alkaneet estää nimenomaan rajahyppyjä, joutuu toisessa maassa viettämään yleensä vuorokauden.

Diginomadina Thaimaassa - Bangkok
Bangkokissa sijaitseva Victory Monument, Ranskan ja Thaimaan välisen sodan muistomerkki.

Takaisin Thaimaahan tullessa voit olla maassa taas kaksi kuukautta, ostaa jälleen yhden lisäkuukauden ja tehdä uuden “border bouncen”. Tämän voit tehdä kaksi kertaa. Sen jälkeen sinun tulee poistua maasta vähän pidemmäksi aikaa, jonka aikana haet uuden samanlaisen turistiviisumin kuin Suomestakin ja aloitat sitten koko paskan taas alusta.

Kuten varmaan arvaatkin, tämä vie sekä aikaa, että rahaa. Vuoden mittaisella oleskelulupakikkailulla lompakko kevenee vähintään 400 eurolla.

Toki jos pätäkkää löytyy, voit aina mennä Bangkokiin ja hommata itsellesi thaimaalaisen eliittiviisumin. Käytännössä voit siis ostaa itsellesi oleskeluaikaa vuodesta kahteenkymmeneen. Hintaa tälle tulee parhaimmillaan miljoona bahtia, eli 30 000 euroa. Tämäkään ei kuitenkaan anna sinulle työlupaa, etkä sellaista voi edes tällä Kultapossu-kerhon kortilla saada. Tämän avulla voit kuitenkin välttää nämä rajajuoksut, mutta joudut käymään kolmen kuukauden välein Immigrationissa näyttämässä naamaasi, että olet vielä hengissä.

Diginomadina Thaimaassa - Yi Peng festivaali
Chiang Maissa järjestettävä Yi Peng-festivaali on varsin vaikuttava kokemus.

Diginomad-yhteisö

Diginomadeja löytyy varmasti eniten pohjoisessa sijaitsevasta Chiang Maista, sekä pääkaupungista Bangkokista. Nämä molemmat ovat hyvin länsimaalaiseen elämäntyyliin sopivia kaupunkeja kahviloineen ja ravintolatarjontoineen. Nomadeja löytyy paljon myös saarilta, kuten Koh Phanganilta, sekä sen vieressä olevalta Koh Samuilta. Mikäli rento hippielämä toimii sinulle paremmin, on Phangan varmasti sopivampi paikka kuin Samui. Jälkimmäinen sen sijaan on Thaimaan Kouvola, jossa amikset ajavat rinkiä tappiinsa viritetyillä Honda Accordeillaan tai Waveillaan musta savuvana perässä. Samuilla tosin on Phangania enemmän palveluita, kuten elokuvateatteria ja vesipuistoa.

Mikäli kaipaat suomalaista Thaimaa-yhteisöä, löytyy sellaisia eniten Pattayalta ja Hua Hinista. Pattyalla on jopa suomalainen ravintola Majatalo, josta saa karjalanpiirakoita, Reissumiestä ja lohikeittoa.

Matkavakuutus diginomadille

Kuten aiemmin sanottua, diginomadi ei voi saada Thaimaasta työlupaa, eikä siis myöskään paikallisia vakuutuksia, ainakaan helposti. On siis suositeltavaa hankkia kansainvälinen terveysvakuutus, joka kattaa mahdolliset tapaturmat ja sairastumiset. Ja nykypäivänä myös COVID-19:n, eli koronan. Tähän oiva vaihtoehto on meilläkin jo vuoden käytössä ollut SafetyWing, joka tarjoaa kuukausittain maksettavan turvan, joka toimii vähän kuin Netflix. SafetyWingin voi siis katkaista ja kytkeä päälle milloin tahansa.

Hop Into My Boots

Tässä meidän näkemyksemme ja kokemuksemme hyvin tiivistetyssä paketissa, millaista on työskennellä diginomadina Thaimaassa. Asuimme itse Koh Samuilla reilun vuoden, jonka jälkeen muutimme Bangkokiin miettimään seuraavaa siirtoa. Mikäli sinulla on jotakin kysyttävää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Neuvomme mielellämme, eikä tyhmiä kysymyksiä ole. Löydät meidät osoitteesta https://hopintomyboots.com/ 

Diginomadina Thaimaassa

Lähemmäs Hanneen ja Markuksen voi tutustua heidän omassa blogissa Hop Into My Boots.
Seuraa heitä Facebookissa: Hanne + Markus  tai Instagramissa: Hanne + Markus (@hopintomyboots)

Oletko itse valmis kokeilemaan digitaalisen aikakauden nomadien elämää? Jaa ajatuksesi meidän kassa! 

Subscribe to our newsletter!

SafetyWing
@SafetyWing (Ads)

Diginomadina Thaimaassa

Diginomadien Maailma

12 vastausta artikkeliin “Diginomadina Thaimaassa

 1. Jep, Kroatia ja Serbia vähän kilpailee siitä kumpi ehtii ensin. Molemmat ovat lupailleet ensi keväälle, mutta miten se sitten käytännössä toteutuu, onkin toinen juttu. Esim. verotuksen suhteen on vielä kysymyksiä ratkottavana.
  Tuota Viron e-visaa on tullut myös viime vuosina harkittua.
  Meilläkään ei ole tällä hetkellä matkavakuutusta ollenkaan, kun tämä vuosi on ollut reissujen suhteen aika hiljainen…

  1. Digital Nomad Visa myönnetään kyllä myös Barbadokselle ja Antigua ja Barbudalle. Tosin pitää olla USD 50 000 vuositulot. Eli, tässä lottovoittoa odotellessa 😉

    1. Antigua ja Barbudalla emme koskaan oltu, mutta Barbados on upea saari. Jos rahkeita riittäisi, olisi hieno viettää karanteenit sellaisessa paikassa 😍 Noh, saa sitä unelmoida…

 2. Hyviä huomioita!
  Moni ei tosiaan tajua millaista byrokratiaa nomadielämä on. Ja ettei se riitä, että sen kun hakee luvat.
  Moni maa ei tunnista diginomadiutta tai etäyrittäjyyttä ollenkaan, joten käytännössä useimpien ratkaisuna on vaihtaa maata jatkuvasti, kun pidempiaikaista virallista statusta ei ole tarjolla meille epätyypillistä työtä tekeville.
  Myös verotuskuviot aiheuttavat pitkän päälle haasteita.
  Vakuutuksienkaan kanssa ei ole aina ihan yksinkertaista.
  Tuo SafetyWing oli hyvä vinkki, täytyypä tutkailla! Meillä on ollut TrueTraveller, mutta nyt kun ollaan paikoillaan Serbiassa oleskeluluvalla, on meillä paikallinen (ja oleskeluluvan vaatima) terveysvakuutus.
  Saas nähdä tuleeko lähivuosina mitään muutoksia, ainakin täällä Balkanilla on kovasti puhuttu diginomadiviisumista, eri asia sitten miten se toteutuu…

  1. Kuulopuheiden mukaan nomadiviisumi pitäisi olla mahdollista ainakin Kroatiassa jo vuoden alusta, mutta saa nähdä mikä on totuus. Saksassa ja Virossahan sellainen jo onkin.

   SafetyWing on ollut kätevä maksaa ja ylläpitää, mutta minkäänlaista käytännönkokemusta onnettomuuden sattuessa ei (onneksi) ole. Toki kun nyt saadaan terveysvakuutus Kroatiasta sitten jossakin vaiheessa, ei ole SafetyWingillekään enää tarvetta ennen kuin matkalle lähtee.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.