Luukku 13. Krampus ja Hiljainen yö – Joulukalenteri 2024

Joulukalenteri 2024 - Itävalta Town Hall

Joulukalenteri 2024 – Itävalta.

Itävallan joulutunnelmiin kuuluu toki iloinen joulupukki, joka jakaa lahjoja kilteille lapsille, mutta täälläpäin kaduilla vaeltelee Krampus – pelottava, sarvipäinen olento, joka tunnetaan Pyhän Nikolauksen pahamaineisena rikoskumppanina. Hänen missionaan on löytää ne lapset, jotka eivät ole käyttäytyneet kovin mallikkaasti.

Joulukuun aikana törmäät varmasti kauhistuttaviin Krampus-hahmoihin, jotka ovat mestareita pelottelemaan niin lapsia kuin aikuisiakin. Jos tämä kuulostaa hauskalta (tai sopivasti karmivalta), kannattaa ehdottomasti piipahtaa Wienissä jokavuotisella Krampus-paraatilla.

Muuten Itävallan joulu sujuu varsin rauhallisissa tunnelmissa. Joulunodotus alkaa adventtiseppeleistä, jotka on koristeltu vihreillä oksilla, nauhoilla ja neljällä kynttilällä. Jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään kynttilä, lauletaan pari virttä tai joululaulua virittäytyäkseen joulutunnelmaan.

Itävalta on kuuluisa omista joulutoreista, eli Christkindlmarkt:eista, joissa myydään kaikkea ihanaa: joulukoristeita, piparkakkuja ja tietenkin höyryävää Glühweinia. Suurimmat ja kauneimmat torit löytyvät Wienistä, Innsbruckista ja Salzburgista, ja niissä vierailee väkeä ympäri maailmaa. Joulutoreja kaunistavat toinen toistaan upeampi joulukuusi.

Joulukalenteri 2024 - Itävalta joulutori

Joulukuun 4. päivä on nimeltään Barbaratag ja se on omistettu Pyhälle Barbaralle. Varhain aamulla ihmiset leikkaavat pieniä oksia kirsikkapuista tai onnenpensaista. Ne laitetaan maljakkoon ja asetetaan taloon. Jos oksa kukkii jouluaattoon mennessä, se nähdään hyvän onnen ja terveyden merkkinä seuraavana vuonna. Joillakin Itävallan alueilla se tarkoittaa myös sitä, että perheenjäsen aikoo mennä naimisiin lähitulevaisuudessa.

Jouluaatto, eli Heilige Abend, käynnistyy Itävallassa klo 16 aikaan. Silloin kuuluu sytyttää joulukuusen valoja ensimmäistä kertaa ja laulaa sen ympärillä ainakin kuuluisan Stille Nacht eli Hiljaisen yön, joka itävaltalaisten Franz Xaver Gruberin (sävel) ja Joseph Mohrin (sanoitus) tuotantoa vuodesta 1818. Siitä lähtien saksalaisia klassikkoa on käännetty 320 kielelle ja murteelle ympäri maailmaa ja lauletaan joka joulu jo kohta 200 vuotta. Vuonna 2011 Stille Nacht tunnustettiin Itävallan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi UNESCO:n toimesta.

Joulukuusi koristellaan kynttilöillä, olkitähdillä ja herkuilla (useimmiten suklaalla ja marengeilla. Itävaltalaiset rakastavat myös kipinäkynttilöitä. Christkind, siivekäs kultakutri, saattaa tuoda lahjat suoraan kuusen alle.

Joulukalenteri 2024 - Itävalta

Joulun pääateriaan kuuluu usein perinteinen paistettu karppi, koska aatto on vanhan katolisen perinteen mukaan paastopäivä. Nykyään tarjolla on myös paistettua hanhea tai kalkkunaa. Jälkkäriksi napataan Sacherkakkua, strudelia tai joulukeksejä, kuten Lebkuchenia ja Vanillekipferlejä.

Itävallassa kun ollaan, myös vuosi vaihtuu klassisen musiikin tahdissa Wienin maailmankuulussa uudenvuoden konsertissa Straussin valssien sävelmissä. Loppiaisena, 6. tammikuuta, ovia koristellaan liitumerkinnöillä, jotka muistuttavat itämaan tietäjistä ja suojelevat kotia tulevana vuonna.

Jos olet talviurheilun ystävä, joulun ja uudenvuoden välissä voi suunnata laskettelurinteeseen tai seurata jännittäviä mäkihyppykisoja.

Frohe Weihnachten!🎄✨


Joulukalenterin 2024 kaikki luukut löytyvät täältä: Joulukalenteri 2024


Joulukalenteri 2024 – Itävalta.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

2 vastausta artikkeliin “Luukku 13. Krampus ja Hiljainen yö – Joulukalenteri 2024

  1. Kuulosti omaankin korvaan tuo Krampus aika kamalalta, jos vähän lapsiakin se hirvittää. Vai että karppia syövät jouluaattona. No, ei se taida yhtään sen kummallisempaa olla kuin meidän laatikkoruoat, jos ulkomaalaiselle pitäisi selittää. Jouluperinteitä on todellakin mielenkiintoista lukea!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.