Puolan rajavyöhyke matkakohteena – Suwalki ja Augustow

Puolan rajavyöhyke matkakohteena - Suwalki ja Augustow

Suwalki ja Augustow.

Yhden viikonlopun ajaksi ei kovin kauas pääse, joten valita pitää joistakin lähikohteista. Meistä katsottuna kohtuullisen ajomatkan päästä ovat alueet Riiasta Bialystokiin. Lentämällä pääsee toki kätevästi kauemmaskin, sekä etelämpään että pohjoisempaan. 

Tosin, isommat kaupungit eivät ole mitkään rentouttavia matkakohteita. Kuitenkin tekee mieli nähdä niin paljon kuin pystyy ja nähtävää niissä on yleensä runsaasti. 

Pieniä, kivoja kaupunkeja, joissa voi viettää viikonlopun, on matkan varrella paljon. Sekä perinteisiä paikallisten suosimia kesäpaikkoja kuten Augustow tai sitten via Baltican varrella kukoistavia pieniä mestoja. Miestas (LT) ja miasto (PL) tarkoittavat muuten kaupunkia. 

Suwalki

Puolan rajavyöhyke matkakohteena - Suwalki ja Augustow

Pyhän Nikolauksen seurakunta; Jeesuksen pyhän sydämen kirkko (vapaasti käännettynä)

Toki Suwalki on Puolan mittasuhteissa pikkuinen ja tylsähkö kaupunki (vajaat 70K asukasta), jollaisia on tiheästi asutussa maassa satoja. Silti siinä on oma viehättävyytensä. 

Vuonna 1720 kaupunkioikeudet saanut Suwalki on verrattain nuori, joten rakennuskanta on vastaavanlaista, eli suurin osa historiallisia rakennuksia ovat peräisin 1750-1950 luvuilta. Puolan mailla on todennäköisesti asuttu vuosituhansia (vanhimpana pidetään Kalisz-nimestä kaupunkia, jonka Klaudios Ptolemaios mainitsi kirjassaan vuonna 158).

Suwalkin kävelykatu ja sen ympäristö

Onhan Suwalkissa söpö kävelykatu ja ostari (Suwalki Plaza). 

Kävelykadun varrella on useita kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Kun ollaan Puolassa, niin joka paikassa saa nauttia puolalaisesta tuotannosta, ruoasta tekstiileihin. Maan asukkaat ovat olleet maailmankuuluja omista käsitaidoistaan vuosisatoja. Itsekin en voi kuin suositella.

Puolalaiset leivonnaiset ovat kyllä ihan omaa luokkaansa. Sen jälkeen, kun on kerran kokeillut sikäläisiä kakkuja, mikään muu ei oikein maistu.

Kuvassa Delissa (suositteluni!)

Ruokapaikkojen lisäksi kaupungin parasta antia ovat sen puistot. Tällaisena aurinkoisena syyspäivänä oli tosi mukava tallustella pitkin joen rantoja. 

Keskustan Perustuslain 1791 puisto (3. toukokuun puisto)

Ruokaillessa Puolassa kannattaa aina valita puolalaista keittiötä. Se on hinta-laatusuhteeltaan erinomaista. Onneksi se on edelleen helppoa, ja paikallista ruokaa tarjotaan miltei kaikkialla, turistirysistä ostoskeskuksiin. Tällä kerralla söimme lounasta Suwalki Plazan Food Gardenissa ja päivällistä vasta Augustowissa. 

Arkadia-puisto hieman keskustan ulkopuolella

Augustow

Puolan rajavyöhyke matkakohteena - Suwalki ja Augustow

Augustow on sen sijaan kaunis kesäkaupunki, joka tietysti tyhjenee heti sesongin loputtua. 

Viime vuonna olimme siellä elokuun puolivälissä, ja kadut ja kujat kuhisivat väkeä. Nyt lokakuussa saimme kävellä ylpeässä yksinäisyydessämme. 

Augustowin vesistöjä

Itse asiassa paikallisia oli ulkona suhteellisen paljon, mutta kaupunki on rakennettu niin väljästi turisteja silmällä pitäen, että omien 30K asukkaiden voimin sen katuja ei tuosta vain täytetä.

Meidän majoituspaikka Augustowissa

Kuitenkin ravintola, jossa söimme päivällistä, Ogródek Pod Jabłoniami (“Puutarha omenapuiden alla”), oli aivan täynnä ja saimme pöydän vain sen takia, että sen varanneiden asiakkaiden saapumishetkeen oli vielä kaksi tuntia aikaa. 

Ogródek Pod Jabłoniami, ravintola ja hotelli, Augustow


Sunnuntaipäivänä meillä oli aikomus syödä paluumatkalla Suwalkissa. Yllätyksemme oli suuri, kun kaikki oli kiinni. Toden teolla siis. Jopa ostari oli kiinni perusteellisesti ravintoloita ja  elokuvateatteria myöten. Ennennäkemätöntä.

Paikan päällä kevyellä googlettamisella ei selvinnyt mitään syytä asialle. Noh, ei voinut muuta kuin ajaa vanhalle Via Baltican pätkälle (siellä on nyt jo avattu uusi moottoritie) ja syödä meidän kantapaikassa, Karczma Wilczy Głód -ravintolassa (tämä tarkoittaa “Taverna Sudennälkä”). Nälän pitää olla todella suuri, että tuon annoksen pystyy popsimaan siltä istumalta. 

Karczma Wilczy Głód, Szypliszki.

Tämän tienpätkän ravintoloilla on rekkamiesten ruokapaikkojen maine. Kuitenkin ainoa rekkamies, joka kyseisessä ravintolassa asioi yhtä aikaa kanssamme, oli hakenut sapuskoja take-awayna. Silloin, kun saavuimme paikalle, ravintola oli ihan tyhjä. Tilasimme ruoat ja kävin kaikessa rauhassa kuvaamassa mestaa. 

Puolessa tunnissa joka ikinen pöytä oli miehitetty. Yllättävintä oli se, että koko huone oli täynnä lapsiperheitä.

Suwalki ja Augustow.

PS. Nyt selvisi, miksi osa Puolan ostareista on kiinni sunnuntaisin. Ne noudattavat vuonna 2018 voimaan tullutta lakia, joka kieltää sunnuntaiaukioloajat harvalla poikkeuksella.

Osa sunnuntaista on kuitenkin nimeltään kauppa-sunnuntai ja kaikki paikat ovat avoinna, lyhennetyn päivän tosin. Sitä varten laaditaan vuosittainen kalenteri, joka määrää luvatut poikkeukset.

Kalenteriin pääsee käsiksi tästä: 

Suwalki ja Augustow.

Referenssit:

2 vastausta artikkeliin “Puolan rajavyöhyke matkakohteena – Suwalki ja Augustow

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.