Ruusujen päiväunet

Kuvakooste Kaunasin kasvitieteellisestä puutarhasta

Kaunasin Kasvitieteellinen puutarha

Vuonna 1923 perustettu Kaunasin kasvitieteellinen puutarha, eli Vytautas Suuren yliopiston kasvitieteellinen puutarha, on yksi maan vanhimmista ja merkittävimmistä tutkimuspuutarhoista. Biologian opiskelijat viettävät paikassa runsaasti aikaa opiskelujensa osana.

Maallikoille se on kuvankaunis miljöö, jossa pääsee ihailemaan paikallisia ja vierasperäisiä lajeja, sekä luonnollisia että jalostettuja. Puutarhassa on yli 9 000 eri kasvilajia, mukaan lukien monia harvinaisia ja eksoottisia kasveja. 

Lääniä on runsaasti – Kaunasin kasvitieteellinen puutarha kattaa yli 62 hehtaarin alueen.

Kaunasin puutarha on erityisesti tunnettu kukkaloistoistaan. Pelkkiä ruusuja siinä on 1500 lajiketta. 

Puutarhan viherhuone on Liettuan suurin ja on kuuluisa omasta runsaslukuisesta kokoelmasta tropiikista ja subtroopikista peräisin olevia kasveja, kuten palmuja, orkideoita ja monia muita eksoottisia lajeja.

Lisäksi puutarhassa on useita teema- ja erikoisalueita, kuten ruusutarha, yrttitarha ja erilaiset luonnolliset biotopit, jotka esittelevät paikallista kasvistoa ja ekosysteemejä.

Puutarhassa järjestetään paljon mielenkiintoisia tapahtumia, kuten näyttelyitä, työpajoja ja opastettuja kierroksia, jotka houkuttelevat paljon kävijöitä, joten kalenteria kannattaa seurata.  

Kasvien lisäksi puutarhassa on suuria vesialueita, joissa elää paljon erilaisia lintulajeja. Joutsenpari kruunasi idyllisen maiseman.

Paikka on saavutettavissa parhaiten pyörällä, autolla tai bussilla. Aukioloajat ovat pitkät, 9-21 (viimeinen lippu myydään klo 20.00) ja sisäänpääsymaksu on 6€ per aikuinen (2024). Keskustasta sinne menee moni bussilinja.

Kierrokseen meillä meni 3-4h, enkä usko, että näimme ihan kaikki puutarhan nurkat. 

Puutarhassa voi myös syödä joko sisällä olevassa kahvilassa tai omat eväät piknik-pöydissä. Kahvilan tarjonta ei omasta mielestäni ollut mitenkään houkutteleva, joten ruokailla kannattaa esim. paluumatkalla Akropoliksessa tai keskustassa, jos eväät loppuivat kesken.    

Kaunasin kasvitieteellinen puutarha on paitsi kasvitieteellinen tutkimuskeskus, mutta myös upea vierailukohde kaikille luonnonystäville ja kasveista kiinnostuneille, sekä yhtä hyvin heille, jotka haluavat vain nauttia kauniista ja rauhallisesta ympäristöstä.

VDU kasvitieteellinen puutarha - Kaunas

Kaunasin kasvitieteellinen puutarha.

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Ruusujen päiväunet

    1. Sisäosat ovat melkein aina samoja kaikkialla. Trooppinen osasto oli aika laikka samanlainen Turussakin. Mutta ulko-osa oli Kaunasissa todella vaikuttava. Viihdyimme siellä tuntikausia loistavasti.

  1. Kyllä se kelpaisi tuolla tepastella ja nauttia monipuolisesta lajikirjosta. Ihania kuvia, voi vaan kuvitella miten upealta kaikki paikan päällä näyttikään. Varmaan jonkinlainen kastelujärjestelmä pitää olla pitämässä kasvit elossa ja kukoistavina..

    1. Oli se paikka satumaisen kaunis luonnossaan.
      Kastelujärjestelmää en ole havainnut. Varmaan se on maanalainen. Toisaalta siellä on niin paljon luonnon vesivaroja, ettei ainakaan kastelu tule kalliiksi.

    1. Se on totta, kasvitieteelliset puutarhat usein muistattavat toisiaan. Tässäkään tapauksessa en ole odottanut mitään kovin erikoista, joten se oli iloinen yllätys, että puutarha on näin monipuolinen. Charmia lisäsivät erityisesti lammet ja linnut.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.