Joulukalenteri 2023 – Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut

Joulukalenteri 2023 – Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut.

Joulukalenteri 2023 - Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut.

Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut

Tiesittekö, että makuaisti ja hajuaisti ovat suorassa yhteydessä pitkäaikaiseen muistiin, joten miellyttävät ja epämiellyttävät hajut ja maut muistuvat mieleen herkemmin kuin vaikkapa äänet tai nimet. 

Lapsuudesta tutut maut ja tuoksut voivat tuoda tai pilata joulumme.

Toisille joulu tuoksu pipareille, neilikalle ja kanelille, toisille – joulukuusen tuoksu on joulun merkki. Miltä teidän joulu tuoksuu?

Itselleni joulu tuoksuu männylle, koska lapsuudessani joulukuusen virkaa toimitti mänty. Ei meillä päin kuusia kasvatettu joulupuiksi. 

Minulle joulu tuoksuu myös satsumille. Sitrushedelmät olivat olennainen osa joulupöytäämme, koska satsumat ja appelsiinit kypsyivät juuri joulun alta.

Joulu maistuu minulle mandariinien lisäksi kakihedelmiltä (tai sharoneilta, jotka on oikealla nimellä hurma) ja viikunoilta. Lapsuudessani hedelmiä ja vihanneksia ei vielä raahattu ympäri maailmaa, joten niiden saanti oli vahvasti kypsymissesonkiin sidonnaista. Yllä mainitut sattuivat kypsymään juuri jouluksi.

Miltä teidän joulu maistuu ja tuoksuu?

Joulukalenteri 2023 – Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut.

Koko joulukalenteri löytyy täältä:

Referenssit:

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 440

4 vastausta artikkeliin “Joulukalenteri 2023 – Luukku 2. Joulun maut ja tuoksut

  1. Tuoksujen merkitys on kyllä voimallinen ja niiden kautta kokemuksia tai tunnetiloja voi löytyä hyvin kaukaa.

  2. Jäin oikein “makustelemaan tuota mäntyä joulun tuoksuna, jännä, persoonallinen! Minulle joulu tuoksuu mandariinilta. Sekin on jotenkin jännä, senkä tiedä, mistä moinen kumpuaa. 🙂

    1. Niinpä, se on tosi jännä, miten erilaiset maut ja tuoksut jäävät mieleen, ja miten niihin kuuluu erilaisia tunnetiloja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.