Jossain lämpimässä etelän valtiossa (Kauhuelokuva).
Olipa kerran kaukaisessa etelän valtiossa pieni valkea talo…
Rehevät bougainvilleat kukkivat talon pihalla. Smaragdinvihreä nurmikko ympäröi lämpöistä turkoosia uima-allasta. Aamuisin linnut lauloivat iloisesti nokkiessaan leivänmuruja kahvipöydältä. Aurinko paistoi kuumasti pilvettömältä taivaalta.
Ja sitten tuli talvi. Päivisin luonto näytti edelleen yhtä kauniilta, mutta öisin se paljasti oman todellisen itsensä.
Pimeydessä tuuli muuttui purevaksi hirviöksi. Kylmänkostea nurmikko oli liukas kuin luistinrata. Kuu irvisteli ilkeästi mustien sadepilvien välistä, jotka kävivät täydentämässä vesivarastojaan valtameren yläpuolella ihan vain sitä varten, että heti aamusta saadaan pahaa aavistamattomat ihmiset läpimäriksi sekunnin murto-osassa. Uima-allaskin oli nyt ammottanut mustana aukkona siellä jossain pimeällä pihalla.
Kylmän yön jälkeen aamut olivat koleita ja kosteita. Fleecepyjaman päälle tuli pukea villatakki ja villasukat. Mieli teki vetää päälle myös pipo ja hanskat, mutta niitä ei löytynyt mistään. Perheen lapsi on tainnut käyttää niitä nukkuessaan.
Sisätiloissa vettä satoi pitkin seiniä ja rehevä musta home yritti valloittaa kaikki kloorittamatta olevat nurkat.
Oven raossa veti ikävästi ja tuntui kuin jalat kylmettyisi zombi-kuntoon. Hampaat tanssivat riverdancea ja sormet jäätyivät näppäimistöön.
Päivisin oli sentään voinut avata ovet ja ikkunat, koska ulkona auringossa lämpötila nousi hetkellisesti korkeammaksi kuin sisällä.
Vaatteisiin on ilmestynyt outoja vihertäviä koristeita. Kun kerran vaatteita ei pystynyt käsittelemään kloorilla, home levisi niihinkin ilomielin. Viikko takaperin pestyt pyykit olivat edelleen kosteita… Seuraavaan kesään oli vielä puoli vuotta aikaa…
Tämä skenaario on täysin mahdollinen, mutta ei välttämätön. Jos jonakin kauniina päivänä päätätte ottaa ja muuttaa etelään aurinkoon, kannattaa tehdä kotiläksyt huolella. Lukekaa ensitöiksenne kaikki mahdolliset kirjoitukset aiheesta ja yrittäkää oppia toisten virheistä. Pitää tietysti osata erottaa ammattivalittajien tarinat tosiasioista.
Tässä on tarkistuslistani päällimmäisistä asioista etelässä asumisesta:
1. Kannattaa ensin käydä eri valtioissa ja kaupungeissa / kaupunkien ulkopuolella katsastamassa, millainen miljöö se on ja mikä olisi se oikea unelmapaikka. Millaista olisi asua juuri tässä?
2. Etelä-Euroopan rakennuskanta on satojen vuosien ajalta ja edelleen käytössä, joten pitää miettiä etukäteen, mihin haluaa sijoittua ja millainen on asumismukavuuden vaatimustaso. Vaikka söpö historiallinen rakennus on kiva kesällä tai hauska näin ajatustasolla, talven realiteetti on aivan jotain muuta. Yleisin yhtälö on: jos kesällä talossa on mukavan viileä, talvella siinä jäätyy. Mukavuudenhaluinen suomalainen ei hevin helposti viihdy kosteissa ja viileissä sisätiloissa.
3. Nykypäivän rakennustekniikka mahdollistaa mukavan asumismuodon, kunhan talo on rakennettu kunnolla ja sääntöjä noudattaen. Uusi talo ei tarkoita automaattisesti virheettömyyttä, mutta se on yleisemmin parempi valinta kuin vanha. Vanhaa taloa pitää tarkistaa huolella: missään ei saa olla näkyviä rakoja, ikkunoiden on oltava kunnollisia kaksin- tai jopa kolminkertaisia. Eristyskin on suuri plussa, mutta se on etelässä tosi harvinaista tänäkin päivänä.
4. Etelässäkin on paljon tosi hyvin tehtyjä rakennuksia, joissa on kaikki nykytekniikka olemassa, mm aurinkopaneelit, aurinkoenergian avulla toimiva vedenlämmitys, tehokkaat lämpöpumput, uima-allas, pyykinkuivaajat, mitä tahansa on periaatteessa mahdollista. Omistajalta voi myös pyytää lisävarusteita, jos aikoo viipyä pidempään. Normaali vuokranantaja yleensä suostuu siihen, koska lisävaruste nostaa myös kämpän arvoa.
5. Joka huoneessa pitäisi olla olemassa jokin lämmitysmuoto. Paras tällä hetkellä on ilmalämpöpumppu. Takka on kiva lisä, mutta polttopuiden hinta saattaa yllättää ikävästi. Esimerkiksi Maltalla takkapuut maksavat maltaita, joten sähkö on silti halvin lämmitysmuoto (vaikka arvokasta sekin on).
6. Talvi on talvi etelässäkin. +10 C tuulen kanssa ei ole millään tavalla mukavaa, mutta onneksi niitä jaksoja ei ole yleensä paljoa. Yöt ovat melkein poikkeuksetta kosteita ja koleita, joten lämmittäminen on miltei pakollista, koska sellaisessa +5+7 C lämpötilassa nukkuminen on harvojen mukavuusalueen sisälämpötiloja.
7. Tuuletus pitää muistaa huomioida, koska kosteutta on kuitenkin hyvin paljon, erityisesti silloin, kun lämpöpumppu ei ole enää käytössä (eli keväällä).
8. Kaikkeen on silti vaikea varautua ensikertalaisena, joten vuokrasopimuksen on hyvä olla lyhyt, että pääsee häippäisemään, jos kämpän valinta ei mennyt nappiin.
9. Kunnollisille talvivaatteille on käyttöä, koska lämpö tuntuu eri tavalla etelässä ja pohjoisessa. Etelässä jo +20C tuntuu varsin talviselta ja viileältä. Paikalliset etsivät turkit ja karvakaulukset esille, kun lämpötila alkaa lähestyä +10C.
10. Vettä voi tulla kerralla niin paljon, että kadut ja kojut todellakin tulvii. Ongelma esiintyy katutasolla, kerrostaloissa ja kaupoissa. Autot ja bussit voivat helposti jumittua sellaiseen sateeseen. Kaaos teillä on sadepäivinä yleistä.
11. Jos kämpän haluaa ostaa ikiomaksi, ennen ostopäätöstä on silti hyvä kokeilla hetken vuokralla asumista varmistaakseen, että seutu on juuri sellainen kuin unelmissa ja talot siellä oikeasti soveltuvat ympärivuotiseen asumiseen.
12. Talokaupat ovat EU:n kansalaisille helppoja EU:n alueella, mutta jokin paikallinen pikkuseikka on aina olemassa. Neuvoisin käyttämään paikallisen välittäjän tai lakimiehen apua, koska loppumetreillä se saattaa olla varsin kannattava investointi.
13. Tavat ja käytännöt vaihtelevat paljonkin, sekä yleisellä tasolla että pikkuasioissa. Rakentamisessa, kaupankäynnissä sekä laissa ja säädöksissä moneen asiaan joutuu vain sopeutumaan, koska sitä ei kerta kaikkiaan saa tehtyä niin kuin Suomessa on tapana 😁.
En ole tarkoittanut tässä kirjoituksessa mitään tiettyä valtiota vaan yleistin omat kokemuksemme eri Etelä-Euroopan valtioista, joissa itse olemme asuneet.
Ikuisen kesän vyöhykkeillä ongelmat ovat erilaisia: siellä kosteusvaurioiden lisäksi voi olla hyönteisongelmia, sähköturvallisuusongelmia sekä eläinten vapaa pääsy sisätiloihin erityisen rakennustekniikan takia. Mutta kun omintakeista kokemusta ei ole kuin jokusen viikon jaksoja tropiikissa, en lähde avaamaan kyseistä teemaa. Jos kokemusta karttuu, niin ehkä silloin.
Jossain lämpimässä etelän valtiossa (Kauhuelokuva).
Referenssit:
- 13 yleistä virhettä etelään muuttaessa ja mitä niistä opin – In Via
- Käyn taloksi – Via Per Aspera Ad Astra – Diginomadi asumisesta
Jossain lämpimässä etelän valtiossa (Kauhuelokuva).
Kuvapankkikuvat: Depositphotos®
Hauska mutta erittäin paikkaansa pitävä ja hyödyllinen listaus realiteeteista. 👍 Lyhyen loman perusteella paikat näyttävät parhaat puolensa mutta arki (ja talvi) se on Etelä-Euroopan paratiiseissakin. 😃
Niinpä, Etelä-Euroopan leuto talvi on erittäin epämiellyttävä lämmittämättömässä talossa.
Tämä on tosi hyvä muistilista! Ei sitä tule niin ajatelleksi, että etelässäkin voi tulla liian kylmä sisätiloissakin.
Etelän talvi on tosi ihna lämmittämättömässä talossa, kylmää ja kosteaa vieläpä 🥶
Haha, joo, vaikka viihdyn lämpimämpään aikaan etelässä, niin kylminä aikoina siellä en taitaisi viihtyä niin hyvin kuin haluaisin. Olen aivan poispilattu lattialämmityksellä ja muutenkin lämpimällä talolla 🫢 Vaikkakin vanhakantaiset talot ovat niin paljon idyllisemmän näköisiä!
Lattialämmitys ei ole enää mitenkään ennennäkemätöntä etelässäkään, mutta nykyaikaisia mukavuuksia yleisestikin löytyy moderneissa taloissa. Vanhoihin ei niitä yleensä kannatakaan asentaa. Joten pitää vain valita: söpö tai toimiva talo 🤗. Modernit talot ovat useasti myös aika hienoja.
Heh, joo paljon on varmasti mietittävää, jos asuntoa aikoo jostain Etelä-Euroopasta hankkia. Heti tuo ensimmäinen on varmasti todella hyvä neuvo, että paikkoja tosiaan kannattaa testata siitä näkökulmasta, että mikä olisi sellainen, jossa todella viihtyy. Mutta oli tuossa toki useita muitakin mainioita pointteja!
Etelään muuttaessa aika monelta tuppaa unohtumaan se seikka, että sielläkin voi olla muita vuodenaikoja kun kesä 😁