Miten löytää sopivan majoituksen?

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi - Hilton, Malta, Portomaso

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi.

Tämä kysymys herää väistämättä, kun alkaa suunnitella matkoja. Ihme kyllä haulta tulee vastaan ensin vinkkejä halvimman majoituksen etsimiseen. Minä en muotoilisi asiaa näin, monestakin syystä.

Ensinnäkin halpa ja hyvä harvoin mahtuvat samaan lauseeseen. Toisaalta, halpa ja kallis on suhteellista: jollekin halpa voi olla kallista toiselle. Eri paikkojen yleinen hintataso määrittelee sen, mitä pidetään kalliina. 

Tässä on pari esimerkkiä, jotka jäivät mieleen. 

Kerran ajaessamme pitkin Puolaa, majoituimme 2h+k kämppään, joka oli loistavasti varustettu ja maksoi 21€. Se oli omistajalle silmin nähden hyvä diili, koska ottajia ei ilmeisesti ollut paljon. Viitisen kilometriä Lodzin keskustaan, sesongin ulkopuolella – alueen majapaikat tarjosivat yösijoja alkaen 3€ per henkilö. 

Eri maissa saman tason ja ketjun majoitukset ovat eri hintaan. Tässä kuvassa on esimerkkinä Crowne Plaza 4* hotellit Helsingissä, Vilnassa ja Varsovassa. Sellaisenkin neuvon olen kuullut, että halpamaihin voidaan matkustaa kokeakseen edullisia luksus-majoituksia.

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi

Matalan elintason maissa luksusta saa murto-osalla siitä hinnasta, mitä vaikkapa Suomessa joutuu maksamaan. Auttaako meidän matkustelu orjapalkalla työskentelevää palvelusväkeä siellä vai rikastuttaako se vain omistajaa, on kyseenalaista. 

Joten jos nyt keskitytään siihen, että jokaiselle matkailijalle tai ryhmälle löytyy heidän tarpeisiin sopiva ja hinta-laatusuhteeltaan optimaalinen majoitus. 

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi - Hilton, Malta, Portomaso

Olen äskettäin listannut parhaimmat ja kamalimmat majoitukset, ja senkin yhteydessä nousi kysymys, miten näitä floppeja pääsee välttämään.

Jos pitää antaa vain yksi yleispätevä neuvo, niin se olisi tämä: sopivan, kivan ja mukavan majoituksen eteen pitää tehdä hieman tutkimustyötä. 

Avaisin asian näin: 

1.

Lukekaa niin monta arvostelua kuin pystyy, koska niissä, jos jostakin tulee ilmi, mättääkö jotain kyseisessä majoituksessa vai ei. Olkaa myös tarkkana siitä, kuka nuo arvostelut on jättänyt. Romanttisella lomalla oleva nuori pariskunta tai autoileva, monilapsinen perhe arvostavat erilaisia asioita majoituksissa. Bookingissa on erikseen maininta siitä, mikä ryhmä on suosinut kyseistä majoitusta. Esim. “perheiden suosiossa”, joka on yksi kriteeri, minkä perusteella teen valintani. 

2.

Verratkaa alueen majoituksia toisiinsa: hintaluokka, sijainnin vaikutus, asiakkaiden antama pisteytys. Muita selvästi halvempi hinta voi viitata moniin puutteisiin, esim. majoituksen nuhjuiseen kuntoon, epäedulliseen sijaintiin meluisan kadun varrella tai huoneiden epätavallisen pieneen kokoon.  

3.

Tarkistakaa, onko majoituksesta kirjoitettu jossain muualla kuin varaussivuilla (Booking, Hotels, Agoda yms). Hotelliarvosteluja on myös Google Mapsissa. Paljon hotelleja päätyy blogeihin, matkanjärjestäjien sivustoille, lehtiartikkeleihiin. Älkää pelästykö maksullisia hehkutuksia: yleensä jos bloggaaja jaksaa ylistää jonkun majoittajan yläkanttiin, niin se on varmasti varaamisen arvoinen. Jos pressimatkan tai muun järjestetyn retken majapaikka ei bloggaajaa jostain syystä miellyttänyt, niin se mainitaan hyvin niukkasanaisesti, jos mainitaan ylipäänsä.  

4.

Suomalaiset eivät kerenneet vielä ihan joka paikkaan, joten muunkielisistä lähteistä on myös hyötyä. Pahimmassa tapauksessa niitä voi kääntää Googlen kääntäjällä suomeksi tai englanniksi. Vaikka käännös ei välttämättä ole viimeisen päälle, pääasia tulee esille.

5.

Majoituksia kannattaa myös katsastaa ajoissa, jos matkan ajankohta on tiedossa etukäteen. Hinta-laatusuhteeltaan parhaat paikat viedään käsistä salamannopeasti. 

6.

Majoitusten hintoihin vaikuttaa sekä turistisesonki että suuremmat maailmanlaajuiset ja paikalliset juhlapyhät, mutta myös lähistöllä järjestettävät tapahtumat. Esimerkiksi kansainvälisten messukeskuksien kaupungeissa messujen aikana hinnat pompahtavat jopa kolminkertaiseksi (esimerkkitapaus: Light&Building Messut Frankfurtissa). Puolassa olimme törmänneet sellaiseen ilmiöön kuin hintojen romahdus vapun tienoilla: siellä oli suunnilleen kaikki kiinni huhtikuun 30. päivästä toukokuun 4. päivään, koska vapun lisäksi 3.5. on Perustuslain päivä. 

7.

Omilla tai vuokra-autoilla liikkuvien matkailijoiden kannattaa suunnata katseensa sellaisiin majoituksiin, jotka sijoittuvat keskustan ulkopuolelle. Silloin saattaa löytyä todellisia helmiä. Tylsiä ja halpoja kerrostalokämppiä en suosittele (ellette ole tiukalla budjettimatkalla) vaan villoja, boutique-tyyppisiä pieniä hotelleja, spa-hotelleja, majataloja, maatila-majoitusta, mökkejä, bungaloweja yms. 

8.

Isoissa kaupungeissa, joissa on toimiva ja kattava metroverkosto, majoituksia on periaatteessa ihan turha ottaa juuri keskustasta. Hinnat laskevat ja laatu pysyy tai jopa paranee, jos suostuu majoittumaan keskustan ulkopuolelle. Yleensä suurkaupungeissa on useita osia, joilla on tavallaan myös oma keskusta. Ne ovat usein rauhallisempia, turvallisimpia ja vehreämpiä kuin itse keskusta. Nähtävyyksiä, ruokapaikkoja, shoppailua ja ulkoilua on sielläkin riittämiin. Ja joka tapauksessa päänähtävyyksien välillä joutuu kulkemaan, useimmiten metrolla. 

Tällaisiin kaupunkeihin luettelisin Pariisin, Lontoon, Shenzhenin, Pietarin, Pekingin, Guangzhoun, Frankfurtin, Shanghain, Berlinin, Rooman, Milanon, Hong Kongin tai siis, periaatteessa minkä vain megapoliksen. 

9.

Kokeilkaa myös epätavallisia ratkaisuja, kuten kotimajoituksia tai kodinvaihtoja. Kodinomainen majoitus on yllättävän mukava ja kätevä, erityisesti isommalla porukalla matkustaessa (teini/lapsiperhe on jo isompi porukka hotellimaailmassa).  

10.

Eri maissa on vallalla omat käsitykset hotellien tähdityksistä, kotimajoituksen palvelutarjonnasta ja asiakkaiden tarpeista. Joten siihen on myös hyvää perehtyä, erityisesti jos maa on uusi ja tuntematon. 

Esimerkiksi Puolassa, Espanjassa, Italiassa, Portugalissa tai Ranskassa yksityisiä majataloja, pieniä B&B ja maatilamajoituksia on ollut perinteisesti paljon ja ne on yleensä virallisia yrittäjiä/yrityksiä, joille voi maksaa kortilla/netissä ja siitä saa asianmukaisen kuittin. Palvelutaso ja varustus ovat yhtä hyviä tai jopa parempia kuin tavallisessa hotellissa.

Toisaalta, ainakin Kiinassa ja Uzbekistanissa sellainen toiminta on harmaan talouden aluetta, josta vähintään sakotetaan. Joten asiakkaana et ole turvassa missään ikävästä yllätyksestä. 

11.

Monesti ystävillä ja sukulaisilla, erityisesti heillä, jotka muuttivat etelämpään, on tarjota vapaa huone vieraileen, ja he majoittavatkin pohjolan väkeä ilomielin. On kuitenkin soveliasta tarjota isäntäväelle jotain vastinetta majoituksesta: eiväthän vesi ja sähkö ole ilmaisia. Jos he kieltäytyvät rahasta, yleensä ravintolaillasta tai teatterilipuista ei synny kaupankäynti-tunnelmaa. Voi myös tarjoutua tuomaan kotimaasta jotain suurempaa tuliaiseksi. Esimerkiksi ulkosuomalaiset lapsiperheet arvostavat kotimaisia herkkuja, leipiä ja leluja, suomenkielisiä kirjoja ja pelejä – eli jotain sellaista, mitä ei saa kuin Suomesta. 

12.

Hintoja toki kannattaa vertailla yleisten varaussivustojen välillä sekä suhteuttaa ne majoitusten omilla sivustoilla ilmoitettuihin. Joskus käy niin, että vaikkapa Booking myy halvemmalla kuin hotelliketju itse. Toisaalta voi käydä niin, että respasta saa edullisemmin kuin sivustolta tai Bookingista. Nuo kaikki ovat esimerkkejä omasta elämästä. Neuvoisin (tai jopa varoittaisin asiasta) myös tutkimaan yleistä palautetta hotelliketjuista ja varaussivustoista sekä heidän asiakaspalvelusta ja vastuualueista, koska eroja on. Onhan se tylsää jäädä kadulle sen takia, että jokin asia varauksessa menee pieleen vastuuttoman välikäden takia.

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi - Hilton, Malta, Portomaso

Lopuksi voisin lisätä, että mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä parempia majoituksia osuu kohdalle. Oma arvostelukyky on kuitenkin tärkein taito, vaikka osittain valintakriteerinä toimivatkin kohteesta jätetyt arvostelut. Silmä harjaantuu ja sopivia, kivoja majoituspaikkoja alkaa löytyä aika helposti ja nopeasti.

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi.

Referenssit:

 • Kuvituksen ovat hoitaneet Hilton Malta (© Via Per Aspera Ad Astra) ja *Depositphotos (vektorit).

12 vinkkejä sopivan majoituksen löytämiseksi.

Visits: 1063

11 vastausta artikkeliin “Miten löytää sopivan majoituksen?

 1. Hyvä huomioita majoituksia etsivälle.

  Me käytetään lähes aina varauspalveluja ja niistä ylivoimaisesti eniten Booking comia. Lähtöoletuksena paikkojen listaukselle on “our top pics”, sillä tulee monesti meille sopivia. Uskoisin, mutta en tiedä, että Bookingilla on meidän varausten historiadataa ja se näyttää kohteita, jotka se arvelee sopivan meille. Mikäli hinnat ovat kohteessa korkeita teen uuden haun hintaprioriteetillä.

  Joskus käytin myös Airbnb:tä ja toki suoraan yhteyksiä hotelleihin. Nykyisellä Airbnb on jäänyt lähinnä varausprosessin hitauden vuoksi ja suorat yhteydet hotelleihin ovat lähinnä Booking hinnan tarkistuksia. Yleensä suora osto olisi melko sama kuin Booking tarjoaa.

  Meille Booking on paras mitä olen löytänyt sillä teemme varauksen päivän tai parin varoitusajalla. Tällöin saatavuus-, varaus- ja vahvistusprosessin on oltava sujuva ja nopea. Tarvitsen tiedot heti ja siinä Booking on ylivoimainen.

  Haluaisin käyttää enemmän suoria ostoja, jolloin majoittajan ei tarvitsisi maksaa välityspalkkioita varauspalvelulle, mutta majoituksien etsiminen ilman varauspalvelua on liian työlästä ja aikaa vievää.

  1. Kiitos suuresti kommentistasi!

   Airbnb mekin ollaan hylänneet lopulta sen epävarmuustekijän takia. Kerran kävi niinkin, että jo vahvistettu varaus peruuttiin nenämme edessä, koska mukana oli lapsi. Oli tosi kiva jäädä kadulle pienen lapsen kanssa päivän pääteeksi. Onneksi Booking pelasti, kuten yleensäkin 🙏🏻.

   Voi hyvinkin olla, että Booking seuraa asiakkaiden mieltymyksiä ja antaa suosituksia sen mukaan. Ei se olisi mikään ihme nykytekniikalla ja AI käytöllä.

 2. Mainitsit arvostelujen lukemisen, ja siitä olen täysin samaa mieltä. Luen aina, esim Bookingin arvostelut ja niistähän voi poimia juuri ne, jotka itseä kiinnostavat. Usein valitsen arvioinnit, jotka on tehty siihen vuodenaikaan, jolloin mekin olemme liikkellä. Myös hakusanoja voi käyttää, esimerkiksi “pysäköinti” on meillä hakusana, jonka sisältävät arvioinnit haemme aina. Se vain on niin tärkeä autolla liikkuvalla. Suosittelit myös vähän erilaisempia majoituksia, esim. kodeissa tai yksityishenkilöiden huoneistoissa. Meillä on sellaisista tosi paljon ja hyviä kokemuksia. Olemme monta kertaa jopa vuokranneet vain huoneen huoneistosta, jossa omistajatkin asuvat. Ihan kiva. Olemme juuri nyt Saksassa kuuden viikon roadtripillä ja suurin osa majoituksista on ollut studioita tai vähän isompia huoneistoja, joissa olemme voineet hoidella ruokailumme ja muut hommat. Tällä hetkellä tulee mieleen vain neljä paikkaa, joissa olemme tällä matkalla olleet hotellissa. Kodinvaihdot ovat myös yksi meidän juttu, niitä olemme tehneet jo 18 ja seuraavakin on suunnitteilla. Se, mikä tällä hetkellä on haaste, on hintojen nousu. Vielä muutama vuosi sitten majapaikkoja löytyi alle 50€/yö aika hyvin, mutta nyt täällä Saksassa on ollut tosi vaikea löytää halpoja paikkoja, meidän budjetti ei oikein kestä näitä 60 – 80€/yö, emmekä mitenkään viitsi hakea sitä halvinta, jos se on saanut tosi huonot arvostelut. Kodinvaihdolle peukku. Ei maksa.

  1. Kiitos paljon kommentistanne, Aila ja Juha!
   Totta muuten, että kohdennetun haun olisi pitänyt mainita vielä. Se on hyvä apukeino sopivan majoituksen valinnassa.
   Viimeaikainen hintojen nousu on todellakin rasittava, sekä hermoille että lompakolle. Huomasin sen saman trendin viime road trippimme aikana. Mekin tykkäämme enemmän yksityisistä majoituksista, ja niitä on tällä hetkellä markkinoilla huomattavasti vähemmän kuin ennen. Tarjoajien markkinat 😕

 3. Hyvä listaus 🙂
  Omassa kokemuksessa on varmasti enemmän muita majoitusmalleja kuin varsinaisia hotelleja ollut käytössä.
  Yksi hämmentävimmistä erityisen luksuksista kokemuksista on Vietnamista. Todellakin pikkurahalla sellaista luksusta jota en ollut koskaan ennen enkä sen jälkeen kohdannut.
  Oltiin liikkeellä vain pienillä selkärepuilla. Lakeijoita ja henkilökuntaa pörräsi ympärillä. Vaatetus ei ollut meillä oikeanlainen 😀 Päivälliselle ihmiset pukeutuivat todella hienosti. Huomattiin että huonepalvelu on joskus oikein hyvä valinta 😀

  1. Kiitos kommentista! Yritin muistella kaikki niksit, jotka auttavat minua valitsemaan sen oikean majoituksen 😊

 4. Itsellä harvoin on tullut vastaan mitään katastrofeja, vaan majoitukset ovat olleet vhentäänkin ihan jees. Monesti meidän matkat sisältävät useita kohteita, eikä yhdessä kohteessa välttämättä ole kovin kauaa. Tällöin majoitusten valitsemiseen ei tule käytettyä ylettömästi aikaa. Toisaalta, aika nopeasti sitä on tosiaan oppinut itseä miellyttävät majapaikat valitsemaan.

  1. Meillä suurimmat katastrofit tapahtuivat omatoimimatkailun alkuaikoina, jolloin ei ollut tarpeeksi kokemusta asiasta, ja sitten kun ei ole kovin paljoa valinnanvaraa. Kiireessä tehty valinta voi helposti olla vääränlaine myös. Sen todellakin oppii nopeasti, mikä on itseleen sopva majoitusmuoto.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.