Multitaskaus on harha. Etkö tiennyt?

Multitaskaus on harha.

Multitaskaus on harha

Minä en osaa multitaskata. Välillä olen epäillyt, etten ole nainenkaan. Kaikki naisethan osaavat sen kikan. Stressaannun nopeasti, jos minun pitää tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Silloin minusta tuntuu, etten suoriudu mistään niistä kunnolla. Yleensä teen listan ja ruksin pois suoritetut tehtävät yksi kerrallaan. 

Sitten kävi ilmi, että multitaskaus on oikeasti harhaa. 

Silloin, kun luulemme tekevämme montaa asiaa yhtä aikaa, aivomme todellisuudessa siirtävät suoritustehonsa tehtävästä toiseen tiheään tahtiin.

Aivomme ovat kun tietokoneet prosessori-muisti yhdistelmä: ne laskevat suorittavia tehtäviä saapumis- tai tärkeysjärjestyksessä, riippuen miten tehtävät on rankattu. Kun tehtäviä on listalla enemmän kuin yksi, niin ne suoritetaan bitti kerrallaan ja vuorollaan, ettei mikään niistä jäisi toissijaiseksi. Jos tehtäviä on monta, jokaisen suorittaminen hidastuu proportiossa. Jos cache-muistia ei riitä, niin käytetään avuksi kovalevyä. Silloin hetkeksi tilttaa. 

Tekijä harvoin huomaa tai tiedostaa tätä prosessia. Ulkopuolelta sen pystyy huomaamaan jossain määrin. Vaikka multitaskausyritys ei paistaisi ulospäin, virhealttius kasvaa tehtävien vaativuuden mukaan.

Minulle oli helpotuksena tieto, että on hyödyllisempää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, eikä tarvitse olla monitoimiautomaatti. Tykkään uppoutua tekemisiini flow-tilaan asti, jolloin hädin tuskin onnistuu hengittäminen, mutta ei mikään muu toiminta ja se on varsin normaalia.

Asiasta on myös olemassa vankkaa tutkimustietoa. 

Vaarallisimmat paikat, joissa ei ainakaan kannata yrittää multitaskausta 

Autoa ajaessa

Huomion pitää olla tiellä. Tilannenopeussokeus iskee ja reaktioaika pitenee, kun multitaskataan ajaessa.

Minä en puhu puhelimessa, en kirjoita viestejä enkä meikkaa ajaessa. Vain ajan. Tiedän, etten pysty ajamaan, puhumaan ja jauhamaan purkkaa samalla. Aivotoimintaa vaativa keskustelu ja ajaminen yhtä aikaa ei ole hyväksi kummallekaan toiminnalle. Parhaimmassa tapauksessa eksyn, pahimmassa tapauksessa ajan kolariin. En ole tähän mennessä kolaroinut, mutta ajoin huti monta kertaa, jos oli pakko vastata puhelimeen ajon aikana.

Epäonnistunut multitaskaus muuten näkyy ulospäin ajotyylissä. Kun näkee oudosti harhailevan auton, mitä todennäköisemmin ajajalla on puhelin korvalla. Käyttäisi edes bluetoothia.

Lasten kanssa ulkona oleillen

Vanhemman poissaoleva katse leikkikentän reunalla on tuttu näky. Silmät harittaa toinen puhelimeen ja toinen leikkikentälle. Yleensä se oma vanhempi on se viimeinen henkilö, joka huomaa, että lapselle on sattunut jotain.

Keittiössä

Kokkaaminen lapsi sylissä, jota me kaikki harrastetaan / harrastettiin jossain vaiheessa elämää. Tiedän kyllä, että joskus on pakko, mutta se ei nyt ole turvallista eikä järkevää. Pitää varoa lasta, kuumaa kattilaa tai pannua ja katsoa, ettei lapsen utelias käsi osu mihinkään kuumaan tai terävään. 

Sellaisissa olosuhteissa ruoan laatu tai maku jää väistämättä toiseksi. Toivon teille kaikille edes yhtä rauhallista kokkaushetkeä päivässä. 

Multitaskaus on harha

Referenssit:

Multitaskaus on harha

Arki ja Ajatuksia Archives

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 251

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.