Vaikeita ekovalintoja Voi. 2
Earth Hour 2021
Earth Hour 2021
Tänään klo 20.30 vietetään Earth Hour eli valot sammutetaan tunniksi ympäri maapalloa.
Koko maapallo ei toki pimene yhtäaikaisesti vaan jokaisella aikavyöhykkeellä on oma pimeä hetkensä.
Tempauksen tarkoitus on lisätä tietoisuutta sähkön kulutuksen aiheuttamista haitoista.
Nykyhetkellä valaistuksen haitat voi helposti minimoida vaihtamalla valaistuksen energiatehokkaampaan. Kehittyneempiin valaistusratkaisuihin kuuluvat erilaiset LED-valaisimet ja valaistussysteemit.
Suurimpiin sähkösyöppöihin kuuluvat kodinkoneet, sähkölämmitys ja ilmastointi.
Tämä on oiva hetki miettiä ekovallinnoista uudestaan.
Vaikeita ekovalintoja Vol. 2
Mikä on välttämättömien sähkölaitteiden määrä kotona? Millä koti lämmitetään? Voiko ilmastointia hoitaa muulla tavalla kuin koneella?
1. Kuivuri
Kuivurilla vai ilman? Parin aikuisen taloudessa ilman kuivuria pärjää mainiosti. Vaatetuksen voi suunnitella helposti niin, että vaatteet kerkeävät kuivumaan rauhassa. Myös pesukertoja on helppo harventaa.
Lapsiperheessä vastaan tulee varsin vaikea valinta: haalitaanko lapsille niin paljon vaatteita, että niiden voi antaa olla narulla viikon vai käytetäänkö kuivuria, joka lyhentää kuivumisaikaa moninkertaisesti. Nimittäin, vaikka vaatteet otettaisi ulos nihkeinä, ne kuivuvat loppuun päivässä eikä viikossa. Toki, kaikki vaatteet eivät kuivuria kestä, mutta ne ovat enimmäkseen silkistä ja villasta tehtyjä aikuisten vaatteita. Lasten kerrastot kestävät kuivatusta ohjeen mukaisesti.
Vaikka kuivuri kuluttaa vaatteita ja itse kuluu käytössä, lapset kasvavat niin nopeasti, että vastaan tulee ensin vaatteen sopimattomuus kuin reiät.
Jokainen vaate on myös kuluttanut luontoa jo valmistusprosessin aikana.
Laadukas vaate myös maksaa sen verran, ettei niitä pystyy hankkimaan loputtomiin.
Itse olen laskenut kuivurin eduksi. Kun sitä käyttää oikein, vaate kuin vaate kestää 3-5 vuotta ennen kuin siihen ilmestyy kulumia kuivattamisesta. Kuivurin toki pitää olla laadukas.
2. Televisio
Näyttöjen tekniikassa on tapahtunut valtava kehitys viime vuosikymmenien aikana. Uudenlaisella tekniikalla valmistettu laite on kertoja energiapihimpi kuin edeltäjänsä. Missä kohdassa kannattaa laittaa telkkarin vaihtoon? Entäs jos vanha laite on toimiva, pitääkö silti vaihtaa uuteen vai odottaa, että se irtisanoa sopimuksensa itse.
Oman laskelman mukaan uuden laitteen osto kannattaa, jos vanha on yli 10 vuotta vanha. Oikein kierrätetty vanha telkkari on ekologisempi valinta kuin sen jokapäiväinen käyttö.
3. Lämmitys
Palellaanko säästääkseen sähköä vai asennetaan uudempi laite? Uudenmman laiteen asennus saattaa olla kannattavampaa, erikoisesti jos sähkölämmitys on ainoa käytössä oleva vaihtoehto. Ero kulutuksessa voi olla kymmenenkertainen.
Samalla ilmastointi kannattaa pitää mahdollisimman pienellä tai yrittää löytää siihen vaihtoehtoisia keinoja. Etelässä yleensä viilennetään järjestämällä kämppään ristivedon. Pohjolassa voisi ensin kokeilla villasukkien riisumista 😄
Earth Hour 2021
Referenssit:
Apua energiatehokkaaseen valaistuksen suunnitteluun kuluttajille ja yrityksille.
Earth Hour 2021
Nämä on kyllä sellaisia asioita mitä on hyvä miettiä. Kuivausrumpu itselle on selkeä tarpeeton asia. Lapsia ei ole mutta uskoisin että eivät vaikuta pyykkäykseen niin paljon että kuivurille tulisi käyttöä, tämä toki vain spekulointia 😂 aiheeni voi lukea täältä:
https://jowisfreelife.blogspot.com/2021/03/miksi-en-halua-kuivausrumpua-pyykit.html
Lapsiperheessä ajatukset muuttuvat kummasti, kun työn määrä kasvaa räjähdysmäisesti ensimmäisinä parina vuotena 😁 Joskus on pakko tehdä jotain muutoksia ajatusmaailmaan, joskus käy tuuri, ja asiat pysyvät sen verran järjestyksessä, että pärjää vanhoilla menetelmillä. Hyvin tapauskohtainen asia se on.