Viron siat ja helmet – Myyttejä ja totta Virosta

Myyttejä ja totta Virosta, virolaisuudesta ja suomalaisuudesta. 

Asuimme Virossa yhteensä 7 vuotta. Siinä ajassa Viro hieman raotti paksua verhoa, joka peittää sen salat uteliailta ulkomaalaisilta.

Virolaiset rakastavat omaa maata palavasti, mutta heidän rakkautensa on synkkä ja hiljainen. 

Uskallan väittää, että suurin osa ulkomaalaisista ei ole koskaan nähnyt oikeaa Viroa. Jopa ne, jotka asuvat siellä enemmän tai vähemmän vakituisesti. Syy on virolaisuudessa itsessään. 

Virolaisuuteen kuuluu Viron lippu, “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm”-kansallislaulu, ruiskukka, kansallispuku ja viron kieli (ja paljon muutakin pientä kivaa mutta ei niin olennaista). 

Maassa maan tavalla

Viron siat ja helmet Myyttejä ja totta Virosta, virolaisuudesta ja suomalaisuudesta.
Laulasmaan ranta

Virolaisille oma kieli on äärettömän tärkeä. Heillä on siihen omat syynsä. Harvassa maassa kansalaiset ovat jakautuneet kahtia niin perusteellisesti, että on maan osia, joissa maan omalla kielellä ei tule ymmärretyksi.

Periaatteessa Virossa täysin venäjänkielisiä kouluja ei pitäisi olla julkisella puolella. Venäjän kielellä koulua voisi tarjota yksityisellä puolella niille venäjänkielisille lapsille, joiden on tarkoitus palata/lähteä opiskelemaan maahan, jossa kieltä käytetään. Ei veronmaksajien rahoilla, niin kuin se on tänä päivänä. 

Venäjänkielinen koulu on Virossa asuville lapsille karhunpalvelus: heille ei ole työ- eikä jatko-opiskelupaikkoja. Toiset vanhemmat lähettävät lapsiaan venäläisiin kouluihin tietoisesti, toiset pakon edessä. Vironkielisiä paikkoja ei kaikille riitä.

Miksi Virossa ylipäänsä on venäläisiä kouluja? Ongelma on maan kivuliaimpia. Viro on uudesti itsenäistynyt valtio, se on täyttämässä vasta 30 vuotta. Suuri osa asiantuntijoita (mm. opettajia) on saanut opintonsa valmiiksi jollain muulla kielellä kuin viro. Ja heitä on vielä paljon työelämässä. Turhan paljon. 

Vironkielisiä opettajia ei riittäisi kaikkiin kouluihin. Mitä tehdä sille työttömien opettajien armeijalle, joka jäisi venäläisten koulujen sulkemisesta? Miksi ne opettajat eivät oppineet viroa 30 vuodessa? Älä kysy, en tiedä. Ehkä tahdonvoimaa ei riittänyt… Rakenteellisiin muutoksiin tarvitaan vielä aikaa.

Jos suomalainen haluaa asua ulkomailla niin, ettei tarvitse luopua mistään suomalaisesta, niin kannattaakin muuttaa Viroon. 

Suomalaisille viron kieli ei ole vaikea oppia. Kieliopillisista seikoista päätellen viron ja suomen kielet ovat erkaantuneet toisistaan vasta 500-600 vuotta takaperin. Virolaiset itse ovat vahvasti sitä mieltä, että ainakin 1000, jos silloinkaan. Minulla on siihen omat epäilykseni, koska tuhannessa vuodessa kielten väliset erot olisivat merkittävästi suuremmat, sekä kieliopillisesti että sanastoissa. Kuitenkin, molempien kielten sanastojen juuret kulkivat rinnakkain varsin myöhäisessä vaiheessa. Hyvin eri suuntainen kehitys näkyy vasta noin 50-100 vuotta vanhoissa sanoissa, kun Suomi lähti suomentamaan ja Viro lainaamaan sanastoa. Eli se on vain tahdon asia, oppii tai on oppimatta.

Ulkomaisille, joiden omat kielet eivät kuulu finno-ugrilaiseen ryhmään, vironkieli on vaikea. Sijamuodot, verbien taivutukset, sanojen muodostaminen ja rinnastaminen omaan kieleen on tuskallista. Silti maan kielen oppiminen ei ole millään tavalla mahdotonta.  

Nykyään vironkielen opetusta tarjotaan paljon myös ilmaiseksi. Itse virolaiset ilahtuvat, kuin joku edes yrittää oppia heidän kieltään. Hassuinta on se, että Viro on niitä harvoja maita, jossa pärjää ilman maan kieltä varsin helposti ja pitkään. Vanhemmat ihmiset osaavat viron lisäksi venäjää ja suomea, nuoremmat englantia. 

Kaikki maan viralliset sivut, pankkien nettisivut – kaikki on myös venäjäksi ja englanniksi. Digiparatiisi mahdollistaa operoida millä kielellä tahansa. 

Miksi Viroon?

Myyttejä ja totta Virosta, Kohtuotsan näköalapaikka
Kohtuotsan näköalapaikka

Viro on suomalaisille helppo maa: samat kaupat, helposti opittavissa oleva kieli, suomenkielisten palveluiden runsaus ja hyvät (ja halvat) kulkuyhteydet. Plussana on samankaltainen kulttuuri (vielä hitaammin sisältäpäin lämpenevät virolaiset) ja runsaslukuinen suomalainen yhteisö (mm. Suomettaret, Suomi-seura, Suomalais-Eestiläinen Kauppakamari, Suomalais-eestiläinen kauppayhdistys ry).

Jos suomalainen haluaa asua ulkomailla niin, ettei tarvitse luopua mistään suomalaisesta, niin kannattaakin muuttaa Viroon.

Mitä suomalaiset tekevät Virossa? Viron suomalaisia edelleen pidetään enimmäkseen veropakolaisina, vaikka todellisuus on huomattavasti kirjavampaa. 

Niiden lähetystyöntekijöiden lisäksi, jotka käyvät Virossa kääntymässä muutamaksi vuodeksi (ja työskentelevät niissä suomalaisissa “veropakolais”-yrityksissä), Virossa on paljon suomalaisia, jotka muuttavat sinne pysyvästi ja omasta tahdosta. Syyt voi jakaa kahteen ryhmään: valinnaiset ja pakottavat.

Valinnaisten ryhmä on yksinkertainen: tahdon pientä ja turvallista seikkailua.

Pakottavat syyt ovat monimutkaisempia ja jokaisella omat. Mielestäni, ne voi ryhmittää seuraavasti: 

Eläkeläiset

Myyttejä ja totta Virosta, Kultuurikatel, Tallinn
Kultuurikatel, Kalamaja, Tallinn

Eläkeläiset muuttavat Viroon, koska he eivät pärjää Suomessa omalla eläkkeellä. On se ihan eri asia, nautitaanko ansaitusta omasta ajasta Kultuurikatlan tapahtumissa ja Kohvik Komeetin kattoterassilla maisemia ihaillen tai KELAn toimiston kautta Lidliin ja kotiin.

Työnantajan lähettämät

Suomalaisten yritysten työntekijät, joiden firma on siirtänyt toimintansa Viroon yleensä tulevat ja menevät. Heti kun pesti loppuu tai löytyy parempi työpaikka, he lähtevät takaisin Suomeen. Mutta ei kaikki. Muutaman Viron vuoden jälkeen suomen auringosta saattaa löytyä muutama kauneusvirhe, ja suomalaiseen verrattuna alentunut palkka paljastuukin suhteutettuna paremmaksi vaihtoehdoksi. Porschella on hauskempi posotella pitkin Pärnun maantietä kuin seistä Kehä III:n ruuhkissa huoltoa kaipaavassa Renaultissa. Eikä ahdas rivitalonpätkä Espoossa houkuttele tilavan omakotitalon rinnalla (jonka terassilta voi näkyä vaikka kauniisti merelle).

Yrittäjät

Yrittäjät eivät yksinkertaisesti enää jaksa. Viroon ei muuteta pelkän verohelpotuksen takia, vaan täysin erilaisen yritysilmapiirin takia. Virossa ei enää ole niin edullista asua eikä työntekijöitä saa halvalla, mutta kokonaisuus ratkaisee. Monesti muita vaihtoehtoja ei olekaan: joko lopetat yritystoiminnan Suomessa kokonaan tai lopetat Suomessa ja aloitat muualla (vaikka Virossa). 

Myyttejä ja totta Virosta

Elämä Virossa

Jos haluaa nähdä suomalaisia vielä tuimempaa kansaa, käy Virossa. Etäisempää ja mitäänsanomattomampaa palvelua on vaikea löytää. Taas silloin, kun virolainen on lämmennyt sille ajatukselle, että olet hänelle ystävä, hän on lojaali sinulle loppuikänsä ja oman henkensä uhalla. Virolaisilla on myös vankka työmoraali: he tekevät homman niin kauan, että se tulee valmiiksi, ihan sama, mitä se maksaa terveydelle ja terveelle järjelle. Ja rakastavat omaa maatansa vielä palavammin kuin suomalaiset Suomea.

Ai niin, ja Viro on yhtä vihreä, sateinen ja kylmä kuin Suomi. Samat kumisaappaat käy täälläkin. Auto kannattaa vaihtaa, mitään muuta ei. 

Virolaiset ovat yllättävän avarakatseisia, mikä koskee ulkomaalaisia. Heitä harvoin ärsyttää toisten tapa elää, niin kauan, kun se ei häiritse heidän omaa elämänmenoaan. Omaa maata saa kehua, omaa kieltä puhua, omaa kulttuuria harrastaa, mutta niin kauan kun et hauku Viroa. Silloin maa halkeaa jalkojesi alla. 

Toisin kuin Suomessa, maahanmuuttajat ja pakolaiset eivät saa erikoiskohtelua Virossa. Sossuun on turha mennä pyytämään, koska ulkomaalaisia varten on erillinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa hetken. Puolen vuoden päästä pakolaisillekin lankeaa työlupa ja sen jälkeen ollaan omillaan. Töitä Virossa on runsaasti, kaikkiin hanttihommiin pääsee ilman, että osaisi sanaakaan Viroa. Heille käy venäjän, englannin ja muiden kieliset sekä kuuromykät työntekijät, kunhan työnteko sujuu. 

Yhdessä ja erilleen

Virossa on tosi helppo löytää oma kuoppa, jossa on oman maan kaverit, omat harrastukset ja rutiinit. Se tietysti hidastaa integroitumista ja pääsemästä Viron sisäisiin ympyröihin. Suomalaisille näin käy aika usein, koska heitä on Virossa runsain mitoin. 

Virossa on runsaasti kansainvälisiä kouluja, kalliita ja kalliimpia. Suomalaisilla on tosin ihan oma koulu olemassa, eli kielikin säilyy lapsilla tarvittaessa (TASK). Se on yksi edullisempia vieraskielisiä kouluja. Virossa yksityiskoulujen tarjonta omillakin kielillä on aika runsasta ja monipuolista. Kouluja lahjakkaille lapsille, vieraskielipainotteisia kouluja, kouluja oppimisvaikeuksien kanssa kamppaileville lapsille. 

Itselleni ei edes tullut sellaista fiilistä, että asuinmaa olisi vaihtunut. Byrokratia oli hyvin yksinkertaista. Vuonna 2012 piti vielä käydä kahdessa virastossa henkilökohtaisesti. Voi olla, että vielä tänä päivänä lasten vanhemmat joutuvat käymään Migratsiooniametissa näyttämässä naamaansa sitä varten, että lapsi saa muuttaa Viroon. Voi olla, että nykyään sekin hoidetaan videokokouksessa. Silloin kävimme vielä verovirastossa kerran, koska emme osanneet kieltä saadaksemme hommaa toimimaan netissä. Nämä kaksi käyntiä jäivät ainoaksi. 7 vuoden aikana verovirasto soitti kaksi kertaa kysyäkseen jotain. Sinne sitten jäivät henkilökohtaiset kanssakäymiset. Loppu hoitui netissä. 

Myyttejä ja totta Virosta

Yrittäminen Virossa

Viroa katsotaan Suomesta alaspäin vielä tänäkin päivänä. Vähäsanaiset virolaiset osaavat kuitenkin ottaa opiksi isoveljen kantapään kautta. Suurin osa uudistuksista, joista Suomessa vasta haaveillaan, on jo Virossa täydessä vauhdissa. Yrittäjän kannalta se on elintärkeää. Kirjaimellisesti. 

Kirjanpito

Otetaan esimerkkinä kirjanpito ja sen kulut. Viron kirjanpito on yksinkertaisuudessaan nerokas. Uudehkot lait eivät jätä mitään tulkinnan varaan, kaikki pienimmät yksityiskohdat on selostettu selkeästi ja ihmisten kielellä. Sen lisäksi verottajan sivuilla on jauhettu kaikista asioista pariin otteeseen ja esimerkkeineen. Kolmella eri kielillä. 

Silti, en suosittele tekemään kirjanpitoa itse. Miksi? Turhaa ajan haaskausta siihen verrattuna, että kirjanpitäjämme tekee sen meidän puolestamme. Kirjanpitokulumme putosi 90% verrattuna samankokoisen firman kuluihin Suomessa. Hänellä on myös velvollisuus olla perillä kaikista uudistuksista, joista verottaja ilmoittaa sekä yrittäjille että kirjanpitäjille ja järjestää ilmaisia koulutuksia asiasta, jos uudistus on yhtä lausetta pidempi. Ai niin, kirjanpitäjämme puhuu suomea (myös viroa, venäjää ja englantia) ja hänen kautta voi saada myös valmiin yrityksen ostettua, erilaisia konsulttipalveluita ja yms (onpa kunnon mainoslause 🙂 – 3D consult). Hänen yrityksensä on yksi kymmenistä samankaltaisista.

Tuolla olemattomalla kuukausikululla ostan itselleni viikon työaikaa, jota voin käyttää joko muuhun hommaan, perheelleni tai itselleni. 

Verotus

Kun kerran puhutaan Virossa yrittämisestä, verotusasioista ei pääse yli eikä ympäri. Yrittäjien veroprosentti on naurettavan pieni. Jos ansaitsen yli 6000 euroa vuodessa, niin 7-20% on veroa. Tällä uudella verotussysteemillä veroprosentti itse asiassa laski myös perheellisillä yrittäjillä. Kulujen verovähennyskelpoisuus on myös tarkoin ohjeistettu asia, ja itse ei tarvitse huolehtia mistään. Yrityksen asiat hoituu kirjanpitäjän käden kautta, omat – palveluntarjoajien toimesta. Koulutusmaksut (omat ja lapsen), harrastukset ja muut vähennyskelpoiset kulut kirjautuvat verotilille automaattisesti, kun ilmoitan oman henkilötunnuksen koulutus- tai harrastuspaikkaan. Kyllä he aina muistavat kysyä, jos unohdan. Ja kaikki hoituu netin kautta. (No joo, lapsen jouduin ajamaan tennistreeneihin ihan itse 🙂 )

Yritysilmapiiri

1. Verottaja on aina oikeassa. 

2. Jos verottaja ei ole oikeassa, katso pykälä yksi.

Suomen yrityslaki

Viro ei ole Suomi. Siellä verottaja ei ole (a) Jumala ja (b) asiat pääsee hoitamaan/korjaamaan, jos virhe on sattunut itselleen. Ensin verottaja soittaa ja kysyy, onko ongelma tiedossa. Jos ei ole, hän kertoa asiasta ja opastaa miten se kuuluu korjata. Jos et ymmärrä/tiedä/jaksa itse, soita kirjanpitäjälle ja hän ajaa asian kuntoon. Tosin, siihen hän yleensä tarvitsee yrityksen päättäjältä valtakirjan (se hoituu netissä – yllätys, yllätys!). 

Ainoa investointi, minkä joudut tekemään on Viron ID-kortti (26 euroa) ja ID-kortin lukija (10 euroa), että asiat sujuu Virossa vaivattomasti. Nykyään ei tarvitse edes fyysistä osoitetta, kun voi olla e-kansalainen (e-Resident).

Laskutus ja suulliset sopimukset

Virolaiset ovat vielä suorapuheisempia ja vähäsanaisempia kuin suomalaiset sekä varsin rehellistä kansaa. Kukaan ei tule laskuttamaan enempää kuin mitä on sovittu, vaikkakin suullisesti. Osan meidän virolaisista yhteistyökumppaneista olen nähnyt henkilökohtaisesti, osaa en ikinä. Lopputulokseen se ei ole vaikuttanut. 

Vielä yksi hauska yksityiskohta: pankit ottavat huomioon lainahakemuksissa myös yrityksen maksamat osingot, vaikka itse palkka olisi kuinka mikroskooppinen tahansa. Eli kaikki verottajalle ilmoitettu tulo käy, ei pelkästään palkaksi kutsuttu osio.

Äitiyslomaraha ja hoitovapaantuki maksetaan tasaisesti kaikille ja laskennassa otetaan huomioon kaikki verotukseen ilmoitetut tulot. Hassuinta on se, että hoitotuen alaraja on pitkään ollut Virossa korkeampi kuin Suomessa (540 vastaan 349 euroa, tilanne 5.12.2020)

Suomessa yrittäjiä taas rangaistaan lapsen saamisesta aika rankasti (tästä kirjoitan vielä erikseen). Harmi, etten tiennyt sitä silloin, kun itse saimme lapsen.  

Yhteenveto 

Viro on helppo siirtomaa, koska siellä on kaikkea, mihin suomalaiset ovat tottuneet.

 • Puolet ihmisistä osaa suomea (toinen puoli englantia).
 • Viron kieltä on helppo oppia.
 • Kauppojen hyllyissä on lähes samat tavarat, ja Prismasta löytyy kaikki mihin Suomessa on tottunut.
 • Sama ilmasto.
 • Sama valuutta.
 • Sama Tallink ja Viking Line.
 • Suomalainen yhteisö on runsas ja kirjava.
 • Palvelutarjonta on edullista ja laadukasta mm. perhelääkäripalvelut ja kulttuuri. 
 • Maa on harvakseltaan asuttu, eli naapuri on tarpeeksi kaukana, juuri suomalaisten makuun. 
 • Maalta kaupungin tunnelmiin on 10-20 min matkaa melkein mistä vaan.
 • Ihmiset ovat helposti ymmärrettäviä, yhtä etäisiä ja sulkeutuneita kuin suomalaiset.
 • Täysimittainen suomalainen koulu (Tallinnan Suomalainen Koulu).
 • Elämään pääsee edullisemmin tai leveämmin kuin Suomessa.
 • Helppo byrokratia ainakin suomalaisille.

PS Entäs siat? Virolaiset siat liittyvät tapaukseen vain grillimakkarana. Ei vegaaneille: virolaisessa makkarassa saattaa olla lihaa.

Myyttejä ja totta Virosta

Lue lisää:

Live To Travel Archives

Estonia Archives

Live Your Life Archives

Myyttejä ja totta Virosta

Subscribe to our newsletter!

Myyttejä ja totta Virosta

5 vastausta artikkeliin “Viron siat ja helmet – Myyttejä ja totta Virosta

 1. Hieno ja kattava kirjoitus, tuntui vaan että kyse oli Tallinnasta, ei koko Virosta. Etelä-Virossa moni asia toisin.

  1. Se on juu, hyvin pahasti kallella Tallinnaan päin. Etelässä lapsiperheenä olisi varmaan hieman vaikea asua. Minä itse asiassa toivon, että muualla Virossa asiat olisivat toisin kuin Tallinnassa, koska muuten Virosta, siis aidosta Virosta, ei olisi enää mitään jäljellä. Vaikka Prisma meinaakin nyt laajentaa Tallinnan ulkopuolelle 😁.

 2. Tosi mielenkiintoinen ja kattava postaus Virosta! Häpeäkseni täytyy sanoa, että en ole koskaan Virossa käynyt, ehkä siksi että olen kuvitellut sen olevan jotenkin tylsä kohde, liian samanlainen kuin Suomi. Viimeaikoina on alkanut kuulostamaan kuitenkin siltä, että Virossa täytyy ehdottomasti käydä heti kun se on mahdollista!

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  1. Viro ei ole missään tapauksessa tylsä, jos tietää, minne siellä kannattaa mennä 😁 Vanhakaupunki on toki käymisen arvoinen, mutta jopa Tallinnan ympärillä on paljon paikkoja, jotka ei häviää sille. Myös lapsille on paljon tarjontaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.