Valmiina Jouluksi – Joulutunnelmista

Taas on yksi Joulu takana… Joulutunnelmista

Harju tn, Tallinna, Viro, talvi, joulu, valmiina Jouluksi, joulutunnelmista
Harju tn, Tallinna, Viro

Suomessa Joulu on kaikkien aikojen tärkein juhla. Kaikki pitää olla valmiina Jouluksi. On joulusiivous, joulukinkku, joulupuu, joulukoristeet, joulustressi, joululahjat, joulupukki, – ja joulumieli. 

Mistä joulutunnelma koostuu? Siivotaan, koristellaan, leivotaan, lauletaan, stressataan/rentoudutaan, kuka mitenkin yrittää saada itsensä viritettyä joulufiilikseen. 

Entäs miten saadaan joulumieli aikaiseksi, jos ei ole omaa kotia? Jos rahaa ei riitä välttämättömään, puhumattakaan jouluruoista tai -koristeista? Olen viettänyt tämän Joulun paikassa, jossa ei ole lunta (lue: ei jäälyhtyjä, ei tonttujen jalanjälkiä, ei valkeata Joulua), ja joulumieli kerättiin hyväntekeväisyystapahtumassa, koska monilla perheillä ei ollut varaa Jouluun. Joululahjoiksi suositeltiin antamaan sukkapaketti tai hammastahnaa. 

Haluaisimme uskoa, että Suomessa asiat ovat toisin, mutta ne eivät ole. Naapurissa voi asua yksinhuoltajaäiti parin lapsen kanssa,joilla ei ole varaa juuri mihinkään ylimääräiseen ja joulu voi olla hänelle kaikkein ahdistavin aika vuodesta: joululahjat lapsille, joulukonsertin puvut, joulukuusi…  Otetaanko pikavippiä vai näytetäänkö yllättyneeltä, kun joku luokkakavereiden vanhemmista mainitsee sen Opettajien joululahjat -sähköpostin. En minä sellaista saanut…

Kadulla voi kävellä vastaan ihan oikeasti koditon ihminen, joka joutuu asumaan toisten nurkissa tai kirkon tiloissa. Hän ei välttämättä ole toivoton juoppo tai narkkari, vaan vaikka konkurssin tehnyt yrittäjä. Jos joku ei tiedä, Suomen laissa on sellainen hauska yksityiskohta, että konkurssitapauksessa, ennen kuin yritys on lakannut olemasta (mikä on varsin pitkä prosessi, muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen), yrityksen omistajalla ei ole oikeutta työttömyyskorvaukseen ja käytännössä mihinkään muuhun sosiaaliturvaan. Useilla siinä hässäkässä menee luottotiedot ja koti alta. Luottokelvottomilla ihmisillä Suomessa ei juurikaan ole mahdollisuutta vuokrata kämppää: kukaan ei huoli häntä. Kaupungin asuntoihin voi olla kuukausien jono. Suomessa on vieläkin ihmisryhmiä, joihin sosiaaliturva ei päde. Saa arvata, mihin väliin ne ihmiset putoavat…

Mitä olen oppinut tämän kaukaisen maan joulutunnelmien luomisesta? Täällä kukaan ei katso kaukaiseen Afrikkaan, ei ruodi maailman nälänhätää, vaan auttaa hädässä olevaa naapuria. Ensi vuonna, kun tulee taas vastaan se maaginen ja koskettava joulunaika, yrittäkää hyvät ihmiset katsoa ympärillenne. Ehkä uudet verhot jouluksi ovat ihan kiva idea, mutta miten olisi pari piparia naapurin lapsille? Tai voisit pyytää sen saman yksinhuoltajaäidin kahville, lapsineen, jotka ihan varmasti ihastuvat sinun lastesi pleikkariin. Tai tarjota tuntemattomalle ihmiselle teetä ja pullaa: mistä sinä tiedät, milloin hän on viimeksi syönyt? Tai käydä vaikka vanhusten talossa, ihan muuten vaan kuuntelemassa, mitä viisailla ihmisillä on sanottavaa. Tai olla kääntämättä katsettasi pois, kun kaveri väläyttää, ettei kaikki olekaan hyvin, vaikka kysyit ihan vaan kohteliaisuudesta. 

Joululahjaksi voi antaa ihan vaan aitoa läsnäoloa, vaikka mitään muuta et pystykään antamaan. Ihmiset eivät koskaan unohda sitä. Usko pois.

joulutunnelmista

Social Archives

Joulu on haavoittuvuuden juhla-aikaa 

joulutunnelmista

Subscribe to our newsletter!

2 vastausta artikkeliin “Valmiina Jouluksi – Joulutunnelmista

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.