Luukku 23.  Esta noche es Nochebuena… – Joulukalenteri 2024

Joulukalenteri 2024 - Espanja. 
Plaça de Catalunya (esp. Plaza de Cataluña), Barcelona, Espanja

Joulukalenteri 2024 – Espanja. Plaça de Catalunya (esp. Plaza de Cataluña), Barcelona, Espanja

Espanjassa joulunvietto alkaa usein 8. joulukuuta Neitsyt Marian päivänä ja jatkuu tiiviisti loppiaiseen asti.

Ennen jouluaattoa lapsilla on tapana osallistua piden el aguinaldo:on. Se on kuin jouluinen versio karkkia tai kepposta: lapset laulavat naapureilleen toiveenaan saada palkintoja, kuten makeisia ja rahaa. Kätevä tapa yhdistää hauskanpidon ja taskurahan ansaitseminen!

Nochebuena

Jouluaatto tunnetaan nimellä Nochebuena, eli hyvä yö, eikä suotta, sillä se on täynnä iloa, makuja ja yhteisöllisyyttä.

Jouluaattona perheet syövät yleensä pääateriansa ennen jumalanpalvelusta. Jos perinteitä katsotaan, listalla saattaisi olla Cochinillo (maitopossu, jota syödään erityisesti Kastilian ja Leonin alueilla), Pavo Trufado de Navidad – tryffeleillä täytetty kalkkuna (ei, ei suklaalla, vaan ihan sienillä) – tai Pularda asada (paahdettu kananpoikanen). Nykyään nämä ruoat ovat lähinnä nostalginen muisto. 

Galiciassa taas ruokapöytään katetaan mereneläviä niin paljon, että voisi kuvitella olevansa meribiologin unelmajoulussa. Hummerit, äyriäiset ja pienet ravut tekevät illasta juhlan!

Makeat herkut ovat tietysti pakollinen osa espanjalaista joulua. Tarjolla voi olla mazapán (mantelimakeisia), turrón (hunajainen manteliherkku) ja polvorones (murenevia pikkuleipiä, joiden syöminen on samalla taitolaji – murusia löytyy takuulla kaikkialta).

Useimmat espanjalaiset suuntaavat jouluaattona keskiyön, La Misa del Gallo eli Kukon messuuun. Tarinan mukaan kukko lauloi sinä yönä, kun Jeesus syntyi – tosin kukaan ei voi olla asiasta täysin varma.

Keskiyön messun jälkeen vanhaan perinteen mukaan oli tapana lähteä kaduille kitara kainalossa, tamburiineja paukuttaen ja taskulamput heiluen. Ei ihme, että sanonta ”Esta noche es Nochebuena, y no es noche de dormir” eli ”Tänään on hyvä yö, eikä sitä ole tarkoitettu nukkumiseen” elää yhä vahvana.

Día de los Santos Inocentes

Día de los Santos Inocentes (Viattomien lasten päivä) on Espanjan oma aprillipäivä joulun aikaan, 28. joulukuuta. Ihmiset keksivät toinen toistaan hölmömpiä vitsejä, ja lankaan mennyttä voi kutsua ”inocenteksi”, eli viattomaksi. Sanomalehdet ja TV-kanavatkin lähtevät leikkiin mukaan. Perinne perustuu kuitenkin vakavampaan asiaan, kun muistellaan kuningas Herodeksen käskystä surmattuja lapsia.

Uudenvuodenaattona, jota kutsutaan Nocheviejaksi eli vanhaksi yöksi, espanjalaiset osallistuvat hieman haastavampaan perinteeseen: he syövät keskiyöllä kellon 12 lyönnillä 12 viinirypälettä. Jokainen rypäle symboloi seuraavan vuoden kuukautta – jos rypäleet sujahtavat helposti alas, tiedossa on onnekas vuosi. Jos et ehdi mukaan, syyttää voi vaikka viinirypäleiden kuoria.

Fiesta de Los Tres Reyes Magos

Loppiainen, eli Fiesta de Los Tres Reyes Magos (Kolmen kuninkaan juhla), on toinen iso juhla, joka pidetään 6. tammikuuta. Silloin lapset saavat lahjoja, joita kuninkaat tuovat.

Lahjatoiveet saa esittää kuninkaille etukäteen. Loppiaisena kuninkaille ja heidän kameleilleen kuuluu jättää virvokkeita: lasi konjakkia, saksanpähkinöitä ja ämpärillinen vettä. Jos lapsi on ollut tuhma, hän ei taida saada lahjaa vaan sokerista tehtyä ”hiiltä”.

Loppiaisen paraatit, joista Sevillan oma on maailmankuulu, ovat huikea spektaakkeli. Kuninkaat kulkevat komeissa kulkueissa, ja karkkeja lentelee katsojille.

Espanjan kolme kuningasta ovat:

  • Gaspar, joka tuo suitsuketta ja huokuu mystiikkaa.
  • Melchior, joka kantaa kultaa ja näyttää viisaalta vanhukselta.
  • Balthazar, joka tuo mirhamia ja lisää paraatiin tummaa charmia.

Espanjan erikoisuuksia

Eri alueilla on monia omanlaisia jouluperinteitä. Baskimaassa lahjat tuo Olentzero, rehevä maanviljelijä, joka polttaa piippua ja levittää joulun iloa. 

Kataloniassa taas ”kakkapuu” eli Tió de Nadal pudottelee lahjoja (kyllä, oikeasti), kun sitä hakataan kepeillä ja lauletaan.

Kataloniassa perinteisiin jouluseimeen kuuluu La Caganer, joka on kirjaimellisesti tarpeitaan tekevä mies. Tämä leikkisä perinne on ollut osa katalonialaista kulttuuria jo 1700-luvulta lähtien ja tuo varmasti pilkettä silmäkulmaan joulun aikaan.

Koska kyseessä on pieni hahmo, joka piiloutuu seimiasetelmaan syrjemmälle, sitä on hauska yrittää paikallistaa sikäläisissä seiminäytelmissä. Hahmo esittää perinteisesti katalonialaista talonpoikaa punaisessa barretina-pipossa, kyykistyneenä housut kintuissa tekemässä tarpeitaan.

Klassisimpia ja modernimpia caganereja

Vaikka hahmo saattaa kuulostaa hieman epäsovinnaiselta joulukoristeeksi, se symboloi maataloudelle ja luonnolle tärkeitä asioita: lannoitusta, hedelmällisyyttä ja uutta elämää. Hahmon on siis tarkoitus tuoda onnea ja hyviä satoja tulevalle vuodelle.

Nykyajan caganerille annetaan myös julkkisten ja poliitikkojen kasvoja. 

Loppiaisena syödään perinteinen Roscón de Reyes, rinkilän muotoinen kermalla täytetty kakku, joka saattaa sisältää yllätyksiä – ja joskus myös sisään leivotun pienen lahjan. Sitä joutuu syömään tosi varovasti, ettei haukkaa palasta aarretta.

Espanjassa jouluntoivotukset vaihtelevat alueittain. Espanjaksi sanotaan Feliz Navidad, katalaaniksi Bon Nadal, galiciaksi Bo Nadal, aragoniaksi Feliz Nadal ja baskiksi Eguberri on. Saat valita oman suosikkisi!


Joulukalenterin 2024 kaikki luukut löytyvät täältä: Joulukalenteri 2024


Joulukalenteri 2024 – Espanja.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

Joulukalenteri 2024 – Espanja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.