Luukku 1. Hämähäkinverkot joulukoristeina – Joulukalenteri 2024

Joulukalenteri 2024 - Ukraina

Joulukalenteri 2024 – Ukraina.

Joulua Ukrainassa vietetään nyt virallisesti 25. joulukuuta vuonna 2023 voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä. Vaikka osa ukrainalaisista juhlii joulua edelleen tammikuussa, enemmistö on omaksunut uuden päivämäärän.

Kalenteriuudistuksen myötä myös Pyhän Nikolauksen päivän juhlintaa on siirretty. Aiemmin 19. joulukuuta vietettävä päivä on nyt siirtynyt joulukuun 6. päivään. Pyhä Nikolaus (Svyatyi Mykolai) on juuri se tärkeä jouluhahmo, joka tuo lapsille lahjoja. Vaikka Neuvostoliiton aikana suosioon noussut Did Moroz (Pakkasukko) jakaa edelleen lahjoja uudenvuodenaattona, Pyhä Nikolaus on saanut nyt enemmän merkitystä joulukauden hahmona. Näin ollen onnekkaat ukrainalaiset lapset saavat lahjoja kaksi kertaa juhlakauden aikana.  

Jouluaatto, Sviata Vecheria eli ”pyhä ilta”, on joulun keskeinen juhlahetki. Ateria aloitetaan vasta, kun ensimmäinen tähti näkyy taivaalla, symboloiden joulun alkamista ja viisaiden matkaa Jeesuksen luo. 

Perinteisesti joulupöytään katetaan 12 ruokalajia, jotka edustavat Jeesuksen 12 opetuslasta. Ateriaan kuuluu usein kutia, eli makeaa vehnäpuuroa, sekä muita kasvisruokia kuten borssia, kaalipiirakoita ja erityistä joululeipää, kolachia. Lihaa ei jouluaattona syödä.

Ukrainalaiset ovat myös kovia laulamaan juhlapöydässä. Ukrainan tunnetuin joululaulu, ”Shchedryk”, on muunnelma kansainvälisesti tunnetusta ”Kellojen laulusta”. 

Joulukoristelussa näkyy paikallinen perinne: vehnänipusta tehty didukh symboloi esivanhempien läsnäoloa ja Ukrainan vehnäpeltoja. 

Ukrainan länsiosissa suosittu juhlaperinne ei sovi hämähäkkejä pelkääville.  Nimittäin ukrainalaiset käyttävät joulukuusessa koristeita, jotka jäljittelevät kasteesta hohtavia hämähäkinseittejä.

Perinne juontaa juurensa tarinaan köyhästä leskestä, jolla ei ollut varaa koristella puuta lapsilleen. Legendan mukaan talon hämähäkit säälivät perhettä ja kehräsivät kauniita verkkoja ympäri joulupuuta, jota lapset pääsivät ihailemaan herättyään jouluaamuna. Hämähäkinverkkoja pidetään ukrainalaisessa kulttuurissa onnen merkkeinä. Niitä ei saa rikkoa eikä hämähäkkejä saa tappaa. Kätevä tekosyy laiskotteleville emännille olla siivoamatta nurkkiaan, eikö olekaan?

Веселого Різдва!


Joulukalenterin 2024 kaikki luukut löytyvät täältä: Joulukalenteri 2024

Joulukalenteri 2024 – Ukraina.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

19 vastausta artikkeliin “Luukku 1. Hämähäkinverkot joulukoristeina – Joulukalenteri 2024

  1. Hämähäkkien perässä tulin tänne 🙂 Olen nähnyt seittikoristeita kaupassa ja totesin kauniiksi, vaan en kyllä tiennyt että miksi sellaisia myydään. Nyt tiedän.

    1. Joo, ukrainalaisilla ja puolalaisilla on taipumusta ripustaa hämisverkot koristeeksi joulupuihin 😁

  2. Ihana idea tämä joulukalenteri! Kiva tuoda kulttuuriperinteitä mukaan joulun koristeluun!

  3. Mielenkiintoista lukea joulun vietosta Ukrainassa! Vähän yllätti, että liha ei kuulu joulupöytään sekä hämähäkin seitit. Vähän suruisa tarina siinä takana. Seittien rikkominen tekee kieltömättä pahaa, kun tietää että hämis joutuu uudelleen sitten tekemään.

    1. Liha kuluu aika harvan maan jouluaaton pöytään. Tämä tapa on levinnyt vasta viime vuosisadan aikana joka paikkaan, vaikka Suomessa syöttiin possua kautta aikojen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.