Viikko 42-2024 – Lain voimalla.
Viikko 42
Viikko oli kaunis ja aurinkoinen, mutta syksyisen viileä. Siihen sattuivat myös ensimmäiset yöpakkaset. Se vauhditti ruskaa.
Ulkoilu oli varsin kuvauksellista, mutta kesän jälkeen vauhdilla kylmenevä ilma tuottaa minulle aikamoista tuskaa edelleen.
Myös sysipimeät aamut ja käveleminen töihin auringonnousun aikaan eivät inspiroi. Niinpä, aurinkohan nousee lokakuussa klo 8.00-8.15 näillä leveyksillä silloin, kun kesäaika on käytössä. Joten silloin, kun aamu oli pilvinen, tuntui siltä, että oli vielä keskiyö kun tunnit alkoivat. Inhaa, kun aamut eivät muutenkaan ole iltavirkulle tehokasta työaikaa. Normaaliaika on minulle kertoja helpompaa kuin kesäaika. Odotan kellon siirtämistä kuin kuuta nousevaa (miksi juuri kuuta? – aurinko olisi kivempi 😉)
Lain voimalla
Tuo meidän Puolan-matkan sunnuntainen mysteeri ei jättänyt minua rauhaan, joten heti palattuamme aloin googlettamaan syytä, miksi sunnuntai oli näin kuollut kauppapäivä. Kaikki, myös ruokakaupat oli kiinni molemmissa kaupungissa.
Nyt selvisi, miksi suurin osa Puolan ostareista on kiinni sunnuntaisin. Ne noudattavat vuonna 2018 voimaan tullutta lakia, joka kieltää sunnuntaiaukioloajat harvoilla poikkeuksilla.
Ei ole ihme, ettei meillä ollut selkeää muistikuvaa asiasta, koska tämä laki on niinkin uusi juttu ja eikä sitä otettukaan käyttöön kaikkialla. Esimerkiksi Gdanskin ostoskeskukset ovat avoinna sunnuntaisin entiseen tapaan.
Kuitenkin, osa sunnuntaista on nimeltään kauppa-sunnuntai ja kaikki paikat ovat avoinna, lyhennetyn päivän tosin. Tästä julkaistaan vuosittain kalenteri, johon pääsee käsiksi tässä linkistä: Niedziele handlowe – kalendarz na 2024 rok
Idea on toisaalta ymmärrettävä – antaa työntekijöille enemmän aikaa perheidensä kanssa (virallinen lausunto), ja toisaalta aika ristiriitaista. Lakia on otettu vastaan myrskyisissä tunnelmissa, koska sunnuntai oli Puolassakin yksi parhaimmista kauppapäivistä.
En minäkään usko, että Puolassa yksikään kauppa-alan työntekijä on töissä seitsemän päivää viikossa ja vieläpä koko kaupan aukioloajan, joka on välillä 13h. Pienet kaupat olivat kiinni sunnuntaisin ennenkin ja isoimmissa työtä tehdään vuoroissa.
Mielestäni sunnuntainen kaupanteon kielto tulee vaikuttamaan kahteen asiaan: matkailualaan ja opiskelijoiden lisätuloihin.
Turismin kannalta yksi kokonaan tyhjä päivä, jolloin ei saa mistään ostettua edes ruokaa, jos kaupunkini on tarpeeksi pieni, on myrkkyä koko alalle. Matkailu tulee keskittymään suurimpiin kaupunkeihin entistä enemmän, joissa aukioloajat ovat höllempiä, on paljon hotelleja, joiden ravintolat ovat aina auki, ja isoja ostareita, joille on suotu sunnuntaisia poikkeuslupia.
Toinen hävijäryhmä on nuoret, joille viikonloppu on ollut luonteva keino saada lisätienestejä opiskelun ohessa. Toki on lauantai on yhä jäljellä, mutta halukkaita tehdä työtä lauantaisin on nyt tuplaten enemmän. Riittääkö jokaiselle työtä?
Ei ole ihme, että lauantaina kaupat ovat ruuhkautuneet pahasti, koska se on monille ainoa päivä viikossa, jolloin pääsee tekemään kauppareissun rauhassa (no nyt ei sitäkään).
Aika vanhanaikaista on myös se, että sunnuntaina pitää nyt aina syödä kotona – ainakin sellainen oli hallituksen aikomus. Eikä ole ihme, että nuo harvat avoinna olevat ravintolat ovat tupaten täynnä. Harva jaksaa kokata viikon jokaisena päivänä. Ja viikonloppu on luonnollisesti ollut hyvä hetki lähteä syömään ulos.
Jos minulta kysytään, niin mahdollisuus olla perheen kesken pitäisi tulla parannetuista työoloista, joustavista työjärjestelyistä ja työnteon tehokkuudesta eikä niitä saavuteta pelkällä lainmuutoksella. Kauppa-alan ihmisillä pitää olla myös sen verran palkkaa, ettei heidän tarvitse tehdä töitä kuusi tai seitsemän päivää viikossa.
Saadaan nähdä, kuinka pitkälle tämä lakimuutos elää, koska kritiikkiä on esiintynyt maan sisälläkin runsaasti.
Viikko 42-2024 – Lain voimalla.
Referenssit:
Hmm, onhan tuolla sunnuntailailla vähän vanhanaikainen kalskahdus, vaikkakin tavallaan kaunis ajatus, että kaikki saavat olla kotona ja ihan ruokaillaankin saman pöydän ääressä. Paitsi että, ylempää tulevat käskyt miten elämässä pitää toimia eivät yleensä toimi. Hyvä pointti tuo opiskelijoiden tulo, heillä on varmasti halua ja mahis työskennellä pyhäpäivinä. Näin matkailijan näkökulmasta olisi hauskaa, että palveluita olisi aina tarjolla. Tai ainakin silloin, kun itse on paikkakunnalla 😄
Olen lueskellut, mitä kaikkia tästä laista kirjoitettiin. Nuoremmat vastustivat uutta lakia kaikista kiivaammin tietysti. Sen lisäksi, että se vaikeuttaa monien työssäkäyvien elämää, he kokevat sen kajottamisena omaan itsemääräämisoikeuteensa. Pienimmissä paikkakunnissahan kiinni on ihan kaikki, aina leffateattereista ja leikkipaikkoihin, ei pelkät kaupat.
Opiskelijoille viikonloppu on ollut oiva hetki saada edes jonkun verran rahaa kasaan, kun Puolassa ei ole mitään kunnollista tukisysteemiä opiskelijoille. Vanhemmat joutuvat maksumiehiksi (muistaakseni 21-vuotiaale asti). Nyt puolet siitä on leikattu pois. Harva opiskelija oli myös lähtemässä kotipuolelle joka viikonloppu.
Suurimmissa kaupungeissa lakia ohitetaan säännöllisesti (en tiedä, millä luvalla se onnistuu), mutta pienimmissä ollaan säädyllisimpiä. Eli se iskee taas siihen ryhmään, mikä on ollut muutenkin haavoittuvainen. En minäkään usko siihen, että lainsääteinen yhdessäolo on hyväksi yhteiskunnalle.
Puola on kyllä niin ihana paikka, joten siellä on ihana vierailla aina välistä. Ja jälleen kerran sulla on ihanan raikkaita ja syksyisiä kuvia!
Kiitos! Syksy oli varsin kaunis pariin viikkoon täällä päin 😁.
Puolassa nyt tulee käyty usein, kun asumme tässä vieressä. Kivaa vaihtelua arkeen.