Miten välttää matkastressiä?

Miten välttää matkastressiä pääkuva

Miten välttää matkastressiä?

Miten välttää matkastressiä?

 

    Luulisi, että mantra hyvin suunniteltu – puoliksi tehty suojaa tehokkaasti matkastressistä pelkällä olemassaolollaan. Kuitenkin olemme kaikki erilaisia eikä samanlainen matkailutapa sovi jokaiselle. 

    Suunnitelmallisuus vs suunnittelemattomuus

    Miten välttää matkastressiä - Suunnitelmallisuus vs suunnittelemattomuus

    Tässä asiassa kannattaa kuunnella omaa sydäntä, miten ja kuinka paljon matkaa suunnitellaan etukäteen ja suunnitellaanko matkalle ohjelmaa lainkaan. Pieleen menneet suunnitelmat nekin lisäävät turhaa stressiä matkan varrella.

    Jos kyse on tavallisesta lomamatkasta, johon ei kuulu sen kummempia suuria odotuksia, voi toki jättää kaikki etukäteissuunnittelut pois kokonaan. Näin jää aikaa myös ex-tempore jutuille ja seikkailuille. Miinuspuolella on se, että jokin kuuluisa, hauska tai mielenkiintoinen nähtävyys voi jäädä kokematta.

    Sen olen huomannut, että suunnitellessa ei ainakaan kannata bookata kaikkia päiviä täyteen ja vieläpä minuuttiaikataululla. 

    Tähän mennessä vain Sveitsin kello, Kiinan Maglev ja oletettavasti japanilainen juna noudattavat aikataulujaan kirjaimellisesti. Loput asiat ovat sinnepäin kaikkialla maailmassa. On ruuhkia, on virheitä suunnitelmissa ja ihmistekijää, kaikki Google mapsin aika-arviot eivät pidä paikkansa, erilaisia kömmähdyksiä sattuu puolin ja toisin.

    Paljon toki riippuu seurasta. Yksin, kaksin tai porukassa on täysin erilainen lähtökohta suunnittelemiselle tai suunnittelemattomuudelle. 

    Erityisesti lapsiperheissä minuuttiaikataulu on aika lailla mahdotonta noudattaa. 

    Omalle porukallemme tässä tapauksessa sopii parhaiten jonkinlainen kultainen keskitie -lähestymistapa. Kohdetta toki tutkitaan etukäteen ja mietitään yhdessä, mitkä olisivat nähtävyyksiä ja paikkoja, mihin kukakin haluaisi päästä. Mutta päivän suunnitelmia tehdään vasta paikan päällä, erityisesti jos kohde on uusi. Silloin pystyy jo arvioimaan, millainen on liikenne, mikä kulkupeli on parasta ja millaisia yllätyksiä voi tulla vastaan. 

    Toki, jos kohde on entisestään tuttu, suunnitella pystyy pidemmälle.

    Pakkaus ja huolto

    Pakkaus ja huolto - lista

    Tämä osio pitää ottaa vakavasti tätä nykyään. Jokaisella liikennöitsijällä on omat sääntönsä ja rajoituksensa, mitä saa ja mitä ei saa olla mukana, kuinka suurta kapsäkkiä voi ottaa matkustamoon ja ruumaan ja kuinka paljon ne saa painaa.

    Lienee erilaisten halpalentoyhtiöiden sääntöjen viidakko ollut viime vuosina monien päänvaivana, mutta onhan busseissa ja junissakin omat rajoituksensa. Esimerkiksi moneen eurooppalaiseen junaan saa ottaa polkupyörän tai lemmikin maksutta, mutta vain jos näille riittää määrättyjä paikkoja. Ylipitkistä matkatavaroista pitää maksaa lisämaksu. Nykyään lähes kaikki lentoyhtiöt ovat alkaneet matkia halpalentoyhtiöiden laukkupolitiikkaa ja matkatavaroista maksetaan erikseen.

    Tässä on kaksi esimerkkiä kaukomatkabussien erilaisia säännöistä:

    1. Flixbusiin matkatavaroista (matkalaukku) pitää maksaa vitosen per ylimääräinen yksikkö, samaten polkupyörästä (polkupyörä tulee roikkumaan bussin perässä olevalle telineelle).
    2. Lux Express ei veloita matkatavaroista erillista maksua, ellei se ole ylimittainen (mitat yhtiön säännöissä); polkupyörä matkustaa mukavasti sisätiloissa matkustamon alla eikä se maksa mitään jos omistaja on kyydissä, mutta paikka sille pitää varata etukäteen lipun oston yhteydessä. 

    Pakkaushommissa en suosittele suunnittelemattomuutta lainkaan. Toki, jos on aikaa ja halua täydentää varustevarastoa matkan varrella, niin miksipä ei. Ylimääräisten, käyttämättä jääneiden tavaroiden kanniskelu pitkin maita ja halmia ei varmasti ilahduta ketään. 

    Sen takia pakkauslista on hyvä olla miltei jokaisella. On tietysti olemassa ihmiset, joiden pakkaustaidot ovat hioutuneet huppuosaamiseksi vuosien varrella. Riittää myös erilaisia pakkausneuvoja, joista aina voi napata jotain itselleen. 

    Lapsiperheissä haasteena on myös se, että lapset kasvavat nopeammin kuin arvataan vanhempien toimesta. Joten suunnitteluvaihe pitää aloittaa hyvissä ajoin.

    Viime vuonna etelänmatkaa varten hankittu uimahaalari ei välttämättä mahdu päälle tänä vuonna. Myös lasketteluhousut voivat olla oletettua lyhyemmät eivätkä monot mahdu jalkaan.

    Juuri silloin kun kaikki nuo lapsiperheen matkustamiseen liittyvät asiat oppii, lapset kasvavat aikuisiksi ja lentävät pesästä.

    Paluu arkeen

    Miten välttää matkastressiä - Paluu arkeen

    SIellä, missä kaksi edellistä pykälää ovat yleisesti ottaen hyvin monipuolisesti esillä, matkalta paluu on asia, jota yleensä sivuutetaan.

    Näin ollen matkaltapaluu-stressi yllättää monia. Jostain syystä aniharva osaa varautua siihen, että jo viikon kestäneeltä matkalta palattuaan kotona odottaa tyhjä jääkaappi, sotkuinen koti (kuka sitä jaksaa tai ehtii siivota juuri ennen lähtöä) sekä pyykkivuori ja pino maksamattomia laskuja.

    Kai valmisruokaa voi tilata kotiin tai hakea kaupasta, jos kotiin rantaudutaan ihmisten aikaan. 

    Jos ei, niin tähän hätään auttaa pakkaseen piilotettu kotiruoka – vaikkapa moni kastike, leipä ja vihannespata kestää pakastamista varsin hyvin.

    Siivousta voi aloittaa pikkuhiljaa, samaten pyykkivuoren purkausta. Nuo ovat välttämättömiä ongelmia melkein joka perheessä, mutta asiasta ei kannata ottaa suorituspaineita. Kaikki järjestyy pikkuhiljaa. 

    Laskuja voi toki laittaa erääntymään jo ennen matkaa, jos lähettäjä on viitsinyt lähettää ne ajoissa.

    Pahimmat ovat työasiat, jos niihin pitää tarttua heti seuraavana päivänä lyhyeksi jääneen yön jälkeen. Tähän ei auta mitään muuta, kun varata hetki aikaa (edes päivä tai pari), jolloin voi antaa itselleen luvan ottaa iisimmin, rauhoittua ja palautua arkeen. 

    Miten välttää matkastressiä banner

    Miten välttää matkastressiä?

    Referenssit:

    Yksi vastaus artikkeliiin “Miten välttää matkastressiä?

    1. Meillä tuo suunnittelu on itsestään selvä asia. Kumpikaan vaihtoehto ei tosin tuota meille stressiä, mutta suunnittelemalla löydetään aina parhaiten meitä kiinnostavat kohteet. Usein meillä on juttuja, jotka ovat kategoriassa “jos ei ehditä, tämä jää ekana pois”, mutta toisaalta myös sellaisia, että ”jos joku onkin yllättäen suljettuna, niin on jotain katsottuna myös varalle”.

      Pakkauslista meillä on mukautettuna aina, varsinkin pidemmillä matkoilla, vaikka paljon toki menisi rutiinillakin. Mutta listasta on helppo varmistaa, että mikään ei ole unohtunut.

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.