Miten välttää matkastressiä?

Miten välttää matkastressiä pääkuva

Miten välttää matkastressiä?

Miten välttää matkastressiä?

 

Luulisi, että mantra hyvin suunniteltu – puoliksi tehty suojaa tehokkaasti matkastressistä pelkällä olemassaolollaan. Kuitenkin olemme kaikki erilaisia eikä samanlainen matkailutapa sovi jokaiselle. 

Suunnitelmallisuus vs suunnittelemattomuus

Miten välttää matkastressiä - Suunnitelmallisuus vs suunnittelemattomuus

Tässä asiassa kannattaa kuunnella omaa sydäntä, miten ja kuinka paljon matkaa suunnitellaan etukäteen ja suunnitellaanko matkalle ohjelmaa lainkaan. Pieleen menneet suunnitelmat nekin lisäävät turhaa stressiä matkan varrella.

Jos kyse on tavallisesta lomamatkasta, johon ei kuulu sen kummempia suuria odotuksia, voi toki jättää kaikki etukäteissuunnittelut pois kokonaan. Näin jää aikaa myös ex-tempore jutuille ja seikkailuille. Miinuspuolella on se, että jokin kuuluisa, hauska tai mielenkiintoinen nähtävyys voi jäädä kokematta.

Sen olen huomannut, että suunnitellessa ei ainakaan kannata bookata kaikkia päiviä täyteen ja vieläpä minuuttiaikataululla. 

Tähän mennessä vain Sveitsin kello, Kiinan Maglev ja oletettavasti japanilainen juna noudattavat aikataulujaan kirjaimellisesti. Loput asiat ovat sinnepäin kaikkialla maailmassa. On ruuhkia, on virheitä suunnitelmissa ja ihmistekijää, kaikki Google mapsin aika-arviot eivät pidä paikkansa, erilaisia kömmähdyksiä sattuu puolin ja toisin.

Paljon toki riippuu seurasta. Yksin, kaksin tai porukassa on täysin erilainen lähtökohta suunnittelemiselle tai suunnittelemattomuudelle. 

Erityisesti lapsiperheissä minuuttiaikataulu on aika lailla mahdotonta noudattaa. 

Omalle porukallemme tässä tapauksessa sopii parhaiten jonkinlainen kultainen keskitie -lähestymistapa. Kohdetta toki tutkitaan etukäteen ja mietitään yhdessä, mitkä olisivat nähtävyyksiä ja paikkoja, mihin kukakin haluaisi päästä. Mutta päivän suunnitelmia tehdään vasta paikan päällä, erityisesti jos kohde on uusi. Silloin pystyy jo arvioimaan, millainen on liikenne, mikä kulkupeli on parasta ja millaisia yllätyksiä voi tulla vastaan. 

Toki, jos kohde on entisestään tuttu, suunnitella pystyy pidemmälle.

Pakkaus ja huolto

Pakkaus ja huolto - lista

Tämä osio pitää ottaa vakavasti tätä nykyään. Jokaisella liikennöitsijällä on omat sääntönsä ja rajoituksensa, mitä saa ja mitä ei saa olla mukana, kuinka suurta kapsäkkiä voi ottaa matkustamoon ja ruumaan ja kuinka paljon ne saa painaa.

Lienee erilaisten halpalentoyhtiöiden sääntöjen viidakko ollut viime vuosina monien päänvaivana, mutta onhan busseissa ja junissakin omat rajoituksensa. Esimerkiksi moneen eurooppalaiseen junaan saa ottaa polkupyörän tai lemmikin maksutta, mutta vain jos näille riittää määrättyjä paikkoja. Ylipitkistä matkatavaroista pitää maksaa lisämaksu. Nykyään lähes kaikki lentoyhtiöt ovat alkaneet matkia halpalentoyhtiöiden laukkupolitiikkaa ja matkatavaroista maksetaan erikseen.

Tässä on kaksi esimerkkiä kaukomatkabussien erilaisia säännöistä:

  1. Flixbusiin matkatavaroista (matkalaukku) pitää maksaa vitosen per ylimääräinen yksikkö, samaten polkupyörästä (polkupyörä tulee roikkumaan bussin perässä olevalle telineelle).
  2. Lux Express ei veloita matkatavaroista erillista maksua, ellei se ole ylimittainen (mitat yhtiön säännöissä); polkupyörä matkustaa mukavasti sisätiloissa matkustamon alla eikä se maksa mitään jos omistaja on kyydissä, mutta paikka sille pitää varata etukäteen lipun oston yhteydessä. 

Pakkaushommissa en suosittele suunnittelemattomuutta lainkaan. Toki, jos on aikaa ja halua täydentää varustevarastoa matkan varrella, niin miksipä ei. Ylimääräisten, käyttämättä jääneiden tavaroiden kanniskelu pitkin maita ja halmia ei varmasti ilahduta ketään. 

Sen takia pakkauslista on hyvä olla miltei jokaisella. On tietysti olemassa ihmiset, joiden pakkaustaidot ovat hioutuneet huppuosaamiseksi vuosien varrella. Riittää myös erilaisia pakkausneuvoja, joista aina voi napata jotain itselleen. 

Lapsiperheissä haasteena on myös se, että lapset kasvavat nopeammin kuin arvataan vanhempien toimesta. Joten suunnitteluvaihe pitää aloittaa hyvissä ajoin.

Viime vuonna etelänmatkaa varten hankittu uimahaalari ei välttämättä mahdu päälle tänä vuonna. Myös lasketteluhousut voivat olla oletettua lyhyemmät eivätkä monot mahdu jalkaan.

Juuri silloin kun kaikki nuo lapsiperheen matkustamiseen liittyvät asiat oppii, lapset kasvavat aikuisiksi ja lentävät pesästä.

Paluu arkeen

Miten välttää matkastressiä - Paluu arkeen

SIellä, missä kaksi edellistä pykälää ovat yleisesti ottaen hyvin monipuolisesti esillä, matkalta paluu on asia, jota yleensä sivuutetaan.

Näin ollen matkaltapaluu-stressi yllättää monia. Jostain syystä aniharva osaa varautua siihen, että jo viikon kestäneeltä matkalta palattuaan kotona odottaa tyhjä jääkaappi, sotkuinen koti (kuka sitä jaksaa tai ehtii siivota juuri ennen lähtöä) sekä pyykkivuori ja pino maksamattomia laskuja.

Kai valmisruokaa voi tilata kotiin tai hakea kaupasta, jos kotiin rantaudutaan ihmisten aikaan. 

Jos ei, niin tähän hätään auttaa pakkaseen piilotettu kotiruoka – vaikkapa moni kastike, leipä ja vihannespata kestää pakastamista varsin hyvin.

Siivousta voi aloittaa pikkuhiljaa, samaten pyykkivuoren purkausta. Nuo ovat välttämättömiä ongelmia melkein joka perheessä, mutta asiasta ei kannata ottaa suorituspaineita. Kaikki järjestyy pikkuhiljaa. 

Laskuja voi toki laittaa erääntymään jo ennen matkaa, jos lähettäjä on viitsinyt lähettää ne ajoissa.

Pahimmat ovat työasiat, jos niihin pitää tarttua heti seuraavana päivänä lyhyeksi jääneen yön jälkeen. Tähän ei auta mitään muuta, kun varata hetki aikaa (edes päivä tai pari), jolloin voi antaa itselleen luvan ottaa iisimmin, rauhoittua ja palautua arkeen. 

Miten välttää matkastressiä banner

Miten välttää matkastressiä?

Referenssit:

Mainos

Laaja valikoima riippumattoja ja riipputuolia.

10 vastausta artikkeliin “Miten välttää matkastressiä?

  1. Varsinkin pitkillä matkoilla (yli kaksi viikkoa) pyrin varaamaan päiviä jolloin ollaan ”lomalla lomasta” eli päiviä jolloin ei ole mitään etukäteen suunniteltua tai jos edeltävien päivien suunnitelmat ovat jotenkin siirtyneet niin sitten niitä voi toteuttaa tai olla toteuttamatta. Liian tiukka suunnittelu tekee mielestäni matkasta ”suorittamista”. Aiemmin tuli tehtyä hyvinkin tiukkoja suunnitelmia minuuttiaikatauluilla. Länsimaissa se vielä toimii, mutta muualla on syytä varata aikaa entäpä-jos tilanteisiin.

    Pakkauslistat on käytössä myös pidemmille matkoille tai kohteisiin joissa ei välttämättä ole kauppoja mistä ostaa tavaroita.

    1. Se on totta, liian täyteen ahdettu matkaohjelma voi helposti pilata moni loma. Lomafiiliksen sijaan tulee tunne, että on suorittamassa jonkun urakan 😁.
      Pakkauslistojen tekemistä olen oppinut sen jälkeen, kun oltiin juoksemassa kaikki kaupat ja apteekit läpi Barbadoksella, mutta tarpeeksi vahvaa aurinkovoidetta ei löytynyt koko saarelta. Selvisin nippa nappa palamatta poroiksi.

  2. Me vähennetään matkastressiä niin, että joka toinen päivä on menoa ja joka toinen päivä olemista. Tehdään tarvikelistat hyvissä ajoin yms. Ja jos lapseet on mukana, niin yleensä heidän kanssa käytämme Get your Guidea. On niin helppo ja yksinkertainen juttu. Meillä on lapset sen verran järjestelmällisiä, etteivät kestä oikein muutoksia.

    1. Get Your Guide -sivusto on tosi hyvä vinkki, kiitos! Olen itsekin törmännyt siihen, mutta jostain syystä ei tullut katsottua tarkemmin.

  3. Miten mukava on haaveilla matkoista, mutta ah miten ikävää on pakata ja itse asiassa myös suunnitella. Lomalla huomaa toisaalta sen, että kannatti vähän etukäteen nähdä vaivaa, niin on kaikki tarvittava matkassa ja löytää parhaimmat ravintolat ja edullisimmat ruokakaupat helposti. Takaisinpaluu on aina meillä just ennen töitä. Kylläpä pari päivää aina loman jälkeen väsyttää ja matkalaukut makaavat purkamatta jokusen päivän.

    1. Itse olen ulkoistanut matkasuunnittelut kätevästi miehelleni ja nyt myös pojallemme. Pääsee itse huomattavasti helpommalla 😁. Mutta pakkaaminen on edelleen harteillani kun kukaan ei oikeasti haluaa tuota hommaa itselleen.

  4. Olipa hyvä kirjoitus, kiitos taas! Minä suunnittelen melko tarkoin matkaa ja tekemistä ja menemistä kohteessa, mutta pakkaamisessa menen ihan toiseen äärilaitaan: ei suunnitelmallisuutta. Joskus tämä kostautuu, useimmiten olen selvinnyt ihan hyvin tällä tavalla.

    Kotiin paluu on pahinta. Miten onkaan niin vaikeaa alkaa purkaa kasseja ja pusseja? Olen ajan myötä oppinut, että lomat kannattaa, aina jos mahdollista, ajoittaa niin, ettei heti kotiin paluuta seuraavana päivänä ole työpäivää…

    Minna

    1. Niinpä, se on pahinta, kun lomalta pitää siirtyä suoraan sorvin ääreen. Itse olen joutunut tekemän sen turhan usein, koska yrittäjillä mitään ylimääräisiä lomapäiviä ei ole. Nyt pääsen suunnittelemaan hieman löysemmin, kun joku toinen hoitaa työpaikan juoksevat asiat 😁.

  5. Meillä tuo suunnittelu on itsestään selvä asia. Kumpikaan vaihtoehto ei tosin tuota meille stressiä, mutta suunnittelemalla löydetään aina parhaiten meitä kiinnostavat kohteet. Usein meillä on juttuja, jotka ovat kategoriassa ”jos ei ehditä, tämä jää ekana pois”, mutta toisaalta myös sellaisia, että ”jos joku onkin yllättäen suljettuna, niin on jotain katsottuna myös varalle”.

    Pakkauslista meillä on mukautettuna aina, varsinkin pidemmillä matkoilla, vaikka paljon toki menisi rutiinillakin. Mutta listasta on helppo varmistaa, että mikään ei ole unohtunut.

    1. Olen huomannut muuten, että mitä enemmän kokemusta kertyy matkustamisessa, sitä enemmän ihmiset alkavat suunnitella tulevia matkoja. Mutta on edelleen tyyppejä, jotka eivät suostu tekemään mitään suunnitelmia etukäteen. Heille loma on vain lomaa, ei mitään pakollista ohjelmaa saa olla. Aika usein koko reissu menee löhöillessä altaan reunalla tosin. 
      Meillä juuri yhden matkan suunnitelmat menivät uusiksi kun paikan päällä selvisi, että päivä oli jokin epävirallinen pyhä. Kaikki olikin kiinni ruokapaikkoja myöten. Mutta onneksi paikka oli entisestään tuttu, joten saimme hommat ojennukseen. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.