Baltian merimaisemia – Klaipeda ja Palanga

Baltian merimaisemia - Klaipeda ja Palanga - pääkuva

Klaipeda ja Palanga.

Kun Baltian maat sijaitsevat näin pohjoisessa, kesä on oikeasti ainoa hyvä hetki matkustaa alueella. Liettuassa kesäsesonki on jo aika pitkä, toukokuusta syyskuuhun, ja elokuu-syyskuu ovat oikeasti paras jakso nauttia Baltian pehmeästä lämmöstä. Ilmaston erikoisuuteen kuuluu sateiden suhteellinen vähäisyys juuri näinä kuukausina. 

Ison ja syvän Itämeren vesi ei koskaan ole mitenkään ylenpalttisesti lämmin, oliko tänäkin kesänä päässyt jonnekin +22 C rantavesissä. Vaikka lämmintä on ollut melkein koko kesä, +25 C oli varmaan keskilämpötila päivisin, mutta kun yöt ovat suhteellisen viileät, +15 C, kieppeillä, ei merivesi pääse liikaa lämpenemään. Saariston puute vie lämpimät vedet vikkelään avomerelle. 

Mutta meri on aina meri. Rannikolla oli pakko käydä kääntymässä.

Viime aikoina olemme sitten käyneet kaikissa Liettuan merkittävistä rantaviivan turistirysissä.

Klaipeda

Baltian merimaisemia - Klaipeda ja Palanga - Klaipeda

Klaipeda on Liettuan kolmanneksi suurin kaupunki (160k) ja sillä on maine maan kesäpääkaupunkina. 

Klaipeda ei kuitenkaan ole ensisijaisesti ranta vaan satama. Satama-alue venyy niinkin pitkälle kuin 10 km. Se on yksi Baltian suurimpia merenkulun yhtymäkohtia. 

Niin tai näin, Klaipeda on ollut kutistumassa viime vuosikymmenillä- menetti liki 50000 asukasta vuodesta 1989.

Kovin kuvaukselliselta kaupunki ei näyttäytynyt tältä erää. Ehkä en ole löytänyt oikeaa kuvakulmaa tai jotain.

Keskusta ja se kapea kaistale, joka seuraa merenrantaa, muistutti enemmän markkinoita kuin kaupungin keskustaa. Se oli täynnä myyntikojuja, väliaikaisia ravintoloita, lasten huvilaitteita ja muuta pientä kivaa, kuten muutama sotalaiva.

Klaipedan linnan torni oli remontissa vaikka itse museo oli auki. 

Matalalta reunalta ei päässyt näkemään minnekään kauas, joten päädyimme siihen, että ajettiin seuraavaksi Palangaan.

Palanga

Baltian merimaisemia - Klaipeda ja Palanga - Palanga

Siellä, missä Klaipeda on 10 kilometriä satamaa, Palanga on 18 kilometriä hiekkarantaa. Se on huomattavasti lähempänä sellaista perinteisen miellyttävää kesäkohdetta, joka houkuttelee lomailijoita. 

Palanga on verrattain pieni asukasluvultaan, mutta turisteja siellä käy monin verroin enemmän. Sen takia ainakin nyt kesällä kaupunki näytti varsin vilkkaalta ja elävältä.

Vaikka Palanga tavallaan noudattaa klassista rantakaupungin kaavaa, se ei juurikaan haitannut. Silmin kantamattomiin ulottuva kaunis hiekkaranta, pitkä rantaan menevä puistokatu sekä monia metsää läpäiseviä polkuja, joita pitkin pääsee rannalle kävellen tai pyöräillen havupuiden suojassa.

Rannalle menevä promenaadi muistuttaa omasta mielestäni 1980-lukua, sitä kultaista hetkeä, jolloin nousukiito näytti jatkuvan ikuisuuteen. Lukuisia ravintoloita, huvipuistoja, rantakauppoja. Rantabaareja löhötuoleineen.

Olimme Palangassa lauantaina, ja kaikki 18 kilometriä rantaa oli tupaten täynnä porukkaa. 

Toki uimaan olisi mahtunut ihan hyvin. Vesi oli tietysti suhteellisen viileää, ei mikään Välimeri. 

Jos pari tuntia ajamista suuntaan ja toinen mokoma takaisin ei ole ongelmaksi, niin suosittelen Palangassa ja Klaipedassa käymistä. Majoittua kannattaa juuri Palangassa, se oli mielestäni isosiskoa Klaipedaa kauniimpi, vihreämpi ja rennompi.

Klaipeda ja Palanga.

Referenssit:

3 vastausta artikkeliin “Baltian merimaisemia – Klaipeda ja Palanga

  1. Komeaa hiekkarantaa! Ei ihme, että kauniina päivinä täynnä väkeä. Nämä kohteet eivät ole itselle tuttuja, mutta omalla tavallaan molemmat kiehtoisivat käymään. On aina kiva kierrellä itselle uusia kauniita paikkoja.

    1. Klaipeda oli ihan ok, mutta itse tykkäsin enemmän Palangasta sen takia, että siellä oli enemmän luontoa esillä. Meillä jäi myös tästä reissusta uupumaan Nida, joka on maailmanperinnön listalla luontokohteena. Siihen suunnistamme seuraavaksi.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.