Road trip 1999 – Days 2-4: Suomi

Road trip 1999 Day 2 Suomi

Road trip 1999 – Suomi.

Päivät 2-4: Suomi

Vilaus Tallinnaa

Tallinna on muuttunut paljon viime näkemästä. Siitä huolimatta, että maan väitetään olevan taloudellisessa kriisissä (sen takia verojakin piti nostaa), Tallinnan keskustaan nousee uusia pilvenpiirtäjä joka vuosi. 

Keskusta ja satama-alue ovat edelleen yhtä suurta työmaata. Kai silloin kun se on valmis, paikasta tulee tosi upea. Nyt vielä joutuu katsomaan tarkkaan, mihin astuu.  

Road trip 1999 - Suomi - kartta

Tallinnasta lähtiessämme Suomen puolelle osuttiin niinkin hauskaan laivavuoroon, kuin vanhan Gabrielan kyytiin. Liki kolme tuntia kestävä lahden ylitys oli kun paluu viime vuosituhanteen bingoineen ja diskoineen. Kotikutoinen rock-bändi yritti viihdyttää yleisöä asianmukaisella esityksellä. Tuorein esitetty biisi oli jostain 1990-luvun alusta.

Laiva oli tupaten täynnä suomalaisia lomalaisia ja ulkomaalaisia turisteja. 

Ihmettelin itsekseni, mistä juontaa juurensa sellainen käsitys, etteivät suomalaiset käy enää Tallinnassa. Kyllä, Viro näyttää kelpaavan edelleen. Tosi on, ettei kaljaa enää raahata Virosta metrin torneilla, kun hinnat ovat käytännössä samoja kuin kotimaassa. Olen kuullut, että nyt lähdetään oikein Latvian puolelle sitä varten. Siis bussilla tai omalla autolla Latvian SuperAlkoon maiden rajalle ja heti takaisin. Aika paljon pitää rakastaa alkoholipitoisia juomia, että niitä varten jaksaa vaivautua.

Homeinen käsitys Virosta halpana kalja- ja strippi-paratiisina istuu sitkeästi. Mutta uskon, että se muuttuu pikkuhiljaa. Itse mainostaisin Viroa historiallisesti arvokkaana, kulttuurisesti rikkaana ja lapsiystävällisenä maana. Onhan UNESCOn listoilla 12 aineellista ja aineetonta virolaista kohdetta, joista Tallinnan vanhakaupunki on maailmankuulu. Myös moni kulttuuritapahtuma, kuten Birgitta-festivaali, on kerännyt mainetta laajalti maan rajojen ulkopuolelta. 

Viro on myös edelläkävijä lapsiystävällisessä turismissa. Isompia ja pienempiä kohteita on räätälöity lapsia varten jo vuosikymmeniä sitten.  

Syystä tai toisesta ulkomaalaisia turistejakin oli suhteellisen paljon. Yksi kaukobussi osui myös tähän vuoroon. Kesä on tietysti paras hetki lähteä tutustumaan Pohjolaan. Se oli mielestäni merkki siitä, että Baltian ja Pohjoisen maat ovat nousemassa suosioon matkailualalla. 

Vilkaisu Helsinkiin

Helsinki ei kovin paljoa ole muuttunut, näin ensisilmäyksellä. Työmaita näytti olevan kiitettävästi sielläkin.

Keskustassa on nyt hieman enemmän tilaa jalankulkijoille, mutta autoille väylät ovat entistäkin kapeampia. Siitä ei olisi mitään haittaa, jos keskustan läpi ei olisi tarvetta ajaa väkisin. Katajanokan terminaalille ei pääse millään muulla konstilla kuin keskustan läpi, suunnasta tai toisesta. Jostain syystä lähdöt Helsingistä ovat aina olleet helpompia kun tulot. Nytkin jouduimme seisomaan 200m jonossa 45 minuuttia, että pääsisimme edes ulos satama-alueelta. 

Sattumalta päädyimme Helsinkiin juuri Tall Ships Racen aikana. Tämä oli juuri se kerta, jolloin olisi toivonut kädessäni olleen kunnon kameran eikä puhelinta. Vaikka purjealukset itse olivat hyvin näkyvissä, kuvistani ei tullut yhtään mitään.

Parhaimmat kuvat tapahtumasta olen bongannut Marjon blogissa: Marjon matkassa: The Tall Ship Races Helsinki 2024 

Parhaimmat kuvat tapahtumasta olen bongannut Marjon blogissa: Marjon matkassa: The Tall Ship Races Helsinki 2024 

Varsinais-Suomi

Suomessa moni asia muuttuu hitaasti. Joskus se on hyvä, joskus huono juttu. Suuri edistys on tapahtunut, että Kaarinan Hovirinnan rannalle on pystytetty uusi lasten leikkipaikka. Oli jo aikakin.

Suurin osa lomapäivistä Suomessa meni siihen, että pyörimme vanhoilla nurkillamme ja tapasimme sukulaisia. 

Kun suuren maailman sylistä palaa hetkeksi Suomeen, silmään iskee se, että maan kauneus on todellakin luonnossa. Onneksi luonnonvaroja Suomessa on niin paljon, ettei kaikkia ole pystytty pilaamaan. Urbaani suunnittelu kun on ollut vuosikymmeniä retuperällä. Muutama historiallinen rakennus selvisi uudistusten myllerryksissä koko maassa. Joskus syynä oli tulipalot ja sodat, mutta suurin tuho on käynyt ihmiskäden kautta. Vielä muutama vuosikymmen sitten vanhoja rakennuksia purettiin uusien tieltä surematta, riippumatta rakennuksen kunnosta. Tilalle syntyvät mitäänsanomattomat kaupunkien keskustat ja rumat lähiöt. 

Huomasin myös, miten nopeasti pää tottuu siihen, että yö ja päivä vaihtuvat säädyllisesti. Näin pienellä matkalla päivä piteni 1.5 tunnilla ja teki omat tepposensa. Aivot eivät tajunneet yön saapuneen koska valoa oli edelleen runsaasti. Eikä kunnon pimeä ole tullut lainkaan. Kaunasissa on kuitenkin yö keskikesälläkin, vaikkakin lyhyt sellainen.

Viimeisestä Suomen vierailustani on vierähtänyt viitisen vuotta. Nyt voin taas ruksia pois yhden kohteen bucket-listastani.  


Yhteenveto:

Road trip 1999 Day 2 - Suomi - yhteenveto
  • Ajossa 4h50min (303 km), taukoja – kiitettävästi
  • Yhteensä matka-aikaa 12h
  • Kunto matkan jälkeen: elossa

Road trip 1999 – Suomi.

Referenssit:

9 vastausta artikkeliin “Road trip 1999 – Days 2-4: Suomi

  1. Tallinnassa tuli myös käytyä kesällä ja kyllä se ihan täynnä suomalaisia oli 🙂 Laiva oli kyllä aika hiljainen, mihin ollaan totuttu. Yleensä ei tahdo saada istumapaikkaa mistään, mutta nyt oli kyllä aika väljää menosuuntaan mutta takaisin päin laiva oli taas aivan täynnä.

  2. Kokeillaanpa uudestaan 😅 ei tainnut eka kommentointi tulla läpi!
    Mukavalta näyttää ja kuulostaa teidän road trip. Haluaisin itsekin nähdä Tall Ships racen laivat!

    Tallinnassa käy ainakin paljon minun tuttujani. Kaunista kaupunkia ja kulttuuria lähdetään kokemaan, syömään hyvin ja käyttämään palveluita. Olen lukenut myös, että suomalaiset eivät matkaile samaan tapaan, mutta jospa sitten puhuttiin kaljanhakijoista….? Kenties ovat menneet sinne Latvian puolelle.

    1. Se on totta, että kirjoituksia on paljon siitä, miten kukaan ei lähde enää Viroon kun kalja siellä on niin kallista. Todellisuudessa matkustajamäärät nousivat viime vuosina. Taisi tässä kohdassa olla niin että laatu on korvannut määrän. 

  3. Taas niin hienot ja kaiken kertovat kuvat! Kipaisitte melkein meidän naapurissa, Kaarinassa.

    1. Joo, aika lähelle päästiin. Turkuun asti ei riittänyt aikaa tällä kerralla, mutta ensi vuonna pitää yrittää sinnekin. Haluaisin nähdä, miten vanha kotikaupunkini on muutunut vuosien saatossa.

  4. Onko jossain sellainen käsitys, että suomalaiset eivät käy Tallinnassa? Omien tuttujen osalta käynnit ovat pikemminkin lisääntyneet! Itselläni on tosin juuri nyt muutaman vuoden tauko. Tall Ships Races olisi muuten kiinnostanut itseänikin, harmi etten ollut maisemissa.

    1. Joo, olen lukenut useaan otteeseen (tyyliin ILssa tai ISssa, harmi etten älynyt pistä talteen) sekä seurannut keskustelua FBssa asiasta. Todellisuudessa myös tilastollisesti käynnit Virossa ovat lisääntyneet liki 20%. Kiinnostaa sekä Tallinna että maan muut paikkakunnat ja luontokohteet.
      Tall Ships Race on vielä tämän viikonlopun Turussa muuten.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.