Viikko 17 – Miksi haluat tulla isona?

Viikko 17 - 2024 - Miksi haluat tulla isona? - pääkuva

Viikko 17 – 2024 – Miksi haluat tulla isona?

Viikko 17

Huhtikuun 22. päivä ja lunta tupruttaa taivaan täydeltä. Ja se on sen jälkeen kun on ollut 28C ja kaikki nurmikot ja puut ovat jo vihreitä. Hullu näkymä. Sen takia kuvasin sisäkukkia.

Kuvan aamu näyttää niin kauniilta ja keväiseltä vaikka lämpötila oli vasta nousemassa hädin tuskin nollan yläpuolelle. Vesipisteetkin ovat jo auki.

Viikon meemi on poimittu Temu-roskakaupan mainoksesta: Uutta trendiä – paita sävy sävyyn kylppärin lattian kanssa!

Tämä paita toi mukavasti mieleen vastasiivotun maltalaisen kylppärin. Harmi, ollaan jo keretty muuttamaan pois sieltä. Mutta ei hätää: Temulla oli tarjota paljon muitakin kylppärin laattoihin sointuvia kuosia. 

Miksi haluat tulla isona?

Olen nyt pari kertaa viikossa valvomassa kokeita. Jokainen koe kestää tunnista kahteen, ja niitä voi olla vaikka kaksi peräkkäin, joten aikaa mietiskellä on paljon. Valvontajakson aikana kun ei voi tehdä yhtään mitään muuta kuin kuluttaa housuja takapuolen kohdalta.

Nämä ovat IB kokeet, ikään kuin Suomessa ylioppilaskirjoitukset – ensimmäinen suuri koettelemus uran aikana. 

IB:n alussa olisi pitänyt jo tietää suurin piirtein, mihin meinaa tähdätä korkeakoulun opiskeluissa. Nyt pitää olla jo ihan varmaa, minne hakea (tai moni on jo hakenut). On edelleen aloja, jonne on olemassa valintakokeet, mutta suurin osa hauista nykyään tapahtuu predicted grades, eli ennustavien arvosanojen kautta. 

Eli abiturientin pitää tietää tässä vaiheessa, mille alalle hänellä on aikomus kouluttautua, ja mihin suuntaan hänen aikuisiän ura lähtee. Ei ole järin kevyt vaatimus 18-vuotiailta.

Mistä sinä tiesit miksi halusit tulla isona? Miten jatkokoulutus valikoitui? Oletko onnistunut valitsemaan sen oikean alan, joka sytytti? Oletko edelleen sillä alalla?

Omassa nuoruudessani ylioppilaaksi kirjoitettiin 16-17-vuotiaana. Itse olin 16. Olen tehnyt valtavasti töitä sen eteen, että pääsin juuri sinne, minne halusin (siihen yliopistoon piti olla sekä hyvä tulos ylioppilaskirjoituksissa että valintakokeissa). Ei kestänyt puoltakaan vuotta, että olin opiskelemassa toista alaa (Historian syövereihin – Koulumaailma Neuvostoliitossa). 

Täyskäännös urasuunnitelmissani oli monen tekijän summa, mutta silloin en osannut edes kuvitella löytäväni itseni opiskelemassa taloustiedettä, vaikka koko ikäni unelmoin englannin kielen humanitaarisista opinnoista, jonne olin päässytkin. 

Taloustieteet olivat mielenkiintoisempia opiskella, mitä olin ikinä odottanut. Yksi seikka, miksi näin kävi, oli se, etten tiennyt tämän mahdollisuuden olleen olemassa, koska se oli juuri käännekohta, jolloin entinen NL alue omaksui uusia opetussuunnitelmia kaikilla tasoilla.

Siitä hetkestä on nyt vaivalloiset 30 vuotta, mutta elämä on muuttunut tunnistamattomaksi siinä ajassa. Ammatteja on tullut lisää ja hävinnyt. Opiskeltavat alat ovat muuttuneet; suuntia, tiedekuntia ja teorioita on tullut lisää.

Vaikkapa taloustieteissä operoidaan nykyään teorioilla, joita ei ollut olemassakaan 30 vuotta takaperin. Taloustiede on muuten yksi nuorimmista tiedekunnista, se on ollut  vajaat 200 vuotta olemassa.

Sellaisista ammateista, kuten web-designer, ohjelmistokehittäjä, AI tai liiketalouden psykologi ei kukaan olisi voinut unelmoidakaan. 

Mitenköhän 16-17-vuotias nuori voi tietää, miksi haluaa tulla isona? Mihin suuntaan tiedekunnat tulevat muuttumaan? Millaisia ammatteja tulee markkinoille ja mitkä häviävät maailman kartalta?

Tästä asiassa spekuloidaan paljon, koska se on sinänsä erittäin tärkeä tieto monelle taholle mm. opetussuunnitelmien kehittämisessä ja valtion talouden suunnittelussa. Silti, täysin varmaa ei voi olla, koska jokin suurempi teknologinen keksintö voi mullistaa koko kuvion.

Viikko 17 – 2024 – Miksi haluat tulla isona?

 

Referenssit:

10 vastausta artikkeliin “Viikko 17 – Miksi haluat tulla isona?

  1. Uravalinnoista puhumme paljon nuorten kanssa töissä. Tuntuu, että tällä hetkellä nuoret ovat kriisissä täällä Suomessa asian kanssa. Koska on niin paljon poistettu tärkeitä työkaluja heiltä.

    1. Nuorilla on ehdottomasti oltava mahdollisuus keskustella asiasta asiantuntijan kanssa. Harva vanhempi on niin perillä tämän päivän uramahdollisuuksista, että hän pystyisi omia lapsia neuvomaan.

  2. Ihania kukkasia siellä! Täällä ollaan vihdoin vahvasti kesään menossa hellekelin myötä. Tuntuu vähän jopa liian lämpimältä näin yhtäkkiä!

    Toivottavasti oppilaanohjaus ammatteihin liittyen on nykyään laadukkaampaa kuin mun lukioaikana. Siitä kun ei pahemmin hyötyä ollut. Olisi tärkeää päästä tutustumaan itse työntekoon eri aloilla, eikä olla vain mielikuvien varassa.

    1. Oppilaiden ohjausta on tätä nykyä tarjolla enemmän kun meidän lapsuudessa, mutta silti tehtävä on haastavaa. Harvoin itse nuori on ihan perillä siitä, mitä haluaa. Eikä ohjaaja aina osaa ennustaa, mikä ammatti putkahtaa markkinoille seuraavaksi. 

  3. Ammatinvalinta on kiinnostava kysymys. Tosi aikaisin pitää nykyään olla tietoinen siitä mitä haluaa. Ehkä siksikin monella on tänä päivänä hallussaan useampikin ammattiosaaminen.

    Itse olen tainnut vain ajautua ammattiin, joka kantoikin sitten samalla työnantajalla 42 vuotta. En ole ollut lukija tyyppiä, ennekuin vasta aikuiena. Opiskelu ei paljon nuorena kiinnostanut. Oli paljon muuta ja hauskempaa. No, nuorisotyön tai paremminkin erityisnuorisotyön opinnoilla saatiin työ, josta en vaihtaisi päivääkään pois. Kiinnostavaa, haastavaa eikä päivät toistaneet itseään. Kohderyhmä kyllä laajentui ja muuttui aina tehtävien muuttuessa.

    1. Minä uskon, että työn merkityksellä on paljon tekemistä sen kanssa, pysyykö alalla pitkään tai ei. 
      Alan vaihto voi häämöttää myös silloin, kun kyseistä ammattiosaamista ei enää tarvita. Senkin on syy, miksi monella on useita ammatteja hallussa. 

  4. Ehkä se omin ala on vielä löytämättä. Vartin luettuani lukion naulakossa opon antamaa koulupaikkojen luetteloa päädyin matkailualaan. Sitä teinkin opintojen jälkeen 15 vuotta. Ainut vain, että huomasin työskenteleväni silloin kun muut lomailivat ja palkka ei ollut kummoinen. Matkailualan yrittäjäksi en kuitenkaan halunnut. Nyt muut hommat ja paremmat työajat. Silti en vielä täysin tyytyväinen.

    1. Ehkä se oikea ala tulee vielä vastaan. Ei sitä koskaan tiedä. Itsekin olen vaihtanut alaa reilusti yli nelikymppisenä.

  5. Täälläkin tuprutti lunta kesken kaiken kevään tulon. Onneksi nyt viimeisetkin lumen rippeet ovat poissa ja lämpötila on ollut muutamana päivänä liki 20 astetta. Ja taitaa olla seuraavatkin päivät. Nautin!

    En ole koskaan vieraillut Temun sivuilla, pitäisi varmaan piipahtaa… Sen sijaan olen usein pohtinut, mikä minusta tulee isona. Nyt juuri olen tyytyväinen kakoisammattiini opettajana ja toimittajana, mutta se, kauanko tyytyväisyyttä kestää, on arvoitus. Mielekäs elämä on minulle uuden oppimista ja monenlaista tekemistä.

    1. Täälläkin ilmat parani merkittävästi. Tuntuu siltä, että kevättä ei tule tapahtumaan tänä vuonna: suoraan talvesta kesään.

      Temu ei ole mikään hyvä ostospaikka mielestäni, kiinalaista roskaa, entistäkin huonompaa laatua, mitä meillä kaupoissa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.