Kardashian-efekti

Netti, Media, SOME ja vääristynyt kehonkuva.

Elämme merkillistä aikaa, jolloin media hallitsee maailmaa järkkymättömänä itsevaltiaana. Meistä melkein kaikilla on jo pääsy riippumattomaan ja sensuroimattomaan maailmaan, jonka viruksiin meillä ei ole vielä immuniteettia. 

Kardashianit on vain yksi esimerkki muiden joukossa. Se on ehkä kaikkein tunnetuin meidän puolellamme maailmaa. Minä itse en ole edes koskaan seurannut kyseistä sarjaa, olen nähnyt vain pienet pätkät sieltä ja täältä, mutta tunnistan erehtymättömästi jokaisen klaanin jäsenen kuvasta. Heiltä ei vaan pääse pakoon. 

Mitä siis nimitän Kardashian-efektiksi? Jokin muuttaa meidän maailmankuvamme vastoin meidän omaa tahtoamme ja usein vaivihkaa, niin että silloin kun sen tiedostamme, on jo myöhäistä. Maailma on jo muuttunut. Kardashianilta lähtivät liikkeelle tekokynnet, tekoripset, takapuoli-implantit, IG kuvien photoshoppaaminen – eli kokonaisvaltainen ihmiskehon väärinymmärrys… Ei se, ettei niitä asioita ollut ennen heitä (onhan Barbie 50- vuotias), mutta mainstream ei olisi hyväksynyt sitä ihan niin helposti, jos media ei olisi auttanut. 

Kaikki nämä asiat eivät ole yksiselitteisesti huonoja. Niihin pitää osata suhtautua ja ne pitää osata suhteuttaa. Se jalo taito on meillä vielä oppimatta, sen verran nopeasti ja huomaamatta muutos on tapahtunut. 

Selitän vähän, mitä tarkoitan tässä. Otetaan vaikka kevyet lisukkeet, kuten kynnet, ripset tai kestomeikki. Fiksusti käytettynä ne eivät hypi silmille ja säästävät aikaa ja vaivaa käsityöläisille tai ruuhkavuosia elävälle työssäkäyvälle äidille. Implantit voivat pelastaa rintasyövän voittaneen naisen itsetunnon, koska hänen ei tarvitse joka päivä kohdata pelkkiä arpia rinnuksilla. (Tämä on vain yksi esimerkki taudeista, johon rasvansiirrot ja implantit voivat olla avuksi.) Photoshopilla saa ikävän finnin pois naamasta, kun se ei muutenkaan kuulu siihen.  

Niiden asioiden pitäisi olla oma vapaa valinta eikä pakote, jonka kautta määritetään yksilön ihmisarvo.

Photoshopata vai ei photoshopata?

Netti, Media, SOME ja vääristynyt kehonkuva sarjakuva ja tähdet, Kardashianit
Tämä kuva on käsitelty Sarjakuva-filtterillä. (Kuva: Depositphotos)

Kuvien käsittely sosiaaliseen mediaan synnyttää vääristyneen oravanpyörän. Ensin yritetään photoshopata omaa kuvaa siihen uskoon, miltä sen halutaan näyttävän. Sitten yritetään korjata omaa ulkonäköä siihen malliin, mitä photoshopista tuli ulos. Niin oravanpyörä on valmis. Silloin, kun kosmeettiset keinot ovat loppuneet, ruvetaan harkitsemaan kirurgisia toimenpiteitä. Kyseessä ei ole vain oma naama, mutta samaan malliin menevät myös oma elämä ja ihmissuhteet. Niitä muokataan surutta SOME-kuviin sopivaksi.

Lopputulos on kaikkea muuta kuin luonnollinen. Ei päältäpäin katsottuna eikä sisäänpäin kurkittaessa. Jos nyt palataan Kardashianeihin, olen sattumalla nähnyt juuri sen pätkän, jossa Kourtney Kardashian näyttää siskolleen päälakeaan, jossa on pikkuruinen kalju. Sellaiset muodostuvat naisille pitkittyneen stressin oireena (*).

Itse olen ottanut sen linjan, että kuvieni kautta haluan tuoda enemmän iloa ja kauneutta maailmaan. Ottaen huomioon, ettei minulla ole käytettävissä liutaa avustajia ja kaikki bloggaaja-kaverini asuvat eri maissa kuin minä itse (**), omakuvistani harvoin tulee mitään julkaisukelpoista. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ehkä 5-6 sellaista kuvaa, joita olen valmis näyttämään maailmalle. 

Yleensä ne kuvat on otettu täydessä meikissä ja suoraan kampaajan tuolista nousseena. En minäkään halua esitellä itseäni räjähtäneenä. Se voi tietysti olla jokin kompensointi-ilmiö. Haluan säilyttää sellaiset hetket, jolloin tunsin itseni kauniina, voimakkaana ja pelottomana. Kyllä ammattilaisen kolmen-neljän tunnin pakertaminen hiusteni tai meikkini parissa ansaitsee kuvaan tallentamista. 

Maisemakuvia napsin yleensä vanhalla kännykällä ja se vino pino pitää valottaa ja suoristaa. Niin kuin yhdellä tunnetulla valokuvaaja-kaverillani oli tapana sanoa, kuvaa näin miltä se sinusta tuntuu, eikä niin miltä se näyttää (nämä eivät ole hänen itsensä keksimät sanat 🙂 ). 

Suurimmalla osalla kuvia, joita ihailemme netissä, ei ole mitään yhteistä todellisuuden kanssa, ne ovat kansitaidetta. Yritän pitää oman todellisuuteni lähempänä maan pintaa eikä niin pilvissä, että päätä huimaa. Pudotus voisi olla varsin kipeä.

vääristynyt kehonkuva

(*) Kourtney Kardashian Got Scalp Injections to Treat a Bald Spot

(*) Kourtney Kardashian Reveals the Procedure She Underwent to Deal With a Bald Spot

(**) Miten bloggaajat ottavat asukuvia?

vääristynyt kehonkuva

Thoughts Archives

Live Your Life Archives

Visits: 132

8 vastausta artikkeliin “Kardashian-efekti

  1. Huih. Kun sen lukee kirjoitettuna, tajuaa, miten hurjan paljon merkitystä tällä onkaan. Hirveä ajatella, että kokonaiset sukupolvet kasvavat maailmaan, jossa Photoshop ja kauneuskirurgia määrittelevät sen, millaisilta he tahtovat näyttää.

    1. Pahinta on se, että tällaiset kauneusihanteet rikkovat ihmisen sisäisen minän, ei pelkästään ulkoisen olemuksen. Ja niiden kanssa on vaikea taistella, koska isot rahat ovat pelissä. Teen sen, mitä pystyn. Kirjoitan.

  2. Olin juuri kirjoitamassa siitä, miten koen olevani onnekas kun sain elää lapsuuteni ilman somea. Sitten mieleeni juolahti juuri nuo barbit ja muut nukkemaiset lelut, televisio sekä lehdet. Ei ollut somea ei, mutta ihan samojen asioiden äärellä ollaan oltu jo omassa lapsuudessani parikymmentä vuotta sitten.
    Hyvä postaus ja tärkeä aihe!

    https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  3. Ilmiö ei tätä nykyä ole varmasti mihinkään katoamassa, siksi on hyvä, että tästä asiasta kirjoitetaan, jotta useammat ymmärtäisivät todellisuuden ja kauniiden kuvien välisen eron.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.