Koronavirus
Uusinta uutta – Koronavirus (2019-nCoV)! Rajoitettu erä – 5 per talous! Ota, ennen kuin joku toinen ehtii napata sen!
Hysteria coronaviruksen ympärillä on some-ajalle ominainen. Otsikot ovat tappavampia kuin virus itse. Epäilen, että tälläkin kerralla voittajaksi jäävät vain isot lääkefirmat – tehottomien lääkkeiden ja immuniteetti-boostereiden myynti ei kuin kasvaa.
Myyttien ja harhaluulojen määrä jatkaa kasvamistaan. Jokainen yrittää vetää omien tuotteidensa puoleen. Muutama lääkefirma ilmoitti olevansa lähellä läpimurtoa coronaviruksen vastaisen rokotteen luomisessa. Monilla vastaus on jo valmiina. Mentiinkö tässäkin asiassa liiallisuuksiin?
HUOM! Corona-oluella ei ole viruksen kehitykseen edistävää eikä preventiivistä vaikutusta!
Influenssa
Euroopassa kausittaiseen influenssan sairastuu joka vuosi jopa 20% ihmisistä. Ja miten asiat ovat koronaviruksen kohdalla? Tähän mennessä koronaviruksen tartunta on todettu 0.003%:lla Kiinan asukkaista. Tehokasta vastatoimenpidettä, eikö niin?
Juuri saamamme sisäpiiritiedon mukaan, Kiinassa työntekijöiden paluu lomalta tapahtuu porrastettuna. Pidennetty loma viruksen vuoksi oli tarkoitus kestää 23.2 asti. Tehtaat ovat jättäneet valtiolle hakemuksia, joissa pyydetään lupaa aiempaan paluuseen. Eräs tehdas ilmoitti, että ovat eilen aloittaneet työt (Shenzhenissä, ks. kuva). Samassa kaupungissa toiset aloittavat ensi viikolla. Kolmas odottaa päätöstä ja toivovat voivansa aloittaa työt loppuviikosta. Näin Kiinassa, valtion taholta on kädet tiukasti ohjaksissa voidakseen nujertaa viruksen etenemisen. Aiemmin maskit olivat Kiinassa lähinnä pikaruokaloiden työntekijöillä nyt kaikilla muillakin. Jonkinlaista tasa-arvoa sekin.
Influenssa oli vuosia koettelut maailmaa. Siihen ei ole pätevää rokotetta, koska virus muuttuu jatkuvasti, ja edellinen rokote ei seuraavaan mutaatioon tehoa. USA:ssa neuvotaan ottamaan rokote kahdesti vuodessa. Sekin suojaa vain osittain: sairastumiselta ei varsinaisesti välty, mutta oireet ja jälkitaudit saattavat olla lievemmät.
Influenssa on tappanut enemmän ihmisiä maailmassa, mihin koronavirus ikinä pystyy. (Tosin sen mutaatiot eivät ole vielä ilmestyneet). Influenssa on vakavampi sekä oireiltaan (osa ihmisistä ei edes kehitä oireita koronavirukseen) että jälkitaudeiltaan. Se on myös vaarallisempi lapsille, erikoisesti vastasyntyneille.
Ilmeisesti lapset eivät kuulu koronaviruksen riskiryhmään. Influenssan tilastot eivät ole niin iloiset.
Tässä vähän statistiikkaa:
- Koronaviruksen letalisuus on tällä hetkellä n. 2.3%
- Inlfuenssan sama luku on 4.9-9%. Luku ei ole täsmällinen siksi, että kuolinsyy (erikoisesti vauvoilla – USA:n viranomaisten epäilyjen mukaan) merkitään väärin.
- Suojautumaan virukselta ei pysty, jos sen kanssa on jo ollut kosketuksessa; ainoa keino on poistua riskiryhmästä – jos pystyt.
- Oireiden kehittäminen, jälkitautien kehittyminen ja parantuminen ovat hyvin yksilöllisiä.
- Perushygienia auttaa tässäkin tapauksessa.
Hyvässä ja pahassa
Mitä hyvää tässä maailmanlaajuisessa ilmiössä on:
- Perushygienian tärkeys korostuu: pese kädet; älä syö kynsiäsi, erikoisesti metrossa; älä kaiva nenääsi; ja käsidesikin on keksitty.
- Tietoisuus kasvaa: oikein valittu tiedonlähde tarjoaa luotettavaa infoa ja opettaa tulemaan toimeen erilaisten pandemioiden kanssa (who.int, thl.fi yms)
- Kouluissa ja lastentarhoissa kiinnitetään enemmän huomiota lasten kuntoon ja reagoidaan siihen herkemmin.
Tässä haluaisin toivoa, että lasten vanhemmat lakkaavat lähettämästä kuumeisia ja huonovointisia lapsia hoitoon ja kouluun, vaikka itsellään olisi tärkeä kokous jäämässä väliin. Toisillakin vanhemmilla voi olla tärkeät kokoukset huomenna, joka tulee jäämään väliin, kun heidän lapsensa sairastuu. Vuotava nenä ja silmät ovat myös oireita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, koska lapsi pääsee tartuttamaan 2-3 muuta ennen kuin hän kehittää kuumetta (jos ylipäänsä kehittää). Vaikka oman lapsen oireet ovat lieviä, muilla sama virus (ei välttämättä korona), voivat aiheuttaa sekä vakavampia oireita että jälkitautia. Mistä voit tietää, kuuluuko joku lapsesi luokkakaveri riskiryhmään? Pystytkö katsomaan sen toisen vanhemman silmiin sen jälkeen, kun hänen lapsensa on sairaalassa hengityskoneessa?
Kunnioita omien tarpeidesi lisäksi myös toisten tarpeita ta terveyttä!
This post in English here.
#koronavirus, #coronavirus, #influenssa, #influenza, #beaware
Subscribe to our newsletter!
2 vastausta artikkeliin “Koronavirus – tappava otsikointi”