Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat

Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat - pääkuva

Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat.

Paikasta toiseen pääsee yleensä monella eri kulkuneuvoilla. Mutta junissa on se jotakin: ne kolisevat, viheltävät, kulkevat (joskus) ajallaan ja saavat meidät tuntemaan suuren matkan romantiikkaa – tai vähintään kuin olisi osallisena Agatha Christien murhamysteerissä.

Junaliikenne on myös voiman ja teknologisen edistyksellisyyden merkki. Mutta tiesitkö, että maailmassa on valtioita, joissa ei ole lainkaan rautatieverkkoa eikä sellaista edes harkita?

Ja sitten on niitä, joissa on yksi asema, yksi rata ja yksi juna, joka käy ehkä kerran kuussa. Tai kenties kyse on pelkästä maamerkistä.

Missä et voi ottaa junaa vaikka haluaisit

Maltan historiallinen höyryveturi

Maltalla liikennöi höyryjuna vuosina 1883–1931.

Maailmassa on yli 20 valtiota, joissa rautatieverkkoa ei enää ole tai ei sitten koskaan ollut rakennettukaan. Syyt vaihtelevat: maantiede, talous, historia tai yksinkertaisesti se, ettei junaliikenteelle ole ollut tarvetta.

Näissäkin maissa junat kuuluvat vain satuihin tai lastenkirjoihin. 

Islanti

Harvakseltaan asutussa Islannissa on tulivuoria, jäätiköitä ja lampaita, mutta ei koskaan rakennettu junarataa, joten bussit ja autot kattavat kuljetustarpeen.

Kypros

Kyproksella oli rautatie 1900-luvulla, mutta se purettiin 1951.

Saarivaltiot

Useat pienet saarivaltiot kuten Tuvalu, Nauru, Malediivit eivät viitsi kuluttaa vähäistä pinta-alaansa verkoston rakentamiseen. Toisaalta, negatiiviset ympäristövaikutukset koralliperäisille saarille voivat olla huomattavasti suuremmat kuin junaliikenteen hyödyt, kuten Barbadoksen esimerkki näyttää. Barbadoksen tavarajunaliikenne lakkautettiin vuonna 1937 korkeiden kunnossapitokustannusten ja jatkuvien onnettomuuksien takia. 

Useat Afrikan ja Lähi-Idän maat

Moni Afrikan ja Lähi-Idän maa, kuten Libya, Somalia, Jemen, Libanon, Kuwait tai Afganistan jäivät ilman toimivaa verkkoa sodan tai sisäisten kriisien vuoksi. 

Malta

Maltan rautatie yhdisti pääkaupunki Vallettan sisämaan kautta Mdinaan (n. 11 km)
– lyhyt mutta legendaarinen episodi maan historiassa 1883–1931. Rataa varten oli rakennettu tunneleita ja siltoja, koska Maltan maasto on mäkinen ja tiiviisti rakennettu. Matka kesti noin 25 minuuttia.

San-Marino

San Marinolla ei ole nykyään toimivaa rautatieverkkoa, mutta sellainen oli käytössä vuosina 1932–1944 ja yhdisti San Marinon pääkaupungin ja Riminin. Kokonaispituus radalla oli noin 32 km. 

Miksi rata rakennettiin? Mussolini halusi yhdistää San Marinon moderniin infrastruktuuriin – ”sivilisaation nimissä”. Reitti sisälsi useita tunneleita ja siltoja, ja sitä pidettiin teknisesti edistyksellisenä aikansa mittapuulla. Rata oli täysin sähköistetty, mikä oli poikkeuksellista tuohon aikaan.

Toisen maailmansodan aikana pahoin vaurioitunut rata jouduttiin lakkauttamaan. Useita alkuperäisiä tunneleita on yhä olemassa ja muutettu kävelyreiteiksi tai nähtävyyksiksi. San Marinon päässä oleva asema on restauroitu ja muutettu museoksi.

Andorra

Andorra on toinen harvoista eurooppalaisista pienvaltioista, joilla ei ole omaa rautatietä, lähin asema on Ranskassa tai Espanjassa, mutta suunnitelmia on ollut.

Pienten valtioiden junafilosofia

Monacon Monte-Carlo -rautatieasema

Monacon Monte-Carlo -rautatieasema.

Toiset pienvaltiot päättävät ottaa junista kaiken ilon irti. Vaikka valtio olisi vain muutaman neliökilometrin kokoinen, silti siellä suhisee juna – ainakin paperilla.

Luxemburg

Täysin oma rautatieyhtiö (CFL), juna kulkee lähes kaikkialle – ja matkustaminen on kaikille ilmaista.

Monaco

Rata kulkee maan läpi tunnelissa. Asema (Monte-Carlo) on osa Ranskan verkkoa, mutta ruhtinaskunta osallistuu sen rahoitukseen. Jos haluat kuvata Monacoa junan ikkunasta, kameran pitää olla valmiina jo Ranskan puolella: juna toki pysähtyy asemalla hetkeksi, mutta koko maan se läpäisee alle viidessä minuutissa. 

Vatikaani

On juna. On asema. On silta. Rataa on 300 metrin verran Roomasta rajan yli. Junia tulee tosin vain silloin kun paavi haluaa. 

Liechtenstein

Rata kulkee Itävallasta Sveitsiin maan läpi, mutta omia junia ei ole – vain yksi asema (Schaan–Vaduz).

Singapore

Maa on pieni ja niin tiheästi asuttu, että sen valtio-omisteinen MRT-metrojärjestelmä on ainoa konsti saada ihmisiä ja tavaroita kuljetettua paikasta toiseen. Sitä myös laajennetaan jatkuvasti.

Samaan aikaan Kiinassa…

Kiinan luotijuna

Vertailun vuoksi suurvaltio Kiinassa on jo nyt olemassa yli 45 000 kilometriä nopeaa junarataa. Se on enemmän kuin maapallon ympärysmitta!

Tavoitteena on rakentaa 5 000+ km luotijunien (350 km/h) kiskoja lisää 2030 mennessä.

Ratayhteyksiä Kiinasta rakennetaan myös Laosiin, Pakistaniin ja aina Serbiaan asti. Se on osa maailmanlaajuista BRI-hanketta (Belt and Road Initiative), jonka Kiina on pannut alulle jo vuonna 2013.

Juna ei ole vain kulkuväline

Se on kulttuurikoodi, infrastruktuurivalinta, ja välillä puhtaasti imagokysymys. Joissain maissa juna on kansallinen ylpeydenaihe, toisissa se on ”turha kiskopino sataman takana”.

Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat - Ahtmen junarata

Missä oudossa paikassa sinä olet nähnyt tai kaivannut junaa? Ja kuuluuko mielestäsi joka maahan vähintään yksi veturi?

Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat.

Referenssit:

Kuvat:

© 2019-2025 VIA PER ASPERA AD ASTRA

depositphotos logo small

Yksi vastaus artikkeliiin “Junattomat valtiot ja maailman pienimmät rautatie-maat

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.