Luukku 9. Santa Lucia – Joulukalenteri 2024

Joulukalenteri 2024 - Ruotsi pääkuva

Joulukalenteri 2024 – Ruotsi.

Ruotsalaiset ovat mestareita vaalimaan vanhoja ja keksimään uusia perinteitä. Joulunajan perinteet sekä juontavat juurensa pakana-ajoista tuhansien vuosien takaa että kiteyttävät itseensä kristinuskon historiaa. 

Ehkä tunnetuin ja suosituin perinne on Pyhän Lucian päivä 13. joulukuuta. Se pohjautuu legendaan Lucia-nimisestä marttyyritytöstä, joka toi kynttiläkruunu päässään ruokaa Rooman vainotuille kristityille. Lucia symboloi valoa, toivoa ja uutta elämää. Lucia-kulkueet ja hänen kynttilöin koristeltu, puolukan ikivihreistä oksista tehty kruununsa sekä perinteiset leivonnaiset, kuten sahramilla maustetut lussekatter, kuuluvat juhlintaan. Lucian päivä yhdistetään myös vanhaan pakanalliseen valojuhlaan, kukin omalla tavallaan. 

Kouluilla ja kaupungeilla on tavallisesti oma Lucia, ja myös kansallinen Lucia-neito valitaan. 

Pyhän Lucian päivää vietettiin ensimmäisen kerran laajasti Ruotsissa 1700-luvun lopulla. Perinne on tietävästi levinnyt sinne Italiasta myös Tanskaan, Norjaan, Suomeen, Bosniaan ja Kroatiaan.

JOuluaatto

Joulukalenteri 2024 - Ruotsi

Joulunvietto huipentuu jouluaattoon, jolloin syödään julbord-buffet. Pöydässä on silliruokia, graavilohta, joulukinkkua (julskinka), salaatteja, lihapullia ja lämpimiä ruokia, kuten kermaista Janssons Frestelseä. Jälkiruokia, kuten risgrynsgröt-riisipuuroa tai makeisia, nautitaan yleensä sen jälkeen kun lahjatovn on vaihdettu. 

Ruotsalaiset ovat vannoutuneita Disney-faneja ja väestöstä 40-50%:n jouluaattoon kuuluu ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. Se on esitetty TV:ssä joka jouluaatto klo 15.00 vuodesta 1959.

Ruotsalaisia ikkunoita koristavat adventtikynttilät ja adventtitähdet ovat uudempi perinne (sieltähän ne on rantautuneet Suomeen) 1930-luvulta. Onneksi sähkön yleistymisen myötä näistä koristeista on tullut turvallisempia, koska ensimmäisiä paperisia tähtiä ovat valaisseet ihan oikeat kynttilät. Ja ledeillä turvallisuus on entisestäänkin parantunut.

Gälvenbocken

Gävlebocken, Gälve, Ruotsi

Koristeluissa olki on tärkeä materiaali, joka viittaa sekä Jeesuksen syntymään seimessä että pakanalliseen sadonkorjuujuhlaan. Tietää sitten, mikä perinne on mistäkin kotoisin.

Olkipukki, erityisesti Gävlen jättiläinen, on tunnettu symboli. Gävlen kaupungissa rakennetaan joka vuosi valtava olkivuohi adventin alkajaisiksi. Se on 13 metriä korkea metallirakenne, jota peitetään oljilla. Perinne alkoi vuonna 1966. Ensimmäinen Gävlebocken-vuohi poltettiin uudenvuodenaattona 1966 ja siitä lähtien se on ollut ilkivallan kohteena miltei joka vuosi. 50-vuotisen historiansa aikana se on selvinnyt joulun ja uudenvuoden yli vain 15 kertaa! Vuonna 2016, sen 50. vuosikerta oli kaikista pahin: se poltettiin maan tasalle alle kahdessa päivässä!

Ruotsissa Yule-vuohen uskottiin olevan näkymätön henki, joka katsoi ja varmisti, että kaikki valmistelut sujuivat oikein. Joulun ja uudenvuoden välillä miehet pukeutuivat toisinaan vuohiksi ja kulkivat talosta taloon laulaen ja tehden ilkeitä temppuja! Tämä tunnetaan nimellä ”Julebukking”. Myös Ahvenanmaalla ja paikoin Etelä-Suomessa tämä perinne oli käytössä vielä muutama vuosikymmen takaperin.

Nyt vuohi nähdään pääasiassa olkikoristeena, joka vartioi taloa ja joulukuusta! 

Ruotsissa joulupukki ei käy jakamassa lahjoja (no ainakaan ei perinteen mukaan) vaan sen joulutontut (Tomte) ovat lahjojen tuojia. 

Secret Santa eli Salaisen joulupukin tapa antaa lahjoja saattoi myös alkaa Ruotsissa. Siellä se kulkee nimellä Julklapp, eli ”joulukoputus”. Vuosisatojen aikana siinä koputettiin ystävän tai naapurin oveen ja jätettiin pieni lahja (usein oljesta tai puusta tehty) oven suulle. Lahjassa olisi ollut myös pieni arvoitus, joka auttoi selvittämään, kuka on jättänyt lahjan.

Ruotsissa joulu päättyy 13. tammikuuta Tjugondag Knut-päivään, jolloin koristeet riisutaan ja viimeiset joulumakeiset syödään. 

God Jul!


Joulukalenterin 2024 kaikki luukut löytyvät täältä: Joulukalenteri 2024


Joulukalenteri 2024 – Ruotsi.

Referenssit:

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

8 vastausta artikkeliin “Luukku 9. Santa Lucia – Joulukalenteri 2024

  1. Ruotsalaisilla on kyllä tunnettuja perinteitä, mutta jostain syystä se, että joulupukki ei jaa lahjoja, vaan tontut tekee sen, on mennyt itseltä aiemmin ohi. Varmaan nykyisin on monia tapoja toimia Ruotsissakin, mutta toki perinteet ovat aina niitä mielenkiintoisimpia luettavia.

    1. Uskon minäkin, että Ruotsissa on monia tapoja mainitsemani lisäksi. Laaja maahan se on. Se on myös hyvin mokikulttuurine, ja se lisää mutkia joulun matkaan entisestäänkin 😁

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.