Kuva-arkisto © Via Per Aspera Ad Astra
Joulukalenteri 2024 – Liettua.
Liettuan joulunajan perinteet ovat täynnä symboliikkaa ja vahvaa yhteisöllisyyttä. Joulu on ensisijaisesti perhejuhla, jolloin yritetään saada saman pöytään ääreen niin monta perheenjäsentä kuin on mahdollista.
Tärkein päivä on jouluaatto (Kūčios), jolloin tarjotaan erityistä perheateriaa. Kūčios on myös adventin viimeinen päivä, jolloin monet noudattavat tietynlaista paastoa.
Mutta ennen kuin pääsee aterioimaan, on suoritettava hyvin tarkka valmisteluprosessi loppuun. Koko talo siivotaan perusteellisesti, vuodevaatteet vaihdetaan ja kaikkien on pukeuduttava puhtaisiin vaatteisiin. Liettuassa uskotaan, että puhtaus auttaa suojautumaan pahoilta hengiltä tai taudeilta tulevana vuonna. Siivousriittiin kuuluu myös autotallin, pihan ja työpajan siistiminen, mikäli sellaisia löytyy talon yhteydessä. Nykyään on myös muodissa käydä kylpylässä joulupyhinä.
Pöytä kuuluu koristella oljenkorsilla. Olki koristeena viittaa seimessä makaavaan Jeesus-lapseen. Mutta sillä on myös toinen tarkoituksensa. Olki levitetään pöydälle ja peitetään sitten puhtaalla, valkoisella pöytäliinalla. Pöytä koristellaan vielä kynttilöillä ja pienillä kuusen oksilla tai risuilla. Taikausko sanoo, että kun vedät oljenkorren pöytäliinan alta ja se on pitkä, sinulla on pitkä elinikä, mutta jos se on lyhyt, sinulla on lyhyt taival; ja paksu olki tarkoittaa rikasta ja onnellista elämää.
Ateria saa alkaa, kun ensimmäiset tähdet näkyvät taivaalla. Jos on pilvistä, ’talon päällikkö’ päättää ajankohdan illallisen alkamiselle (täytyy sanoa, että Liettuassa on yleisemmin pilvistä kuin kirkasta talvisin).
Pöydän keskellä on lautasellinen jouluvohveleita – yksi vohveli jokaista ruokailijaa kohden. Vohvelit tarjotaan jokaiselle pöydässä ja vaihdetaan joulutervehdyksiä.
Perinteeseen kuuluu myös asettaa tyhjä paikka poissaolevalle tai edesmenneelle perheenjäsenelle.
Kūčios-ateriaan kuuluu yleensä 12 ruokalajia – yksi kullekin Jeesuksen seuraajalle. Yksikään ruokalajeista ei sisällä lihaa (joskus ei myöskään ole maitoa tai munia). Ne ainesosat kuuluvat vasta joulupäivän aterioihin.
Perinteisiä ja suosittuja ruokia ovat silli-sienisalaatti sinappikastikeessa, kūčiukai (pienet makeat leivonnaiset), karpalokiisseli, sekahedelmäkeitto, kylmä punajuurikeitto, sienillä täytetyt nyytit, kasvissalaatti, keitetyt tai uuniperunat, hapankaali, eräänlainen vehnäpuuro hunajan ja leivän kera sekä tietysti Šakotis. Yleensä aterian yhteydessä juodaan vettä tai kotitekoista siideriä – gira:a.
Illallisen jälkeen vaihdetaan lahjoja, ja joulupukki saattaa tuoda yllätyksiä lapsille. Aikuiset saattavat osallistua keskiyön Paimenten messuun (Bernelių mišios), joka jäljittelee paimenten saapumista Jeesus-lapsen luo.
Tähän päivään saakka joulukoristeista kaikkein suosituimmat ovat valkoisesta paperista tehdyt lumihiutaleet ja tähdet, jotka lapset askartelevat kouluissa. Nykyään tosin askartelutarvikkeiden kirjo on laajentunut, joten koristeissa näkyy glitteriä ja muita krumeluureja. Myös seimikohtauksia saattaa esiintyä kirkkojen vieressä.
Joulukausi päättyy loppiaiseen 6. tammikuuta.
Linksmų Kalėdų!
Joulukalenterin 2024 kaikki luukut löytyvät täältä: Joulukalenteri 2024
Edellinen luukku:
Seuraava luukku:
Joulukalenteri 2024 – Liettua.
Referenssit:
Kuva-arkisto © Via Per Aspera Ad Astra
Kuvitus © 2019-2025 VIA PER ASPERA AD ASTRA
Jälleen yksi kiinnostava joulufakta maailmalta! Liettuassa onkin mielenkiintoinen tapa yhdistää joulun juhla ja tulevaisuuden ennustaminen. Oljenkorren symboliikka tuo ainakin minulle muistutuksen siitä, kuinka eri kulttuureissa voi löytää kaikenlaisia merkityksiä pienistä asioista.
Tuo luettualaisten oljenkorsi-ennustus on tullut minullekin yllätyksenä. Sekin kuinka paljon silliä kuuluu jouluaaton pöytään oli aika yllättävä. Onneksi joulupäivänä pääsee syömään lihaa.