Road trip 1999 – Day 1: Via Baltica

Road trip 1999 - Via Baltica - Valga

Road trip 1999 – Via Baltica.

Luku ei ole vuosi vaan ajettujen kilometrien määrä. 

Kuten mainitsinkin, tänä kesänä ajetaan vähemmän, mutta liikutaan enemmän. Sen viikon aikana ajokilometrejä kertyi alle 2000, mutta käveltiin liki 70 kilometriä.

Road trip 1999 - Via Baltica - kartta

Päivä 1: Via Baltica

Ihme kyllä ensimmäinen päivä meni juuri niin kuin olin suunnitellut

Olin katsonut säätiedotuksen ja luvassa oli kyllä sadetta, mutta säärintama oli liikkumassa etelästä pohjoiseen suunnilleen saman suuntaisesti meidän reitin kanssa. Joten päätin lähteä ajamaan niin, että sade olisi koko ajan minua tunnin-pari edellä. 

Siinä oli tietty riskinsä, että lähteä piti aika myöhään, klo 10 korvilla. Joten saapumisaika venyisi pitkälle iltaan. Onneksi meillä ei ollut mitään kiirettä mihinkään.

Road trip 1999 - Via Baltica - Day 1 kartta

Myöhäisellä lähdöllä olen myös välttänyt Kaunasin pahimpia aamuruuhkia. Liettualaiset eivät lomaile kaikki kerralla heinäkuussa, eivätkä nauti yhtä pitkiä lomia kuin suomalaiset (tavallisin kesäloman pituus on kolme viikkoa). Joten kesäisin ruuhkia on suunnilleen yhtä paljon ja samoihin aikoihin kun muina aikoina.

Liettuan pätkä Via Balticasta oli tuskallisen hidas. Moottoritien pätkiä on reitillä muutaman kilometrin verran, joten pitkä letka ajoneuvoja mateli pitkin maantietä 70-80 km/h. Lisäksi välillä tielle ilmestyi traktori, joka tukki kulkuväylän perusteellisesti. Ohittaminen oli hidasta, koska vastakkainen kaista oli yhtä täynnä. 

Ensimmäisen pysähdyksen tein juuri ennen rajaa tankkaamista varten. Liettuassa on edelleen Baltian halvinta bensaa. 

Latviassa teitä vaivaavat tietyöt. Ajoväylä on muutenkin kapea ja hidas ja pariin otteeseen jouduttiin odottamaan tietöiden takia, kun toinen puoli tiestä oli pois käytöstä. 

Minua on jäänyt ihmetyttämään, miksi Via Balticaan ei panosteta sen enempää EU:n tasolla. Suurprojekti loppuu tällä hetkellä Puolan rajalle. Se on omalla tavallaan epäreilua, että suhteellisen vähävaraiset maat joutuvat maksattamaan veronmaksajillaan Euroopan yhden pääväylän ylläpidon. Valtaosa liikenteestä koostuu juuri raskaista ajoneuvoista, niitä oli tiellä arvioltani  80% kaikista ajoneuvoista. 

Lounastauko

Toista kertaa pysähdyttiin syömään Riikan lähelle LIDOlle. Minä tykkään syödä bistro-tyyppisissä ravintoloissa matkojen aikana, koska silloin ei tarvitse jäädä odottamaan ruoan valmistamista. En oikein halua tuhlata lounasaterian odotukseen tuntia aikaa. LIDOssa pääsee nappaamaan mieluisaa ruokaa heti. Valikoima on runsas ja ruoka on hintoihin nähden laadukasta.  

Tämä LIDO oli oikein elämys. Miljöö oli kaikin puolin vakuuttavaa: suihkulähde, mini-eläintarha ja mielenkiintoinen sisustus.

Hyvin erikoinen ruokapaikka tältä erää.

Sieltä jatkettiin matkaa kohti Valgaa, Tartua ja Jõhviä.

Valga

Valga on hauska paikkakunta. Siellä suunnilleen samassa osoitteessa olevat ihmiset voivat asua eri maassa. 

Entisen rajanylityksen seutu on somistettu selfie-ystävälliseksi niin, että saa mukavasti kuvattua itsensä kahdessa eri maassa yhtä aikaa. Historiasta kiinnostuneille on tarjolla myös museo.

Valgasta Tartuun ja eteenpäin Narvaan menevä tie ei ole kovin suosittu reitti. Ehkä nyt kun itäraja on kiinni, se oli entistäkin tyhjempi. Oli huomattavasti leppoisampaa ajaa. Tosin, kaikki kalaruokia myyvät kojut olivat kiinni. En tiedä, oliko jo liian myöhäistä vai ovatko bisnekset vähentyneet niin, ettei luukkua kannata pitää auki. 

Suunnitelmani väistää sadealuetta onnistui hyvin. Riikaan tullessa oli alkanut tihkua vettä, mutta sen aikana kun pamppaloimme Lidossa, sadepilvet siirtyivät eteenpäin. 

Valgan kohdalla aurinko jo paistoi pilvien raoista. Lähellä Jõhviä tie oli vielä hieman kostea, mutta aurinko oli kuivattamassa sitä nopeasti. Vitsailin miehelleni, että etenemme niin hitaasti, koska hinaamme aurinkoa mukanamme. Ja se vasta painava onkin. 


Yhteenveto:

  • Ajossa 8h33min (640 km), taukoja – n. 1h45min
  • Yhteensä matka-aikaa n. 10h15min
  • Kunto matkan jälkeen: siedettävä

Road trip 1999 – Via Baltica.

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Road trip 1999 – Day 1: Via Baltica

  1. Ehkäpä joku päivä tulisi kierrettyä Baltiaa autolla. On se vaan niin lähellä ja täynnä kauniita kohteita. Mukavia vinkkejä tuossa sinun kommentissasi. Nyt taas tuntuu, että voisi katsella muitakin maisemia kesällä kuin tätä meidän saimaata.

    1. Itse asiassa Baltia on lähempänä mitä se tuntuu. Autolla on toki polkimista Savonlinnasta 14h kun on vielä lauttamatka välissä, joten sen on aika vaikea tehdä yhdessä päivässä kun lapsia on kyydissä. Mutta parissa päivässä se on jo helppoa, voi yöpyä vaikka Tallinnassa tai Pärnussa. Tai sitten lentää Riikaan tai Vilnaan ja vuokrata autoa täältä.

      Kesällä Baltia on upea. Lämpöäkin riittää kiitettävästi vaikka välillä saa kastuttua. Onneksi lämpötila ei putoa niin dramaattisesti sateen jälkeen, mitä Suomessa on totuttu. Kesää on päästy nauttimaan tällä varsin mukavasti.

  2. Onnistuneen kuuloinen pitkä ajopäivä. Olen todella monissa maissa ajanut autoa, mutta edellä mainitut maat kuuluvat niihin, joissa en ole ajanut. Mielenkiinnolla tulee aina alueen automatkustamisesta luettua, sillä varmasti tulee sellainen matka joskus tehtyä.

    1. Joo, tällä kertaa onnistui hyvin.
      Via Baltica on toki hidas ja vallan arvaamaton reitti. Tietyöt on yksi riesa, mutta myös luonnon ilmiöt voivat yllättää. Tässä ei saa olla kiirettä mihinkään.
      Tällä reitillä ei kannata lyödä kovin tiukkoja aikatauluja lukkoon. Senkin takia, että esimerkiksi Tallinnasta tullessa voi hyvin poiketa moneen kivaan ja hauskaan paikkaan matkan varrella. Rummu kärjäär on yksi niistä. Itse suosittelisin käydä myös Narvassa, Narva-Jõesuussa ja Sillamäessä. Jos on liikkeellä autolla, nuo kaikki voi helposti sisällyttää reitin varrelle.
      Myös Peipsijärven rannalla kannattaa pysähtyä.
      Tartu on hauska kohde matkan varrella.
      Valgassa voisi pysähtyä ainakin selfien ottamiseksi.
      Riika ja Jurmala voisivat olla päiväretkikohteita. Siitä kätevästi pääsee joko Kaunasin tai/ja Klaipedan kautta Puolaan.
      Kaunas ja Vilna ovat myös varsin hienoja kaupunkeja.
      Mutta tässä on jo viikon ohjelma 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.