Maailman vaarallisimpia paikkoja

Maailman vaarallisimpia paikkoja  pääkuva

Maailman vaarallisimpia paikkoja.

Matkailun pitää olla rikastuttavaa, nautinnollista, mutta ennen kaikkea turvallista kokemuksena. Toki, on myös extreme-matkailua, joihin lasketaan yleensä moni urheilulaji, laskettelusta koskienlaskemiseen ja sukeltamiseen.  

On kuitenkin olemassa toisenlainenkin ekstremaalinen matkailulaji, jonka harrastajat matkustavat äärimmäisten ja yleensä hyvin vaarallisen paikkojen perässä, joissa turistia vaanivat sekä ihmisten että luonnon aiheuttamat vaarat. Jättäen pois luvusta aseellisten ja poliittisten konfliktien rasittamat sekä korkeasta rikollisuudesta tunnetut maat ja alueet, silti jää luettavaksi satoja paikkoja, joissa käynti voi olla jopa hengenvaarallista. 

Petolisia Luonnonvoimia

Luontoa pidetään yleisesti ottaen elämän lähteenä. Se tarjoaa matkailijoille silmäniloa, uutta kokemusta ja rauhoittavaa ympäristöä. On kuitenkin olemassa paikkoja, joissa luonto kääntyy ihmisiä vastaan. 

Nyos-järvi, Kamerun

Nyos-järvi, Kamerun

Nyos-järvi. Kuva: The Killer Lakes of Cameroon

Tämän järven vaarallinen paljastui, kun vuonna 1986 tapahtui luonnonkatastrofi, joka johti yli 1700 ihmisen kuolemaan. Se johtui järven alla olevasta aktiivisesta vulkaanisesta toiminnasta. Magma järven alla vapauttaa hiilidioksidia, joka nousee vähitellen veden läpi ja kerääntyy tappavaksi pilveksi. 

Traagisen onnettomuuden jälkeen valvontaa tehostettiin, mutta alue on edelleen vaarallisen arvaamatonta kuten tulivuoren luonne yleensä.

Tosin Kamerun on surullisen kuuluisa myös omasta korkeasta rikollisuudesta, ja maan nettihuijarit nousevat otsikoihin maailmanlaajuisesti aika ajoin.

Vanuatu, Etelä-Tyynenmeren alue

Espiritu Santo Island, Vanuatu

Espiritu Santo Island, Vanuatu. Kuva: Depositphotos

Vanuatun paratiisisaaret kätkevät ikäviä salaisuuksiaan kauniin ulkonäkönsä taakse. Pienen saarimaan tiedetään olevan yksi luonnonkatastrofeille alttiimpia alueita maailmassa.

Saaret kokevat usein maanjäristyksiä, myrskyjä, tulivuorenpurkauksia ja tsunameita, jotka vaikuttavat niiden väestöön ja ovat vaaraksi kävijöille. Saarten pieni koko lisää näiden luonnonilmiöiden vaikutusta, verottaa maan taloudellista kehitystä ja asukaslukua katastrofaalisesti. 

Natron-järvi, Tansania

Natron-järvi, Tansania - Maailman vaarallisimpia paikkoja.

Natron-järvi, Tansania. Kuva: Get your guide/Natron-järvi

Kuvia Itä-Afrikan Natron-järven maisemista voi helposti luulla otetuksi jostain Marsista. Veden erikoinen väri johtuu mineraalien runsaudesta, joka myös aiheuttaa poikkeuksellisen emäksisen koostumuksen. Luonnolliset kuumat lähteet saavat veden lämpötilan nousemaan jopa +60 °C asteeseen.

Koostumukseltaan ja lämpötilaltaan poikkeuksellinen vesi voi aiheuttaa palovammoja sekä ihmisten että sopeutumattomien eläinten iholle. Lisäksi veden luonnolliset kemikaalit voivat muumioida kuolleita olentoja järvessä, jolloin syntyy omituisia kivettyneitä fossiileja.

Skeleton Coast, Namibia

Skeleton Coast, Namibia. Kuva: Depositphotos

Skeleton Coast, Namibia. Kuva: Depositphotos

Skeleton Coast on tätä nykyä kansallispuisto Namibian pohjoisella rannikkoa. 

Se on nimittäin yksi maailman vaikeapääsyisimpiä rantoja. Portugalilaiset merimiehet pitivät sitä “helvetin portteina”: voimakkaat aallot, merisumu ja puuskaiset tuulet vaikeuttavat rantautumista ja tekevät pääsyn takaisin merelle lähes mahdottomaksi. Eikä rannalla merimiehiä odottaneet sen lohdullisemmat olosuhteet. Nimittäin ranta on silmänkantamattomiin olevia hiekkadyynejä. 

Historia ei kerro paljoakaan siitä, montako haaksirikkoa kohdannutta merimiestä selvisi siinä rannikolla, mutta lukuisista laivojen hylyistä voi helposti päätellä, että aika moni on kohdannut karun loppunsa siellä. Toivottavasti ihmisjäänteet ovat jo tänä päivänä kaivettu kaikki pois hiekasta ja haudattu oikeaoppisesti.

Kansallispuisto on yksi Namibian turismin vetonauloista. 

Danakilin autiomaa, Etiopia

Danakil aavikko, Etiopia. Kuva: Depositphotos

Danakil aavikko, Etiopia. Kuva: Depositphotos

Danakilin aavikko sijaitsee Etiopiassa ja ulottuu myös Eritreaan ja Djiboutin alueille. 

Varsin kummalliselta ja epävieraanvaraiselta, avaruusleffan lavasteilta näyttävässä autiomaassa on silti sekä turisteja että paikallisia asukkaita, jotka elättävät itsensä suolan tuotannolla.

Paikka on tunnettu äärimmäisestä kuumuudestaan ​​ja ankarista olosuhteistaan. Siellä on tulivuoria, magmalla täyttyneitä järviä, vaarallisia kuumia lähteitä ja geysireitä, jotka syöksyttävät maanpinnan alta kiehuvaa vettä.

Death Valley National park, USA

Death Valley National park, USA - Kuolemanlaakso

Death Valley National park, USA. Kuva: Depositphotos

Niin erikoista kuin se onkin, maailman kuumin paikka on aika kaukana päiväntasaajasta. 

Kalifornian Kuolemanlaakso on osuva nimi ankarista sääolosuhteistaan tunnetulle seudulle. Kesäisin lämpötilat ylittävät usein +50°C ja ennätys oli vuonna 1913 mitattu +56,7 °C.

Kuolemanlaakson kansallispuisto ja Furnace Creek -alue (furnace on uuni) ovat suosittuja turistikohteita. Siellä on majataloja ja patikointireittejä uskaliaille kävijöille. Tällaisessa paikassa ei tosin kannata eksyä reitiltä. 

Nimestään huolimatta Kuolemanlaaksossa on runsaasti elämää. Syksystä kevääseen laakso kukoistaa, ja vasta kesän kuumuus tuo esille turistijulisteistakin tuttuja maisemia. 

Havaiji, USA

Mauna Loa, Havaiji, USA. Kuva: Depositphotos

Havaijista nähdään usein vain otoksia kuvankauniista rannoista. Saariryhmä on kuitenkin huomattavasti moninaisempi matkakohde.

Nimittäin että Havaijilla järjestetään tulivuorikierroksia ja siellä sijaitsee maailman suurin tulivuori, Mauna Loa, joka on ollut syöksemässä laavaa vuodesta 1983, sekä yksi maailman aktiivisimpia tulivuorista, Mount Kilauea.

Paikallinen matkanjärjestäjä tarjoaa retkiä tulivuorten tykö eikä missään muualla maailmassa voi nähdä tulivuoria niin läheltä.

Hawaii Volcanoes kansallispuistoon pääsee veneellä, josta eteenpän kuljetetaan tulikuumien laavajokien läpi, ihaillaan laavavesiputouksia ja muita geologisia muodostumia.

Vaaroista ja raportoiduista uhreista huolimatta, tulivuoriretket ovat hyvin suosittuja turistien keskuudessa.

Oimjakon, Siperia

Most Dangerous Ways To School | OIMJAKON (Siperia) | Video: Free Documentary

Oimjakon on Siperiassa sijaitseva kylä, jolla on maailman kylmimmän asutun paikan titteli.

Kylän sääolosuhteet ovat äärimmäistä mannerilmastoa, jolloin talvilämpötila voi laskea jopa -62C asteeseen, mutta kesällä seudulla sää kuumenee helposti +30C. 

Vaikka talvisin joutuu laittamaan päälle jokaisen vaatekappaleen, jonka omistaa, silmäripset ovat tasaista valkoista väriä ja sylki jäätyy suuhun, kun yrittää puhua ulkona, silti 640 ihmistä (2015) olivat pitämässä kotiaan siellä.

Kylässä on vain yksi kauppa ja yksi koulu, joka sulkeutuu, kun lämpötila laskee alle -54C.

Täällä ei pärjää enää pelkällä sisulla, pitää olla myös oikeanlainen vaatetus. 

Haiti

  • Haiti - Maailman vaarallisimpia paikkoja
  • Haiti after hurricane Mathew stroke - Maailman vaarallisimpia paikkoja

Haiti before and after hurricane Mathew stroke. Kuvat: Depositphotos ja Worldbank.org

Karibian kolmanneksi suurimman maan sijainti on sen verran epäonninen, että paratiisirantojen hinta on yksi maailman suurimmista alituksista hurrikaaneille. 

Rutiköyhällä, poliittisesti epävakaalla maalla ei ole varaa rakentaa toimivaa hurrikaanin hälytysjärjestelmää eikä suojia väestölle. Rakennuskanta on heppoista ja hurrikaanit ovat luonteeltaan erittäin rajuja. Rakentaminen on myös varsin omavaltaista, joten taloja ilmestyy suojarakenteille ja tulvatasanteille. 

Metsiä hakataan etenevään tahtiin, mikä heikentää ennestään heikohkoa luonnollista suojaa. 

Näin ollen Haiti on yksi vaarallisimpia asuin- ja turistipaikkoja sekä Karibialla että maailmalla. 

Fraser Island, Australia

Fraser Island, Australia - Maailman vaarallisimpia paikkoja.

Fraser Island, Australia. Kuva: Fraserisland.net

Upeita valkoisia hiekkarantoja, koskematonta luontoa ja kirkkaita vesiä, mutta myös monia myrkyllisiä hämähäkkejä ja erittäin aggressiivisia luonnonvaraisia ​​dingokoiria, tappavia meduusoja ja haita –  tämä saari ei todellakaan toivo vierailijoita tervetulleeksi. 

Silti löytyy paljon sellaisia matkailijoita, jotka ovat valmiita vaarantamaan henkeään nähdäkseen saaren luonnon kauneutta. 

Inhimillinen (tai epäinhimillinen) virhe

Araljärvi, Keski-Aasia

Araljärvi - Maailman vaarallisimpia paikkoja

Araljärvi. Kuva: Depositphotos

Araljärven kummitus ulottuu Turkmenistanista Kazakstaniin Uzbekistanin kautta. Vielä 1960-luvulla se oli maailman neljänneksi suurin järvi, joka oli saanut lempinimeksi Aral-meri oman suolapitoisuuden takia. 

Niihin aikoihin Neuvostoliitossa oli meneillään suuri siirtolaisprojekti, jonka aikana väestöä oli uunotettu muuttamaan Venäjältä uusille asuinalueille Keski- Aasiaan. Myös uusia viljelymaita oli raivattu innokkaasti, joista suuri osa oli tarkoitettu puuvillan kasvattamiseksi.

Projektin vaatima jättimäinen kasteluhanke tyhjensi Araljärven vedestä parissa vuosikymmenessä. Tämä on siis 20-vuosituhannen yksi merkittävimmistä ekologisista katastrofeista maailmalla.

Lisäksi järvi oli saastunut viljelyssä käytettävistä torjunta-aineista ja muista maatalouden kemikaaleista, jonka seurauksena järven haihduttua saastuneet pölyhiukkaset aiheuttivat terveysriskejä seudun asukkaille.

Ostrov Vozroždenija, Araljärvi

Maailman vaarallisimpia paikkoja
 - Ostrov Vozroždenija, Araljärvi. Kuva: Wikipedia

Ostrov Vozroždenija, Araljärvi. Kuva: Wikipedia

Ostrov Vozroždenija, eli Uudelleensynty Saari, on outo nimi paikalle, jossa NL kehitti biologisia aseitaan. 

Nyt  saari on yksi poikkeuksellisen vaarallisia kohteita maailmassa.

Lukuisia onnettomuuksia tapahtui tukikohdan aktiivisena aikana. On dokumentoitu tapaus, jolloin useita ihmisiä kuoli aseeksi tarkoitetut isorokon vuodon vuoksi.

Raporttien mukaan saarella oli myös säilytetty useita bioaseita, kuten pernarutto-itiöitä ja buboniruttoa. Kun saari tyhjennettiin, kontit alkoivat rapistua. Kukaan ei osaa sanoa tällä hetkellä, millaisessa kunnossa ja kuinka vaarallisia ne on. 

Silti, alueella ei ole voimassa olevia rajoituksia eikä siellä käyntejä estetä millään tavalla.

Norilsk, Venäjä 

Punertavat joet ovat osaa Norilskin kaupunkimaisemaa. Kuva: Depositphotos

Punertavat joet ovat osaa Norilskin kaupunkimaisemaa. Kuva: Depositphotos

Venäjä on perinyt Neuvostoliitolta maailman mahtipontisimman mokaajan tittelin. 

Norilskin nikkelitehdas on maailman suurin kyseisen metalin tuottaja. 

Nikkelimalmin sulatus on vastuussa tämän vaarallisesti saastuneen kaupungin surkeasta tilasta. Prosessi tuottaa valtavia määriä haitallisia kaasuja, mikä aiheuttaa happosateita ja savusumua.

Norilsk on 177 000 asukkaan kaupunki, jonka keskimääräinen elinajanodote on 10 vuotta lyhyempi kuin muualla Venäjällä.

Erikoisinta on se, että saastuttaminen jatkuu edelleen ja myrkylliset vuodot ovat kaupungissa arkipäivää.

Centralia, USA 

Centralia, USA. Kuva: HowStuffWorks

Pennsylvanian Centraliasta on tullut autio kaupunki vuoden katastrofin 1962 jälkeen, jolloin kaatopaikalla syttynyt tulipalo siirtyi kaupungin alla oleviin hiilikaivoksiin. Sammutusyrityksistä huolimatta paloa ei onnistuttu saamaan haltuun ja se jatkoi kytemistään kaivosten uumenissa 1980-luvulle asti.

Kaupunkiin on syntynyt useita haitallisia hiilidioksidikaasuja syökseviä maa-aukkoja, joten  lähes kaikkien asukkaiden piti pakosti muuttaa alueelta pois.

Uskotaan, että hiiltä on sen verran runsaasti, että tulipalo kestää vielä noin 250 vuotta.

Pripyat, Ukraina 

Pripyat, Ukraina - Maailman vaarallisimpia paikkoja

Pripjat, Ukraina. Kuva: Depositphotos

Tshernobylin onnettomuutta pidetään historian pahimpana ydinonnettomuutena.

Ydinvoimalan reaktorin sulamisen vuonna 1986 aiheutti Pripjatin kaupungissa evakuointitoimenpiteita sekä hätätilaa monessa Euroopan maassa radioaktiivisen pilven leviämisen takia. 

Kaupunki on tähän päivään asti ollut asumiskelvoton kohonneen säteilytason vuoksi, ja vierailut ovat rajoitettu terveyshaittojen takia.

Jostain syystä tämä kohde on yllättävän suosittu extreme-turistien ryhmässä kaikista riskeitä huolimatta. 

Ihmisten toiminnan ja luonnonvoimien yhdistelmä

Fukushima, Japani

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus. Kuva: Wikipedia

Japanin Fukushima nousi otsikoihin maaliskuussa 2011 ydinvoimalaonnettomuuden takia, jonka aiheutti tuhoisa maanjäristys. Vaikka reaktori olisi kestänyt itse maanjäristystä, sen nostattama tsunami aiheutti massiivisen, yli 12 metrin korkean aallon, josta voimalaitos sai osuman. Se johti ydinreaktorin sulamiseen. Säteilyn vaikustusalueelta evakuoitiin noin 120 000 ihmistä.

Tällä hetkellä onnettomuuspaikan alue on edelleen eristetty. Heinäkuussa 2018 todettiin, että laitoksen säteilytasot olivat edelleen vaarallisia.

Maailman vaarallisimpia paikkoja.

Referenssit:

Maailman vaarallisimpia paikkoja.

13 vastausta artikkeliin “Maailman vaarallisimpia paikkoja

  1. Moni paikka minulle tuntematon, enkä usko, että koskaan noihin paikkoihin haluan edes mennä. Itse kun etsin vain nautintoa ja sellaista kevyttä fiilistä, jonka saan aina Krakovassa. Kuin leijailisi.

    1. Eri ihmiset etsivät matkailusta eri asioita. Itse olen kiinnostunut monesta sellaisestakin paikasta, johon en uskaltaisi mennä.

  2. No nyt tuli monta kohdetta josta en ole kuullutkaan. Enkä taida innostuakaan näiden markkinapuheiden jälkeen 😀
    Kiinnostava kokonaisuus. Mitä kaikkea maailmaan mahtuukaan ja kuinka ihminen osaakin pilata ympäristöä.

    1. Samaa täällä. On sellaisia paikkoja, joista luin ensimmäistä kertaa eläessäni.
      Minuakin kiinnostaa tutkia, mitä kaikkia maailmalta löytyy. On tosin paikkoja, joissa ei tulisi mieleenkään käydä. Mutta on se maailma ihmeellistä.

  3. Tosi mielenkiintoinen juttu! Mua ei ainakaan saisi matkustamaan tulikuumiin oloihin, kun Suomen kesän helleputki on jo liikaa😅

  4. Olipa mielenkiintoinen postaus. Aika pelottavia paikkoja olet tähän kerännyt enkä kyllä itse niihin lähtisi. Ja minkälaista tuhoa ihminenkin on joissakin noista aikaansaanut!

    1. Kiitos!
      Onhan se näin, että ihmisten aikaansaamat tuhot ovat usein kertoja vakavampia, kuin ne, mihin luonto pystyy.

    2. Ihminen on kyllä itselleenkin susi. Se on totta. Itse olisin halunnut nähdä jotkut näistä luonnon paikkoista. En tosin tiedä, onko minusta sinne lähtijäksi.

  5. Mielenkiintoisin juttu, jota aikoihin lukenut, kiitos! Moni paikka oli minulle puolestaan tuntematon ja aina jaksaa ihmetellä luonnon olosuhteita sekä tietenkin ihmisen aikaansaamaa, valitettavasti. Tuonne Siperian kylään en taida haluta lähteä palelemaan. Havaijilla puolestani olen käynyt ja viihdyin. Kävimme myös Big Islandilla kävelemässä mustan laavan päällä ja toden totta, näin virtaavaa laavaa myös! Muutama kaveri on käynyt Tshernobilissä, mutta en tiedä tulisiko lähdettyä. Vastikään tuli hyvä dokumentti, jossa kerrottiin räjähdyksen jälkeisistä päivistä ja haastateltiin henkilöitä, jotka työskentelivät asian ympärillä. Aika uskomatonta on ollut touhu silloin!

    1. Kiitos! Sitä oli myös erittäin mielenkiintoista kirjoittaa 😊.
      Ei minustakaan olisi Tšernobylissä kävijäksi. Pelkkä ajatus sellaisesta matkasta tekee pahaa.
      En tiedä, uskalsinko edes tulivuorille silloin, kun se syöksyttää laavaa ulos.

  6. Tässä oli useampi varsin tuttu kohde. Olemme käyneet Namibian Skeleton Coastilla, Etiopian Danakilissa, Havaijin tulivuoria ihailemassa ja Death Valleyssa (enimmillään lämpötila oli silloin 49 astetta). Eipä se Danakilissa toisaalta paljoa vähempää varmaan ollut. Pripjatiassa olen myös käynyt.

    Fraser Island kiinnostaisi kovasti, se jäi meiltä ajan puutteen vuoksi väliin. Myös Natronin lähellä olemme olleet, mutta ei kyseisellä järvellä käyty. Flamingoja siellä olisi valtavasti. Vanuatu kiinnostaisi myös, samoin Araljärvi.

    1. Tässä listassa itsellenikin on monia kiinnostavia kohteita. Skeleton Coastilla, Danaklissa ja Kuolemanlaaksolla olisin käynyt mielelläni, eihän siellä ole mitään välitöntä vaaraa vierailijoille. Afrikka minulla on vielä kokonaan käymättä. Flamingojakin olen nähnyt vain eläintarhassa tähän mennessä. Natron on ymmärtääkseni vain pieni alue, muuten sitä ympäröi elämää täynnä oleva preeria. Aralista olen nähnyt vain vilauksen. Siellä olisi myös mielenkiintoista käydä.

      Taas, tulivuorelle menisin vain silloin, kun se on viettämässä hiljaiseloa, kuten Etna tai Teide. Etna muuten syöksyttää savua jatkuvasti viimeisen purkauksen jälkeen. Pripjat olisi minulle täysin mahdoton kohde. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, joita evakuoitiin sieltä sekä heitä, jotka olivat siellä raivaamassa vaurioita. Heillä oli silloin 1990-luvulla sellaisia terveysongelmia, etten tähän päivään mennessä uskaltaisi alueelle. Ymmärrän tietysti, ettei sielläkään sinänsä ole vaaraa kävijöille, mutta silti.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.