Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

Bloggaamista pidetään halpana huvina, jota voi harrastaa liki ilmaiseksi. Se on sekä totta että tarua. Vähän kuin juokseminen. Jalkojen siirtäminen yksi toisen eteen onkin ilmaista, mutta varusteet silti maksaa maltaita ellei ole aikeissa hommata itselleen vammoja.

Totta 

Alkuun pääsee miltei ilmaiseksi. Jos tavoiteena on jakaa ajatuksia muiden kanssa, ilmaisella alustalla voi pärjätä vuosia. Tunnen useita ihmisiä, joilla ei ole aikomustakaan kehittää tai kaupallistaa blogiansa. Se on yksi konsepti muiden joukossa ja siinä on omat säännöt.

Peruslaatuinen, harrastelijablogi, jossa on pieni määrä lukijoita, ei maksa paljoa.

Tarua 

Laadukasta sisältöä pystyy tuottamaan halvalla.

Bloggaaminen harrastuksena

Tarvittavat materiaalit:

 1. Nettiliittymä alk. 9.90 €/kk.
 2. Puhelin alk. 200 € sis.kameran.
 3. Ilmainen blogi alusta + ilmainen kuvapankki. IG, FB, Lily, Blogger, WordPress.com
 4. Aikaa kirjoittamiseen. Voit hinnoitella oman tuntipalkkauksen mukaan. Suomessa alk. 8€/h.
 5. Paikka, jossa kirjoitat. Esim. koti.

Laadukas blogi ei synny yllä mainituilla puitteilla. Ensinnäkin, ilmaiset alustat rajoittavat kuvien laadun ja koon, joten mistään alkuperäisestä kuvasta siellä ei ole kyse, kunhan jotakin. 

Toiseksi, jos joku on kokeillut kirjoittaa ja hallita blogiaan kuvineen päivineen pelkällä puhelimella, niin hän tietää, ettei mitään hyvää siitä tule. Nyt monet kollegani huudahtivat ihmeissään, että minähän kirjoitan ilmaisella alustalla ja kuvaan kännykällä.

Jep, uskon pois. Mutta kuka teistä käyttää puhelimessa olevaa appsia, kuvien käsittelyyn ja postauksen valmisteluun sekä julkaisemiseen? Velkaan, että 99% tekee kaikki nämä pohjatyöt kannettavalla. Koska se on vaan niin paljon nopeampaa ja mukavampaa kuin puhelimessa plärääminen. 

Mitä se teidän läppäri maksaa? Entäs kännykkä? Kuvien nettiin lataamista varten nettiliittymänkin pitää olla kohtuullisen suuri. Silloin, kun bloggaaminen on vain rakas harrastus, näiden oheisseikkojen olemassaolo vaivaa harvoin. Yleensä puitteet ovat jo kunnossa omasta takaa: samaa työkonetta voi käyttää bloggamiseenkin. Samaten juokseminen: turvalliseen harrastamiseen tarvitaan hyvää juoksurataa, joka on muuten maksatettu jo kunnan veroista. Joten kaikki hush juoksemaan! Investoituja verorahoja pitää käyttää viisasti. 

Bloggaamisen hyödyt (vaikka tuotat ihan vaan harrastuksena):

 1. Kehityt kirjoittajana.
 2. Purat ja jäsennät ajatuksia, josta on apua itsensä kehittämiselle, jopa kasvun paikka.
 3. Harjoittelet ajanhallintaa.
 4. Blogin kautta voit tutustua ihmisiin, joihin et olisi ikinä törmännyt muuten, sekä kohdata muita ihmisiä syvällisimmin.
 5. Blogi on mainio verkostoitumisen ja vertaistuen työkalu. Yksistään se seikka on jo hyvä syy, miksi blogia kirjoitettaisi. 

Ammattimainen jälki

Jos nyt mennään siihen, että ei bloggaaminen ole pääelinkeino, mutta rakas harrastus, jolla välillä pääsee tienaamaan jokusen euron.

Tässä tapauksessa: 

 1. Kunnollinen nettiliittymä (alk. 25e/kk) tarvitaan. 
 2. Kunnon kännykkä, jolla pystyy ottamaan kohtuullisen hyviä kuvia tarpeen tullen. Alk. 700€.
 3. Kamera vaativampiin tehtäviin. 750-1000€.
 4. Läppäri, joka toimii, 500-1200€.
 5. Runsaasti vapaa-aikaa blogin työstämiseen: kirjoittamiseen, kuvien käsittelyyn, promoamiseen.  
 6. Aikaa some-kanavien täyttämiseksi: orgaaninen nousu ja menestys haussa ei tule ilman merkittävää ajallista panostusta.
 7. Rahaa ostaa omaa paikka domainmaailmasta. Alk. 15e/v
 8. Mahdollisesti aikaa ja rahaa mainostamiseen. Alk 1€/pv
 9. Mahdollisesti joutuu ostamaan jotain valmennuskursseja tai kirjoja sekä hakea maksullista apua teknisiin ongelmiin. Alk.200€/kurssi. Kirjat ovat edullisempia.
 10. Oletuksena on, että kirjoitustaito on hankittu jo koulussa, mutta sen kehittäminen voi myös vaatia aikaa ja rahaa.

Jos lasketaan, että olet Suomen matalapalkkaisin työntekijä, niin se on 8 €/tunti. Yksi postaus kuvineen vie noin 5h. Työn kustannukset 40€ per postaus. Tekninen panostus 1.87e- 4.38 per postaus. Oletettu koneiden amortisaatio on 2 vuotta. Julkaisutiheys on 10 postausta kuukaudessa. 

Kustannukset kasvavat, jos joutuu järjestämään erilliset kuvaukset jonkun mainostajan pyynnöstä. Sinne lisääntyvät helposti matkakulut sekä mahdollisten tarvikkeiden ja ohjelmistojen hankinta. Ei ole ihme, että moni bloggaaja ajattelee kaupallistamista. 

Kaupallisen bloggaamisen hyötyjen skaala on kuitenkin hieman laajempi, kuin pelkät lisätienestit. 

 1. Kehityt sisällöntuottajana: kirjoittajana, valokuvaajana, stailaajana.
 2. Opit suuren joukon tietotekniikkataitoja: kaupallinen alusta on sekä mahdollisuus että haaste. 
 3. Opit hakukoneoptimointia, analyysia, tilastomatematiikkaa.
 4. Harjoittelet ajanhallintaa toden teolla.
 5. Omaksut yrittäjyyshengen. 
 6. Opit markkinoinnin perusteet.
 7. Tulet ymmärtämään aivan uudella tavalla, miten hieno asia on yhteisöllisyys ja verkostoituminen.
 8. Tutustut uusiin ihmisiin, joihin et olisi ikinä törmännyt muuten.
 9. Tulet ymmärtämään, mitä kieltä teini-ikäinen lapsesi puhuu. 
 10. Ai niin, ja saat muutaman ylimääräisen euron kukkaroosi, kunhan kaikki kulut on maksettu. 

Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

Bloggaaminen Archives
Referenssit:

Rouva Kustannus

Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

Visits: 413

6 vastausta artikkeliin “Mitä bloggaaminen oikeasti maksaa

  1. Mielestäni uuden bloggaajan on hyödyllistä tietää, mitä vaihtoehtoja hänellä on. Toisaalta monesti listaamasi providerit eivät täytä EU:n vaatimuksia, erityisesti sopimusten teossa. Mielestäni domainin kannattaa ostaa joko kotimaiselta tarjoojalta tai sellaiselta, jolla arvot ovat kohdillaan. Itse en suostu mainostamaan yhtään mainitsemasi palveluntarjoojaa juuri sen takia, että heidän palvelualttius lähettelee nolla. Hujauksen meininki itse asiassa.

   Kotimaassa on sentään mahdollista saada palvelua, jos jokin ongelma ilmenee (ja niitä aina ilmenee, kuten itsekin tiedät).

 1. Bloggaaminen ei tosiaankaan ole ilmaista, ja esim. ruokabloggaajana olen tehnyt monia postauksia ihan blogia ajatellen, joten paljon rahaa on vuosien aikana kulunut elintarvikkeisiin, ja myös kaikenlaisiin lautasiin, keittiötarvikkeisiin, rekvisiittaan ym. Tel Aviv-matkabloggaajana on tullut maksettua lukuisat kahvit, ateriat ym, jotta saisi aineistoa postaukseen. Ja nämä noiden sinun mainitsemiesi tarvikkeiden lisäksi. Mutta en ole niitä juttuja kirjoittaessa ajatellut kuluja, koska on ollut kiintoisaa ja ilahduttavaa tehdä postauksia:vieläkin, vaikka kohta tulee 13 v. täyteen❤️Mukavaa keskiviikkoa Nadine

 2. Olet tehnyt kiinnostavan koosteen! Bloggaaminen maksaa.
  Olen samaa mieltä kanssasi, että hyödyt myös ovat iso plussa. En olisi koskaan voinut kuvitella, mitä kaikkea bloggaaminen on tuonut tullessaan. Uusia ihmisiä, tietotekniikan taitoa, ajassa pysymisen… sinä tuossa näitä jo hienosti luettelit.

  1. Kiitos, Tuula! Minulle moni asia tuli yllätyksenä, vaikka osan osasin odottaa. Bloggaamista pitää rakastaa toden teolla ja laittaa sydäntä peliin, että lopputuloksesta tulisi lukijoille kiinnostavaa ja hyödyllistä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.