Miksi blogit kuolevat?

Miksi blogit kuolevat

Miksi blogit kuolevat?

Tämä on virtuaalinen blogien kuolemantapausten tutkimus, jossa ei ole mitään yhteistä lääketieteen (eikä tieteen yleensäkään) kanssa. Osasyyllisenä tähän postaukseen on Aito ajatus – bloggaaja, joka on tarinan mukaan mies Kuopiosta, kenen synteihin kuuluu vielä erittäin korkea ikä (40+).

Postauksen ainoa tarkoitus on olla huviksi sekä lukijoille että kirjoittajille. Virtuaalimaailma muistuttaa sittenkin ällistyttävästi fyysistä maailmaa ympärillämme.

Olkaa hyvät!

Blogit, kuten ihmisetkin, kärsivät erilaisista sairauksista. Virtuaalimaailmassa leviävät virukset ovat vain yksi vaara. Joskus blogi saa tartunnan bloggaajalta ja tässä pätevät aivan erilaiset lait, mitä biologian tunneilla opetettiin. 

Jotkut sairaudet ovat nopeasti ohi. Toiset ovat vakavampia. Yhdet ovat parannettavissa, toiset saavat blogin koomaan ja lopulta kuolemaan. 

Blogeille motto “Mikä ei tapa, se vahvistaa” on yhtä pätevä kuin ihmisille. Suurin osa kuolemantapauksista johtuu siitä, ettei blogi ollut alunperinkään elinkelpoinen. 

Tässä on muutama hengenvaarallinen blogi-sairaus:

Miksi blogit kuolevat kansi

1.

Melanooma eli julkisivu on teknisesti huonosti toteutettu tekele. Huonolaatuiset kuvat, ärsyttävä fontti, väärä värien valinta, huonosti toimiva tai epäkäytännöllinen teema – blogia ei kertakaikkiaan pysty lukemaan. Jos bloggaaja ei ole valmis tekemään asialle mitään, blogi kuolee. Tähän syöpäsairauteen on olemassa toimivia hoitokeinoja, joten peli ei ole vielä menetetty.

Miksi blogit kuolevat kansi

2.

Paksusuolisyöpä eli virheellinen aihevalinta alusta asti tai aihe alkoi itse bloggaajalle tuntumaan vieraalta ajan kanssa. Tähän auttaa vain leikkaus. Koko blogin konseptin joutuu uusimaan. Kaikista paras keino on säästävä kirurginen toimenpide, jossa osa blogista jatkuu (esim. domain ja blogin nimi pysyy), ja aihepiiri pysyy edellisen lähellä. Huonommin asiat ovat silloin, kun aihe alkoi olla niin vastenmielinen, että bloggaaja kääntää kelkkansa 180 astetta. Se riippuu nyt bloggaajan ajotaidosta, pysyykö juna raiteilla. 

Miksi blogit kuolevat kansi

3.

Keuhkosyöpä eli blogilta loppui happi. Hapertumisen aiheuttaa se, ettei bloggaajalla ole enää minkäänlaista fiilistä jatkaa kyseisen blogin kanssa. Suurin osa blogeista muuttuu bittiavaruuden zombeiksi eli ne vain roikkuvat jossain ilmaisilla alustoilla vuosikymmeniä päivittämättä. Toiset todellakin lähtevät virtuaalitaivaaseen. 

Pahin tapaus on se, jossa blogia pidetään vuosikausia aivokuolleena tekohengityksessä. Sellaista tapahtuu onneksi harvoin. Suurin osa bloggaajista lopettaa kyseisen blogin kauniisti kiittäen. Toinen osa muuttaa bloginsa suunnan vastaamaan sen hetken henkisiä tarpeitaan niin, että vanha blogi lopetetaan ja uusi aloitetaan. Silloin se on harvoin sama blogi eli nimi, domain ja ulkoasu ovat täysin erilaisia, vaikka kirjoittaja on sama. Yleensä myös lukijakunta vaihtuu miltei kokonaan. 

Olen kuullut myös muutamasta väkivaltaisesta kuolemantapauksesta, jolloin blogi oli hakkeroitu. Kuolemantuottamustapauksia, jolloin bloggaaja unohti maksaa domainista tai web-hotellista niin kauan, että koko teos poistui operaattoreiden servereiltä (30 päivästä 6 kuukauteen säilyy datan palautusmahdollisuus riippuen palveluntarjoajan ehdoista). 

Pitäkää blogeistanne hyvää huolta! Ja lääkitys kohdallaan.

Miksi blogit kuolevat

Miksi blogit kuolevat?

Referenssit:

8 vastausta artikkeliin “Miksi blogit kuolevat?

  1. Näin se on. Oma rakas blogini jota pidin reilu 10 vuotta kärsi viruksen hyökkäyksestä. Pelastusyrityksissä saatiin pelastettua tekstit, mutta kaikki kuvat katosivat. Ne on toki tallella ja voisi liittää takaisin. Ehkä sitten eläkepäivien iloksi. Nyt tuo torso blogi viruu rampana, mutta olemassa. En ole vielä valmis päästämään sitä kokonaan päiviltä. Iso työ on ollut sen kokoamisessa.

    1. Harvinaisen huono tuuri. Yleensä WP-pohjaiset blogit ovat paremmin suojattuja viruksilta. Sinne voi myös ladata erillisiä suoja-plugineja.

  2. Hei, tämä oli yllättävä lähestymistapa. Blogin sisältö noudattaa samoja lakeja kuin universumin fyysiset vastineet. Onko virtuaalitodellisuus sittenkään vain pelkkää kuvitelmaa?

  3. Ennakkoluulottoman raikas tuulahdus tunkkaisten blogien loputtomaan kestoaiheiden pyörittelyyn. Varsinainen älynväläys.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.